ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για ένα τρίμηνο
  • Η κυβέρνηση μιλά για αποφάσεις απαραίτητες, για να εξαρθρωθούν «γρήγορα και αποφασιστικά» όσοι οργάνωσαν την απόπειρα πραξικοπήματος
  • Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δυνατότητα απαγόρευσης συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, περιορισμοί στη δράση συνδικάτων κ.τ.λ.

Ο Ερντογάν ενώ ανακοινώνει την κήρυξη «έκτακτης ανάγκης»

Copyright 2016 The Associated

Ο Ερντογάν ενώ ανακοινώνει την κήρυξη «έκτακτης ανάγκης»
Την κήρυξη της χώρας σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» αποφάσισε χτες η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, με 346 ψήφους υπέρ και 115 κατά, σύμφωνα με την πρόταση που είχε υποβάλει μια μέρα πριν η κυβέρνηση της χώρας, μετά από πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και αμέσως μετά συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Παρουσιάζοντας την απόφαση των δύο Συμβουλίων, ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αργά το βράδυ της Τετάρτης, επικαλέστηκε το άρθρο 120 του Συντάγματος και εμφάνισε τις αποφάσεις απαραίτητες για την «ταχεία και πλήρη» εξάρθρωση της «τρομοκρατικής οργάνωσης» (σ.σ. φωτογραφίζοντας το δίκτυο του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν) που οργάνωσε την απόπειρα πραξικοπήματος.

Η νέα επίδειξη «πυγμής» του ΑΚΡ αντανακλά το βάθος της ενδοαστικής κόντρας στη χώρα, ενώ πρέπει να είναι καθαρό ότι δίνει και νέα όπλα για την καταστολή και την ενσωμάτωση του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Το άρθρο 120 προβλέπει τη δυνατότητα κήρυξης «έκτακτης ανάγκης» σε καιρούς «μεγάλης οικονομικής ύφεσης», εφόσον διαπιστώνεται ότι «η χώρα αντιμετωπίζει απειλές στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελεύθερη και δημοκρατική τάξη», αλλά και όταν «διασαλεύεται σοβαρά η δημόσια τάξη από βίαια γεγονότα».

Αστυνομικό όχημα περιπολεί στο κέντρο της Αγκυρας

Copyright 2016 The Associated

Αστυνομικό όχημα περιπολεί στο κέντρο της Αγκυρας
Ανάμεσα στα μέτρα που μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή είναι: Παράταση της διάρκειας κράτησης υπόπτων. Περιορισμένη ή πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας. Απαγόρευση συγκεντρώσεων ή μετακινήσεων σε συγκεκριμένα σημεία ή για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Δυνατότητα των αρχών να απαγορεύσουν την εκτύπωση, έκδοση και διανομή εντύπων. Εκτεταμένη λογοκρισία βιβλίων, ταινιών κ.τ.λ. Περιορισμένη πρόσβαση σε διάφορα μέρη. Απαγόρευση ή αναβολή συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων. Αναστολή της δράσης οργανώσεων όπως τα συνδικάτα. Επίσης, σύμφωνα τουλάχιστον με το αναλυτικό δημοσίευμα της «Χουριέτ», οι αρχές αποκτούν το δικαίωμα να πυροβολούν άτομα όταν (θεωρείται ότι) παραβιάζουν εντολές να παραδοθούν αλλά και σε περίπτωση αυτοάμυνας.

Αναστολή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, ανακοίνωσε πως η Τουρκία αναστέλλει την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως αποτέλεσμα των έκτακτων μέτρων. Στην αναστολή της εφαρμογής της Σύμβασης έχει προχωρήσει και η Γαλλία από τον περασμένο Νοέμβρη, όταν και πρωτοκηρύχτηκε η χώρα σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Αλλωστε, η δυνατότητα αναστολής προβλέπεται από την ίδια τη Σύμβαση (άρθρο 15) σε περίπτωση «που απειλείται η ζωή του έθνους».

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Γιασίν Ακτάι, υποστήριξε στο ρωσικό «Σπούτνικ» πως περίπου το 90% των Τούρκων πολιτών ζητάει να επιβληθεί η θανατική ποινή σε όσους συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος. Ο ίδιος εξέφρασε την «απογοήτευση» της Αγκυρας για την επικριτική στάση των δυτικών χωρών την οποία χαρακτήρισε «προσβλητική» και συνέδεσε με το σκοπό «να αποδυναμωθεί ο αγώνας μας. Δείχνει μια επιθυμία για την εγκατάλειψη της Τουρκίας».

Οσον αφορά τη χτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» υπερψήφισαν το κυβερνών ΑΚΡ και το εθνικιστικό MHP, με τον ηγέτη του Ντεβλούτ Μπατχσελί να τη χαρακτηρίζει «ευεργετική για το τρέχον εύθραυστο και ευαίσθητο περιβάλλον στην Τουρκία». Το σοσιαλδημοκρατικό CHP καταψήφισε την απόφαση, λέγοντας ότι αυτή «δεν είναι πολιτικά βιώσιμη στις σημερινές συνθήκες», ενώ το ίδιο έκανε και το φιλοκουρδικό HDP, λέγοντας ότι αποσκοπεί στην «εξάλειψη» κάθε κόμματος της αντιπολίτευσης.

Νέες επικρίσεις από τη Δύση

«Ανησυχία» για τις εξελίξεις στην Τουρκία εξέφρασαν σε κοινή τους ανακοίνωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, προσθέτοντας ότι κάθε προσωρινή άρση της ισχύος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει να ακολουθεί τους κανονισμούς περί παρεκκλίσεων.

Νωρίτερα, ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ελμαρ Μπροκ, είχε καλέσει την ΕΕ να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα την Αγκυρα, σημειώνοντας πως το κύρος του Ερντογάν βασίζεται στην οικονομική πρόοδο της χώρας που εξαρτάται ουσιωδώς από την ΕΕ, συμπληρώνοντας ότι ο Ερντογάν τραυματίζει με τη συμπεριφορά του όχι μόνο τη δημοκρατία, αλλά και τα ίδια τα συμφέροντά του.

Νωρίτερα, ο (σοσιαλδημοκράτης) Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ είχε πει ότι «έχει καθοριστική σημασία να περιορίζεται η κήρυξη έκτακτης ανάγκης μόνο στο αναγκαίο χρονικό διάστημα και μετά να αίρεται το συντομότερο δυνατό», προσθέτοντας ότι οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να διαλύσει την Τουρκία και να την αποδυναμώσει, και εσωτερικά και εξωτερικά.

«Σύννεφα» φαίνεται να μαζεύονται και στις σχέσεις Αυστρίας - Τουρκίας, με αφορμή την πρόσφατη διαδήλωση περίπου 4.000 Τούρκων και Αυστριακών τουρκικής καταγωγής προς την τουρκική πρεσβεία στη Βιέννη, που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της 15ης Ιούλη, υπέρ του Τούρκου Προέδρου, με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος. Χτες ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στη Βιέννη να δώσει «εξηγήσεις». Ο Κουρτς μιλώντας στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ORF τόνισε: «Θέλουμε να διευκρινίσει (σ.σ. ο Τούρκος πρέσβης) ποια κατεύθυνση σκοπεύει να πάρει η Τουρκία. Εχουμε στοιχεία πως οι διαδηλώσεις υπέρ του Ερντογάν στη Βιέννη ζητήθηκαν άμεσα από την Τουρκία...και αυτό, βεβαίως, είναι απολύτως αδύνατο να συνεχιστεί και θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε».

Δηλώσεις Ασαντ και Τραμπ για την Τουρκία

Στην κατάσταση στην Τουρκία αναφέρθηκε όμως και ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, που σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Πρένσα Λατίνα» περιέγραψε την απόπειρα του πραξικοπήματος ως «αντανάκλαση της αστάθειας και των διαταραχών μέσα στην Τουρκία», ενώ κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι χρησιμοποιεί το πραξικόπημα για την εισαγωγή της «εξτρεμιστικής του ατζέντας, αυτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και αυτό είναι επικίνδυνο για την Τουρκία και τις γειτονικές χώρες», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι: «Ανεξάρτητα από το ποιος θα κυβερνήσει την Τουρκία, ποιος θα είναι Πρόεδρος, ποιος θα είναι είναι ηγέτης, πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα. Δεν αναμειγνυόμαστε, δεν κάνουμε το λάθος να πούμε ότι ο Ερντογάν πρέπει να φύγει ή να μείνει. Είναι τουρκικό ζήτημα και οι Τούρκοι πρέπει να αποφασίσουν».

Τέλος, ενδιαφέρον έχουν και οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που είπε ότι «δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε διαλέξεις» (στην Τουρκία) και ότι οι ΗΠΑ πρέπει «να τακτοποιήσουν πρώτα το δικό τους χάος», πριν προσπαθήσουν να αλλάξουν τη συμπεριφορά των άλλων.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η «Σαμπάχ» μετέδωσε στην ιστοσελίδα της ότι ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχαμ Αλίεφ, έδωσε την τελική έγκρισή του για την παραχώρηση χώρου όπου σύντομα θα στηθεί η στρατιωτική βάση της Τουρκίας στη χώρα.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚ, ΤΟΥΡΚΙΑ
Να δυναμώσει η ενιαία πάλη της εργατικής τάξης

Σε νέα, εκτενή της ανακοίνωση για τα γεγονότα, η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος, Τουρκία σημειώνει ότι «η απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιούλη δεν ήταν μια αντιπαράθεση μεταξύ ιδεολογικά αντικρουόμενων κέντρων, αλλά εμπλέκονται τουλάχιστον δύο ή και ακόμα περισσότερες κλίκες στο πλαίσιο του κράτους, με πανομοιότυπες ταξικές ταυτότητες και ιδεολογίες. Δεν είναι δυνατό αυτές οι κλίκες να μη γνώριζαν καθόλου η μία τα σχέδια και τις ενέργειες της άλλης, καθώς επίσης δεν είναι δυνατό κάποιος να πει ότι η μία διαφέρει ουσιαστικά από την άλλη. Ωστόσο, η απόπειρα στις 15 Ιούλη δεν ήταν ένα αιματηρό σενάριο σχεδιασμένο από τον Ερντογάν, όπως κάποιοι υποστήριξαν. Ηταν μια πραγματική απόπειρα πραξικοπήματος...».

Η ΚΕ επισημαίνει ότι «είναι σε μεγάλο βαθμό σωστή η σκέψη ότι ένα πραξικόπημα στην Τουρκία δεν θα λάμβανε χώρα χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ, καθώς η Τουρκία είναι στενός στρατιωτικός εταίρος των ΗΠΑ ως μέλος του ΝΑΤΟ. Ο κύριος λόγος που τα περισσότερα υψηλόβαθμα στελέχη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που είναι εξοργισμένα με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) δεν πραγματοποίησαν πραξικόπημα, οφείλεται στην υποστήριξη που έχει προσφέρει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο AKP διαχρονικά. Η υποστήριξη αυτή έχει μειωθεί πρόσφατα για διάφορους λόγους».

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει πως «το γεγονός ότι οι πραξικοπηματίες είχαν σύνδεση με το εξωτερικό δεν κάνει τον Ερντογάν πατριώτη ή αντιιμπεριαλιστή... Το γεγονός ότι ο Ερντογάν τώρα πλησιάζει τον έναν ή τον άλλο διεθνή άξονα, δεν αλλάζει τον ταξικό του χαρακτήρα και τις ιδεολογικές του προτιμήσεις».

Η ΚΕ τονίζει ότι «όπως έχουμε πάντα επισημάνει, η Τουρκία μπορεί να απελευθερωθεί μόνο με την ενιαία πάλη της εργατικής τάξης εναντίον της ταξικής ηγεμονίας, που παρουσιάζεται από σκοτεινές δυνάμεις, και όχι ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων ανάμεσα σε σκοτεινές δυνάμεις. Δεν δεχόμαστε καμία ανάλυση και θέση που αγνοεί αυτή την πραγματικότητα. Είναι προφανές πως οι κομμουνιστές δε θα δώσουν πίστωση χρόνου στην κοροϊδία της "νίκης των δημοκρατικών δυνάμεων", ούτε στα "πονηρά" καλέσματα για να ενωθούν όλοι εναντίον του Ερντογάν. Ανάμεσα στους ανθρώπους που προφέρουν τις λέξεις "η νίκη της δημοκρατικής εξουσίας", είναι επίσης και μερικοί που δημιουργούν πανικό με τη ρητορική ότι "οι οπαδοί της σαρίας θα μας κόψουν τα κεφάλια", και αυτό είναι μια μαρτυρία για το επίπεδο της σύγχυσής τους. Επαναλαμβάνουμε: Εμείς ποτέ δε θα συμπορευτούμε με τους εκπροσώπους της καπιταλιστικής τάξης, με πραξικοπήματα στηριγμένα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ή με πράκτορες των "χρωματιστών επαναστάσεων". Αυτή η θέση θα μας αποδυνάμωνε. Μια ανοργάνωτη εργατική τάξη που δελεάζεται από ψεύτικες λύσεις, είναι επίσης κάτι που θα μας αποδυναμώσει».

Δύο μήνες με τριετή αναστολή για παράνομη είσοδο στη χώρα

Σε ποινή φυλάκισης 2 μηνών με τριετή αναστολή, για παράνομη είσοδο στη χώρα, καταδικάστηκαν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί με τη χτεσινή απόφαση του μονομελούς πλημμελειοδικείου Αλεξανδρούπολης. Ταυτόχρονα, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της δράσης υπό την απειλή ζωής. Για τη δεύτερη κατηγορία της παράνομης πτήσης, αλλά και της εκτέλεσης πτήσης για τον πιλότο, κρίθηκαν αθώοι, διότι η ελληνική νομοθεσία αναφέρεται σε πολιτικά και όχι στρατιωτικά αεροσκάφη. Επίσης, θα παραμείνουν υπό την επιτήρηση αστυνομικών μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για την έκδοση ασύλου. Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί βαρύνονταν με τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα, της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση και της εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αίθουσα επικράτησε ένταση την ώρα που ανακοινώνονταν οι ποινές όταν ένας Τούρκος έβρισε στα τουρκικά τους κατηγορούμενους και στη συνέχεια ο εισαγγελέας ζήτησε τη μεταφορά του στο αστυνομικό τμήμα.

Αρχικά, κατέθεσε ο αστυνομικός που συνέλαβε τους 8 αξιωματικούς, λέγοντας ότι δεν προέβαλαν καμία αντίσταση και πως το πρώτο πράγμα που ζήτησαν ήταν να παραδοθούν και να παραμείνουν στη χώρα μας. Ο Τούρκος πιλότος του ελικοπτέρου ισχυρίστηκε πως και οι 8 δεν έχουν καμία σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα. «Δεν γνώριζα τι συνέβαινε εκείνες τις ώρες. Είχαμε εντολές να μεταφέρουμε τραυματίες στην Κωνσταντινούπολη σε σημείο που υπήρχαν ασθενοφόρα. Οταν μάθαμε στο ίντερνετ τι ακριβώς συνέβαινε πήραμε τηλέφωνο τον συνταγματάρχη μας. Δεν τον βρήκαμε και αποφασίσαμε να φύγουμε από τη χώρα», είπε αρχικά, ενώ ισχυρίστηκε πως δέχθηκαν πυρά από Τούρκους αστυνομικούς, γεγονός που τους οδήγησε γρήγορα στην απόφαση να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Η δικηγόρος τους Β. Μαρινάκη μία εκ των τριών, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά διέψευσε δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τους στρατιωτικούς να έχουν πετάξει τον οπλισμό τους πριν προσγειωθούν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι εξαρχής δεν έφεραν όπλα. Επιβεβαίωσε ότι οι στρατιωτικοί κατέθεσαν στην Ελληνική Αστυνομία πως ξήλωσαν και έριξαν στη θάλασσα εξάρτημα του ελικοπτέρου το οποίο περιείχε συντεταγμένες και στρατιωτικούς χάρτες, για να μην πέσει στα χέρια των Ελλήνων.

Επιπρόσθετα, στο δικαστήριο εμφανίστηκαν και οι δύο Τούρκοι οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι ανεξάρτητοι δικηγόροι και θέλησαν να καταθέσουν έγγραφα, τα οποία και δεν έγιναν δεκτά.

Τα μέτρα ασφαλείας να σημειωθεί ήταν αυξημένα. Τούρκοι δημοσιογράφοι κάλυπταν τις εξελίξεις, ενώ τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας προχώρησαν σε ζωντανές συνδέσεις.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Αλληλεγγύη στην εργατική τάξη και το λαό της Τουρκίας

Σε ανακοίνωσή της για τις εξελίξεις στην Τουρκία, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία τονίζει τα εξής:

«Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία εκφράζει τη διεθνιστική της αλληλεγγύη προς την εργατική τάξη της Τουρκίας και εκφράζει την υποστήριξή της προς τα μέλη και τους φίλους της ΠΣΟ στην Τουρκία. Τα μέλη και οι φίλοι της ΠΣΟ στην Τουρκία, όλα τα αγωνιστικά συνδικάτα στη χώρα, δρουν σε δύσκολες συνθήκες. Εχουν να αντιμετωπίσουν τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης του AKP. Εχουν να αντιμετωπίσουν τις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές της μπουρζουαζίας στην Τουρκία. Η μεγάλη πλειοψηφία της εργατικής τάξης της Τουρκίας ζει σε συνθήκες φτώχειας, ανεργίας, αβεβαιότητας για το παρόν και το μέλλον.

Την κατάσταση αυτή κάνει σήμερα ακόμα χειρότερη, ακόμα πιο σκληρή, η απόπειρα πραξικοπήματος και η αξιοποίησή της από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία είναι μια χώρα που συμμετέχει ενεργά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Συρία. Οι Τούρκοι καπιταλιστές διεκδικούν όλο και πιο μεγάλο μερίδιο για τα κέρδη τους στην ευρύτερη περιοχή. Η αστική τάξη της Τουρκίας διεκδικεί ιδιαίτερο ρόλο ως ισχυρή περιφερειακή δύναμη. Στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών η κυρίαρχη τάξη της Τουρκίας αγωνίζεται να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα.

Αυτοί οι ανταγωνισμοί γεννούν διεθνείς και εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Η οργανωμένη κίνηση ισχυρών δυνάμεων του στρατού, ο μεγάλος αριθμός των νεκρών, οι χιλιάδες συλλήψεις και φυλακίσεις, οι οδομαχίες και όλα όσα βρίσκονται σε εξέλιξη, υπογραμμίζουν ότι οι ανταγωνισμοί και οι ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις είναι μεγάλες.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός ο ρόλος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Ταγίπ Ερντογάν αξιοποιεί τις εξελίξεις, συλλαμβάνει, απολύει δημόσιους υπαλλήλους, φυλακίζει, οργανώνει γενικευμένες διώξεις παντού.

Η ΠΣΟ απευθύνεται στους εργαζόμενους της Τουρκίας και τους καλεί να μην εγκλωβίζονται στις στρατηγικές του κεφαλαίου και στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις. Οι εργαζόμενοι να δυναμώσουν την ταξική τους ενότητα. Να αντισταθούν στην κρατική και εργοδοτική βία. Να αγωνιστούν για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών, για τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Η ΠΣΟ απαιτεί πλήρη σεβασμό των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών, τον τερματισμό των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή και τη διάλυση του ΝΑΤΟ».

ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Κινήσεις και εκτιμήσεις με το βλέμμα στην Αγκυρα

Μετά και τις πληροφορίες περί προσπάθειας φυγάδευσης Τούρκων πραξικοπηματιών από Τουρκία σε Ελλάδα, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης από τη Σάμο μέχρι το Καστελόριζο. Κατά πληροφορίες, κατ' εντολή της πολιτικής ηγεσίας, στάλθηκαν ελικόπτερα τύπου «Απάτσι» στα Δωδεκάνησα, σε Λέρο, Κω, Ρόδο, ενώ χτες με πλωτά και εναέρια μέσα «σκουπίστηκαν» πολλές από τις εκατοντάδες βραχονησίδες και νησίδες στη συνοριογραμμή, στο Ανατολικό Αιγαίο.

Σε ένα τέτοιο φόντο, χτες, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, πραγματοποιήθηκε νέα ευρεία σύσκεψη για την αξιολόγηση της κατάστασης στην Τουρκία. Μετείχαν, μεταξύ άλλων, η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΕΞ, ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Πάντως, χτες ανώτατες κι ανώτερες στρατιωτικές πηγές, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Τουρκία, εκτιμούσαν ότι η κατάσταση στη γείτονα δεν είναι καλή, χωρίς να αποκλείουν και το ενδεχόμενο κάποιας εκ νέου κίνησης εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης ή ως αντίδραση στις εκκαθαρίσεις του Ερντογάν. Ανέφεραν ότι ανεξάρτητα από το τι ακούγεται, δεν φαίνεται να υπάρχουν «χαμένα» πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού ή της τουρκικής Ακτοφυλακής, σε αντίθεση με ελικόπτερα που είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχουν χαθεί, με ανοικτό το ενδεχόμενο κάποια να έχουν προσγειωθεί σε δύσβατες περιοχές στα ανατολικά της Τουρκίας, αλλά χωρίς να αποκλείεται ακόμα και το σενάριο κάποιο να επιχειρήσει προσγείωση σε ελληνικό έδαφος ή να επιχειρηθεί κάποια διέλευση με λέμβο (εξ ου και η αυξημένη επαγρύπνηση στα σύνορα).

Οι ίδιες πηγές μιλούσαν, πάντως, για παραπληροφόρηση που υπάρχει, φέρνοντας ως παραδείγματα τις πληροφορίες για διαφυγή με λέμβους Τούρκων κομάντος, την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωνε το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» και αμφισβητώντας μια σειρά από πληροφορίες από την τουρκική πλευρά σε σχέση με το πραξικόπημα (π.χ. «F-16» κατά αεροσκάφους του Ερντογάν κ.ά.)

  • Υπενθυμίζεται ότι σήμερα φτάνει στην Αθήνα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδης, για να συναντήσει τον Ελληνα ομόλογο του, Ν. Κοτζιά, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
ΕΕΔΥΕ
Σε ετοιμότητα καλεί και η ΕΕΔΥΕ

Σε ανακοίνωσή της για τις εξελίξεις η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη τονίζει, ανάμεσα στα άλλα, πως «είναι σαφές ότι η όξυνση των ανταγωνισμών τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και σε διεθνές επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου περιπλέκει τα πράγματα και προοιωνίζεται μεγάλους κινδύνους για τους λαούς μας, ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 8 και 9 Ιουλίου στη Βαρσοβία». Η ΕΕΔΥΕ καλεί εργαζόμενους και νεολαία σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους, το λαό και το κίνημα ειρήνης στην Τουρκία το οποίο διεξάγει την αντιιμπεριαλιστική πάλη σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ