ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Συγχωνεύσεις κλινικών για να δοθούν άδειες και ρεπό

Εξαιτίας της δραματικής υποστελέχωσης του νοσοκομείου με πάνω από 650 κενές οργανικές θέσεις

Σε συγχωνεύσεις κλινικών, παρά την αύξηση της προσέλευσης ασθενών κατά 20% το καλοκαίρι, προχωρά η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), εξαιτίας της δραματικής υποστελέχωσης του νοσοκομείου και προκειμένου να δοθούν άδειες και οφειλόμενα ρεπό - στη νοσηλευτική υπηρεσία ξεπερνούν τις 18.000 μέρες!

Οπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, «δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις του προσωπικού με τέτοιες μεθόδους. Ηδη συγχωνεύτηκε η ορθοπεδική κλινική με την κλινική της σπονδυλικής στήλης - γνάθου, μειώθηκαν τα κρεβάτια της ΜΕΘ, μειώθηκαν τα χειρουργικά κρεβάτια, συγχωνεύθηκε η κλινική της γενικής χειρουργικής με την κλινική της χειρουργικής ογκολογίας καθώς και η ουρολογική με την αγγειοχειρουργική κλινική»...

Με «σφράγισμα» κλινικών και κρεβατιών αλλά και με μετακινήσεις εργαζομένων από Κέντρα Υγείας σε νοσοκομεία της Κρήτης, διαχειρίζονται το υπουργείο Υγείας και οι διοικήσεις των νοσοκομείων τα τεράστια κενά σε μόνιμο προσωπικό. Ενδεικτικά στο ΠΑΓΝΗ από το 2010 έχουν αποχωρήσει 400 άτομα χωρίς να έχουν αναπληρωθεί. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 650 και μάλιστα σύμφωνα με τον κουτσουρεμένο οργανισμό του 2012 που στερεί 60 κρεβάτια από το λαό του Ηρακλείου. Οσο για τις 985 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που εξαγγέλλει ξανά και ξανά η κυβέρνηση; Μόλις 2 νοσηλευτές προβλέπονται για το ΠΑΓΝΗ!

Το σωματείο καλεί το εξουθενωμένο προσωπικό και τους ασθενείς να διεκδικήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Οι μετακινήσεις οξύνουν τις ελλείψεις

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία κλινικών και τμημάτων του Νοσοκομείου «Θριάσιο» προκαλεί και η απόφαση της 2ηςΥγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) για μετακίνηση 6 ειδικευομένων γενικών γιατρών σε άλλες δημόσιες Μονάδες Υγείας για 2 μήνες. «Οι γιατροί κάλυπταν συνολικά 40 - 45 εφημερίες σε τουλάχιστον 7 κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου», καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων του νοσοκομείου. Οι μετακινήσεις οξύνουν τις ήδη μεγάλες ελλείψεις προσωπικού: «Συνολικά, οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 210», τονίζεται.

Αντίστοιχα, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) καταγγέλλει μετακινήσεις γιατρών προς τα νησιά, όπως συνέβη «προκειμένου να λειτουργήσει το νοσοκομείο της Σαντορίνης», για τη λειτουργία του οποίου απέσπασαν «γιατρούς και νοσηλευτές από το πολύπαθο "Αττικό" με τα ατέλειωτα ράντζα και τις εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις».

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Λειτουργεί σε οριακή κατάσταση

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημόσια Υγεία, ανέδειξε με Επίκαιρη Ερώτηση για τις τραγικές ελλείψεις του αντικαρκινικού νοσοκομείου Πειραιά «Μεταξά», η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Δ. Αττικής, στον Πειραιά και τα νησιά, έχει 200 κενές θέσεις, δηλαδή του λείπει το 25% του προσωπικού του. Ενδεικτικά, στο παθολογοανατομικό εργαστήριο έχουν μείνει 4 εργαζόμενοι από τους 7 που ούτε αυτοί επαρκούσαν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν άδειες. Δεν έχει μαγνητικό τομογράφο «πράγμα απαράδεκτο - όπως είπε η Δ. Μανωλάκου - για αντικαρκινικό νοσοκομείο, που χρειάζεται να γίνει διάγνωση, που χρειάζεται να παρακολουθήσει την εξέλιξη της πορείας των καρκινοπαθών».

Ο αξονικός τομογράφος που διαθέτει έχει πλημμελή συντήρηση, «δεν τον εμπιστεύονται οι γιατροί - σημείωσε η Δ. Μανωλάκου» και τον χρησιμοποιούν μόνο για πολύ επείγοντα περιστατικά. Τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, εξοπλισμό, υλικά. Οι λίστες αναμονής για γιατρό φτάνει και τρεις μήνες με ό,τι σημαίνει αυτή η καθυστέρηση για ασθένειες όπως ο καρκίνος, «ενώ γίνονται συζητήσεις για τη μεταφορά της Ενδοκρινολογικής Κλινικής στο Ογκολογικό, όπου δεν υπάρχουν ούτε καν οι προβλεπόμενες εγκαταστάσεις, όπως ειδικές τουαλέτες για την αποβολή του ραδιενεργού ιωδίου που απαιτούν πολλές θεραπείες»! Ακόμα και οι μικροτόμοι, μηχανήματα απαραίτητα για βιοψίες και έγκαιρη διάγνωση από τον γιατρό, δεν λειτουργούν όλοι, με επίπτωση στο πότε θα ξεκινήσει τη θεραπεία ο ασθενής.

Η βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε να καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και κάθε ειδικότητας προσωπικό, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και να αντιμετωπιστούν τώρα οι ελλείψεις στον τεχνολογικό εξοπλισμό (αξονικό και μαγνητικό τομογράφο κ.ά.). «Να καταργηθούν κάθε είδους πληρωμές των ασθενών για εξετάσεις, συνταγογράφηση, φάρμακα και θεραπείες, αφού η ανάγκη για ικανοποίηση στην Υγεία είναι κοινωνική ανάγκη» κ.ά.

Ο υπουργός αρκέστηκε να κάνει συγκρίσεις στα κονδύλια, λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση το 2015 έδωσε 19.314.646 εκ. ευρώ, από 16.454.646 εκ. που είχε προϋπολογίσει η ΝΔ, αποκρύβοντας ότι η ...αύξηση αυτή δεν είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τις περικοπές των συντάξεων (αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές για την υγειονομική περίθαλψη). Οπως ισχυρίστηκε από αυτό το ποσό «10.300.000 έχουν ήδη δοθεί στο Νοσοκομείο Μεταξά», τα οποία, όμως, όπως είπε η Δ. Μανωλάκου, δεν φτάνουν «για να καλύψουν ούτε τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες». Θα γίνουν μόλις 13 προσλήψεις (όταν τα κενά είναι 200), όσο για αξονικό τομογράφο περιμένουν να τελειώσουν οι διαδικασίες για μια χορηγία από το ίδρυμα Νιάρχου!

Η Δ. Μανωλάκου συμπλήρωσε ότι το «ΚΚΕ καλεί σε συναγερμό τα συνδικάτα, τους υγειονομικούς, τους ασθενείς, γιατί οι ταξικές επιλογές εμπορευματοποίησης της Υγείας ανατρέπονται με ταξικούς αγώνες».

Αγροτικές κινητοποιήσεις

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΓΑ στη Λαμία, σήμερα, Τετάρτη, στις 10.30 π.μ. καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της Φθιώτιδας η Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκου Ανθήλης. Οπως αναφέρει στο κάλεσμά της η Συντονιστική Επιτροπή, η πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ αφήνει όλο και πιο πολλούς φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους χωρίς Ασφάλιση, επιβάλλοντας αυξημένες εισφορές στον ΟΓΑ και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον Ιούλη του 2015. Την ίδια ώρα, υπενθυμίζει πως οι αγροτικές συντάξεις παραμένουν βοηθήματα πείνας και δίνονται μετά τα 67 χρόνια. «Η Ασφάλιση είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τις αγροτικές οικογένειες και για όλο το λαό. Αντιπαλέψαμε επί 40 μέρες στα μπλόκα τις αυξήσεις στις εισφορές και όλα τα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω», διαμηνύει, και καλεί σε συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Διεκδικούν μέτρα για τους πληγέντες στην Αρκαδία

Την κοροϊδία που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες από τις πρόσφατες νεροποντές αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής καταγγέλλει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αρκαδίας. Οπως σημειώνει, παρά το γεγονός ότι για περισσότερο από έναν μήνα μεγάλο μέρος του Νομού Αρκαδίας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν έχει παρθεί κανένα από τα προβλεπόμενα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων. Αντιπροσωπεία αγροτών και κτηνοτρόφων προχώρησε την περασμένη Παρασκευή σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΓΑ στην Τρίπολη, όπου οι εκπρόσωποι του Οργανισμού τούς απάντησαν ότι «δεν έχουν καμία ενημέρωση για την κήρυξη έκτακτης ανάγκης». Την ίδια στιγμή, χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι παλεύουν να επιβιώσουν, βλέποντας τη χρονιά να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και τα μέτρα για την ανακούφισή τους να μένουν στα χαρτιά.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος διεκδικεί όσον αφορά τους πληγέντες: Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί. Απαλλαγή από πληρωμή μέχρι τη νέα σοδειά ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, δημοτικών τελών, τραπεζικών δανείων κ.τ.λ. Καμία κατάσχεση σπιτιών, χωραφιών, λογαριασμών. Χωρίς επιβαρύνσεις με προσαυξήσεις και τόκους. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες για να αντιμετωπίσουν τα έκτακτα έξοδα που έχουν προκύψει. Να προχωρήσουν αμέσως και κατά προτεραιότητα τα έργα προστασίας από πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές.

Να παρθούν πίσω οι απολύσεις

Σε κινητοποίηση με αίτημα να παρθούν πίσω οι τρομοκρατικές και εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων από το εργοστάσιο «Sparta Orange», του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών «Αγιος Γεώργιος», καλεί η Γραμματεία Λακωνίας του ΠΑΜΕ, αύριο, Πέμπτη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Πηγών στη Σκάλα. Η διεύθυνση του Συνεταιρισμού απέλυσε αρχικά έναν εργάτη και τις επόμενες μέρες άλλους έξι, από αυτούς που διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην απόλυση του συναδέλφου τους.

«Οι απολύσεις αυτές είναι εκδικητικές και σκοπό έχουν να τρομοκρατήσουν όλους τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης επιχείρησης αλλά και της ευρύτερης περιοχής», σημειώνει η Γραμματεία Λακωνίας του ΠΑΜΕ και καλεί τα εργατικά Σωματεία, το Εργατικό Κέντρο και τους μαζικούς φορείς των αγροτών να πάρουν θέση δίπλα στους εργαζόμενους. Εκτός από την ανάκληση όλων των απολύσεων, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ διεκδικούν να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα από τις Συμβάσεις όσον αφορά τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας, καθώς σε πρόσφατο έλεγχο η Επιθεώρηση Εργασίας εντόπισε μια σειρά παραβάσεις.

ΠΑΤΡΑ
Παρέμβαση για να πληρωθούν οι συμβασιούχοι

Την άμεση καταβολή της μισθοδοσίας των συμβασιούχων στην κατασκήνωση της πλαζ Αγυιάς διεκδικεί το κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ Ν. Αχαΐας με παρεμβάσεις προς τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με δίμηνες συμβάσεις ενώ πριν προσληφθούν με αυτές ήταν άνεργοι. Επομένως, όπως επισημαίνει το σωματείο, η άμεση πληρωμή τους είναι αναγκαία προκειμένου να καλύψουν επείγουσες ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους. Μετά την παρέμβαση του Συνδικάτου και των εργαζομένων, εκπρόσωποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου απάντησαν πως μέχρι αύριο, Πέμπτη, θα έχουν υπογραφεί τα εντάλματα για την πληρωμή των συμβασιούχων. Ωστόσο, το Συνδικάτο δεν επαναπαύεται αλλά παραμένει σε ετοιμότητα για να γίνει η δέσμευση αυτή πράξη. Παράλληλα, τονίζει πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με ολιγόμηνα προγράμματα και συμβάσεις ορισμένου χρόνου «είναι απόρροια της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που θέλουν εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, που εφαρμόζουν πιστά τις εντολές της ΕΕ προκειμένου να θησαυρίζουν τα μονοπώλια και να εξαθλιώνουν την εργατική τάξη».

Συνεχίζουν την απεργία στον «Τοξότη»

Απόφαση, για συνέχιση της απεργιακής τους κινητοποίησης μέχρι και την Πέμπτη 4 Αυγούστου, πήραν χτες οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Τοξότης ΑΕ» που απασχολούνται στα έργα του ΔΕΔΔΗΕ στην Περιφέρεια Αττικής και στο Νομό Κορίνθου. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τεσσάρων έως επτά μηνών που τους οφείλει η εργοδοσία. Σήμερα το πρωί θα προχωρήσουν σε νέα συγκέντρωση στο εργοτάξιο στο Βοτανικό και Γενική Συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ