ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ξεκινούν οι περικοπές και στις επικουρικές

Από πρόσφατη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Από πρόσφατη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Από σήμερα εφαρμόζεται η πρώτη δόση από τις νέες περικοπές των επικουρικών συντάξεων σε χιλιάδες συνταξιούχους και ακολουθεί στις 2 Σεπτέμβρη η δεύτερη δόση των περικοπών, αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο πρόσφατα ψηφισμένος αντιασφαλιστικός νόμος 4387/2016. Οι μειώσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα αφορούν σε πάνω από 250 χιλιάδες συνταξιούχους. Οι περικοπές επιβάλλονται αναδρομικά από 1 Ιούνη, που σημαίνει ότι μέχρι και το τέλος του χρόνου στη μείωση θα προστεθεί και η σταδιακή παρακράτηση της αναδρομικής μείωσης των μηνών Ιούνη και Ιούλη. Το ύψος των μειώσεων μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1/3 της σημερινής επικουρικής σύνταξης.

Ο νέος «επανυπολογισμός» των αποδιδόμενων επικουρικών συντάξεων θα γίνει με τον νέο μειωμένο συντελεστή 0,45% ανά έτος ασφάλισης, χωρίς μάλιστα να υπάρχει η προστασία των κατώτερων ορίων. Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, η μείωση αφορά όλες τις επικουρικές συντάξεις, ανεξάρτητα από το ύψος τους.

Αμεση μείωση στην επικουρική τους σύνταξη θα υποστούν όσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω του ποσού των 1.300 ευρώ. Το υπερβάλλον ποσό θα περικόπτεται μέχρι του ποσού των 1.300 ευρώ μεικτά, δηλαδή σε καθαρό δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 1.150 ευρώ.

Ομως, μείωση σε βάθος χρόνου θα υποστούν και όσοι παίρνουν λιγότερα από 1.300 ευρώ μεικτά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 6 της σχετικής υπουργικής απόφασης (Αριθ. οικ. 25909/470/2016 - ΦΕΚ 1605/Β/7-6-2016) ορίζεται πως «εφόσον το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων των ήδη καταβαλλόμενων πριν την εφαρμογή του Ν. 4387/2016 συντάξεων είναι μικρότερο ή ίσο των 1.300 ευρώ, η διαφορά μεταξύ της καταβαλλόμενης... επικουρικής σύνταξης και της επανυπολογισθείσας κατά τις ρυθμίσεις της παρούσας απόφασης, διατηρείται ως προσωπική διαφορά ανά συνταξιούχο».

Ομως, όπως προστίθεται στην απόφαση, «η προσωπική αυτή διαφορά αποσβένεται σταδιακά, σύμφωνα με την ετήσια αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων...». Προκύπτει, λοιπόν, πως στη μέγγενη του επανυπολογισμού μπαίνουν όλες οι επικουρικές συντάξεις, δηλαδή και αυτών των συνταξιούχων των οποίων το άθροισμα των συντάξεων τους (κύριων και επικουρικών) σήμερα δεν υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.

Αυτοί δεν θα δουν άμεσα τις μειώσεις, αλλά σε βάθος χρόνου, ανάλογα με τους ρυθμούς της «ετήσιας αναπροσαρμογής» των επικουρικών συντάξεων, που είναι δεδομένη, αφού έτσι και αλλιώς στο ΕΤΕΑ δεν προβλέπεται πρόσθετη χρηματοδότηση και δεν μπορεί να εμφανίζει ελλείμματα.

Αρα, η κυβέρνηση δημιουργεί μία δεξαμενή επικουρικών, που, αν και προσωρινά θα συνεχίσει να καλύπτει ως «προσωπική διαφορά» το υπερβάλλον ποσό (σε σχέση με τον παλιό υπολογισμό), τίποτα στο μέλλον δεν εμποδίζει και αυτές οι «προσωπικές διαφορές» να καταργηθούν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η «προσωπική διαφορά» παγώνει και εμμέσως χάνει την αξία της, αφού θα αποσβένεται από τυχόν αυξήσεις που θα δοθούν στο μέλλον.

Η περικοπή των επικουρικών συντάξεων είναι η τέταρτη περικοπή που επιβάλλει η κυβέρνηση μέσα σε πολύ λίγο καιρό, παρότι η ίδια εξακολουθεί να προβάλλει τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι δεν κόβει συντάξεις! Ηδη έχει προχωρήσει στην περικοπή του ΕΚΑΣ, στην περικοπή των μερισμάτων του Δημοσίου, στην περικοπή των εφάπαξ και τώρα στην περικοπή των επικουρικών.

Οι μειώσεις αυτές είναι μέρος της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, την οποία προώθησε η κυβέρνηση στη Βουλή και συνολικά θα ξεπεράσουν τα 8 δισ. ευρώ μόνο για την τετραετία 2016 - 2019.

«ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Αποθρασυμένη από την κυβερνητική στήριξη η εργοδοσία

Με απολύσεις και τρομοκρατία, έχοντας πολύτιμο υποστηριχτή την κυβέρνηση με τις δυνάμεις καταστολής αλλά και την Τοπική Διοίκηση, η εργοδοσία των «Λιπασμάτων Καβάλας» κλιμακώνει την επίθεση στους απεργούς εργάτες.

Χτες το μεσημέρι, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο πολυήμερος απεργιακός αγώνας των εργαζομένων, η εργοδοσία των «Λιπασμάτων Καβάλας» ανακοίνωσε 58 νέες απολύσεις, αυξάνοντας τον αριθμό των απολυμένων σε 109. Το σύνολο σχεδόν των απολυμένων είναι εργαζόμενοι που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν τις κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις που αξίωσε η επιχείρηση.

Οι εργαζόμενοι, από την Τρίτη 26 Ιούλη, πραγματοποιούν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στο εργοστάσιο, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων και την υπογραφή ΣΣΕ με σύγχρονα δικαιώματα. Χτες το βράδυ, αναμενόταν να πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση προκειμένου να εκτιμήσουν τις νέες εξελίξεις. Στο μεταξύ, ήδη, με απόφαση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας, η απεργία από χτες μετατράπηκε σε διαρκείας.

Η εργοδοσία κλιμακώνει την επίθεση, αποθρασυμένη από τη στήριξη της κυβέρνησης, που καθημερινά με τις δυνάμεις καταστολής της εξασφαλίζει την είσοδο του απεργοσπαστικού μηχανισμού για να δουλεύει το εργοστάσιο, αλλά και από τη στάση της Τοπικής Διοίκησης που κρατά ίσες αποστάσεις από τους εργάτες που αγωνίζονται και από την επιχείρηση.

Η πρεμούρα της Τοπικής Διοίκησης να επιβληθεί «εργασιακή ειρήνη» αναδείχθηκε για άλλη μια φορά στη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο δημαρχιακό μέγαρο Καβάλας, με τη συμμετοχή της δημάρχου Καβάλας, του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, των βουλευτών του νομού (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ), των προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων Καβάλας και Νέστου, του μητροπολίτη και του προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας.

Στη συζήτηση, εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων ανέπτυξαν τις απόψεις τους και τα αιτήματά τους και στη συνέχεια αποχώρησαν από την αίθουσα, ενώ έξω από το δημαρχείο Καβάλας οι απεργοί φώναζαν συνθήματα.

Από τη σύσκεψη αποκλείστηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ανάμεσά τους και του ΚΚΕ. Τελικά αντιπροσωπεία της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ έκανε παρέμβαση και ανέδειξε τον υποκριτικό χαρακτήρα που έχουν αυτές οι πρωτοβουλίες αφού η Τοπική Διοίκηση ακολουθεί τη λογική των «ίσων αποστάσεων» ανάμεσα στους εργαζόμενους και την εργοδοσία. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ απαίτησε από τη δημοτική αρχή να πάρει μέτρα ανακούφισης, όπως η απαλλαγή των εργαζομένων από τα δημοτικά τέλη, να μην κοπούν το ρεύμα και το νερό κ.λπ. Επίσης, εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα των εργαζομένων για ανάκληση των απολύσεων, απόσυρση των ποινικών διώξεων κατά συνδικαλιστών και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Τέλος, απαίτησε να σταματήσει τώρα η αστυνομική καταστολή.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα «Λιπάσματα Καβάλας» καλούν τους εργαζόμενους να προετοιμαστούν για μακρόχρονο και μεγάλο αγώνα μέχρι να μη μείνει κανένας έξω από το εργοστάσιο, να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις, να αποσυρθούν όλες οι μηνύσεις και οι ποινικές διώξεις αγωνιστών. Με τον αγώνα τους να απαντήσουν σε όλους αυτούς που θέλουν να τους «λογικέψουν», με το πλαίσιο πάλης να απαντήσουν σε όλους αυτούς που προσπαθούν να μεταφέρουν τεχνητά την αντιπαράθεση μεταξύ των εργαζομένων, μιλώντας υποκριτικά για «εμφύλιο μέσα στην Καβάλα».

Διαμαρτυρία αγροτών στο Ηράκλειο

Κινητοποίηση για τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς οργάνωσε χτες η Επιτροπή Αγώνα αγροτών Δήμου Καζαντζάκη στον κόμβο των Πεζών. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και αντιπροσωπείες από τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων Αρχανών, Ηρακλείου και Αστερουσίων.

Δίπλα στην πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ που ξεριζώνει φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους, η μικρομεσαία αγροτιά της περιοχής βρίσκεται αντιμέτωπη και με τα προβλήματα που πυροδοτεί η υπαγωγή της Ενωσης Πεζών στο άρθρο 99, με την παραγωγή τους να παραμένει απλήρωτη. Οι φορείς που πήραν μέρος στην κινητοποίηση διεμήνυσαν ότι θα παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ενωση Πεζών και θα επανέλθουν, αν χρειαστεί, με νέες κινητοποιήσεις το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με την εκλογή προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής για τη δημιουργία Αγροτικού Συλλόγου πρώην Δήμου Καζαντζάκη. Το επόμενο διάστημα θα οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, ενώ θα ακολουθήσουν οι εκλογές το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.

Συγκροτήθηκε Αγροτικός Σύλλογος στη Σάμο

Τη συγκρότηση του προεδρείου του ανακοίνωσε ο νεοσύστατος Αγροτικός Σύλλογος Σάμου. Στην ανακοίνωσή του τονίζει: «Η ίδρυση του Συλλόγου μας ήρθε να καλύψει την ανάγκη κοινής έκφρασης και οργάνωσης όλων των αγροτών ανεξάρτητα από τον παραγωγικό τομέα στον οποίο εργάζονται, ανεξάρτητα αν είναι κατ' επάγγελμα αγρότες ή όχι. Ο Αγροτικός Σύλλογος είναι το δικό μας αποκούμπι για την οργάνωση της πάλης μας για την επιβίωσή μας, για τον κοινό βηματισμό μας με τους εργάτες και τους φτωχούς και μεσαίους αυτοαπασχολούμενους, με τη νεολαία ενάντια στον κοινό μας αντίπαλο και για τα κοινά μας συμφέροντα».

Εργατικό ατύχημα σε εργοστάσιο στον Αλιμο

Τον τραυματισμό εργαζομένου στην εταιρεία «Χαϊδεμένος ΑΕΒΕ», στον Αλιμο, καταγγέλλει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Το «ατύχημα» σημειώθηκε την Τετάρτη 27 Ιούλη ενώ ο εργαζόμενος δούλευε σε εκτυπωτική μηχανή. Οπως τονίζει το σωματείο, η αποκατάσταση μετά τον τραυματισμό που υπέστη ο εργαζόμενος θα χρειαστεί μήνες.

«Τα ατυχήματα που συμβαίνουν, δεν οφείλονται απλά στην απροσεξία και την "κακιά στιγμή", όπως βολεύει κάποιους να λένε. Είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας για περισσότερη παραγωγή σε λιγότερο χρόνο», σημειώνει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων στην ανακοίνωσή της και καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν απέναντι στα φαινόμενα εντατικοποίησης της εργασίας, αλλά και στην προσπάθεια περικοπής εργασιακών δικαιωμάτων, που το επόμενο διάστημα θα ενταθούν.

Τέλος, το σωματείο υπογραμμίζει πως η εταιρεία δεν ανήγγειλε το εργατικό ατύχημα, ως όφειλε, μέσα στις επόμενες 48 ώρες και καλεί την Επιθεώρηση Εργασίας να διενεργήσει έλεγχο σε κάθε επικίνδυνο μέρος του εργοστασίου, ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ