ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Ιούλη 2016
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Λυκίδης Κωνσταντίνος
Λυκίδης Κωνσταντίνος
Στη μνήμη του συζύγου της, αγωνιστή ΑΝΤΩΝΗ ΠΟΛΥΑΝΙΔΗ, του αδελφού της ΜΙΧΑΛΗ ΑΔΑΜΙΔΗ και της κουνιάδας της ΑΝΝΑΣ ΠΟΛΥΑΝΙΔΟΥ, η Θοδώρα Πολυανίδου παραχώρησε Γραφείο για στέγαση της ΚΟΒ Προχώματος Υπαίθρου Θεσσαλονίκης και 30 ευρώ μηνιαίως για τη λειτουργία των Γραφείων.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συντρόφου ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΙΝΤΙΡΙΚΑΚΗ, που συμπληρώνονται 19 χρόνια από το θάνατό του, προσφέρουμε 100 ευρώ στην ΚΟΒ Σταυρού Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Η σύζυγος Νίτσα. Τα παιδιά του Παναγιώτης - Αλέκος

***

ΦΩΤΟ

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΤΚΟΠΟΥΛΟΣ από τις Πέντε Βρύσες Λαγκαδά, σταθερός φίλος του ΚΚΕ. Εφηβος ακόμα συμμετείχε στα γεγονότα του Μάη του '36 και στη διαδήλωση όπου δολοφονήθηκε ο Τάσος Τούσης. Μετανάστης στο Βέλγιο, δούλεψε ανθρακωρύχος και συμμετείχε σε όλους τους αγώνες των μεταναστών. Ηταν σταθερός ενισχυτής του ΚΚΕ και αναγνώστης του «Ριζοσπάστη». Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει στο Κόμμα, μέσω ΚΟΒ Λαγκαδά, 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΣΤΟΡΑ, το γένος ΜΠΑΜΠΑ, που «έφυγε» πρόσφατα από κοντά μας, προσφέρουμε στο Κόμμα 30 ευρώ.

Παρασκευή (Βούλα) Μπάμπα, Αννα, Λάζαρος, Κική, Βασίλης

***

Στη μνήμη της αξέχαστης ηρωίδας ΗΛΕΚΤΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ο σ. Νικήτας Χονδρούδης προσφέρει 30 ευρώ για την ενίσχυση του Κόμματος, μέσω ΚΟΒ Μικράς Υπαίθρου Θεσσαλονίκης.

***

ΦΩΤΟ

Με τη συμπλήρωση 5 χρόνων από τον ξαφνικό θάνατο της αγαπημένης μας μητέρας και συζύγου ΣΤΑΜΟΥ ΣΥΡΜΩΣ σε μνημονεύουμε και σε τιμούμε με τον τρόπο που θα ήθελες, ενισχύοντας το ΚΚΕ που τόσο αγαπούσες και αγωνιζόσουν μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής σου με 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ροδολίβου.

Τηλεντζίδης Κυριάκος
Τηλεντζίδης Κυριάκος
Τα παιδιά σου Φούλα - Στέλλα και ο σύντροφός σου Μιλτιάδης Στάμος.

***

ΦΩΤΟ 4

Στη μνήμη του πατέρα μου ΛΥΚΙΔΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ που πέθανε το 1944 λόγω βαριάς πνευμονίας από τις κακουχίες της Κατοχής, της μητέρας μου ΚΥΠΑΡΙΣΕΝΙΑΣ που πέθανε το 1995, του αδελφού μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ που πέθανε το 1996 και του συντρόφου μου στη ζωή και στον αγώνα ΤΗΛΕΝΤΖΙΔΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, οικοδόμου και μέλους του ΚΚΕ που πέθανε από την επάρατο στις 11/8/2004 στα 67 του χρόνια, προσφέρω στο τιμημένο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Σταυρούπολης, 50 ευρώ.

***

Ο Φώτης Γκότσης προσφέρει στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Α. Γαλατσίου το ποσό των 50 ευρώ στη μνήμη των συντρόφων ΝΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ και ΚΩΣΤΑ ΧΑΡΟΥ.

***

ΦΩΤΟ

Την 1η Αυγούστου συμπληρώνονται 6 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας, και παππούς ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΓΟΡΗΣ. Γεννήθηκε στις 2 Φλεβάρη του 1923 στο Ξυλοπάροικο Τρικάλων. Το 1941 οργανώθηκε στο τιμημένο ΚΚΕ και ξεκινάει αμέσως δράση, μαζί με τον πατέρα του Κώστα και τα αδέρφια του Γιάννη και Ελένη, ενάντια στους ξένους και ντόπιους φασίστες. Ακολουθούν χρόνια δύσκολα στο αντάρτικο, αλλά γεμάτα ελπίδα. Ο αγώνας συνεχίζεται μέσα από τις τάξεις του ένδοξου ΔΣΕ. Το 1947 συλλαμβάνεται και αρχίζουν τα χρόνια των εξοριών και των σκληρών βασανιστηρίων. Εξορίζεται στη Μακρόνησο και στον Αη Στράτη μέχρι το 1952. Δεν λυγίζει ποτέ, αλλά ούτε αφήνει τους άλλους να λυγίσουν. Κατατρεγμένος από όλους του συμπαραστέκεται μόνο το ΚΟΜΜΑ. Εκτοπίζεται αρκετές φορές ακόμη, «ίσα ίσα για να μη δημιουργήσει κατάντια», όπως έλεγε. Στις 21/4/67 συλλαμβάνεται από τους πρώτους και εξορίζεται στη Γυάρο και στη Λέρο μέχρι το Μάη του 1970. Ο αγώνας συνεχίζεται... πιστός στο ΚΟΜΜΑ μέχρι την τελευταία στιγμή και αγαπητός από όσους τον είχαν γνωρίσει. Την προσωπικότητά του σκιαγραφεί στο ακέραιο το τετράστιχο του Γ. Ρίτσου: «Δίπλα στα μάτια τους έχουν ένα δενδράκι καλοσύνη, ανάμεσα στα φρύδια τους ένα γεράκι δύναμη, κι ένα μουλάρι από θυμό μες στην καρδιά τους που δεν σηκώνει τ' άδικο». Ετσι κλείνει ο κύκλος του περιμένοντας τον «Κυριακάτικο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» την 01/08/10. O ζευγάς έφυγε η σπορά όμως ανθίζει και ο αγώνας συνεχίζεται. Πατέρα!!!

Λυκίδου Κυπαρισένια
Λυκίδου Κυπαρισένια
Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του πατέρα του, ΚΩΣΤΑ, των αδελφών του ΓΙΑΝΝΗ και ΕΛΕΝΗΣ, της ανιψιάς του ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ και του παππού μας ΝΙΚΟΥ ΓΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ η οικογένειά του προσφέρει 150 ευρώ, και 5 Κόκκινα Μεροκάματα του γιου του Βασίλη, για την ενίσχυση του ΚΚΕ και 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη», μέσω της ΚΟΒ Στουτγάρδης.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΣΙΟΥ, στελέχους της ΚΟ Γερμανίας , ο σ. Γ. Π. προσφέρει 50 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω της ΤΕ Γερμανίας.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αδελφού μου ΝΙΚΟΛΑ ΓΕΡΟΝΤΙΔΗ που «έφυγε», από τη ζωή μας τόσο πρόωρα και των γονιών μας ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ και ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΓΕΡΟΝΤΙΔΗ, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ευγενείας Χαραυγής 50 ευρώ.

Τσολακίδου Κική

***

Στις 13-7-2016 σταμάτησε να χτυπά η φλογερή καρδιά του συντρόφου ΜΠΑΜΠΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ, πολύ νέου, μόλις 62 ετών. Από τα φοιτητικά του χρόνια οργανώθηκε στη ΚΝΕ και σύντομα έγινε μέλος του τιμημένου ΚΚΕ. Το τίμησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Με τη διάσπαση του Κόμματος, ο σ. Μπάμπης στάθηκε αλύγιστος, υπερασπίζοντας τη γραμμή και τις αρχές του ΚΚΕ. Σεμνός, ανιδιοτελής, υπέροχος οικογενειάρχης, αγαπητός από όλο τον κόσμο του χωριού, τη Χράνη Πιερίας. Στη μνήμη του, η σύζυγός του Μαρία, ο γαμπρός Γιώργος και σύντροφοί του από τη Χράνη προσφέρουν στην ΚΟ Κέντρου Κατερίνης 150 ευρώ, για την ενίσχυση του τιμημένου ΚΚΕ.

Λυκίδης Αναγνώστης
Λυκίδης Αναγνώστης
***

ΦΩΤΟ

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο πολυαγαπημένος σύντροφός μας, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ, ταξίδεψε στην αιωνιότητα. Ο σ. Βασίλης ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την εργατική τάξη μέσα από το Συνδικάτο Οικοδόμων στο Ιλιον, στην πάλη για την ειρήνη μέσα από την επιτροπή Ειρήνης Ιλίου και το σοσιαλισμό μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Η αφοσίωσή του στο κόμμα και στην υπόθεση του σοσιαλισμού και την οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας ήταν υποδειγματική. Η αισιοδοξία του και το γέλιο του, και σε δύσκολες εποχές και καταστάσεις, ακόμα ηχούν στα αυτιά μας.

Σήμερα μας λείπει ακόμα πιο πολύ. Η απώλειά του μας στέρησε έναν πολύτιμο σύντροφο στην καθημερινότητα και στον αγώνα μας για μια άλλη κοινωνία, που ήταν ταγμένος όλη του τη ζωή. Σε έναν αγώνα που ήθελε, τα παιδιά του και τα εγγόνια του αλλά και τα παιδιά και τα εγγόνια όλου του κόσμου να ζήσουν χωρίς εκμετάλλευση.

Είσαι στη μνήμη μας και στους αγώνες μας για πάντα, σ. Βασίλη. Αυτό το τραγούδι ήταν από τα αγαπημένα σου, σου άρεσε να το τραγουδάς και κάθε φορά που το ακούμε, η μορφή σου με το μουστάκι και το χαμόγελό σου εμφανίζεται μπροστά μας. «Φεγγάρι μάγια μου 'κανες και περπατώ στα ξένα/ είναι το σπίτι ορφανό αβάσταχτο το δειλινό και τα βουνά κλαμένα./ Στείλε ουρανέ μου ένα πουλί να πάει στη μάνα υπομονή...».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ
Στη μνήμη του προσφέρουμε στο τιμημένο κόμμα μας, το ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Στοκχόλμης 100 ευρώ. Η γυναίκα του Λέττα, ο γιος του Παναγιώτης, οι κόρες του Αναστασία και Βούλα, ο γαμπρός του Γιάννης, τα εγγόνια του Ορφέας και Νεφέλη.

***

ΦΩΤΟ

Δεν τον ξεχνάμε αν και πέρασαν δεκατρία χρόνια από το θάνατο του σ. ΜΗΤΣΟΥ ΚΑΤΣΙΑΝΑΚΟΥ. Σε δύσκολους καιρούς, η απουσία αγωνιστών σαν τον σ. Μήτσο Κατσανάκο, είναι πιο έντονη. Είναι σαν χτες που «έφυγε» ο σύντροφός μου στη ζωή και στον αγώνα, ο πατέρας, ο σύντροφος με την ουσιαστική έννοια, απέναντι στους εργάτες, στους φίλους, στους ανθρώπους του μόχθου. Τον θυμόμαστε πάντα. Αφοσιωμένος αγωνιστής του εργατικού και λαϊκού κινήματος, ολοκληρωμένος κομμουνιστής. Πέρασαν 13 χρόνια από τον Αύγουστο του 2003, που ο Μήτσος της Εργατικής Αχτίδας, των Οργανώσεων της Αττικής, της Κρήτης, των Τρικάλων, των Ελλήνων εργατών στη Γαλλία, των Οργανώσεων του Κόμματος στη Δυτική Ευρώπη, του Κεφαλόβρυσου δεν είναι μαζί μας. Εντάχθηκε από τα νεανικά τους χρόνια στο επαναστατικό κίνημα όντας μέλος της ΔΝ Λαμπράκη και της ΕΔΑ. Το 1967 λίγο μετά τη δικτατορία έγινε μέλος του ΚΚΕ στο Παρίσι όπου εργαζόταν. Συνδικαλιστικό στέλεχος της CGT στην αυτοκινητοβιομηχανία και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εργαζομένων στη Γαλλία. Συμμετείχε στην εξέγερση του Μάη του '68 στη Γαλλία. Οι Γάλλοι εργάτες τον θυμούνται. Δεν απουσίαζε από καμιά εργατική διεκδίκηση. Αναδείχθηκε σε στέλεχος του Κόμματος και στο 9ο Συνέδριο εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ του. Σεμνός και ανιδιοτελής όπως πρέπει στο μέλος του ΚΚΕ, υπομονετικός στη βοήθεια και στην ανάδειξη στελεχών, πρόθυμος να σπεύσει όπου το Κόμμα τον χρειάζεται. Απ' όπου πέρασε άφησε θετικό έργο. Στα χρόνια της κρίσης στο Κόμμα, όταν άλλοι τα δίπλωναν και αποχωρούσαν από το ΚΚΕ, αγωνίστηκε πιστός στο μαρξισμό - λενινισμό, με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, το λαό. Είχε το χάρισμα της πειθούς. Βοηθούσε τους συντρόφους να κατανοούν τις δυσκολίες του αγώνα. Με λίγα, αλλά αποφασιστικά λόγια, έλεγε και υποστήριζε την άποψή του, με σεβασμό στον συνομιλητή του. Αταλάντευτος, με ευθυκρισία, συνέβαλε θετικά στην πρόοδο του Κόμματος. Παράδειγμα προς μίμηση αποτελούν η αγωνιστική του στάση, η συνέπεια, η ανιδιοτέλεια, η προσήλωσή του στα ιδανικά και τους στόχους του ΚΚΕ. Τον θυμόμαστε πάντα. Στο δρόμο του αγώνα, τον νιώθουμε να διαδηλώνει. Στην πάλη του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Συμμαχία, την εργατική, λαϊκή εξουσία, για το σοσιαλισμό, νιώθουμε πιο έντονα την απουσία του. Στους σημερινούς καιρούς αγωνιστές σαν τον ΜΗΤΣΟ είναι απαραίτητοι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΔΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΔΑΣ
Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα, Ελένη, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 200 ευρώ στο ΚΚΕ. Επίσης, ο Σπύρος και η Μαριάνθη προσφέρουν 50 ευρώ, στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΟΔΑ από την Καβάλα (καταγωγή από Καλλιράχη Θάσου), ο σ/φος του Νίκος Χρυσάφης προσφέρει το ποσό των 20 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Λιμεναρίων Θάσου.

***

ΦΩΤΟ

Το Σάββατο 9 Ιούλη, «έφυγε» από κοντά μας η συντρόφισσα ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΚΟΥΜΠΟΥΛΗ, παλαίμαχη κι ακούραστη αγωνίστρια του λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος. Θα τη θυμόμαστε πάντα για τη μεγάλη συνεισφορά της στο Παράρτημα της Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ Μαρκοπούλου - Πόρτο Ράφτη, στο δημοτικό μας ψηφοδέλτιο και για τη λύση των λαϊκών προβλημάτων στη γειτονιά της στο Πόρτο Ράφτη. Οι σύντροφοι και φίλοι της προσφέρουμε στην άσβεστη μνήμη της, στο κόμμα της, το ΚΚΕ, 90 ευρώ μέσω ΚΟΒ Μαρκοπούλου - Πόρτο Ράφτη.

***

ΦΩΤΟ

Ο σύντροφος ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΤΙΚΑΣ «έφυγε» από τη ζωή στις 26 Ιούνη 2016. Γεννήθηκε στη μαρτυρική ανταρτομάνα Τσαριτσάνη το 1928 και κηδεύτηκε στην Τσαριτσάνη. Εδρασε σταθερά και αταλάντευτα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής του. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή αγωνίστηκε κατά των Γερμανοϊταλών και Βουλγάρων κατακτητών. Αγωνίστηκε για την εθνική μας ανεξαρτησία - λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική προκοπή. Οράματα και ιδανικά που παραμένουν μέχρι σήμερα ανεκπλήρωτα αν και πέρασαν πολλές δεκαετίες από το 1940. Στην τελευταία του κατοικία τον συνόδευσαν οι Οργανώσεις Ελασσόνας και Τσαριτσάνης του ΚΚΕ, αγωνιστές - αγωνίστριες, απόγονοι και φίλοι της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού. Στη μνήμη του το παράρτημα επ. Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ προσφέρει στο Κόμμα 30 ευρώ και 20 ευρώ η ΚΟΒ Ελασσόνας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΙΝΤΙΡΙΚΑΚΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΙΝΤΙΡΙΚΑΚΗΣ
***

ΦΩΤΟ

Εκ μέρους της ΚΟΒ που ανήκε η συντρόφισσά μας ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΩΜΟΥ - ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ στη Λαμία προσφέρουμε στο ΚΚΕ το ποσό των 100 ευρώ στην μνήμη της, που η ζωή της ήταν δύσκολη, γεμάτη αγώνες, πάντα στο πλάι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας.

Η συντρόφισσα Δήμητρα γεννήθηκε στην Καΐτσα Δομοκού και ήταν μέλος μιας πολυμελούς αγροτικής οικογένειας. Οχτώ αδερφές με τους γονείς τους πάλευαν καθημερινά με τη γη και τη φτώχεια. Το 1947 εντάχθηκε στον τιμημένο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΛΛΑΔΑΣ, μόνη αυτή, από τις οχτώ αδερφές της. Μαζί με την ομάδα της, μέσα από κακοτράχαλους δρόμους και μεγάλες δυσκολίες, έφθασε στον Γράμμο. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες μαζί με άλλους μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, βάζοντας το δικό της γενναίο λιθαράκι στο τιτάνιο αγώνα του ΔΣΕ, στην κορυφαία στιγμή του ταξικού αγώνα στην Ελλάδα, υπερασπιζόμενη την τιμή και την αξιοπρέπεια του λαού μας. Τραυματίστηκε έξι φορές, όμως αυτή δεν γονάτισε, συνέχισε τον αγώνα με τον ίδιο ενθουσιασμό. Ο τελευταίος τραυματισμός ήταν τόσο σοβαρός που παραλίγο να της στοιχίσει τη ζωή. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Βουκουρεστίου στη Ρουμανία, όπου αποκαταστάθηκε η υγεία της. Εκεί γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της, Αξιωματικό του ΔΣΕ και στη συνέχεια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Καρακώστα, ο οποίος νοσηλευόταν στο ίδιο νοσοκομείο, μετά από βαρύ τραυματισμό. Και οι δυο τους σπούδασαν στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, αυτή Παιδαγωγικά και άνδρας της Οικονομικά και εργάστηκαν εκεί, η Δήμητρα ως Νηπιαγωγός και ο σύζυγός της ως καθηγητής Πανεπιστημίου. Από τον γάμο τους απόκτησαν δυο παιδιά, τον Κώστα και τον Νίκο. Οταν επαναπατρίστηκαν, εγκαταστάθηκαν στη περιοχή Αγιος Παύλος, στην Αθήνα και συνδέθηκαν αμέσως με την Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ όπου και συνέχισαν τη δράση τους για να έρθουν καλύτερες μέρες για το λαό μας, το Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό. Δυστυχώς η ζωή δεν της χαρίστηκε. Πριν από λίγα χρόνια έχασε και τα δυο της παιδιά από βαριά αρρώστια, αφού προηγουμένως είχε χάσει και τον σύζυγό της. Περνά κι αυτή τη δοκιμασία με αξιοπρέπεια. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της βρίσκεται στη Λαμία, πάντα κοντά στο Κόμμα, πιστή στα ιδανικά της μέχρι την τελευταία της πνοή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΣΙΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΣΙΟΣ
Συντρόφισσα Δήμητρα, οι σύντροφοί σου σε διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε το δρόμο που κι εσύ βάδισες μέχρι να δικαιωθούμε, μέχρι την τελική νίκη. Καλό ταξίδι συντρόφισσα. Αιωνία η μνήμη σου.

***

ΦΩΤΟ

Η οικογένεια του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ προσφέρει στη μνήμη του 300 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ προσφέρει η Ναυσικά Γεραμάνη.

***

ΦΩΤΟ

Η είδηση ότι ο σ/φος ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΜΑΥΡΟΔΑΚΟΣ, «έχασε» την άνιση μάχη που έδινε για τη ζωή και «έφυγε» από κοντά μας, μας γέμισε τεράστια θλίψη, γιατί όλοι πιστεύαμε ότι και αυτή τη μάχη, όπως όλες τις προηγούμενες, θα την κέρδιζε. Η γενναιότητά του αποτελεί παράδειγμα, μας δίνει δύναμη να σταθούμε όρθιοι και να τραβήξουμε μπροστά, όπως μπροστά τραβούσε και αυτός πάντα στη ζωή του. Ο σύντροφος Σαράντος, παιδί λαϊκής οικογένειας από τη Μάνη, γεννήθηκε το Γενάρη του 1959. Σαν σπουδαστής των ΚΑΤΕΕ, ο ίδιος σπούδαζε και εργαζόταν ως μηχανουργός εφαρμοστής στα πλοία. Τον Αύγουστο του 1974, γίνεται μέλος της ΚΝΕ. Αναπτύσσει πλούσια συνδικαλιστική δραστηριότητα ως μαθητής και μέχρι που αποφοίτησε το '76 ήταν πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου του σχολείου του. Το Φλεβάρη του '77 γίνεται μέλος του ΚΚΕ στην ΚΟΒ Πασαλιμανιού. Καθ' όλη τη διάρκεια της κομματικής του ζωής ανταποκρίνεται σε όλες τις χρεώσεις που του αναθέτει το Κόμμα. Εκλέγεται Γραμματέας ΟΒ, Γραμματέας Τομέα, μέλος του Συμβουλίου Πόλης της ΚΝΕ Πειραιά το 1977. Στο 2ο Συνέδριο της ΚΝΕ εκλέγεται αναπληρωματικό μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της. Ηταν μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής και του Αχτιδικού Γραφείου Κοκκινιάς - Κορυδαλλού την περίοδο '79 - '81. Το 1982 εκλέγεται αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Πόλης του Πειραιά και στην πορεία γίνεται τακτικό. Από το 1991, είναι μέλος της ΚΟΒ Αμφιάλης. Ο σύντροφος Σαράντος σ' όλα τα χρόνια της κομματικής του διαδρομής δεν έλειψε στιγμή από τις μάχες που έδωσε το Κόμμα μας. Δε θα ξεχάσουμε ιδιαίτερα, την προσφορά του στα δύσκολα χρόνια της αντεπαναστατικής ανατροπής του σοσιαλισμού. Υπερασπίστηκε αταλάντευτα τη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία και τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος. Στάθηκε ενάντια στις προσπάθειες διάλυσής του από τους αναθεωρητές, δούλεψε για να ορθωθεί πάλι δυνατό μέσα στο λαό. Εμεινε πιστός και αγωνιζόταν για τα ανώτερα ιδανικά που υπηρετεί το ΚΚΕ, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τίμησε μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του αυτά τα ιδανικά με την ιδιότητα του μέλους του ΚΚΕ. Στη μνήμη του συγγενείς σύντροφοι και φίλοι, προσφέρουν στο ΚΚΕ 440 ευρώ μέσω ΚΟΒ Αμφιάλης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΓΟΡΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΓΟΡΗΣ
***

Στις 23/7/2016, έκλεισε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο συναγωνιστής ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΠΟΥΛΟΣ, σε ηλικία 62 ετών. Στη μνήμη του, φίλοι του Χάρης, Γιάννης, Γιώργος, Χριστίνα, Γεωργία, Βούλα και Αννα, προσφέρουν, στο κόμμα που υποστήριζε καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, στο τιμημένο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Αγίου Κωνσταντίνου Ηλιούπολης του ΚΚΕ, 50 ευρώ.

***

Στις 19 Ιούλη 2014 «έφυγε» αναπάντεχα από τη ζωή ο σύζυγος και πατέρας μας ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΚΟΛΕΜΑΣ . Πιστός στο Μαρξισμό - Λενινισμό από τα νεανικά του χρόνια μέχρι το τέλος της ζωής του, αγωνίστηκε, με πίστη κι αυταπάρνηση, για το δίκιο του λαού, για τα υψηλά ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Πέρασε βάσανα πολλά, με 17 χρόνια στις φυλακές, διώξεις, κατατρεγμούς, βασανιστήρια, που, όμως, τ' αντιμετώπισε όλα με το χαμόγελο. Και χαμογελώντας «έφυγε» όρθιος.

Στη μνήμη του Μπάμπη Γκολέμα, η γυναίκα του Ελένη και τα παιδιά του Μίλτος και Κώστας προσφέρουν 200 ευρώ στο ΚΚΕ και 100 ευρώ στο παράρτημα Ηλιούπολης ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, μέσω της ΚΟΒ Κέντρου Ηλιούπολης.

***

ΦΩΤΟ

Ο ΤΣΑΡΙΔΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Αρέθουσα από γονείς πρόσφυγες από την Τραπεζούντα και μεγάλωσε σε μια πάμφτωχη αγροτική οικογένεια. Στην Κατοχή εντάχθηκε στο 5μελές γραφείο της ΕΠΟΝ του χωριού που συστήθηκε το Μάρτη του '43 σε ηλικία 16 ετών. Κατατάχθηκε στις γραμμές του ΕΛΑΣ το Σεπτέμβρη του 1944 στην περιοχή Σίρτα του χωριού Λαγκάδι Σερρών σε ηλικία 17 ετών. Ως στρατιώτης του ΕΛΑΣ συμμετείχε σε μάχες με γερμανικά τμήματα και τμήματα των δοσιλόγων της ΠΑΟ στις περιοχές Λαγκαδά, Σοχού, Στρυμόνα, Κρουσίων αλλά και στην Αλεξάνδρεια του Κιλκίς κατά την οπισθοχώρηση των Γερμανών.

Το Νοέμβρη του 1944 συμμετείχε στη μεγάλη μάχη κατά των Ταγμάτων Ασφαλείας στο Κιλκίς.

Γιάννης Πετκόπουλος
Γιάννης Πετκόπουλος
Μετά την κατοχή και τη Βάρκιζα το καλοκαίρι του 1946 εμφανίστηκε το πρώτο ένοπλο τμήμα του ΔΣΕ στην περιοχή του χωριού Αρέθουσα που συνοδεύτηκε από επίθεση στο σταθμό της χωροφυλακής.

Κατατάχθηκε στο 627ο Τάγμα - που δρούσε στην περιοχή των Κερδυλλίων - της 6ης Μεραρχίας του ΔΣΕ τον Απρίλη του 1947 σε ηλικία 20 ετών ενώ πριν ενταχθεί στον ΔΣΕ συμμετείχε στην Ομάδα Λαϊκής Αυτοάμυνας του χωριού του.

Συμμετείχε σε μάχες στην περιοχή Μοράβα του Σοχού και τραυματίστηκε σε μια από αυτές τις μάχες στο δεξί πόδι. Τον Ιούνη του 1948 ξανάρχισε την αντάρτικη ζωή ως σαμποτέρ του 627ου Τάγματος του ΔΣΕ. Τον ίδιο χρόνο γίνεται μέλος του τιμημένου ΚΚΕ. Τον Ιούλη του 1949 τραυματίζετε για δεύτερη φορά - αυτήν τη φορά στο στήθος - και μεταφέρεται στη Βουλγαρία για θεραπεία. Η διαταγή «Τα όπλα παραπόδα» με την υποχώρηση του ΔΣΕ τον Αύγουστο του '49 δεν σταματάει τη δράση του Τριαντάφυλλου στα ελληνικά βουνά.

Στην αναγκαστική 30χρονη προσφυγιά στη ΛΔ Βουλγαρίας αξιοποίησε τα επιτεύγματα του σοσιαλιστικού συστήματος που του έδωσε τη δυνατότητα να σπουδάσει Ιστορία. Το 1969 το Ινστιτούτο Βαλκανικών Σπουδών της Σόφιας του απένειμε τον τίτλο του Διδάκτορα των Ιστορικών Επιστημών για τη διατριβή του με τίτλο: «Η μοναρχοφασιστική δικτατορία της 4ης Αυγούστου και η αρχή της Ελληνικής Αντίστασης 1936 - 1941».

Μετά τον επαναπατρισμό του το 1981, συμμετείχε ενεργά στα κοινά μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ τόσο στην περιοχή Συκεών Θεσσαλονίκης που εγκαταστάθηκε όσο και στην περιοχή του χωριού του που επισκεπτόταν συχνά. Τη δύσκολη για το ΚΚΕ - αρχές της δεκαετίας του '90 - περίοδο της διάσπασης ο Τριαντάφυλλος Τσαρίδης, όπως και η πλειοψηφία της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, έμεινε όρθιος και πιστός στα ιδανικά του κομουνισμού - σοσιαλισμού έχοντας τη βαθιά πεποίθηση ότι σε όλη του τη ζωή ακολούθησε το σωστό δρόμο.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΕΡΟΝΤΙΔΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΕΡΟΝΤΙΔΗΣ
Στη μνήμη του, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν στο ΚΚΕ - ως δεύτερη δόση - 500 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Νεάπολης Θεσσαλονίκης.

***

Στη μνήμη της γυναίκας μου ΠΟΠΗΣ ΔΟΥΡΗ, για τη συμπλήρωση των 10 χρόνων από τότε που «έφυγε», προσφέρω στην ΚΟΒ Ευδήλου Ικαρίας του ΚΚΕ 100 ευρώ.

Σταμάτης Δουρής


Γιώργος Μάστορας
Γιώργος Μάστορας

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

ΣΤΑΜΟΥ ΣΥΡΜΩ
ΣΤΑΜΟΥ ΣΥΡΜΩ

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΚΟΥΜΠΟΥΛΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΚΟΥΜΠΟΥΛΗ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΤΙΚΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΤΙΚΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΩΜΟΥ - ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΩΜΟΥ - ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

ΤΣΑΡΙΔΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ
ΤΣΑΡΙΔΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ

ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΜΑΥΡΟΔΑΚΟΣ
ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΜΑΥΡΟΔΑΚΟΣ

Μήτσος Κατσιανάκος
Μήτσος Κατσιανάκος


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ