ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα στην υπηρεσία του κεφαλαίου

«Συνεργασία όλου του πολιτικού φάσματος» για την «εξασφάλιση της βιωσιμότητας» των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων ζήτησε από την Αθήνα ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί

Νέα εύσημα για το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης έδωσε χτες στον Αλ. Τσίπρα ο Π. Μοσκοβισί

Eurokinissi

Νέα εύσημα για το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης έδωσε χτες στον Αλ. Τσίπρα ο Π. Μοσκοβισί
«Σπαρμένη» με διαδοχικά «προαπαιτούμενα» αντιλαϊκά μέτρα είναι και η επόμενη περίοδος, στο πλαίσιο των διεργασιών για το κλείσιμο των «αξιολογήσεων» από την πλευρά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, η «ελάφρυνση» του οποίου συνδέεται με τη διαμόρφωση και την επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα των κρατικών προϋπολογισμών, τουλάχιστον μέχρι το 2020.

«Ενα το κρατούμενο» από τη χτεσινή επίσκεψη του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, στην Αθήνα και των συναντήσεων με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και άλλα κυβερνητικά στελέχη, είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και μετά την αναμενόμενη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου, δηλαδή και στο πλαίσιο της «κανονικότητας» του εγχώριου κεφαλαίου, πέρα και πάνω από μνημόνια και δανειακές συμβάσεις.

Οπως αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση, η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Π. Μοσκοβισί πραγματοποιήθηκε σε «ιδιαίτερα θετικό κλίμα» και διαπιστώθηκε το «πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κομισιόν. Ταυτόχρονα, «υπογραμμίστηκε η ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων και χωρίς αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο».

Και βέβαια, τα περί «ευρωπαϊκού κεκτημένου» αποτελούν έναν ακόμη εμπαιγμό, καθώς η ΕΕ, σε συνεργασία και με το ΔΝΤ, πρωτοστατεί στο σάρωμα των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Να σημειωθεί ότι ο Π. Μοσκοβισί είχε κοινή συνάντηση εργασίας με τον Αλ. Τσίπρα, με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου και του οικονομικού επιτελείου της συγκυβέρνησης. Στις συναντήσεις αυτές, ο Αλ. Τσίπρας «υπογράμμισε, μετά τη θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης, την ανάγκη να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες του καθορισμού συγκεκριμένων μέτρων για την απομείωση του χρέους».

Ο Π. Μοσκοβισί

Ο Π. Μοσκοβισί, από την πλευρά του, προλειαίνοντας το έδαφος, έκανε λόγο για τις «δυσκολίες» που αφορούν το ζήτημα των «λύσεων» για την «αγορά εργασίας» στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, περιέγραψε τους γενικότερους άξονες των συνεννοήσεων με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τονίζοντας: «Διερχόμαστε τώρα μια μεταβατική περίοδο πριν από τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος το προσεχές φθινόπωρο (...) Καλύπτονται η λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η συνέχιση των εργασιών για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η προώθηση των συμπερασμάτων της ανάλυσης της αγοράς εργασίας, που θα είναι δύσκολη και επί της οποίας ελπίζουμε να συνεργαστούμε».

Σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί, «αντιμετωπίζουμε όλοι μας δύσκολους καιρούς», «συνεχίζουμε να έχουμε ευάλωτα σημεία», ενώ εμφανίζονται και νέες «προκλήσεις».

Μάλιστα, έβαλε στο κάδρο και την ανάγκη διαμόρφωσης ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων, όπως έχει υποδείξει και η πλευρά του ΣΕΒ: «Η πρόκληση είναι διπλή: Αφενός να εξασφαλίσουμε ότι όλο το πολιτικό φάσμα συνεργάζεται προς το σκοπό αυτό, ακολουθώντας την ίδια κατεύθυνση - τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί και προσπάθεια για την μακροπρόθεσμη οικονομική και κοινωνική σταθερότητα υπέρ αυτών των νέων γενεών. Και αφετέρου εξασφάλιση της βιωσιμότητας των αλλαγών που έχουν ξεκινήσει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και βέβαια, τα περί... «βιωσιμότητας των αλλαγών που έχουν ξεκινήσει» σημαίνουν τη μονιμοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προκατόχων της, ανεξάρτητα από μνημόνια και δανειακές συμβάσεις.

Αποδίδοντας «εύσημα» στην κυβέρνηση για το αντιλαϊκό της έργο, σημείωσε πως «οι προσπάθειες των τελευταίων μηνών πιστοποιούν την ικανότητα της Ελλάδος να λάβει δύσκολες αποφάσεις», ενώ στο «δια ταύτα» τόνισε: «Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα αυτά δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως ευκαιρία επανάπαυσης ή οπισθοδρόμησης. Γιατί παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι. Οσοι υποστηρίζουν ότι οι προσπάθειες αυτές δεν αξίζουν, κινδυνεύουν να θέσουν σε κίνδυνο την ευκαιρία να σημειωθεί πρόοδος. Η περαιτέρω ενίσχυση αυτών των θετικών σημείων απαιτεί την προώθηση και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να έχουν θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα».

Οπως είπε, «κριτήριο οικονομικής και πολιτικής αξιολόγησης αποτελεί η υλοποίηση των μέτρων», που «είναι απόλυτα σημαντική ώστε να εδραιωθεί πλέον η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και να παγιωθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για να στηριχτεί η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας».

Την ίδια ώρα, η ανάκαμψη του κεφαλαίου προϋποθέτει διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα. «Αυτό συνεπάγεται βελτίωση του επενδυτικού πλαισίου, πέραν των όσων έχουν επιτευχθεί ήδη, αλλά και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας. Θα πρέπει επίσης να εξεταστούν λεπτομερώς οι πηγές χρηματοδότησης και η ανάπτυξη των στοιχείων ενεργητικού για την τόνωση των επενδύσεων και την προσέλκυση άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό», σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί.

Παζάρια για τα πρωτογενή πλεονάσματα

«Συμφωνήσαμε να τελειώσουμε με τα ορόσημα του Σεπτεμβρίου όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να περάσουμε στη δεύτερη αξιολόγηση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Π. Μοσκοβισί.

Αναφερόμενος στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων (μετά το 2018), σημείωσε πως «θα θέσουμε το ζήτημα, αλλά θα δούμε πώς επηρεάζει τις ανάγκες της οικονομίας και σε αυτό το πλαίσιο θα βρεθεί λύση».

Από την πλευρά του, ο Π. Μοσκοβισί, σχετικά με τις αλλαγές των στόχων για τα πλεονάσματα, ανέφερε ότι «δεν θα ήθελα να ξανακάνουμε τη συζήτηση αυτή».

Σχετικά με το αίτημα της συγκυβέρνησης για τροποποιήσεις στο νόμο για τις διοικήσεις των τραπεζών, ουσιαστικά απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας ότι «το συζητήσαμε, πρέπει να βρεθεί λύση, αλλά με γνώση ότι η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε πρόσφατα».

Αναφορικά με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανάφεραν ότι θα κατατεθεί όταν η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η «βιωσιμότητα» για το κεφάλαιο προϋποθέτει κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Παρέμβαση στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, στην οποία μίλησε ο Π. Μοσκοβισί, αφού εξέφρασε την καταδίκη του ΚΚΕ για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια της Γαλλίας, ανέφερε: «Με διπλωματικό τρόπο ο κοινοτικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι για να υπάρξει μία λύση στην βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, όπως είπε, προϋπόθεση είναι να προωθηθούν οι υπόλοιπες αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις. Δηλαδή επιβεβαίωσε ότι η βιωσιμότητα του κρατικού χρέους προϋποθέτει και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης προς όφελος της κρατικής χρηματοδοτικής στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων (...) Ενα χρέος που το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει γιατί έγινε για να στηριχθούν», τόνισε, τα συμφέροντα των μονοπωλίων και όχι για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες.

Επισήμανε ότι συνολικά η πολιτική της ΕΕ και της σημερινής κυβέρνησης, η οποία έχει πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενοι, έχει διττό στόχο:

Ο πρώτος είναι η υλοποίηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας που πληρώνει ο λαός με τη φοροεπιδρομή, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την τεράστια μείωση κοινωνικών δαπανών σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.

Ο δεύτερος είναι οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, που προωθούνται για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, με τις οποίες από τη μια επιδιώκεται να διαμορφωθεί το έδαφος για πολύ φτηνή εργατική δύναμη, σε αυτό εντάσσονται και τα μέτρα που έρχονται από τον Οκτώβρη, και, από την άλλη, η εξασφάλιση νέων κερδοφόρων πεδίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, «μέσα από την απελευθέρωση των αγορών μεταφορών, Ενέργειας κ.λπ. αλλά ταυτόχρονα και τις ιδιωτικοποιήσεις».

«Θεωρούμε», τόνισε, «ότι το όραμα της αστικής τάξης και της ΕΕ για το χτίσιμο της νέας Ελλάδας θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική πόλωση (...) από τη μια στη συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια», από την άλλη «καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων», στο όνομα των «συγκριτικών πλεονεκτημάτων», αύξηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Το ΚΚΕ, εξακολούθησε, «τονίζει την ανάγκη ο ελληνικός λαός να συγκρουστεί και να ανατρέψει τις αιτίες που διαμορφώνουν αυτά τα προβλήματα, δηλαδή την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των καπιταλιστικών ομίλων, να συγκρουστεί με την πολιτική και την ίδια την ΕΕ, για να μπορέσει ακριβώς να ανατρέψει συνολικά σε επίπεδο οικονομίας, κοινωνίας και εξουσίας την κατάσταση, για να μπορέσει να χτίσει την Ελλάδα του αύριο, δηλαδή του σοσιαλισμού».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κυβέρνηση και Κομισιόν απόλυτα προσανατολισμένες στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για τις συναντήσεις του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Επιβεβαιώθηκε, για μια ακόμη φορά, ότι τόσο η Κομισιόν όσο και η ελληνική κυβέρνηση είναι απόλυτα προσανατολισμένες στην εφαρμογή του τρίτου μνημονίου και τη γρήγορη υλοποίηση της δεύτερης "αξιολόγησης", στο πλαίσιο της οποίας βρίσκεται και η περαιτέρω απελευθέρωση στην αγορά εργασίας, δηλαδή οι νέες αντιδραστικές ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Επιβεβαιώθηκε, επίσης, ότι η απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων θεωρείται ως το βασικό προαπαιτούμενο για την "επιστροφή στην κανονικότητα" και την προσέλκυση επενδύσεων, δηλαδή για την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών.

Οσο για την επίκληση του "κοινοτικού κεκτημένου" από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, ως δήθεν εγγύηση για την προστασία των εργαζομένων, δεν είναι τίποτα άλλο παρά στάχτη στα μάτια του λαού, αφού αυτό ακριβώς το "κεκτημένο", δηλαδή η πολιτική της ΕΕ, είναι που επιβάλλει αυτές τις αντιλαϊκές ανατροπές».

Στην Αθήνα ο Τζ. Λιου

Την Αθήνα επισκέπτεται αύριο και μεθαύριο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιού, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Τζ. Λιου «θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση να συνεχίσει να επιτυγχάνει σταθερά πρόοδο αυτό το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν το φθινόπωρο με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ