Παρασκευή 22 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Κινήσεις και εκτιμήσεις με το βλέμμα στην Αγκυρα

Μετά και τις πληροφορίες περί προσπάθειας φυγάδευσης Τούρκων πραξικοπηματιών από Τουρκία σε Ελλάδα, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης από τη Σάμο μέχρι το Καστελόριζο. Κατά πληροφορίες, κατ' εντολή της πολιτικής ηγεσίας, στάλθηκαν ελικόπτερα τύπου «Απάτσι» στα Δωδεκάνησα, σε Λέρο, Κω, Ρόδο, ενώ χτες με πλωτά και εναέρια μέσα «σκουπίστηκαν» πολλές από τις εκατοντάδες βραχονησίδες και νησίδες στη συνοριογραμμή, στο Ανατολικό Αιγαίο.

Σε ένα τέτοιο φόντο, χτες, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, πραγματοποιήθηκε νέα ευρεία σύσκεψη για την αξιολόγηση της κατάστασης στην Τουρκία. Μετείχαν, μεταξύ άλλων, η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΕΞ, ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Πάντως, χτες ανώτατες κι ανώτερες στρατιωτικές πηγές, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Τουρκία, εκτιμούσαν ότι η κατάσταση στη γείτονα δεν είναι καλή, χωρίς να αποκλείουν και το ενδεχόμενο κάποιας εκ νέου κίνησης εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης ή ως αντίδραση στις εκκαθαρίσεις του Ερντογάν. Ανέφεραν ότι ανεξάρτητα από το τι ακούγεται, δεν φαίνεται να υπάρχουν «χαμένα» πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού ή της τουρκικής Ακτοφυλακής, σε αντίθεση με ελικόπτερα που είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχουν χαθεί, με ανοικτό το ενδεχόμενο κάποια να έχουν προσγειωθεί σε δύσβατες περιοχές στα ανατολικά της Τουρκίας, αλλά χωρίς να αποκλείεται ακόμα και το σενάριο κάποιο να επιχειρήσει προσγείωση σε ελληνικό έδαφος ή να επιχειρηθεί κάποια διέλευση με λέμβο (εξ ου και η αυξημένη επαγρύπνηση στα σύνορα).

Οι ίδιες πηγές μιλούσαν, πάντως, για παραπληροφόρηση που υπάρχει, φέρνοντας ως παραδείγματα τις πληροφορίες για διαφυγή με λέμβους Τούρκων κομάντος, την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωνε το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» και αμφισβητώντας μια σειρά από πληροφορίες από την τουρκική πλευρά σε σχέση με το πραξικόπημα (π.χ. «F-16» κατά αεροσκάφους του Ερντογάν κ.ά.)

  • Υπενθυμίζεται ότι σήμερα φτάνει στην Αθήνα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδης, για να συναντήσει τον Ελληνα ομόλογο του, Ν. Κοτζιά, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ