Σάββατο 23 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΑΚΙΝΤΖΙ
Διαπιστώσεις για «πρόοδο» και από τις δύο πλευρές

Νέα συνάντηση έγινε χτες ανάμεσα στον πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, μετά την οποία και οι δυο πλευρές δήλωσαν ότι σημειώθηκε «πρόοδος».

Ο Ν. Αναστασιάδης στις δηλώσεις του ανέφερε ότι στα θέματα της νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος», εξηγώντας ότι απομένουν για συμφωνία ελάχιστα ή καθόλου ζητήματα. Πρόοδος σημειώθηκε και σχετικά με την εκτελεστική εξουσία, όπου ωστόσο υπάρχουν εκκρεμότητες «ουσιώδους σημασίας», στις οποίες περιέλαβε και το θέμα της «εκ περιτροπής προεδρίας». Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μην είναι προεδρικό το σύστημα διακυβέρνησης είπε ότι «η προτιμητέα λύση είναι του προεδρικού συστήματος που δίδει μια σταθερότητα». «Σημαντική πρόοδος» που «θα καθιστά λειτουργικό - και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό - το κράτος» επιτεύχθηκε και όσον αφορά τους μηχανισμούς υπέρβασης αδιεξόδων, είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην επόμενη συνάντηση (29/7) θα τεθεί στο τραπέζι και το Εδαφικό, αλλά και τα ζητήματα της Ασφάλειας, ενώ συμπλήρωσε πως «έχει παρατηρηθεί πρόοδος σε σωρεία κεφαλαίων, υπάρχουν όμως και κεφάλαια στα οποία ακόμα έχουμε διαφορές, όπως είναι το Περιουσιακό».

Τέλος, για τις επιπτώσεις από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ανέφερε πως «δεν νομίζω να επηρεάζουν τις συνομιλίες, επί του παρόντος τουλάχιστον».

Για σημαντική πρόοδο μίλησε στις δηλώσεις του και ο Μ. Ακιντζί, επιμένοντας ότι η εκ περιτροπής προεδρία είναι απαραίτητη για την πολιτική ισότητα, ενώ πρόσθεσε και ότι οι δύο πλευρές εργάζονται για «λύση» εντός του 2016.

  • Αύριο, ο Ν. Αναστασιάδης θα πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου. Η στρατηγική σχέση των δύο χωρών «είναι δεδομένη και δεν υπάρχει ούτε από τη μια ούτε από την άλλη πλευρά η οποιαδήποτε πρόθεση αλλοίωσής της», είπε χτες ο Κύπριος Πρόεδρος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ