ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Στο τραπέζι» η ανάγκη νέων μέτρων για την Ασφάλεια

Η προχτεσινή δολοφονική επίθεση στη Ρουέν αναζωπύρωσε την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για «αδράνεια»

Η «ενίσχυση των μέσων των δυνάμεων ασφαλείας» είναι πάλι θέμα συζήτησης στη Γαλλία
Η «ενίσχυση των μέσων των δυνάμεων ασφαλείας» είναι πάλι θέμα συζήτησης στη Γαλλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Συνάντηση με τους εκπροσώπους όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων (καθολικών, μουσουλμάνων κ.τ.λ.) είχε χτες το πρωί ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, μετά την προχτεσινή επίθεση που σημειώθηκε κοντά στη Ρουέν με αποτέλεσμα την αποτρόπαια δολοφονία ενός ιερέα. Ο Ολάντ επανέλαβε ότι η χώρα βρίσκεται σε «πόλεμο» (κατά του «Ισλαμικού Κράτους» και της «τρομοκρατίας»), αλλά και ότι ο «πόλεμος» αυτός «θα είναι μακρύς», ενώ οι ιερωμένοι από τη μεριά τους ζήτησαν αύξηση των μέτρων ασφαλείας σε όλους τους τόπους λατρείας.

Παρέμβαση έκανε και ο πάπας Φραγκίσκος που, από την Πολωνία όπου ξεκίνησε πολυήμερη επίσκεψη, υποστήριξε ότι ο πλανήτης βρίσκεται «υπό το κράτος πολέμου».

Τα γεγονότα στη Ρουέν έχουν αναζωπυρώσει τη συζήτηση περί «προστασίας από την τρομοκρατία», με πολλές αναλύσεις να εστιάζουν στη συχνότητα και τη φύση που έχουν πλέον τα «χτυπήματα» του «Ισλαμικού Κράτους», που φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη και για την προχτεσινή επίθεση, καλλιεργώντας ουσιαστικά την ανοχή στη νέα ενίσχυση της αστυνομοκρατίας και διαφόρων μέτρων που μπορούν να στραφούν και εναντίον του εργατικού - λαϊκού κινήματος, όπως δείχνει και η πείρα του σχεδόν ενός χρόνου καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης».

Τόσοι οι φιλελεύθεροι Ρεπουμπλικάνοι του Νικολά Σαρκοζί όσο και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν εντείνουν την κριτική τους στην κυβέρνηση Ολάντ - Βαλς για «αδράνεια».

Ο μεν Σαρκοζί, σε συνέντευξή του στη «Λε Μοντ», επέστησε την προσοχή για μια «απάντηση σε άλλο βαθμό», επαναφέροντας τις προτάσεις του κόμματός του μεταξύ άλλων για «την κράτηση όσων σήμερα ελέγχονται δικαστικά για πράξεις τρομοκρατίας».

Η δε Λεπέν, αφού συνέδεσε τα γεγονότα στη Ρουέν με επίθεση «στην καρδιά της πολιτιστικής ταυτότητας του έθνους μας» υπενθύμισε κι αυτή προτάσεις του κόμματός της, όπως: «Ελεγχος των εθνικών συνόρων», «να σταματήσει η μετανάστευση», «βέτο στη γερμανική πολιτική συγκέντρωσης μεταναστών», «ενίσχυση των μέσων των δυνάμεων της τάξης, των Μυστικών Υπηρεσιών, του στρατού», «κατασκευή φυλακών» κ.τ.λ.

Ολα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά του περιεχομένου μιας συζήτησης που ανοίγει διάπλατα σε όλη την Ευρώπη, τροφοδοτούμενη διαρκώς και από απανωτές «πληροφορίες» (που συχνά είναι δύσκολο να διασταυρωθούν) περί νέων πιθανών επιθέσεων. Για παράδειγμα χτες, βρετανικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν σε «πληροφορίες» των Μυστικών Υπηρεσιών για επικείμενη επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Μαγική εικόνα» τα προφίλ δραστών των επιθέσεων...

Διαφορετικά προφίλ για τους δράστες των επιθέσεων σε Ανσμπαχ και Μόναχο δίνουν τζιχαντιστές και Γερμανοί αξιωματούχοι...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» επανέφερε στο προσκήνιο πληροφορίες σε σχέση με το προφίλ του 19χρονου Ιρανο-γερμανού δράστη της επίθεσης στο Μόναχο, Αλί Ντάβιντ Σ., την περασμένη Παρασκευή.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες και στη γερμανική κυβέρνηση, ανέφερε πως ο έφηβος είχε χαρακτηρίσει «εξαιρετικό» γεγονός ότι τα γενέθλιά του (20/4) συνέπιπταν με αυτά του Χίτλερ, πως ήταν υπερήφανος Ιρανός και Γερμανός «Αριος», ότι μισούσε τους Τούρκους και τους Αραβες. Οι πληροφορίες συνδέονται με το γεγονός πως ο 19χρονος δεν επέλεξε τυχαία την ημερομηνία της επίθεσης, ημερομηνία κατά την οποία ο Νορβηγός νεοναζί Α. Μ. Μπρέιβικ είχε σκοτώσει πολλές δεκάδες ανθρώπους το 2011.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις πρώτες προσπάθειες Γερμανών αξιωματούχων να παρουσιάσουν την επίθεση στο Μόναχο ως «επίθεση αμόκ» και αποτέλεσμα ψυχικών διαταραχών...

Σε κάθε περίπτωση, οι επιθέσεις στη Γερμανία αναμένεται να «απαντηθούν» σήμερα σε συνέντευξη Τύπου της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ.

Το «Ισλαμικό Κράτος» αναλαμβάνει την ευθύνη της επίθεσης στο Ανσμπαχ

Το «Ισλαμικό Κράτος» με άρθρο στο εβδομαδιαίο περιοδικό του «Al Nabaa» ισχυρίστηκε, χτες, πως ο 27χρονος Σύρος πρόσφυγας που έκανε τη βομβιστική επίθεση στο Ανσμπαχ της Νότιας Γερμανίας ήταν μέλος της οργάνωσης αλλά και ότι είχε πολεμήσει στο πλευρό της σε Συρία και Ιράκ και προετοίμαζε τη βομβιστική επίθεση επί τουλάχιστον ένα τρίμηνο, ενώ επέμεινε ότι ερχόταν τακτικά σε επαφή μαζί του σε «επιχειρησιακό επίπεδο» και ότι οι γερμανικές αρχές παρ' ολίγον να ανακαλύψουν τα υλικά της βόμβας στο χώρο όπου διέμενε...

Αυτές οι πληροφορίες έρχονται σε αντιπαράθεση με τις έως τώρα ανακοινώσεις των Γερμανών αστυνομικών αξιωματούχων και του υπουργού Εσωτερικών της Βαυαρίας ότι ο 27χρονος είχε δηλώσει «από μόνος του» υποταγή στο «Ισλαμικό Κράτος» με βίντεο που βρέθηκε στο κινητό του.

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, διεθνή ΜΜΕ επανέφεραν στο προσκήνιο την τελευταία έκθεση της Γιουροπόλ, που μεταξύ πολλών άλλων εκτιμά ότι υπάρχουν τουλάχιστον 5.000 Ευρωπαίοι τζιχαντιστές που πολεμούν ή πολέμησαν σε Συρία και Ιράκ, ότι περίπου 1.800 εξ αυτών έχουν επαναπατριστεί και είναι υποψήφιοι «για μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα».

  • Μικρή έκρηξη σημειώθηκε χτες κοντά σε υπηρεσία μετανάστευσης στην πόλη Τσίρντορφ (κοντά στη Νυρεμβέργη), δίχως ωστόσο να σημειωθούν τραυματισμοί. Τοπικό κανάλι υποστήριξε ότι η έκρηξη οφειλόταν σε μια βαλίτσα γεμάτη με φιάλες αεροζόλ.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διαβουλεύσεις Μέι στη Ρώμη με αφορμή το Brexit

ΡΩΜΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τρομοκρατία, εμπόριο, Μεταναστευτικό, Προσφυγικό και θέματα που άπτονται της διαδικασίας διαπραγμάτευσης της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ συζητήθηκαν χτες, μεταξύ άλλων, στη Ρώμη κατά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Βρετανίας, Τερέζα Μέι, και Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ως συνέχεια των επισκέψεων σε Βερολίνο και Παρίσι που πραγματοποίησε η Βρετανίδα πρωθυπουργός στο εξωτερικό την περασμένη βδομάδα.

Ο Ρέντσι πρότεινε ότι στην πολιτική απαιτούνται «συμβιβασμοί», τονίζοντας την ίδια στιγμή πως το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit θα έχει συνέπειες και πως τυχόν αποτυχία αντιμετώπισής του θα δημιουργήσει «πρόβλημα αξιοπιστίας». Ο ίδιος πρόσθεσε πως το Brexit είναι «απόφαση του βρετανικού λαού την οποία και σεβόμαστε», που απαιτεί από όλους μεγάλη δόση λογικής, σαφές χρονοδιάγραμμα και βεβαιότητα σχετικά με την όλη πορεία.

Ανακοίνωσε ότι οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν να δουλέψουν μαζί και σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των προτάσεων της Ιταλίας για το Μεταναστευτικό, ώστε να δοθεί οικονομική στήριξη στις αφρικανικές χώρες προέλευσης προσφύγων και μεταναστών, με αντάλλαγμα αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων.

Η Τερέζα Μέι επανέλαβε ότι θα επιχειρήσει να μετατρέψει «το Brexit σε επιτυχία» με τη συνεργασία χωρών όπως η Ιταλία «συνεχίζοντας να είμαστε μέρος της Ευρώπης». Κατέληξε ότι θα μπορούσε να εγγυηθεί την προστασία των Ιταλών που ζουν μόνιμα στη χώρα της, υπό την προϋπόθεση πως θα συμβεί «το ίδιο και με τους Βρετανούς που διαμένουν, ως μόνιμοι κάτοικοι, στην Ιταλία».

Η GSK «ψηφίζει» Βρετανία...

Νωρίτερα, Βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν μεγάλη ικανοποίηση από την απόφαση του φαρμακευτικού γίγαντα «GlaxoSmithKline» να ανακοινώσει χτες επενδύσεις 275.000.000 στερλινών για την κατασκευή τριών νέων εργοστασίων σε Αγγλία και Σκοτία με κριτήρια, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των διευθυντικών στελεχών του ομίλου, Αντριου Γουίτι, το ικανό εργατικό δυναμικό και το ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα της Βρετανίας. Η κυβέρνηση παρουσίασε την εξέλιξη σαν «ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα και στο εργατικό δυναμικό».

Τέλος, το βρετανικό υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου ανακοίνωσε χτες πως η Βρετανία θα ανοίξει τρία γραφεία στις ΗΠΑ (σε Μινεάπολι της Μινεσότα, Ράλεϊ στη Βόρεια Καρολίνα και Σαν Ντιέγκο στη νότια Καλιφόρνια) για να προωθήσει τις βρετανικές επιχειρηματικές και οικονομικές σχέσεις ενόψει Brexit. Ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ δήλωσε ακόμη ότι η Βρετανία θα είναι σε θέση να διαπραγματευθεί στενότερες εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ και μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την ΕΕ.

ΡΩΣΙΑ
Νέα περιθώρια αντιτρομοκρατικής συνεργασίας βλέπει ο Πούτιν

ΜΟΣΧΑ.--

Σαν αφορμή για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων διεθνώς φαίνεται πως αντιμετωπίζει ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, τις τελευταίες επιθέσεις ισλαμιστών ενόπλων σε Γερμανία και Γαλλία, καθώς μιλώντας χτες σε συνάντηση αξιωματούχων από ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας και επιβολής της έννομης τάξης χαρακτήρισε την τρομοκρατία «παγκόσμια απειλή και πρόκληση για όλο τον πολιτισμό» για την καταπολέμηση της οποίας «χρειάζονται οι κοινές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας».

Ο Πρόεδρος Πούτιν απευθυνόμενος στην 15η Σύνοδο των επικεφαλής ειδικών μυστικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ασφαλείας και επιβολής νόμου στην Αγία Πετρούπολη πρόσθεσε ακόμη ότι χρειάζονται οι «συντονισμένες ενέργειες όλης της διεθνούς κοινότητας για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της» και πως τον «κυριότερο ρόλο σε αυτό θα παίξουν οι ειδικές υπηρεσίες και υπηρεσίες επιβολής νόμου».

Πρότεινε έτσι, υπό τις παρούσες συνθήκες, οι υπηρεσίες ασφαλείας «να αυξήσουν την μεταξύ τους συνεργασία, την ανταλλαγή εμπειρίας» και να χρησιμοποιήσουν «τις πιο προηγμένες μεθόδους αποτροπής και αντιμετώπισης τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως επίσης και διανομής ή προώθησης εξτρεμισμού, ιδεών εθνικιστικής, θρησκευτικής και κοινωνικής μη ανοχής».

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο επικεφαλής των ρωσικών ομοσπονδιακών μυστικών υπηρεσιών FSB, Αλεξάνταρ Μπορτίνοφ, δήλωσε πως υπάρχουν και παρακολουθούνται στη Ρωσία πάνω από 220 πιθανοί βομβιστές αυτοκτονίας, δεκάδες άλλοι που στρατολογούν υποψήφιους αυτόχειρες βομβιστές και πως το FSB έχει εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης έναντι 260 υπόπτων για τρομοκρατία με ρωσικά διαβατήρια που ζουν στο εξωτερικό και εμπλέκονται ενεργά σε «τρομοκρατικές δραστηριότητες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ