Πέμπτη 28 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διαβουλεύσεις Μέι στη Ρώμη με αφορμή το Brexit

ΡΩΜΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τρομοκρατία, εμπόριο, Μεταναστευτικό, Προσφυγικό και θέματα που άπτονται της διαδικασίας διαπραγμάτευσης της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ συζητήθηκαν χτες, μεταξύ άλλων, στη Ρώμη κατά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Βρετανίας, Τερέζα Μέι, και Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ως συνέχεια των επισκέψεων σε Βερολίνο και Παρίσι που πραγματοποίησε η Βρετανίδα πρωθυπουργός στο εξωτερικό την περασμένη βδομάδα.

Ο Ρέντσι πρότεινε ότι στην πολιτική απαιτούνται «συμβιβασμοί», τονίζοντας την ίδια στιγμή πως το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit θα έχει συνέπειες και πως τυχόν αποτυχία αντιμετώπισής του θα δημιουργήσει «πρόβλημα αξιοπιστίας». Ο ίδιος πρόσθεσε πως το Brexit είναι «απόφαση του βρετανικού λαού την οποία και σεβόμαστε», που απαιτεί από όλους μεγάλη δόση λογικής, σαφές χρονοδιάγραμμα και βεβαιότητα σχετικά με την όλη πορεία.

Ανακοίνωσε ότι οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν να δουλέψουν μαζί και σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των προτάσεων της Ιταλίας για το Μεταναστευτικό, ώστε να δοθεί οικονομική στήριξη στις αφρικανικές χώρες προέλευσης προσφύγων και μεταναστών, με αντάλλαγμα αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων.

Η Τερέζα Μέι επανέλαβε ότι θα επιχειρήσει να μετατρέψει «το Brexit σε επιτυχία» με τη συνεργασία χωρών όπως η Ιταλία «συνεχίζοντας να είμαστε μέρος της Ευρώπης». Κατέληξε ότι θα μπορούσε να εγγυηθεί την προστασία των Ιταλών που ζουν μόνιμα στη χώρα της, υπό την προϋπόθεση πως θα συμβεί «το ίδιο και με τους Βρετανούς που διαμένουν, ως μόνιμοι κάτοικοι, στην Ιταλία».

Η GSK «ψηφίζει» Βρετανία...

Νωρίτερα, Βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν μεγάλη ικανοποίηση από την απόφαση του φαρμακευτικού γίγαντα «GlaxoSmithKline» να ανακοινώσει χτες επενδύσεις 275.000.000 στερλινών για την κατασκευή τριών νέων εργοστασίων σε Αγγλία και Σκοτία με κριτήρια, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των διευθυντικών στελεχών του ομίλου, Αντριου Γουίτι, το ικανό εργατικό δυναμικό και το ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα της Βρετανίας. Η κυβέρνηση παρουσίασε την εξέλιξη σαν «ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα και στο εργατικό δυναμικό».

Τέλος, το βρετανικό υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου ανακοίνωσε χτες πως η Βρετανία θα ανοίξει τρία γραφεία στις ΗΠΑ (σε Μινεάπολι της Μινεσότα, Ράλεϊ στη Βόρεια Καρολίνα και Σαν Ντιέγκο στη νότια Καλιφόρνια) για να προωθήσει τις βρετανικές επιχειρηματικές και οικονομικές σχέσεις ενόψει Brexit. Ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ δήλωσε ακόμη ότι η Βρετανία θα είναι σε θέση να διαπραγματευθεί στενότερες εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ και μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ