ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ»
Αντιμέτωποι με δυνάμεις των ΜΑΤ και απεργοσπαστικό μηχανισμό οι απεργοί

Σε εξέλιξη από χτες η 48ωρη απεργία

Από τη χτεσινή απεργιακή περιφρούρηση, με τις κλούβες των ΜΑΤ να υπερασπίζονται την εργοδοσία
Από τη χτεσινή απεργιακή περιφρούρηση, με τις κλούβες των ΜΑΤ να υπερασπίζονται την εργοδοσία
Με απεργοσπαστικό μηχανισμό, δυνάμεις των ΜΑΤ και συλλήψεις απάντησαν κράτος και εργοδοσία στην απόφαση των εργαζομένων στην πρώην «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων» να προχωρήσουν σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ξεκινώντας από χτες, όπως προκήρυξε η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας.

Από νωρίς το πρωί οι απεργοί των Λιπασμάτων βρήκαν απέναντί τους δεκάδες αστυνομικούς των ΜΑΤ, πέρα από τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας. Στην προσπάθειά τους να περιφρουρήσουν την απεργία τους δέχτηκαν την επίθεση των μηχανισμών καταστολής και ακολούθησε η προσαγωγή 2 εργαζομένων, μελών του σωματείου, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από λίγες ώρες. Οι απεργοί παρέμειναν έξω από το εργοστάσιο σε όλη τη διάρκεια της χτεσινής μέρας και θα παρέμεναν σε όλη τη διάρκεια της 48ωρης απεργίας, όπως δήλωναν. Επίσης, χτες, έκαναν παρέμβαση στον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας.

Θυμίζουμε πως οι περίπου 200 εργαζόμενοι βγήκαν τον Ιούνη σε αναγκαστική άδεια και από 1η Ιούλη σε 3μηνη διαθεσιμότητα, ενώ έχουν γίνει 51 απολύσεις - οι 6 από αυτές προχτές, μια μέρα πριν από την απεργία, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία. Το εργοστάσιο στην ουσία είναι κλειστό, παραγωγή λιπάσματος δεν υπάρχει, ενώ οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας έχουν στόχο να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε εργολαβικούς χωρίς δικαιώματα. Η εργοδοσία απαιτεί την οικειοθελή παραίτηση με ταυτόχρονη μετατροπή όλων των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου σε ορισμένου.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή ΣΣΕ με σύγχρονα δικαιώματα.

Οπως αναφέρει στην καταγγελία της η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ, «κράτος και εργοδοσία πάνε χέρι χέρι, πέρα από τις φοροαπαλλαγές και τα δωράκια στήριξης των βιομηχάνων, και στην κοινή προσπάθεια να χτυπήσουν την αντίσταση και τους αγώνες των εργαζομένων». «Τα κυβερνητικά γκλομπ χτυπήσανε τους εργάτες και έβαλαν πλάτη στον Λαυρεντιάδη, αυτό είναι το μεγαλύτερο πόρισμα που αποκομίζουν οι απεργοί από τη στάση της κυβέρνησης, έτσι παίρνει θέση στην αντιπαράθεση εργατών και Λαυρεντιάδη». «Η δημοκρατία τους σταματάει στις πύλες των εργοστασίων, η δημοκρατία των εργατών ξεκινάει εκεί, όταν συγκρούονται με την εργοδοσία και το κράτος της», τονίζεται ανάμεσα σε άλλα.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΑ «ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Καλούν σωματεία και φορείς σε έμπρακτη συμπαράσταση

Σε ανακοίνωσή τους, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα «Λιπάσματα Καβάλας» καλούν τα σωματεία, τους Συλλόγους Αγροτών, τους φορείς του Ν. Καβάλας να συμπαρασταθούν έμπρακτα στους εργαζόμενους των «Λιπασμάτων» και με τη φυσική τους παρουσία τις μέρες της απεργίας στο εργοστάσιο.

«Τα προβλήματα σε όλους τους χώρους δουλειάς έχουν κοινή αιτία, την επίθεση της καπιταλιστικής εργοδοσίας, με σύμμαχο την κυβέρνηση και την ΕΕ, που για να αυξήσει τα κέρδη της, να επικρατήσει στον ανταγωνισμό με άλλες επιχειρήσεις επιτίθεται στους εργαζόμενους εντείνοντας την εκμετάλλευση, καταργώντας δικαιώματα, φτηναίνοντας την τιμή της εργατικής δύναμης (π.χ. στους εργαζόμενους του Μαρινόπουλου)».

«Καλούμε τους συναδέλφους που υπογράψανε τις ατομικές συμβάσεις, τους εκτάκτους των "Λιπασμάτων" με κάθε τρόπο να μπούνε στον αγώνα για αξιοπρεπείς Συλλογικές Συμβάσεις, για μόνιμη - σταθερή δουλειά για όλους. Να μην υποκύψουν στις πιέσεις της εργοδοσίας. Να μη γίνουν γρανάζι του απεργοσπαστικού μηχανισμού που προσπαθεί να στήσει η μεγαλοεργοδοσία. Σήμερα, η εργοδοσία σάς "χαϊδεύει" τα αυτιά, αύριο θα μας ξεζουμίσει όλους μας, για να αυξάνει τα κέρδη της». Τέλος, υπογραμμίζουν τις τεράστιες «ευθύνες της κυβέρνησης, που όχι μόνο διατηρεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο πάνω στο οποίο πατάει ο Λαυρεντιάδης, αλλά του διαθέτει και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς προκειμένου να φοβίσει τους εργαζόμενους» και διεκδικούν:

  • Επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων. Να παρθούν πίσω οι προκλητικές μηνύσεις.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στο ύψος της προηγούμενης για όλους τους εργαζόμενους, όλων των εταιρειών.
  • Οχι στις ατομικές συμβάσεις, στις διαθεσιμότητες. Μόνιμη - σταθερή δουλειά για όλους.
  • Να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της για τη σωστή λειτουργία του εργοστασίου.
«ALUMINOX»
Τρομοκρατική απόλυση καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής

Σχεδιασμένη, παράνομη και τρομοκρατική χαρακτηρίζει την απόλυση εργαζομένου από την εταιρεία «ALUMINOX» το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και απορρίπτει τη δικαιολογία της εργοδοσίας ότι «δεν έχει δουλειά το εργοστάσιο».

Οπως καταγγέλλει, η εργοδοσία μεθόδευε από καιρό την απόλυση του Θ. Λ., ο οποίος, «δραστήριο μέλος του σωματείου μας, όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησε στη συσπείρωση και οργάνωση των συναδέλφων του στο κλαδικό συνδικάτο, στη συμμετοχή τους στους αγώνες της προηγούμενης περιόδου ενάντια στην ψήφιση των αντιασφαλιστικών και φορολογικών νόμων, αλλά και για να μπει τέρμα στην εργοδοτική αυθαιρεσία, στις καθυστερήσεις πληρωμών και στα χρωστούμενα προηγούμενων μηνών και χρόνων, που συστηματικά η εργοδοσία αρνείται να καταβάλει, παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών, που υποχρέωνε τους εργάτες να εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς και υπερωριακά Σάββατα - Κυριακές και αργίες».

Μάλιστα, σημειώνει πως στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας είναι «η γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, η μείωση των μισθών, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, των ειδικοτήτων κ.λπ.». Γι' αυτό και η συγκεκριμένη επιχείρηση καθώς και άλλες του κλάδου Μετάλλου «εξαπολύουν "εκκαθαριστικές επιχειρήσεις"» εναντίον πρωτοπόρων εργατών. Εξάλλου, «το φθινόπωρο ετοιμάζεται νέα επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματά μας», τονίζει το Συνδικάτο και απαιτεί να ανακληθεί άμεσα η απόλυση.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ
Αλληλεγγύη στον συνδικαλιστή της ΚΟΜΟΤΕΞ

Τη συμπαράστασή τους στο μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργατών και Υπαλλήλων ΚΟΜΟΤΕΞ ΑΕ απέναντι στην προσπάθεια της εργοδοσίας να τον τρομοκρατήσει με την κατάθεση αγωγής, εκφράζουν τα σωματεία Ιδιωτικών υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης, οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Ν. Ξάνθης, εργαζόμενων ΣΕΚΑΠ ΑΕ, εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων ΣΕΚΑΠ ΑΕ, εργατοϋπαλλήλων επεξεργασίας Γάλακτος «Ροδόπη ΑΕ», επεξεργασίας ξύλου Ν. Ξάνθης, εργατών και υπαλλήλων ΚΟΜΟΤΕΞ ΑΕ.

«Οι εργοδότες αποθρασυμένοι από τη φιλοεργοδοτική στάση των κυβερνήσεων επιδιώκουν να μην υπάρχει καμιά φωνή αντίστασης μέσα στους χώρους δουλειάς απέναντι στις επιδιώξεις τους. Η στοχοποίηση των εργαζομένων στην ΚΟΜΟΤΕΞ ΑΕ που αντιστάθηκαν στις προσπάθειες της εργοδοσίας να μειώσει τους μισθούς με απολύσεις και τώρα με αγωγές βρίσκει απέναντί της όλους τους εργαζόμενους της Ξάνθης. Γνωρίζουμε καλά πως οι μεγαλοεργοδότες θέλουν πάση θυσία να χτυπηθούν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες και με κάθε τρόπο το προσπαθούν. Είτε με απευθείας τρομοκράτηση όπως σε αυτήν την περίπτωση είτε με τις αλλαγές που επιδιώκουν να φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από Σεπτέμβρη στο συνδικαλιστικό νόμο. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει - των εργατών η πάλη θα τη σπάσει!».

ΟΕΝΓΕ
Απάντηση στις αθλιότητες κυβερνητικών συνδικαλιστών

Με ένα εμετικό κείμενο που αντλεί την «επιχειρηματολογία» του από κείμενα της Χρυσής Αυγής, συνδικαλιστές του κυβερνητικού κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ) στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, συνεχίζουν μια άθλια επίθεση στο ΚΚΕ και σε στελέχη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, επαναλαμβάνοντας απαράδεκτους ισχυρισμούς περί «χρηματισμού» στελεχών του ΚΚΕ από τα ταμεία των συνδικάτων. Τη νέα αθλιότητα υπογράφει και πάλι ο πρώην πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βαρνάβας που δεν μπορεί να χωνέψει το γεγονός ότι η παράταξή του έχασε στις πρόσφατες αρχαιρεσίες το μισό της εκλογικής δύναμής της κι αντίθετα οι εργαζόμενοι του κλάδου ανέδειξαν στην πρώτη θέση τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Ετσι, αντί για ευθεία πολιτική - συνδικαλιστική αντιπαράθεση, καταφεύγει εδώ και καιρό σε συκοφαντικές αθλιότητες μέσα από σειρά αναρτήσεων σε ιστολόγιο της παράταξής του που χτες αναπαράχθηκαν, ως ανακοίνωση της παράταξης «Μέτωπο», αμάσητες από την «Αυγή» και την «Εφημερίδα των Συντακτών». Στον ισχυρισμό του Βαρνάβα και της παρέας του ότι κακώς η ΟΕΝΓΕ προχώρησε σε «οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ» και ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «πρωτοφανή πρακτική» απάντησε ευθέως και πεντακάθαρα η ίδια η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ με ανακοίνωσή της στην οποία αναφέρει:

«Η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ σε συνεδρίασή της, αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη συμβολική οικονομική ενίσχυση σωματείων και ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Η απόφαση αυτή, ορθά υλοποιήθηκε. Υπενθυμίζεται πως η ΟΕΝΓΕ λαμβάνει κατά καιρούς πολλές τέτοιες αποφάσεις συμβολικής ενίσχυσης μαζικών φορέων, συλλογικοτήτων και κινηματικών εκδηλώσεων. Οι απόψεις των μελών του ΓΣ που πρόσκεινται στην παράταξη του Μετώπου και οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν σε κείμενο που φέρει τα ονόματά τους, απηχούν τις θέσεις αποκλειστικά της ηγεσίας της παράταξής τους που ήταν η μόνη που δεν ψήφισε την εν λόγω απόφαση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ