ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με επιτυχία η εκδήλωση για την ηρωική Μάχη της Αμφιλοχίας

Από την εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Αμφιλοχίας
Από την εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Αμφιλοχίας
Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ και τη Μάχη της Αμφιλοχίας (1/7/1948) πραγματοποίησε το Σάββατο 16/7 η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Από την Παρασκευή 15/7 παρουσιαζόταν στην κεντρική πλατεία της πόλης έκθεση αφιερωμένη στον ΔΣΕ, τη 2η Μεραρχία και τη Μάχη της Αμφιλοχίας.

Η εκδήλωση άνοιξε με το ποίημα «Ιστορία» του Κώστα Βάρναλη. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο μαχητής Κ. Τάτσης, που αναφέρθηκε στη συμμετοχή και τη δράση του στον ΔΣΕ. Αναφέρθηκε, επίσης, στη Μάχη της Αμφιλοχίας, όπου η Διμοιρία του είχε αναλάβει αποστολή να μεταφέρει βαριά τραυματισμένους μαχητές και αξιωματικούς της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι «σε δύο χρόνια το ΚΚΕ κλείνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του, ένας αιώνας αγώνων, θυσιών για την εργατική τάξη και τα λαϊκά συμφέροντα. Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη από το Κόμμα μας στα 70 χρόνια του ΔΣΕ. Σήμερα εδώ στην Αμφιλοχία τιμάμε όλους του αγωνιστές που έπεσαν, τραυματίστηκαν, εκτελέστηκαν ή διώχτηκαν αργότερα, που πήραν μέρος στις μάχες του Βάλτου και ιδιαίτερα στη Μάχη της Αμφιλοχίας, από τις 27 Ιούνη μέχρι τις 2 Ιούλη του 1948. Τιμάμε επίσης όλους τους νεκρούς και τραυματίες της 2ης ηρωικής Μεραρχίας της Ρούμελης του ΔΣΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Αλεξάνδρου, τον θρυλικό Διαμαντή, τον ηρωικό στρατηγό - φάντασμα, όπως τον έλεγε ο αντίπαλος, γιατί ενώ περίμεναν να τον συλλάβουν, αυτός χτύπαγε σε άλλο μέρος και καταλάμβανε χωριά και πόλεις».

Χρέος μας να αναδείξουμε την αιματοποτισμένη προσφορά του ΔΣΕ

Στο βήμα ο Θ. Παφίλης
Στο βήμα ο Θ. Παφίλης
Ο Θ. Παφίλης έκανε αναφορά αναλυτικά στη Μάχη της Αμφιλοχίας, που έδωσε η 2η Μεραρχία του ΔΣΕ την 1η Ιούλη του 1948 και τη σημασία της, ενώ υπογράμμισε ότι «αποτελεί χρέος και καθήκον για το Κόμμα μας, για όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους να αναδείξουμε την αιματοποτισμένη προσφορά του λαϊκού ΔΣΕ στη σκληρή, άνιση αλλά δίκαιη πάλη του. Για να θυμούνται οι παλιοί και, κυρίως, για να μαθαίνουν οι νέοι».

Μίλησε επίσης για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, αλλά και για τα νέα αντεργατικά μέτρα που προετοιμάζονται. Κλείνοντας κάλεσε το λαό να ακολουθήσει το μόνο δρόμο που έχει μείνει πλέον μπροστά του: «Αυτόν της οργάνωσης, του αγώνα για να σταματήσει αυτή την επίθεση, με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, με μια μεγάλη Λαϊκή Συμμαχία, για την ανατροπή ενός συστήματος που πλέον οδηγεί στη βαρβαρότητα, στη φτώχεια, στην απελπισία τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο των 17 νεκρών μαχητών του ΔΣΕ στη Μάχη της Αμφιλοχίας, με κατάθεση στεφάνων εκ μέρους του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Μετά την κατάθεση στεφάνων, πραγματοποιήθηκε πορεία στον κεντρικό δρόμο της πόλης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Συζητήσεις με την EBRD για «κόκκινα» δάνεια και χρηματοδότηση επιχειρήσεων

Τα ζητήματα χρηματοδότησης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων καθώς και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, με τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, o Γ. Σταθάκης ενημερώθηκε σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της EBRD για τη συμμετοχή στην πλατφόρμα αναδιάρθρωσης δανείων μεγάλων επιχειρήσεων από τη Eurobank και την Alpha Bank.

Ο υπουργός ενημερώθηκε, επίσης, για την αναμενόμενη χρηματοδότηση του αγωγού ΤΑΡ από την EBRD, με 500 εκατ. ευρώ, στους αμέσως επόμενους μήνες.

Παράλληλα, εξετάστηκε η διαδικασία συμμετοχής της Τράπεζας στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στις διατάξεις του νέου «αναπτυξιακού νόμου».

Να σημειωθεί ότι η επιχειρηματική συμφωνία των εν λόγω τραπεζών με την ΕBRD, σε σύμπραξη με την αμερικανική KKR, προβλέπει την ανάθεση της διαχείρισης μεγάλων προβληματικών επιχειρηματικών δανείων προς τη νέα εταιρεία που έχει συσταθεί με μεγαλομετόχους την EBRD και την KKR.

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες και οι νέοι «επενδυτές» μπορούν να συμμετάσχουν και στα μετοχικά κεφάλαια «προβληματικών» επιχειρήσεων που κρίνονται «βιώσιμες». Και, βέβαια, θα έχουν αποφασιστικό λόγο στη διαμόρφωση των επιχειρηματικών πλάνων, στον αριθμό των εργαζομένων και σε οτιδήποτε σχετίζεται με τις ανάγκες της αναδιάρθρωσης, όπως και με τις ομαδικές απολύσεις, που θα συζητηθούν στο πλαίσιο της επόμενης «αξιολόγησης» του μνημονίου. Επίσης, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, οι επιχειρήσεις θα έχουν δυνατότητα νέας χρηματοδότησης από την EBRD και την KKR, ενώ οι τράπεζες διατηρούν το δικαίωμα να συμμετάσχουν και οι ίδιες στη νέα χρηματοδότηση.

Τα παραπάνω συνδέονται με τις διεργασίες για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων και τις επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις, μέσω συγχωνεύσεων - εξαγορών και άλλων μεθόδων που αυτές συνεπάγονται. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε συνεργασία με τη McKinsey, η προτεραιότητα δίνεται σε 5 κλάδους με συνολικά δάνεια ύψους 7,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 4,5 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα. Οι πέντε ταξινομούμενοι κλάδοι στους οποίους καταλήγει η μελέτη και οι οποίοι φαίνεται ότι συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για άμεση ανάληψη δράσης, είναι οι εξής: Τουρισμός, Τρόφιμα και Ποτά, Υγεία και Φάρμακα, Ιχθυοκαλλιέργειες και Μεταφορές.

Να σημειωθεί ότι η EBRD, μέσω της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης, είναι σήμερα μεγαλομέτοχος σε εγχώριους τραπεζικούς ομίλους, ενώ όπως όλα δείχνουν φαίνεται να αναλαμβάνει σειρά από νέες δράσεις, στο πλαίσιο των επιχειρηματικών ανακατατάξεων και της χρηματοδότησης σε ομίλους και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

ΤΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τους κομμουνιστές της Σαϊδόνας

Η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ διοργανώνει αύριο Κυριακή, εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, στη Σαϊδόνα, στις 11.30 π.μ., με ομιλητή τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση γίνεται προς τιμήν των κομμουνιστών της Σαϊδόνας, ενώ θα γίνουν αποκαλυπτήρια μνημείου, με ανάγλυφη παράσταση του Κώστα Ξυδέα, αξιωματικού της Λαϊκής Πολιτοφυλακής το 1944 και στη συνέχεια διοικητή του αρχηγείου Ταϋγέτου και ταγματάρχη του ΔΣΕ.

Λεωφορεία από την Καλαμάτα θα ξεκινήσουν στις 9 π.μ., από την πλατεία της Υπαπαντής.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Μερική «χαλάρωση» των κεφαλαιακών ελέγχων

Στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης» δημοσιεύτηκε χτες η υπουργική απόφαση σχετικά με τη μερική «χαλάρωση» των κεφαλαιακών ελέγχων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, μετά από την έγκριση που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

-- Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο βδομάδες.

-- Αρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά. Η εν λόγω ρύθμιση για το «νέο χρήμα» έρχεται να κουμπώσει με τη ρύθμιση που προωθείται στη Βουλή για την «οικειοθελή αποκάλυψη» των αδήλωτων εισοδημάτων της εγχώριας πλουτοκρατίας, που έχουν φυγαδευτεί σε τράπεζες του εξωτερικού και άλλους «φορολογικούς παραδείσους».

-- Επιτρέπεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα.

-- Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή κατάθεσης σε φοιτητές ή σπουδαστές που, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών - σπουδαστών ERASMUS.

-- Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού σε συνταξιούχους που είναι κάτοικοι εξωτερικού, για την καταβολή της σύνταξής τους στην Ελλάδα.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΚΡΑΤΙΚΑ ΧΡΕΗ
Στα 9,6 τρισ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2016

Στα 9,6 τρισ. ευρώ διαμορφώθηκε η μάζα του συνολικού χρέους των κρατών της Ευρωζώνης, στο τέλος του α' τριμήνου του 2016, ενώ την ίδια περίοδο τα κρατικά χρέη των 28 κρατών της ΕΕ καταγράφονται στα 12,47 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη Γιούροστατ, τα κρατικά χρέη της Ευρωζώνης φτάνουν στο 91,7% του συνολικού ΑΕΠ. Τα «πρωτεία» ανήκουν στην Ελλάδα με 176,3% του ΑΕΠ (αντιστοιχεί σε 309,2 δισ. ευρώ) και ακολουθούν Ιταλία με 135,4% και Πορτογαλία με 128,9%.

Σε απόλυτα μεγέθη, το υψηλότερο κρατικό χρέος ανήκει στην Ιταλία με 2,23 τρισ. ευρώ (135,4% του ΑΕΠ) και ακολουθούν Γερμανία με 2,17 τρισ. ευρώ (71,2% του ΑΕΠ) και Γαλλία με 2,14 τρισ. (97,5% του ΑΕΠ).

Την ίδια ώρα, το κρατικό χρέος της Βρετανίας εμφανίζεται στο 87,7% του ΑΕΠ.

Σε δίκη η Κρ. Λαγκάρντ

Το ανώτατο εφετείο της Γαλλίας αποφάσισε χτες ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ πρέπει να δικαστεί για το ρόλο της στην υπόθεση της αποζημίωσης ύψους 400 εκατ. ευρώ στον επιχειρηματία Μπ. Ταπί, ενώ η ίδια κατείχε τη θέση του υπουργού Οικονομικών της χώρας το 2008. Το δικαστήριο απέρριψε την έφεσή της Κρ. Λαγκάρντ κατά της απόφασης δικαστηρίου τον Δεκέμβρη, η οποία παρέπεμπε σε δίκη ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου που εκδικάζει αδικήματα που διαπράττονται από μέλη της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ «εξακολουθεί να εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της γενικής διευθύντριας να επιτελεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Τζ. Ράις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ