Σάββατο 23 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Συζητήσεις με την EBRD για «κόκκινα» δάνεια και χρηματοδότηση επιχειρήσεων

Τα ζητήματα χρηματοδότησης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων καθώς και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, με τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, o Γ. Σταθάκης ενημερώθηκε σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της EBRD για τη συμμετοχή στην πλατφόρμα αναδιάρθρωσης δανείων μεγάλων επιχειρήσεων από τη Eurobank και την Alpha Bank.

Ο υπουργός ενημερώθηκε, επίσης, για την αναμενόμενη χρηματοδότηση του αγωγού ΤΑΡ από την EBRD, με 500 εκατ. ευρώ, στους αμέσως επόμενους μήνες.

Παράλληλα, εξετάστηκε η διαδικασία συμμετοχής της Τράπεζας στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στις διατάξεις του νέου «αναπτυξιακού νόμου».

Να σημειωθεί ότι η επιχειρηματική συμφωνία των εν λόγω τραπεζών με την ΕBRD, σε σύμπραξη με την αμερικανική KKR, προβλέπει την ανάθεση της διαχείρισης μεγάλων προβληματικών επιχειρηματικών δανείων προς τη νέα εταιρεία που έχει συσταθεί με μεγαλομετόχους την EBRD και την KKR.

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες και οι νέοι «επενδυτές» μπορούν να συμμετάσχουν και στα μετοχικά κεφάλαια «προβληματικών» επιχειρήσεων που κρίνονται «βιώσιμες». Και, βέβαια, θα έχουν αποφασιστικό λόγο στη διαμόρφωση των επιχειρηματικών πλάνων, στον αριθμό των εργαζομένων και σε οτιδήποτε σχετίζεται με τις ανάγκες της αναδιάρθρωσης, όπως και με τις ομαδικές απολύσεις, που θα συζητηθούν στο πλαίσιο της επόμενης «αξιολόγησης» του μνημονίου. Επίσης, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, οι επιχειρήσεις θα έχουν δυνατότητα νέας χρηματοδότησης από την EBRD και την KKR, ενώ οι τράπεζες διατηρούν το δικαίωμα να συμμετάσχουν και οι ίδιες στη νέα χρηματοδότηση.

Τα παραπάνω συνδέονται με τις διεργασίες για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων και τις επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις, μέσω συγχωνεύσεων - εξαγορών και άλλων μεθόδων που αυτές συνεπάγονται. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε συνεργασία με τη McKinsey, η προτεραιότητα δίνεται σε 5 κλάδους με συνολικά δάνεια ύψους 7,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 4,5 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα. Οι πέντε ταξινομούμενοι κλάδοι στους οποίους καταλήγει η μελέτη και οι οποίοι φαίνεται ότι συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για άμεση ανάληψη δράσης, είναι οι εξής: Τουρισμός, Τρόφιμα και Ποτά, Υγεία και Φάρμακα, Ιχθυοκαλλιέργειες και Μεταφορές.

Να σημειωθεί ότι η EBRD, μέσω της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης, είναι σήμερα μεγαλομέτοχος σε εγχώριους τραπεζικούς ομίλους, ενώ όπως όλα δείχνουν φαίνεται να αναλαμβάνει σειρά από νέες δράσεις, στο πλαίσιο των επιχειρηματικών ανακατατάξεων και της χρηματοδότησης σε ομίλους και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σφίγγει η «θηλιά» σε λαϊκά νοικοκυριά, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους (2020-08-05 00:00:00.0)
Φορτώνουν τα σπασμένα των επιχειρηματικών ομίλων στα λαϊκά στρώματα (2019-10-25 00:00:00.0)
Αντιλαϊκά σχέδια, «με την αγωνία» των ανταγωνισμών (2018-03-30 00:00:00.0)
«Εμβληματικά έργα» και αντιλαϊκές παρεμβάσεις για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων (2017-05-13 00:00:00.0)
Πολυεργαλεία στην υπηρεσία του εγχώριου κεφαλαίου (2015-12-25 00:00:00.0)
«Κλειδώνουν» τα αντιλαϊκά μέτρα, κόντρες γύρω από τη χρηματοδότηση (2015-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ