Τρίτη 2 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Αποθρασυμένη από την κυβερνητική στήριξη η εργοδοσία

Με απολύσεις και τρομοκρατία, έχοντας πολύτιμο υποστηριχτή την κυβέρνηση με τις δυνάμεις καταστολής αλλά και την Τοπική Διοίκηση, η εργοδοσία των «Λιπασμάτων Καβάλας» κλιμακώνει την επίθεση στους απεργούς εργάτες.

Χτες το μεσημέρι, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο πολυήμερος απεργιακός αγώνας των εργαζομένων, η εργοδοσία των «Λιπασμάτων Καβάλας» ανακοίνωσε 58 νέες απολύσεις, αυξάνοντας τον αριθμό των απολυμένων σε 109. Το σύνολο σχεδόν των απολυμένων είναι εργαζόμενοι που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν τις κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις που αξίωσε η επιχείρηση.

Οι εργαζόμενοι, από την Τρίτη 26 Ιούλη, πραγματοποιούν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στο εργοστάσιο, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων και την υπογραφή ΣΣΕ με σύγχρονα δικαιώματα. Χτες το βράδυ, αναμενόταν να πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση προκειμένου να εκτιμήσουν τις νέες εξελίξεις. Στο μεταξύ, ήδη, με απόφαση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας, η απεργία από χτες μετατράπηκε σε διαρκείας.

Η εργοδοσία κλιμακώνει την επίθεση, αποθρασυμένη από τη στήριξη της κυβέρνησης, που καθημερινά με τις δυνάμεις καταστολής της εξασφαλίζει την είσοδο του απεργοσπαστικού μηχανισμού για να δουλεύει το εργοστάσιο, αλλά και από τη στάση της Τοπικής Διοίκησης που κρατά ίσες αποστάσεις από τους εργάτες που αγωνίζονται και από την επιχείρηση.

Η πρεμούρα της Τοπικής Διοίκησης να επιβληθεί «εργασιακή ειρήνη» αναδείχθηκε για άλλη μια φορά στη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο δημαρχιακό μέγαρο Καβάλας, με τη συμμετοχή της δημάρχου Καβάλας, του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, των βουλευτών του νομού (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ), των προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων Καβάλας και Νέστου, του μητροπολίτη και του προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας.

Στη συζήτηση, εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων ανέπτυξαν τις απόψεις τους και τα αιτήματά τους και στη συνέχεια αποχώρησαν από την αίθουσα, ενώ έξω από το δημαρχείο Καβάλας οι απεργοί φώναζαν συνθήματα.

Από τη σύσκεψη αποκλείστηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ανάμεσά τους και του ΚΚΕ. Τελικά αντιπροσωπεία της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ έκανε παρέμβαση και ανέδειξε τον υποκριτικό χαρακτήρα που έχουν αυτές οι πρωτοβουλίες αφού η Τοπική Διοίκηση ακολουθεί τη λογική των «ίσων αποστάσεων» ανάμεσα στους εργαζόμενους και την εργοδοσία. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ απαίτησε από τη δημοτική αρχή να πάρει μέτρα ανακούφισης, όπως η απαλλαγή των εργαζομένων από τα δημοτικά τέλη, να μην κοπούν το ρεύμα και το νερό κ.λπ. Επίσης, εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα των εργαζομένων για ανάκληση των απολύσεων, απόσυρση των ποινικών διώξεων κατά συνδικαλιστών και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Τέλος, απαίτησε να σταματήσει τώρα η αστυνομική καταστολή.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα «Λιπάσματα Καβάλας» καλούν τους εργαζόμενους να προετοιμαστούν για μακρόχρονο και μεγάλο αγώνα μέχρι να μη μείνει κανένας έξω από το εργοστάσιο, να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις, να αποσυρθούν όλες οι μηνύσεις και οι ποινικές διώξεις αγωνιστών. Με τον αγώνα τους να απαντήσουν σε όλους αυτούς που θέλουν να τους «λογικέψουν», με το πλαίσιο πάλης να απαντήσουν σε όλους αυτούς που προσπαθούν να μεταφέρουν τεχνητά την αντιπαράθεση μεταξύ των εργαζομένων, μιλώντας υποκριτικά για «εμφύλιο μέσα στην Καβάλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ