ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Ιούλη 2016
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΣΕ
Πρωτοβουλία με μεγάλη σημασία από Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα

Από παλιότερη κινητοποίηση για τις Συμβάσεις
Από παλιότερη κινητοποίηση για τις Συμβάσεις
Νέες υπογραφές προστίθενται καθημερινά στο κείμενο - κάλεσμα που προτείνουν Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για «να οργανώσουμε με τόλμη το μεγάλο μέτωπο αγώνα για τη διεκδίκηση των απωλειών που είχαμε σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις και κυρίως την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν ή καταργούν τις ΣΣΕ».

Παράλληλα, διακινείται και συζητιέται το σχέδιο νόμου, που συντάχθηκε με πρωτοβουλία συνδικαλιστικών οργανώσεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις, το οποίο θα κατατεθεί σε όλα τα κόμματα, εκτός της Χρυσής Αυγής.

Με το σχέδιο νόμου καταργούνται διατάξεις που περιέχονται σε προηγούμενους αντεργατικούς νόμους, διασφαλίζονται πλήρως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι Συμβάσεις, αποκαθίστανται ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ, τα δώρα και τα επιδόματα σε όλους τους συνταξιούχους, οι όροι των κλαδικών Συμβάσεων επανέρχονται στα επίπεδα πριν από το 2012, ως βάση για τις νέες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καταργούνται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης κ.ά.

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με συνδικαλιστές από διάφορους κλάδους για την απήχηση που βρίσκει αυτή η πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων.

Να μπουν σε κίνηση οι ίδιοι οι εργαζόμενοι

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά ήταν από τις πρώτες που κινητοποίησε τα σωματεία - μέλη της να συζητήσουν και να υπογράψουν το κάλεσμα και το σχέδιο νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Ηδη, τα δύο κείμενα έχουν υπογραφεί από 20 συνολικά σωματεία του κλάδου, 10 κλαδικά και 10 επιχειρησιακά.

«Η υπογραφή του ΔΣ στο κείμενο είναι σημαντική, αλλά δεν αρκεί», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Μανώλης Καραντούσιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας και εξηγεί: «Το ζητούμενο είναι να ανοίξει η κουβέντα στους χώρους δουλειάς, να πάρουν τα Συνδικάτα πρωτοβουλίες και ευθύνες, να μπουν σε κίνηση οι ίδιοι εργαζόμενοι, μέσα από μαζικές διαδικασίες και γενικές συνελεύσεις. Αυτό προσπαθούμε, έχοντας ανοιχτό μπροστά μας το μέτωπο των συμβάσεων στον κλάδο».

Μόλις την περασμένη Πέμπτη, η Ομοσπονδία κατήγγειλε τον ΣΕΒ ότι δεν ορίζει την επόμενη συνάντηση για τις Συμβάσεις που υπογράφει στον κλάδο και ότι δεν έχει αποστείλει ακόμα στην Ομοσπονδία ολοκληρωμένες τις προτάσεις του, όπως είχε δεσμευθεί στην τελευταία συνάντηση (23/6), όταν είχε βάλει επιθετικά το αίτημα να πάει ο κατώτερος κλαδικός μισθός στα 586 ευρώ μεικτά, όσο και ο κατώτατος της ΕΓΣΣΕ.

Συζήτηση με συλλογικές - μαζικές διαδικασίες

Εδώ και καιρό, η Ομοσπονδία Φαρμάκου έχει καταθέσει στην εργοδοσία πρόταση για νέα κλαδική Σύμβαση, με αίτημα την ανάκτηση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια, σαν βάση για παραπέρα διεκδικήσεις. Το βασικό επιχείρημα που επικαλούνται οι εργοδότες για να μην προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις, είναι ότι «περιμένουν τις εξελίξεις» στα Εργασιακά και τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η Ομοσπονδία κάνει προσπάθεια να συνδέσει τη μάχη της Σύμβασης με την οργάνωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων ενάντια στις αντεργατικές αλλαγές που ετοιμάζονται στο παρασκήνιο.

Η πρόταση - κάλεσμα Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για τις Συλλογικές Συμβάσεις βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση. Εκτός από την Ομοσπονδία, το κάλεσμα και την πρόταση νόμου έχουν υπογράψει και άλλα σωματεία του κλάδου, επιχειρησιακά και κλαδικά, ενώ νέες συνεδριάσεις προγραμματίζονται τις επόμενες μέρες.

Το κείμενο έχει αποσταλεί σε όλα τα σωματεία και η διοίκηση της Ομοσπονδίας βρίσκεται σε επαφή και συζήτηση μαζί τους. Με ορισμένα από αυτά τα σωματεία, έχουν γίνει και συναντήσεις, όπου συζητιέται η σημασία που έχει να πάρει μαζικά χαρακτηριστικά η πρωτοβουλία αυτή των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων, να εκφραστεί και με πρακτικά μέσα, με κινητοποιήσεις, συσκέψεις και καλύτερη οργάνωση της δουλειάς στο επίπεδο της κάθε επιχείρησης.

«Θέλουμε η πρωτοβουλία αυτή να συζητηθεί πλατιά στους χώρους δουλειάς και εκεί ρίχνουμε το βάρος, προκειμένου να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις μιας μαζικής και με διάρκεια διεκδίκησης των αιτημάτων που θέτουμε με το σχέδιο της κλαδικής Σύμβασης», λέει η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αναφερόμενη στις συζητήσεις που γίνονται στις φαρμακοβιομηχανίες και στις φαρμακαποθήκες, αλλά και στις συσκέψεις που οργανώνουν τα κλαδικά σωματεία, παρά τις δυσκολίες της καλοκαιρινής περιόδου.

Πλατιά διάδοση του καλέσματος

Το ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας συνεδρίασε έγκαιρα και συζήτησε συγκεκριμένο σχέδιο για την αξιοποίηση και πλατιά διάδοση του καλέσματος των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων, αλλά και της πρότασης νόμου για τις Συμβάσεις. Η απόφαση του ΔΣ να υπογραφούν τα δύο κείμενα συνδυάστηκε με πλούσια συζήτηση για το πώς καλύτερα θα φτάσει στους χώρους δουλειάς το κάλεσμα, πώς θα βοηθήσει τη δουλειά του Συνδικάτου και των παραρτημάτων του.

Ενας από τους βασικούς στόχους, που βάζει η διοίκηση για το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι να μεταφέρει τη συζήτηση για το κάλεσμα και το σχέδιο νόμου σε χώρους δουλειάς που καλύπτονται από το κλαδικό Συνδικάτο, αλλά δεν έχουν επιχειρησιακό σωματείο. «Ειδικά σε αυτούς τους χώρους θέλουμε να προκαλέσουμε γενικές συνελεύσεις, να γίνει ζωντανή συζήτηση, να ακουστούν επιχειρήματα και προτάσεις, να αναλάβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ευθύνες, με τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου.

Παράλληλα και παρά το γεγονός ότι σε μεγάλους χώρους έχουν ξεκινήσει οι άδειες του καλοκαιριού, τα παραρτήματα κάνουν προσπάθεια να οργανώσουν συσκέψεις, όπως αυτή που έκανε πριν από λίγες μέρες το Παράρτημα της Σαλαμίνας, όπου με μεγάλο ενδιαφέρον συζητήθηκαν τα υλικά από την ημερίδα του ΠΑΜΕ για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Ανάλογες συσκέψεις ετοιμάζουν και τα άλλα τρία παραρτήματα (Αθήνας, Ελευσίνας, Πειραιά), ενώ το παράρτημα του Πειραιά συμμετείχε και στη μαζική σύσκεψη των σωματείων που οργάνωσε την περασμένη βδομάδα το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Ενιαίο και σταθερό μέτωπο αγώνα

Η πρόταση - κάλεσμα Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τις ΣΣΕ αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Δυναμώνουμε την πάλη μας για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Διεκδικούμε την κάλυψη των απωλειών μας, όλα όσα μας έκλεψαν, μας αφαίρεσαν, όλα όσα είναι δικαίωμά μας με βάση τον πλούτο που παράγουμε και τις σύγχρονες ανάγκες μας. Προτείνουμε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε το παρακάτω πλαίσιο πάλης:

  • Να διεκδικήσουμε την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων. Τα δικαιώματά μας, ο κλεμμένος ιδρώτας και το αίμα μας δεν είναι περασμένα, ξεχασμένα.
  • Να απαιτήσουμε την κατάργηση του νέου μισθολογίου και της αντιδραστικής αξιολόγησης στο Δημόσιο, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, την κάλυψη των απωλειών των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Να διεκδικήσουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς με κριτήριο τις τεράστιες απώλειες στο εργατικό εισόδημα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.
  • Να διεκδικήσουμε την επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων.
  • Να διεκδικήσουμε την προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας.
  • Να μπει φρένο στη φοροληστεία των εργαζομένων.
  • Να πληρώσουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές.

Με βάση αυτό το καταρχήν πλαίσιο, κάθε κλάδος, κάθε σωματείο να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης στον ενιαίο, κοινό αγώνα της εργατικής τάξης. Στους δρόμους του αγώνα θα κριθούμε όλοι και μπορούμε να συναντηθούμε, διαμορφώνοντας ένα ενιαίο και σταθερό μέτωπο αγώνα».

Οι υπογραφές έως τώρα

Τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Αγρινίου, Σάμου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Φωκίδας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Λαυρίου, Ζακύνθου, Λευκάδας, Αρτας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Παλλεσβιακό, Νάουσας, Αμαλιάδας, Πειραιά.

Οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Εργατοϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, Λογιστών, Εργαζομένων Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, Υπαλλήλων υπουργείου Ανάπτυξης - Τομείς βιομηχανίας, έρευνας και τεχνολογίας, Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Τα Σωματεία εργαζομένων ΕΒΓΑ, ΦΑΓΕ, Γάλακτος - Τροφίμων Ν. Αττικής, TASTY FOODS, εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων του εργοστασίου Γάλακτος της εταιρείας ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα ΑΕ «Ο Λουδίας» (Πλατύ Νομού), Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Ιωαννίνων, Τροφίμων - Ποτών Ν. Εύβοιας - Βοιωτίας, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Λάρισας, Εργατοϋπαλλήλων παρασκευής και συσκευασίας ειδών ζαχαροπλαστικής Ν. Χανίων, Τροφίμων - Ποτών Ν. Αχαΐας, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Φθιώτιδας, Εργαζομένων στις επιχειρήσεις παραγωγής επισιτιστικών προϊόντων Κ. Μακεδονίας, Διαλογής φρούτων και λαχανικών Νάουσας, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Αργολίδας, Εργαζομένων Pepsico - Ηβη Αθήνας, Εργαζομένων στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις Λειβαδίτης - Ζούρας - ΒΙΟΚΟΤ - Ελίζα - ΑΛΚΟΤ, εργαζόμενων στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία «Αμστελ», Εργατοϋπαλλήλων βιομηχανίας Γάλακτος Ξάνθης «Ροδόπη ΑΕ», Εμποροϋπάλληλων και λοιπών ιδιωτικών υπάλληλων νομού Θεσπρωτίας, Οικοδόμων και εργαζόμενων στα συναφή επαγγέλματα νομού Αιτωλοακαρνανίας, Καθαριστριών και καθαριστών Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Πανελληνία Ενωση Λιθογράφων, Προσωπικού ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικών εργαστηρίων, γηροκομείων και συναφών χώρων Αθήνας, Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής και εργαζόμενων ναυπηγικής βιομηχανίας Ελλάδας, Εργατοϋπαλλήλων τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής Ν. Αττικής, Εργαζόμενων χρηματοπιστωτικού Αττικής, Εργατοϋπαλλήλων επισιτισμού, τουρισμού ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων Ν. Αττικής, Εργαζόμενων «Σόφτεξ», Ενωση προσωπικού πρακτορείων εφημερίδων Αθηνών, Καθαριστριών Αθήνας, Καθαριστριών Πειραιά, Λογιστών ελεγκτών Αττικής, Εργατοτεχνιτών κατεργασίας ξύλου Ν. Αττικής, Οικοδόμων και εργαζόμενων στα δομικά υλικά και στις κατασκευές Αθήνας, ΟΤΑ Αττικής, Εκπαιδευτικών π.ε. ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», Εργατοτεχνιτών και εργαζόμενων στην ενεργεία (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, Εργαζόμενων φαρμακευτικών και συναφών επαγγελμάτων Ν. Αττικής - Πειραιά και νήσων, Εργαζόμενων στη «boehringer - ingelheim hellas», Μισθωτών τεχνικών, Ηλεκτροτεχνιτών Αθήνας, Προσωπικού ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικών εργαστηρίων, γηροκομείων και συναφών χώρων Πειραιά, Ενέργειας Αττικής, Εργαζόμενων ξενοδοχείου «Λύδρα», Εργαζόμενων ΟΤΑ Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων Ν. Καβάλας, Εμποροϋπαλλήλων και υπαλλήλων υπηρεσιών Εορδαίας, Εργαζομένων δήμου Ηλιούπολης, Εργαζόμενων στην ιδιωτική εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων», Εργαζόμενων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας, Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ-ΔΕΗ) - τμήμα Καλαμάτας, Ιδιωτικών υπάλληλων Ν. Σάμου, Εργατοτεχνιτών και υπάλληλων στην κατασκευή του «Αττικό Μετρό», Εργαζόμενων αστικού και υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Μεσσηνίας, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Υπάλληλων - εμποροϋπάλληλων Ν. Λάρισας, Υπάλληλων - εμποροϋπάλληλων Ν. Καρδίτσας, Εργατοϋπαλλήλων κλωστοϋφαντουργίας - ιματισμού - δέρματος Ν. Αττικής, Εργατοϋπαλλήλων κλωστοϋφαντουργίας - ιματισμού - δέρματος Ν. Λάρισας, Εργατών και εργατριών κλωστοϋφαντουργίας Ναούσης «Η Κλωθώ», Πανελληνία ένωση συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΠΕΣ-ΝΑΤ), Εργαζόμενων εταιρείας «mellon», Εργαζόμενων ΠΑΓΝΗ, Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, Ιδιωτικών υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου, Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Ν. Ηρακλείου, Ιδιωτικών υπαλλήλων - εμποροϋπάλληλων Κεφαλλονιάς - Ιθάκης, Επισιτισμού - τουρισμού Ν. Λάρισας, Εργατοτεχνιτών κατεργασίας ξύλου Θεσσαλονίκης, Εργαζόμενων υπουργείου γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, Εργατοϋπαλλήλων τύπου - χάρτου και γραφικών τεχνών Ν. Μαγνησίας, Ηλεκτροτεχνιτών Πειραιά, Εργαζόμενων ΗΛΠΑΠ, Ιδιωτικών υπαλλήλων Αργολίδας, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και συναφών επαγγελμάτων Κ. Μακεδονίας, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Εργαζομένων «Intracom», Εργαζομένων ΟΤΑ Δήμων Ν. Πρέβεζας, Ιδιωτικών υπαλλήλων ΑΕ και γραφείων Αθήνας, Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών, Υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα Μεσσηνίας, Εργατοτεχνιτών οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Ν. Καρδίτσας, Επαγγελματικών αυτοκινητιστών Ν. Λαρίσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ