Σάββατο 23 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σχεδιάζουν την «επόμενη μέρα» των επεμβάσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σχέδια για την κλιμάκωση των επιχειρήσεων σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη με πρόσχημα την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και παρεμφερών οργανώσεων και στόχο την προώθηση των μονοπωλιακών συμφερόντων, την προετοιμασία της «επόμενης μέρας» μετά την (όποτε επιτευχθεί...) ανακατάληψη όλων των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών μισθοφόρων και την προετοιμασία του εδάφους για ακόμη μεγαλύτερη, και γενικότερη χρήση της «τρομοκρατικής απειλής» σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, σε βάρος των λαών, κατέστρωσαν στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας περίπου 40 χωρών που συμμετέχουν στη συμμαχία των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», και οι επικεφαλής του ΝΑΤΟ και (για πρώτη φορά και) της ΙΝΤΕΡΠΟΛ.

«Ακόμη και εάν (σ.σ. οι τζιχαντιστές) χάσουν το έδαφος στη Μέση Ανατολή, γνωρίζουμε πως ήδη προσπαθούν να μετασχηματιστούν σε παγκόσμια τρομοκρατική οργάνωση», τόνισε με νόημα ο Τζον Κέρι, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αρθούν τα γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια στη συνεργασία των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών και των δυνάμεων ασφαλείας μεταξύ των χωρών του συνασπισμού των ΗΠΑ, σε τέτοιο βαθμό «ώστε ένας συνοριοφύλακας στη Νότια Ευρώπη να γνωρίζει τόσα πράγματα για έναν ύποπτο τρομοκράτη όσο και ένας φρουρός ασφαλείας σε αεροδρόμιο στη Μανίλα των Φιλιππίνων». Υπογράμμισε ότι το ζήτημα της συνεργασίας και του μοιράσματος «ευαίσθητων» πληροφοριών για τρομοκράτες «σε πραγματικό χρόνο» ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα της συνόδου, τονίζοντας τη σημασία του γεγονότος πως για πρώτη φορά στη συνάντηση συμμετείχε και ο επικεφαλής της ΙΝΤΕΡΠΟΛ.

Ο Κέρι που συμπροήδρευσε της συνάντησης μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Αστον Κάρτερ, μετά το τέλος της συνόδου έκανε έναν αδρό απολογισμό των έως τώρα «επιτευγμάτων» της συμμαχίας. Στα «επιτεύγματα» συμπεριέλαβε το γεγονός πως οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) έχουν χάσει το 50% των εδαφών που κατείχαν στο Ιράκ και τουλάχιστον το 20% των εδαφών που είχαν στη Συρία. Απώλεσαν επίσης το 1/3 των περίπου 30.000 ισλαμιστών μισθοφόρων που είχαν στρατολογήσει κυρίως από το εξωτερικό και έχασαν, όπως υποστήριξε, την ικανότητα σημαντικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Εκτίμησε ότι είναι «θέμα χρόνου» να ξεκινήσουν οι σημαντικές επιχειρήσεις για την «απελευθέρωση» των προπυργίων των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ, όπως είναι η Ράκα και η Μοσούλη, αποφεύγοντας να τις προσδιορίσει χρονικά.

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση πως θα καρποφορήσει το σχέδιο αντιτρομοκρατικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ρωσίας στη Συρία μολονότι όπως υπογράμμισε υπάρχουν «πολύ δύσκολα ζητήματα», που δοκιμάζουν τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και τα οποία επιχειρείται να λυθούν μέσω συνομιλιών.

Απόντες οι Τούρκοι, επικρίσεις από Ρωσία

Απόντες από τη σύνοδο ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Τουρκίας. Το γεγονός σχολιάστηκε δυσμενώς από ομολόγους τους άλλων χωρών που εμφανίστηκαν «ανήσυχοι» μήπως η Τουρκία εξασθενίσει ή απολέσει το ρόλο - κλειδί που είχε στις επιχειρήσεις κατά του ΙΚ σε Συρία και Ιράκ. Ο Κέρι ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστικός και σε αυτό το ζήτημα, λέγοντας πως έλαβε διαβεβαιώσεις από την Αγκυρα για την «αφοσίωση της χώρας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και πως οι εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος δεν θα επηρεάσουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στη συμμαχία κατά του ΙΚ.

Στο μεταξύ, χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εμφανίστηκε έντονα επικριτικός για την πολιτική που άσκησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική είναι άμεσο αποτέλεσμα μίας λίαν ανίκανης και μη επαγγελματικής στάσης σε αυτή την κατάσταση», τόνισε ο Λαβρόφ και συμπλήρωσε: «Στην επιθυμία τους να διατηρήσουν την κυριαρχία τους, οι Δυτικοί μας εταίροι ενήργησαν σαν ταύρος σε υαλοπωλείο. Στο Ιράκ, ανέτρεψαν ένα καθεστώς υπό ψευδές πρόσχημα. Οι εταίροι λένε: Ας λύσουμε το πρόβλημα σε Λιβύη, Συρία και Ιράκ, ας οργανώσουμε εκλογές και ας εξαλείψουμε την τρομοκρατία. Αυτοί λένε: Πρώτα είναι απαραίτητο να απομακρύνουμε τον (σ.σ. Σύρο Πρόεδρο) Ασαντ και έπειτα να παλέψουμε κατά της τρομοκρατίας. Εμείς λέμε: Οκ, θα οργανώσουμε επειγόντως εκλογές στη Συρία και ο Ασαντ θα απομακρυνθεί μέσω εκλογών. Και ποιος θα εγγυηθεί ότι στη Συρία δεν θα επαναληφθεί το σενάριο της Λιβύης;».

Ο Ρώσος υπουργός «θύμισε» έτσι ότι μετά την ανατροπή του Λίβυου Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι, η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος και κλιμακώθηκαν οι αυτονομιστικές κινήσεις. Η κεντρική κυβέρνηση δεν ελέγχει κάποιες περιοχές της χώρας που ως σήμερα τελούν υπό τον έλεγχο ισλαμιστών εξτρεμιστών. Θυμίζοντας την παροιμία «μην φτιάχνεις κάτι που δεν έχει χαλάσει», ο Λαβρόφ κατέληξε λέγοντας ότι οι «Δυτικοί εταίροι» άρχισαν «να φτιάχνουν κάτι που δεν είχε χαλάσει και ιδού τι συμβαίνει εκεί τώρα...».

Ζυμώσεις για νέες αμερικανο-ρωσικές συνομιλίες για Συρία

Στο μεταξύ, πηγές που επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ΙΝΤΕΡΦΑΞ και ΤΑΣΣ ανέφεραν ότι την ερχόμενη Τρίτη στη Γενεύη θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρωσίας και του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.

Θα εξεταστούν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πολιτικές και διπλωματικές πλευρές για την επίλυση της σύρραξης στη Συρία και το ρωσο-αμερικανικό σχέδιο αντιτρομοκρατικής συνεργασίας στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ