ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Αυλαία» στο συνέδριο των Δημοκρατικών με υποσχέσεις για όλους...

Αγκαλιές παλιότερων αντιπάλων που τους ενώνουν οι κοινοί στόχοι υπέρ του κεφαλαίου

Copyright 2016 The Associated

Αγκαλιές παλιότερων αντιπάλων που τους ενώνουν οι κοινοί στόχοι υπέρ του κεφαλαίου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα επιτελεία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων εντείνουν τις εκστρατείες προπαγάνδας και κλιμακώνουν τις κινήσεις τους στην προεκλογική αρένα για εγκλωβισμό του αμερικανικού λαού στις ενδοαστικές κόντρες και τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος, που υπηρετούν αμοιβαία, μετά την ολοκλήρωση, χτες ξημερώματα, του συνεδρίου των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια με την κεντρική ομιλία της υποψήφιας του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, Χίλαρι Κλίντον.

Η Κλίντον αποδέχτηκε το χρίσμα του κόμματος και επίσημα «με ταπεινότητα», καλώντας τον αμερικανικό λαό να τη στηρίξει στο όνομα συνέχισης της «ευημερίας της αμερικανικής οικονομίας». Διαβεβαίωσε ακόμη ότι σε περίπτωση που εκλεγεί, θα αγωνιστεί υπέρ της επιστήμης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημιουργίας «περισσότερων νέων, καλών θέσεων εργασίας με αυξημένους μισθούς εδώ στις ΗΠΑ».

Υποσχέθηκε να ηγηθεί της χώρας «με σταθερό χέρι» καλώντας τους Αμερικανούς να φανταστούν τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο να αντιμετωπίζει «μία πραγματική κρίση», λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να εμπιστευτείς τα πυρηνικά όπλα της χώρας σε έναν άνθρωπο που τσιμπά «το δόλωμα» με ένα μήνυμα στο Twitter.

Ακολούθως ισχυρίστηκε πως πασχίζει για την «ενότητα» του έθνους και υποσχέθηκε πως θα ενεργοποιήσει «ένα μονοπάτι για τη χορήγηση ιθαγένειας» σε μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στις ΗΠΑ, σε αντιπαράθεση με τη γνωστή θέση του Ντ. Τραμπ για την ανέγερση τείχους κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ - Μεξικού. Υποσχέθηκε να καταπολεμήσει την τρομοκρατία «σε συνεργασία με τους συμμάχους», κατηγορώντας τον Ντ. Τραμπ πως οι δηλώσεις του σε βάρος των σημερινών στρατιωτικών συνασπισμών, όπως το ΝΑΤΟ, «θα μπορούσαν να διακυβεύσουν την παγκόσμια συνεργασία».

Η ίδια υποστήριξε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΗΠΑ «απαιτούν σταθερή ηγεσία και συλλογικό πνεύμα» και επιχείρησε να αποδομήσει τις βασικές προεκλογικές θέσεις του δισεκατομμυριούχου αντιπάλου της, Ντ. Τραμπ.

Ο χάκερ Gucifer 2.0

Με το που έπεσε η «αυλαία» στο συνέδριο των Δημοκρατικών, ένας Αμερικανός χάκερ, που αυτοαποκαλείται Gucifer 2.0, ανέλαβε την ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση στο Δημοκρατικό Κόμμα στις ΗΠΑ και την υποκλοπή μεγάλου όγκου δεδομένων και μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τίποτα για την ταυτότητα του πραγματικού προσώπου πίσω από τη μάσκα του χάκερ, όμως, οι αμερικανικές αρχές πιστεύουν ότι οποιοσδήποτε είναι πίσω από τον Gucifer 2.0 δεν έχει καμία σχέση με τον... αυθεντικό Gucifer, ο οποίος κρατείται σε φυλακές των ΗΠΑ εν αναμονή της ανακοίνωσης της ποινής του για κατηγορίες hacking και απάτης.

Το μοναδικό στοιχείο που γνωρίζουν μέχρι στιγμής οι αρχές - ή που αποκαλύπτουν - είναι ότι ο Gucifer 2.0 υποστηρίζει, σε blog, ότι είναι ρουμανικής καταγωγής και ότι δουλεύει μόνος του.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαπιστώσεις των διαφορών αλλά και της βούλησης να αντιμετωπιστούν

Αναστασιάδης και Ακιντζί συζήτησαν χτες για πρώτη φορά Εδαφικό και Ασφάλεια

Από συνάντηση των δύο ηγετών στις αρχές Ιούνη

Copyright 2016 The Associated

Από συνάντηση των δύο ηγετών στις αρχές Ιούνη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οτι έγινε συνάντηση «μέσα σε ένα φιλικό κλίμα, παρά τις διαφορές που υπάρχουν» και «αντηλλάγησαν δημιουργικές απόψεις όσον αφορά το πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα δύο σοβαρότατα προβλήματα», είπε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, χτες, μετά από νέα συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Χτες, συζητήθηκαν για πρώτη φορά τα «καυτά» ζητήματα της Ασφάλειας και το Εδαφικό.

Ο Κύπριος ηγέτης πρόσθεσε ότι «υπάρχει δρόμος να διανύσουμε αλλά και η βούληση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργούν ανησυχίες στη μία ή στην άλλη πλευρά όπως και δίκαιες αξιώσεις της μιας ή της άλλης πλευράς». Είπε ακόμα ότι οι διαφωνίες διατυπώθηκαν «με μια δημιουργική πρόθεση» και αυτό «μπορεί να αποτελέσει και την απαρχή μιας δημιουργικής κατάληξης».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφορές, είπε ότι «πιστεύω πως εάν συνεχίσουμε το διάλογο - και θα συνεχίσει, θα πρέπει να πω διότι έχουν συμφωνηθεί οκτώ συναντήσεις αμέσως μετά τις διακοπές, κάποιες από τις οποίες θα επικεντρωθούν σ' αυτό το θέμα - μπορεί να σμικρυνθούν οι αποστάσεις και να υπάρχει μια περαιτέρω δημιουργική προσπάθεια για να ξεπεραστούν προβλήματα, ανησυχίες, ενδεχόμενες απειλές».

«Εναλλακτικές» νέων συνεργασιών

Στο μεταξύ, ενδεικτική των νέων επιχειρηματικών συνεργασιών που πολλοί προσδοκούν είναι η παρέμβαση που έκανε η πρέσβειρα των ΗΠΑ Κάθλιν Ντόχερτι σε συνέδριο Κυπρίων αποδήμων στη Λευκωσία. Αναλύοντας τη σημασία της «λύσης», τόνισε:

«Μια επανενωμένη Κύπρος θα προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για την ανάπτυξη των Υποδομών, του Τουρισμού, του τομέα των Ακινήτων, τις επαγγελματικές υπηρεσίες σε τομείς από τη φροντίδα υγείας μέχρι την τεχνολογία πληροφοριών. Θέλω να σκεφτείτε πώς μπορεί να μοιάζει μια επανενωμένη Κύπρος στο μέλλον. Η Κύπρος βρίσκεται σε ίση απόσταση από Αθήνα και Βαγδάτη, Αγκυρα και Κάιρο....

Απλά σκεφτείτε την περιφερειακή δυναμική ενέργεια που μπορεί να απελευθερωθεί με μια διευθέτηση στην Κύπρο και με μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και άλλων παικτών στην Ανατολική Μεσόγειο...».

Στο μεταξύ, σε κοινό τους ψήφισμα που στέλνουν στον Κύπριο Πρόεδρο οργανώσεις απόδημων Κυπρίων πιέζουν για επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι η επανάληψη μιας αποτυχίας εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο που μπορεί να οδηγήσει στη μόνιμη διχοτόμηση του νησιού. Χαρακτηρίζουν απαραίτητη τη διαμόρφωση πολύπλευρης εξωτερικής πολιτικής, και την αναζήτηση συνεργατών και εταίρων, με στόχο την ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση των κερδοφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων, και την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και των υδρογονανθράκων του νησιού.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝ ΝΤΙΕΓΚΟ.-- Ενας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε χτες τα ξημερώματα σε συνοικία του νοτιοανατολικού Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ, σε ανταλλαγή πυρών υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Κατά πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ, συνελήφθη ένας ύποπτος και άλλος ένας καταζητείται.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στις απολύσεις ακόμη 2.850 εργαζομένων αποφάσισε να προχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες η εταιρεία «Microsoft», αυξάνοντας το σύνολο των προγραμματισμένων απολύσεων σε 4.700, ή 4% του εργατικού της δυναμικού παγκόσμια. Η απόφαση για νέες απολύσεις ανακοινώνεται ένα δίμηνο αφότου η εταιρεία είχε δηλώσει ότι θα καταργούσε 1.850 θέσεις εργασίας στον τομέα κατασκευής κινητών τηλεφώνων κυρίως σε εργοστάσια της ΝΟΚΙΑ στη Φινλανδία, τα οποία αγόρασε το 2014 σε μία προσπάθεια να ανταγωνιστεί μεγαλύτερες εταιρείες που πρωταγωνιστούν στον τομέα των κινητών τηλεφώνων, όπως η «Apple» και η «Samsung Electronics».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, στο διάστημα Γενάρη - Μάη 2016, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν έχασε τον έλεγχο ή την επιρροή που ασκούσε σε ποσοστό 5% της εδαφικής επικράτειας της χώρας.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Για ένα χρέος 15 ρουπιών (λιγότερο από μισό δολάριο) ένας φτωχός Ινδός αποκεφαλίστηκε ενώ η γυναίκα του κρεμάστηκε, σε μια χαρακτηριστική υπόθεση αυτοδικίας στην πολιτεία Ούταρ Πραντές. Το ζευγάρι ανήκε σε μια από τις κατώτερες κάστες ενώ ο φερόμενος ως υπεύθυνος για την εκτέλεσή τους ήταν μπακάλης από ανώτερη κάστα. Δολοφονήθηκαν ενώ πήγαιναν στη δουλειά τους, προχτές νωρίς το πρωί.

ΒΟΣΤΟΝΗ.-- Η κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Αλ Γκορ, Καρίνα, και άλλοι πέντε εμφανίστηκαν χτες σε δικαστήριο της Βοστόνης δηλώνοντας πως είναι αθώοι για τις κατηγορίες της παραβίασης ιδιωτικής περιουσίας, αντίστασης κατά της αρχής και διατάραξης ειρήνης. Είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο διαδήλωσης στις 29 Ιούνη κατά της κατασκευής πετρελαιαγωγού της τεξανής πετρελαϊκής εταιρείας «Spectra Energy Corp» στο Γουέστ Ρόξμπουρι της Βορειοανατολικής Βοστόνης.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η απόφαση της εισαγγελίας για θέματα τρομοκρατίας της γαλλικής Δικαιοσύνης να απελευθερώσει τον έναν από τους δράστες της πρόσφατης επίθεσης στη Νορμανδία είναι μια «αποτυχία, πρέπει να το παραδεχτούμε», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς. «Αυτό πρέπει να ωθήσει τους εισαγγελείς να έχουν μια διαφορετική προσέγγιση, ανά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ προωθημένες μεθόδους απόκρυψης των τζιχαντιστών», πρόσθεσε.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Το εκ νέου άνοιγμα της βασικής πλατφόρμας εξόρυξης πετρελαίου στο Ρας Λανούφ της ανατολικής Λιβύης ανακοίνωσε χτες ο υποδιευθυντής του Προεδρικού Συμβουλίου Λιβύης, Μούσα αλ Κούνι, της οποίας η λειτουργία είχε ανασταλεί από το Δεκέμβρη του 2014. Το ίδιο 24ωρο, λιβυκές ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χάφταρ ανέκτησαν ξανά τον έλεγχο της συνοικίας αλ Γκουάρτσα της Βεγγάζης μετά από νέες σφοδρές συγκρούσεις με τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ