ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διευρύνεται το μέτωπο πάλης για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Με σταθερά βήματα διευρύνεται το μέτωπο πάλης με αιχμή τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Εναν μήνα μετά την πρωτοβουλία Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων να απευθύνουν κάλεσμα σε πλατιά συμπόρευση και αγώνα με προμετωπίδα αιτήματα που αφορούν τις ΣΣΕ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν συνυπογράψει το κείμενο ξεπερνούν πλέον τις 160. Ενδεικτικά, την περασμένη Παρασκευή το κοινό κείμενο - κάλεσμα αριθμούσε 161 υπογραφές, μεταξύ των οποίων από 17 Εργατικά Κέντρα και 12 Ομοσπονδίες.

Ανάμεσα στις υπογραφές που προστέθηκαν τις τελευταίες μέρες στο κοινό κάλεσμα περιλαμβάνονται και αυτές της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), καθώς και των Σωματείων Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού, Εργαζομένων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής, Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Πετρούπολης, Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες, στα καταστήματα και ΑΕ Αρκαδίας.

Οπως αναφέρουν στο κάλεσμα, οι συνδικαλιστικοί φορείς δεσμεύονται να αναλάβουν «το δικό τους μερίδιο ευθύνης στον ενιαίο, κοινό αγώνα της εργατικής τάξης». Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζουν και υλοποιούν ήδη πρωτοβουλίες, μεταφέροντας πλατιά στους εργαζόμενους το κάλεσμα: «Κανένας κλάδος μόνος του, κανένα σωματείο μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ενιαία κι οργανωμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Χρειάζεται να δυναμώσει η ενότητΑ των γραμμών της εργατικής τάξης, η οργάνωσή της στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους. Με κέντρο δράσης και πάλης κάθε χώρο δουλειάς, με βελτίωση της λειτουργίας των σωματείων, των Επιτροπών Αγώνα, να συγκεντρώσουμε και προετοιμάσουμε δυνάμεις που θα μπουν μπροστά στο απαιτητικό αυτό μέτωπο πάλης. Με ενημέρωση, συσπείρωση και κινητοποίηση περισσότερων δυνάμεων. Με καλή προετοιμασία και συζήτηση για το πλαίσιο διεκδικήσεων, το σχεδιασμό και τις μορφές αγώνα. Με την κοινή δράση να ξεπεράσουμε απόψεις που δε δίνουν διέξοδο, που λένε ότι "τίποτα δεν αλλάζει", "τίποτα δεν μπορεί να γίνει"».

Στη Λευκάδα

Συλλαλητήριο με αιχμή τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας οργανώνει αύριο, Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στον Αη Μηνά, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας. Το Εργατικό Κέντρο είναι μια από τις δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που συνυπογράφουν κοινό κείμενο - κάλεσμα και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που φέρνουν τη διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ στην ημερήσια διάταξη της πάλης.

Ξεχωριστή θέση στην αυριανή κινητοποίηση έχει το ζήτημα της Υγείας και της προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αφού, όπως τονίζει το Εργατικό Κέντρο, «η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αφορά και αυτά τα ζητήματα, δεν είναι μόνο το ζήτημα του μισθού». Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, τα προβλήματα στο νησί της Λευκάδας έχουν χτυπήσει «κόκκινο», με την απαξίωση του Κέντρου Υγείας στη Βασιλική και την υποβάθμιση του νοσοκομείου. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στις συνθήκες εντατικοποίησης που επικρατούν στους χώρους δουλειάς, φθείροντας την υγεία των εργαζομένων: «Είναι αδύνατον ο οργανισμός του εργαζόμενου να ακολουθήσει τα 12ωρα, τα 14ωρα ορθοστασίας, τρεξίματος, εντατικής δουλειάς που χρειάζεται η "τουριστική ανάπτυξή" τους. Στον κλάδο των ιδιωτικών υπαλλήλων τα πολλά πόστα, τα κουβαλήματα σε αποθήκες κ.λπ., ακόμα και σε γυναίκες είναι συχνό φαινόμενο. Ακόμα και νέοι άνθρωποι στο τέλος της σεζόν είναι τσακισμένοι και με διάφορα μυοσκελετικά προβλήματα, τα οποία καλούνται να τα αντιμετωπίσουν στην καλύτερη περίπτωση με το επίδομα και ψάχνοντας παράλληλα για "μαύρη" δουλειά».

«Λάστιχο» το ωράριο των εμποροϋπαλλήλων στην Κέρκυρα

Απόφαση να συνυπογράψει το κάλεσμα για τις ΣΣΕ και το πλαίσιο πάλης Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, πήρε ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, στην οποία είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν και εργαζόμενοι - μέλη του σωματείου. «Καλούμε και άλλα σωματεία να μπουν στη μάχη, ενημερώνοντας, οργανώνοντας και κινητοποιώντας όσο το δυνατό περισσότερους εργαζόμενους, καθώς και νέα επίθεση ετοιμάζεται από τους μεγαλοεπιχειρηματίες και το προσωπικό τους (Ευρωπαϊκή Ενωση, κυβερνήσεις, κόμματα αστικού τόξου, εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός)», σημειώνει ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωσή του.

Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος καταγγέλλει τη γενικευμένη πρακτική των εργοδοτών στις τουριστικές περιοχές του νησιού να παραβιάζουν το ωράριο των 40 ωρών τη βδομάδα, που προβλέπει η κλαδική Σύμβαση, αναγκάζοντας τους εμποροϋπαλλήλους σε απλήρωτες υπερωρίες. Το πιο πρόσφατο κρούσμα σημειώθηκε σε κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Δήμητρα» στο Σιδάρι. Κατά τη διάρκεια περιοδείας του, κλιμάκιο του σωματείου διαπίστωσε πως το κατάστημα παρέμενε ανοιχτό, παρά το γεγονός ότι η ώρα ήταν 21.20, ενώ μετά από παρέμβαση του σωματείο αναγκάστηκε να κλείσει.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει εκδικητικές απολύσεις από εργοστάσιο συνεταιρισμού

Τις τρομοκρατικές και εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων από το εργοστάσιο «Sparta Orange», του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών «Αγιος Γεώργιος», καταγγέλλει η Γραμματεία Λακωνίας του ΠΑΜΕ. Καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη, 4 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Πηγών στη Σκάλα, διεκδικώντας να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις, αλλά και να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα από τις Συμβάσεις όσον αφορά τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας, καθώς σε πρόσφατο έλεγχο η Επιθεώρηση Εργασίας εντόπισε μια σειρά παραβάσεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, οι απολύσεις από το εργοστάσιο του συνεταιρισμού που έχει έδρα τη Σκάλα του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας ξεκίνησαν την Πέμπτη 21 Ιούλη, όταν ο διευθυντής του Συνεταιρισμού ανακοίνωσε προφορικά πως απολύεται ένας εργάτης. Στο άκουσμα αυτής της εξέλιξης, 12 εργαζόμενοι πήγαν, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος στα γραφεία της επιχείρησης για να διαμαρτυρηθούν για την άδικη απόλυση. Εκεί, όμως, ο διευθυντής απάντησε εκδικητικά ότι όχι μόνο θα απολυθεί ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, αλλά και όλοι όσοι πήγαν στο γραφείο του, γιατί «δεν ανέχεται διαμαρτυρίες»! Ετσι, τις επόμενες μέρες δεν τους ανατέθηκε εργασία, ενώ την περασμένη Τετάρτη ανακοινώθηκε σε έξι από αυτούς ότι απολύονται.

«Οι απολύσεις αυτές είναι εκδικητικές και σκοπό έχουν να τρομοκρατήσουν όλους τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης επιχείρησης αλλά και της ευρύτερης περιοχής», σημειώνει η Γραμματεία Λακωνίας του ΠΑΜΕ και καλεί τα εργατικά Σωματεία, το Εργατικό Κέντρο και τους μαζικούς φορείς των αγροτών να πάρουν θέση δίπλα στους εργαζόμενους.

Επιπλέον, υπογραμμίζει πως και το πρόσφατο κρούσμα αποδεικνύει πως «οι Συνεταιρισμοί από τη στιγμή που δουλεύουν σαν ΑΕ δεν έχουν καμιά διαφορά από τις άλλες επιχειρήσεις. Επιδιώκουν το μέγιστο κέρδος τσακίζοντας και αδιαφορώντας για τα δικαιώματα των εργαζομένων από την μία και ξεζουμίζοντας την φτωχή και μεσαία αγροτιά από την άλλη. Αξιοποιούν την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, ώστε να μη σηκώνουν κεφάλι οι εργαζόμενοι».

ΜΕΝΙΔΙ
Παρέμβαση για τις θέσεις εργασίας και τα δεδουλευμένα

Το αίτημα να περάσουν όλοι οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης στο Δήμο Αχαρνών επανέφερε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής με την παρέμβαση που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Για το ίδιο ζήτημα, έχει παρθεί σχετική απόφαση, ήδη από το 2011, κάτω από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και του Συνδικάτου. Ομως, η απόφαση υλοποιήθηκε μόνο για ένα μέρος και όχι για το σύνολο των εργαζομένων, πρακτική την οποία το Συνδικάτο χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη. Η παρέμβαση οδήγησε σε ομόφωνη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, με το Συνδικάτο να καλεί τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε ετοιμότητα να διεκδικήσουν την άμεση εφαρμογή της, να περάσουν δηλαδή όλοι οι εργαζόμενοι στο Δήμο καθώς και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.

Συνεχίζουν την απεργία στον «Τοξότη»

Συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Τοξότης ΑΕ», που απασχολούνται στα έργα του ΔΕΔΔΗΕ στην Περιφέρεια Αττικής και στο Νομό Κορίνθου. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία από την περασμένη βδομάδα, καθώς τους οφείλονται μισθοί τεσσάρων έως επτά μηνών. Στο πλευρό τους έχουν το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας.

Χτες το πρωί, στο πλαίσιο της νέας 48ωρης απεργίας, συγκεντρώθηκαν στο εργοτάξιο στο Βοτανικό και προχώρησαν σε Γενική Συνέλευση. Σήμερα, δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας, θα γίνει εκ νέου συγκέντρωση και συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ