Σάββατο 30 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαπιστώσεις των διαφορών αλλά και της βούλησης να αντιμετωπιστούν

Αναστασιάδης και Ακιντζί συζήτησαν χτες για πρώτη φορά Εδαφικό και Ασφάλεια

Από συνάντηση των δύο ηγετών στις αρχές Ιούνη

Copyright 2016 The Associated

Από συνάντηση των δύο ηγετών στις αρχές Ιούνη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οτι έγινε συνάντηση «μέσα σε ένα φιλικό κλίμα, παρά τις διαφορές που υπάρχουν» και «αντηλλάγησαν δημιουργικές απόψεις όσον αφορά το πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα δύο σοβαρότατα προβλήματα», είπε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, χτες, μετά από νέα συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Χτες, συζητήθηκαν για πρώτη φορά τα «καυτά» ζητήματα της Ασφάλειας και το Εδαφικό.

Ο Κύπριος ηγέτης πρόσθεσε ότι «υπάρχει δρόμος να διανύσουμε αλλά και η βούληση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργούν ανησυχίες στη μία ή στην άλλη πλευρά όπως και δίκαιες αξιώσεις της μιας ή της άλλης πλευράς». Είπε ακόμα ότι οι διαφωνίες διατυπώθηκαν «με μια δημιουργική πρόθεση» και αυτό «μπορεί να αποτελέσει και την απαρχή μιας δημιουργικής κατάληξης».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφορές, είπε ότι «πιστεύω πως εάν συνεχίσουμε το διάλογο - και θα συνεχίσει, θα πρέπει να πω διότι έχουν συμφωνηθεί οκτώ συναντήσεις αμέσως μετά τις διακοπές, κάποιες από τις οποίες θα επικεντρωθούν σ' αυτό το θέμα - μπορεί να σμικρυνθούν οι αποστάσεις και να υπάρχει μια περαιτέρω δημιουργική προσπάθεια για να ξεπεραστούν προβλήματα, ανησυχίες, ενδεχόμενες απειλές».

«Εναλλακτικές» νέων συνεργασιών

Στο μεταξύ, ενδεικτική των νέων επιχειρηματικών συνεργασιών που πολλοί προσδοκούν είναι η παρέμβαση που έκανε η πρέσβειρα των ΗΠΑ Κάθλιν Ντόχερτι σε συνέδριο Κυπρίων αποδήμων στη Λευκωσία. Αναλύοντας τη σημασία της «λύσης», τόνισε:

«Μια επανενωμένη Κύπρος θα προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για την ανάπτυξη των Υποδομών, του Τουρισμού, του τομέα των Ακινήτων, τις επαγγελματικές υπηρεσίες σε τομείς από τη φροντίδα υγείας μέχρι την τεχνολογία πληροφοριών. Θέλω να σκεφτείτε πώς μπορεί να μοιάζει μια επανενωμένη Κύπρος στο μέλλον. Η Κύπρος βρίσκεται σε ίση απόσταση από Αθήνα και Βαγδάτη, Αγκυρα και Κάιρο....

Απλά σκεφτείτε την περιφερειακή δυναμική ενέργεια που μπορεί να απελευθερωθεί με μια διευθέτηση στην Κύπρο και με μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και άλλων παικτών στην Ανατολική Μεσόγειο...».

Στο μεταξύ, σε κοινό τους ψήφισμα που στέλνουν στον Κύπριο Πρόεδρο οργανώσεις απόδημων Κυπρίων πιέζουν για επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι η επανάληψη μιας αποτυχίας εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο που μπορεί να οδηγήσει στη μόνιμη διχοτόμηση του νησιού. Χαρακτηρίζουν απαραίτητη τη διαμόρφωση πολύπλευρης εξωτερικής πολιτικής, και την αναζήτηση συνεργατών και εταίρων, με στόχο την ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση των κερδοφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων, και την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και των υδρογονανθράκων του νησιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ