Παρασκευή 22 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μίνι» Φορολογικό σε βάρος αγροτών και ΑμεΑ

Ολοκληρώθηκε χτες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο περιλαμβάνονται συμπληρωματικά αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα που πλήττουν περαιτέρω τους αγρότες, πολύτεκνους, αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες. Παράλληλα, περιέχονται ρυθμίσεις που καθορίζουν τους «κανόνες του παιχνιδιού» ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στα καπνικά προϊόντα.

Υπέρ επί της αρχής ψήφισαν - εκτός από τα κόμματα της συγκυβέρνησης - το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΧΑ, Ενωση Κεντρώων) επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, με την όποια κριτική τους να επικεντρώνει στην «αξιοπιστία» της κυβέρνησης. Ενδεικτικά, ο εισηγητής της ΝΔ Σ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι η ΝΔ είναι καταρχήν θετική, αλλά διατηρεί επιφυλάξεις μέχρι το νομοσχέδιο να φτάσει στην Ολομέλεια ως έχει, χωρίς καμία «δυσάρεστη έκπληξη» από την κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο αφορά την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών και προβλέπει την «εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς την Απόφαση 2009/917/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 30ής Νοέμβρη 2009 (...) ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία των άρθρων 15, 16 και 18 της Οδηγίας 2014/40/ΕΕ (...) για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων». Το δεύτερο μέρος αποτελεί ένα «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο, όπως παρατήρησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.

Ο Γ. Δελής, αναφερόμενος με συγκεκριμένο τρόπο στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, επισήμανε: «Με το άρθρο 47 των λοιπών διατάξεων, καταργείται το ισχύον ειδικό καθεστώς της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες οι οποίοι πωλούν τα αγροτικά προϊόντα δικής τους παραγωγής στις λαϊκές αγορές. Πρόκειται για άλλη μια προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην αντιλαϊκή, αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για άλλη μια φοροληστεία της φτωχομεσαίας αγροτιάς, η οποία αποσκοπεί στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της αγροτικής παραγωγής».

Με άλλες διατάξεις, «από εκεί που θα καταργούσατε - δήθεν - τον ΕΝΦΙΑ, τον επεκτείνετε συνεχώς στο λαό, όχι βέβαια στους επιχειρηματικούς ομίλους. Τα τελευταία θύματά σας είναι οι πολύτεκνοι και οι ανάπηροι», που αν έχουν κάποιο μικρό εισόδημα παραπάνω, χάνουν τις όποιες απαλλαγές. Ειδικά οι ανάπηροι, ακόμα και σε ποσοστό άνω του 80% και σε πολλές περιπτώσεις μη αυτοεξυπηρετούμενοι, χάνουν τη μείωση του 50%, αν τύχει και έχουν τραπεζικές καταθέσεις 15.000 ευρώ, για να καλύπτουν τις αυξημένες τους ανάγκες, για τις οποίες το κράτος αδιαφορεί παντελώς.

Οσον αφορά το πρώτο μέρος για το λαθρεμπόριο καπνικών, πρόκειται για διατάξεις που βρίθουν από ασάφειες, ενώ ορισμένες από αυτές αλληλοαναιρούνται. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε ο Γ. Δελής, στο άρθρο 3 «ανατίθενται τα λεγόμενα μέτρα δέουσας επιμέλειας για τις εμπορικές συναλλαγές των καπνικών στις ίδιες τις καπνοβιομηχανίες. Δεν βάζουμε έτσι το λύκο να φυλάει τα πρόβατα;» επισήμανε και επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, επιχείρησε να παρουσιάσει την κυβέρνηση ότι συγκρούεται «με το λαθρεμπόριο των "λευκών κολάρων", που έχουν σχέση με την πολιτική εξουσία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τον σχολικό εκφοβισμό (2023-03-08 00:00:00.0)
Συνοδευτικό των «ανατροπών του αιώνα» για το ξεχείλωμα του ωραρίου (2021-06-09 00:00:00.0)
Πολύ μακριά από τις ανάγκες των πληγέντων (2019-09-10 00:00:00.0)
Ελλοχεύουν κίνδυνοι για τα λαϊκά δικαιώματα (2016-07-16 00:00:00.0)
Αντιλαϊκός εμπαιγμός από τα κόμματα της αστικής διαχείρισης (2015-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ