Σάββατο 13 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
«Εμβληματικά έργα» και αντιλαϊκές παρεμβάσεις για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων

Οι καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στις οικονομίες με πιο «φιλόδοξες» αντιλαϊκές παρεμβάσεις, λέει ο Π. Ντομπρόβσκις
Οι καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στις οικονομίες με πιο «φιλόδοξες» αντιλαϊκές παρεμβάσεις, λέει ο Π. Ντομπρόβσκις
Στη στρατηγική ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου υποτάσσονται μία προς μία και όλες οι διατάξεις του νέου πολυνομοσχεδίου - τερατουργήματος που συζητιέται την ερχόμενη βδομάδα στη Βουλή, με τα προαπαιτούμενα της αντιλαϊκής συμφωνίας και των επικαιροποιημένων μνημονίων με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Στην κυριολεξία, τα πάντα υποτάσσονται στην προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων, στην αποκατάσταση «κατάλληλου» επιχειρηματικού κλίματος, με φόντο τις κυοφορούμενες αναδιαρθρώσεις σε κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής, που με τη σειρά τους βρίσκονται στην ατζέντα των αξιώσεων του ΣΕΒ και των άλλων τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου.

«Εμβληματικά έργα» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

«Οι ελληνικές αρχές θα συμφωνήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2017, κατάλογο 15 έως 20 μεγάλων, εμβληματικών σχεδίων» για την περίοδο μέχρι το 2020, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο «επικαιροποιημένο» μνημόνιο με την πλευρά της Ευρωζώνης.

Οπως χαρακτηριστικά συμφωνήθηκε, οι ελληνικές αρχές θα ολοκληρώσουν τη στρατηγική ανάπτυξης, η οποία μεταξύ άλλων «θα πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία, μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, ενός ελκυστικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Σε αυτό το πλαίσιο, οι προτεραιότητες αφορούν τομείς όπως ο τουρισμός, οι τεχνολογίες πληροφορικής, οι μεταφορές, η φαρμακοβιομηχανία, η γεωργία και η μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, η εφοδιαστική αλυσίδα.

Ειδική αναφορά γίνεται για νέο κανονισμό σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια στις εταιρείες ύδρευσης - αποχέτευσης και, όπως προβλέπεται, οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα προετοιμάσουν τα επιχειρηματικά σχέδια και τις επενδύσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Τα παραπάνω έρχονται να «κουμπώσουν» με την πρόταση του ΣΕΒ, που με την ίδια ορολογία για τα «εμβληματικά έργα» και με τη διοχέτευση φρέσκου πακτωλού διακρατικών και κρατικών κεφαλαίων, σε συμπράξεις με ιδιώτες και ξένους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, «μυρίζεται» τα κέρδη της «επόμενης μέρας».

Σε αυτό το πλαίσιο και με επόμενο βήμα το κλείσιμο της «αξιολόγησης», οι εγχώριοι βιομήχανοι προσβλέπουν στις επερχόμενες παρεμβάσεις και τις αναδιαρθρώσεις μέσω και της λεγόμενης «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής», που με τη σειρά της επίσης αποτελεί ένα τμήμα του «επικαιροποιημένου» μνημονίου με την Ευρωζώνη: «Σε ρόλο καταλύτη, απαιτούνται και επενδύσεις σε μεγάλα έργα υποδομών, με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα, έργα που να έχουν εμπορική αξία ώστε να αναζητηθούν επενδυτές και χρηματοδότηση στις διεθνείς αγορές», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ.

Παράλληλα, η λίστα του ΣΕΒ με τα «εμβληματικά έργα», μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

-- Λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, υδατοδρόμια

-- Διασύνδεση δικτύων ηλεκτρισμού Ελλάδας - Ιταλίας και ηπειρωτικής Ελλάδας - Κρήτης

-- Πάρκα εφοδιαστικής αλυσίδας

-- Υδρευση - αποχέτευση - άρδευση - διαχείριση αποβλήτων - επεξεργασία λυμάτων

-- Ψηφιακές υπηρεσίες παντού (εφοδιαστική αλυσίδα, επιχειρηματικές συναλλαγές, Δικαιοσύνη, λιμάνια, τελωνεία, πολεοδομία, κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, τράπεζα γης, δασολόγιο, σύστημα διαχείρισης δασών)

-- Αξιοποίηση ορυκτού πλούτου (αλλαγή πλαισίου αδειοδότησης και χωροταξικού σχεδιασμού)

-- Δημιουργία Τεχνόπολης για την εγκατάσταση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και ερευνητικών ιδρυμάτων μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών ιατρικής τεχνολογίας και φαρμακευτικών εταιρειών για την ανάπτυξη «συνεργειών» μεταξύ των πανεπιστημίων, νοσοκομείων και εταιρειών ιατρικής τεχνολογίας και φαρμακευτικών εταιρειών

-- Ανάπλαση αστικών οικιστικών και εμπορικών περιοχών, χορήγηση φορολογικών κινήτρων, αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου (από Πειραιά μέχρι Σούνιο) για οικιστική και ξενοδοχειακή εκμετάλλευση.

Ανάκαμψη με «προαπαιτούμενο» την αντιλαϊκή πολιτική

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις «Εαρινές Προβλέψεις» και αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, δήλωσε ότι «υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του τρόπου που εκτελείται το πρόγραμμα και της εμπιστοσύνης των οικονομικών παραγόντων και επομένως των επενδύσεων».

Στην ίδια έκθεση της Κομισιόν, επισημαίνεται ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών αναμένεται να καθυστερήσει, καθώς η δεύτερη «αξιολόγηση» δεν ολοκληρώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017. Αυτός, άλλωστε, είναι και λόγος για τον οποίο προχώρησαν σε υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάκαμψη του ελληνικού ΑΕΠ για το 2017 στο 2,1%, από 2,7% στην προηγούμενη έκθεση του φετινού Φλεβάρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάκαμψη των επενδύσεων για το 2017 σύμφωνα με την Κομισιόν προβλέπεται με ρυθμό 6,3% (από 12% στις «Χειμερινές Προβλέψεις») και για το 2018 με 10,8% το 2018 (από 14,2%). Η σημαντική υποβάθμιση, ειδικά για φέτος, επίσης συνδέεται με τις «καθυστερήσεις» στην «αξιολόγηση» για την αποκατάσταση κλίματος «επιχειρηματικής εμπιστοσύνης».

Σε ό,τι αφορά τις γενικότερες εξελίξεις στις οικονομίες της Ευρωζώνης και της ΕΕ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, B. Ντομπρόβσκις, παρουσιάζοντας τις «Εαρινές Προβλέψεις», υπογράμμισε πως «η εικόνα διαφέρει πολύ από το ένα κράτος - μέλος στο άλλο και οι καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στις οικονομίες που έθεσαν σε εφαρμογή πιο φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η «αποκατάσταση της ισορροπίας» προϋποθέτει «αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις σε όλη την Ευρώπη από το άνοιγμα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών μέχρι τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας και των συστημάτων Υγείας».

Βέβαια, τα παραπάνω έρχονται και δένουν με τα αντιλαϊκά μέτρα που κλιμακώνει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Αναδιαρθρώσεις με μοχλό τα «κόκκινα» δάνεια

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, συμφωνήθηκαν οι ρυθμίσεις σχετικά με τη διαμόρφωση «δευτερογενούς αγοράς», συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των στεγαστικών δανείων, η ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων που θα εμπλακούν σε αυτή μέσω της αγοράς δανείων από τις τράπεζες, η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια, οι φοροελαφρύνσεις προς τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις διαχείρισης, η νομική προστασία για τραπεζικά και κρατικά στελέχη που εμπλέκονται σε αναδιαρθρώσεις δανείων και επιχειρήσεων κ.ά.

Την ίδια ώρα, το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων αποτελεί μοχλό των επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων με φόντο το «ξεσκαρτάρισμα» του επιχειρηματικού πεδίου, που προωθείται και μέσω των νέων διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Επιπλέον, η απομείωση των «κόκκινων» δανείων κρίνεται ως νευραλγικό ζήτημα στην προοπτική της καπιταλιστικής ανάκαμψης και μέσα από το άνοιγμα της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις ισχυρές επιχειρήσεις και τους ομίλους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας προχτές σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, υποστήριξε ότι «από τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στη συμφωνία με τους θεσμούς, είναι επείγον να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων», το οποίο αποτελεί πολύ σημαντικό εμπόδιο στην ανάκαμψη της οικονομίας, λέγοντας ότι «αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα, αλλά και η ελληνική οικονομία».

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες και νέοι «επενδυτές» που θα εξαγοράσουν επιχειρηματικά δάνεια θα μπορούν να συμμετάσχουν και στα μετοχικά κεφάλαια «προβληματικών» επιχειρήσεων που κρίνονται «βιώσιμες». Και, βέβαια, θα έχουν αποφασιστικό λόγο στη διαμόρφωση των επιχειρηματικών πλάνων, στον αριθμό των εργαζομένων και σε οτιδήποτε σχετίζεται με τις ανάγκες των επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων.

Ηδη και ενόψει της ψήφισης και των συγκεκριμένων διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, εκδηλώνεται έντονη κινητικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, τις προάλλες η Τράπεζα της Ελλάδας προχώρησε στην αδειοδότηση της «Pillarstone», που με τη σειρά της αποτελεί επιχειρηματική σύμπραξη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), την αμερικανική KKR, τη Eurobank και την Alpha Bank.

Οπως ανακοινώθηκε, η «Pillarstone» θα ξεκινήσει επαφές με μια σειρά ελληνικών επιχειρήσεων, και μέσω μακροπρόθεσμης δανειοδότησης σε «σημαντικές» και βέβαια βιώσιμες επιχειρήσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με την EBRD, «η "Pillarstone" θα παρέχει στις ελληνικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες την απαραίτητη επιχειρησιακή τεχνογνωσία που θα τους επιτρέψει να ανακάμψουν, γεγονός που είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ