ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιπαράθεση διαρκείας και παζάρια με συμμάχους

Από τη συνάντηση του Ερντογάν με τον επιτελάρχη του τουρκικού στρατού
Από τη συνάντηση του Ερντογάν με τον επιτελάρχη του τουρκικού στρατού
ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχίζονται από την τουρκική ηγεσία οι επικριτικές δηλώσεις τόσο απέναντι στις ΗΠΑ όσο και απέναντι στην ΕΕ σχετικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιούλη, που η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει στον ιμάμη επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ, και στο δίκτυό του που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση και παράλληλο κράτος». Ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν δίνει καθημερινές συνεντεύξεις επαναλαμβάνοντας το αίτημα προς τις ΗΠΑ για την έκδοση του Γκιουλέν, ενώ καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να πάρουν ξεκάθαρη θέση καταδικάζοντας τους πραξικοπηματίες. Ιδιαίτερα καυστικά σχολίασε τις δηλώσεις της επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, τις πρώτες ώρες μετά την ήττα του πραξικοπήματος, που ζήτησε «τήρηση της δημοκρατικής τάξης», λέγοντας ότι «οι ηγέτες της ΕΕ στηρίζουν και δεν καταπολεμούν τους τρομοκράτες του Γκιουλέν αφού τους έχουμε δώσει στοιχεία» και παραπονέθηκε ότι «κανένας ηγέτης της ΕΕ δεν ήρθε στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα».

Ο Ερντογάν, χτες, επισκέφτηκε το Γενικό Επιτελείο Στρατού και τον στρατηγό Χουλούσι Ακαρ, που είχε κρατηθεί όμηρος από τους πραξικοπηματίες, ενώ ο ίδιος και το κόμμα του προετοιμάζουν για την ερχόμενη Κυριακή, 7 Αυγούστου, στην Κωνσταντινούπολη, νέα συγκέντρωση γι' αυτό που ονομάζουν «υπεράσπιση της δημοκρατίας». Χτες επίσης ανακοινώθηκε ότι θα συμμετάσχουν το σοσιαλδημοκρατικό ρεπουμπλικανικό κόμμα CHP και το εθνικιστικό MHP.

Επίσκεψη του γγ του Συμβουλίου της Ευρώπης

Στην Αγκυρα πραγματοποίησε χτες επίσκεψη ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόρμπγερν Γιάγκαλντ, ο οποίος καταδικάζοντας το πραξικόπημα και σημειώνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει τους υπεύθυνους, ζήτησε αυτό να γίνει «σύμφωνα με το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αγκυρα από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι δεν είχε γίνει πολύ κατανοητή στην Ευρώπη η έκταση στην οποία ένα μυστικό δίκτυο είχε διεισδύσει στον τουρκικό στρατό και στη Δικαιοσύνη. Από την πλευρά του ο Τούρκος αξιωματούχος ζήτησε από τα ΜΜΕ «να ενημερώνουν αντικειμενικά και με ειλικρίνεια». Οπως μεταδόθηκε από τουρκικά ΜΜΕ, η συνάντηση αυτή ήταν ένα βήμα που πρέπει να έχει συνέχεια από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες. Στην ίδια την Τουρκία συνεχίστηκαν χτες οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας στο πλαίσιο των μέτρων «για την καταπολέμηση των πραξικοπηματιών» και έγιναν συλλήψεις μετά την έφοδο στο Εθνικό Συμβούλιο Επιστημονικής Ερευνας.

Συνεχίζεται η ανησυχία για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό

Επίσης, στο καυτό ζήτημα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για τους πρόσφυγες και χτες υπήρξαν δηλώσεις που δείχνουν ότι η αντιπαράθεση συνεχίζεται. Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας, Ούλρικε Ντέμερ, σημείωσε ότι ΕΕ και Γερμανία «παραμένουν προσηλωμένες στη συμφωνία με την Τουρκία και οι δύο θεωρούν ότι η Τουρκία συνεχίζει να την εφαρμόζει». Επίσης, η Ντέμερ διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild» ότι η FRONTEX (Συνοριοφυλακή) έχει ζητήσει 1.580 άτομα για την επιχείρησή της στο Αιγαίο, λέγοντας ότι συμμετέχουν 632 αστυνομικοί από τα κράτη - μέλη της ΕΕ και έχουν ζητηθεί επιπλέον έξι υπάλληλοι και για το Σεπτέμβρη δύο.

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι η Αγκυρα μπορεί να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία εάν δεν απελευθερωθεί το καθεστώς βίζας έως τον Οκτώβρη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Μάρτιν Σέφερ, ήταν πιο ...πρακτικός μιλώντας για «ισορροπία συμφερόντων» των δύο πλευρών και επέμεινε στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων ώστε οι ξεριζωμένοι (πρόσφυγες και μετανάστες), που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές προκάλεσαν, να περνάνε με το σταγονόμετρο και όσο συμφέρει τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο σοβαρά λαμβάνει το Βερολίνο υπόψη του τις τουρκικές απειλές, ο Μ. Σέφερ τόνισε ότι «οι δύο πλευρές θα κάνουν καλά να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τη συμφωνία, αν και θα μπορούσαν να την εφαρμόσουν και καλύτερα, καθώς σε διάφορα σημεία δεν υπάρχει 100% εφαρμογή».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, σημείωσε ότι «δεν είναι καλή ιδέα να βάζουμε υπερβολικό συναισθηματισμό ή πολιτικοποίηση» και υπενθύμισε ότι η σχετική συμφωνία με την ΕΕ υπάρχει από το 2013 και δεν εφευρέθηκε λόγω της συμφωνίας για τους πρόσφυγες. Πρόσθεσε, δείχνοντας ότι το παζάρι καλά κρατεί, ότι «κάναμε καλά που μέχρι τώρα την εφαρμόζαμε βήμα βήμα μέχρι να εφαρμοστούν και οι 72 προβλεπόμενοι όροι. Τώρα έχουμε φθάσει στο σημείο 67 και πρέπει να δούμε εάν θα καταφέρουμε τους επόμενους μήνες όσο πιο γρήγορα γίνεται να ολοκληρώσουμε και τους υπόλοιπους πέντε».

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο Ελληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Bild», όπου εξέφρασε την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης «για μια ενδεχόμενη ακύρωση της συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ στο Προσφυγικό». Ο Ελληνας υπουργός σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε σε κάθε περίπτωση ένα σχέδιο β΄», δηλαδή η ΕΕ πρέπει να προετοιμάσει σχέδιο σε περίπτωση που η Τουρκία επιτρέψει και πάλι την ελεύθερη διέλευση προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά. Την ίδια στιγμή, ο Γιάννης Μουζάλας θέτει για μια ακόμα φορά ζήτημα ποσόστωσης στην κατανομή προσφύγων, λέγοντας: «Οι πρόσφυγες πρέπει να κατανέμονται άμεσα σε όλες τις χώρες - μέλη και όχι μόνο σε ορισμένες».

Το ζήτημα αυτό ωστόσο είναι γνωστό ότι λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων των αστικών τάξεων στη λυκοσυμμαχία αποτελεί σημείο τριβής. Η λεγόμενη Ομάδα του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία) αντιδρά και είναι χαρακτηριστικές οι πρόσφατες δηλώσεις του Τσέχου Προέδρου, Μίλος Ζέμαν, που απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης συνασπισμού για υποδοχή περίπου 2.700 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, λέγοντας ότι «η υποδοχή προσφύγων δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τρομοκρατικές ενέργειες».

ΣΥΡΙΑ
Διαψεύδουν τα σχέδια για ρωσική επίθεση στο Χαλέπι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

«Σημειώνουμε με ανησυχία ότι το "κόμμα του πολέμου" δεν υπάρχει μόνον ανάμεσα στους αντιπάλους της συριακής κυβέρνησης Ασαντ στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Ουάσιγκτον», δήλωσε χτες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, διαψεύδοντας παράλληλα ότι συριακός στρατός και ρωσική πολεμική αεροπορία καταστρώνουν σχέδια επίθεσης στο Χαλέπι.

«Ο μόνος στόχος που έχουμε είναι η απάλυνση της ανθρωπιστικής κατάστασης για τους αμάχους στο Χαλέπι και η δημιουργία συνθηκών για την επέκταση της συμφωνίας παύσης πυρός», είπε ο Ριάμπκοφ, ενώ το ίδιο 24ωρο, αντικαθεστωτικοί και τζιχαντιστές προσπαθούσαν λυσσαλέα να άρουν την περικύκλωση της πόλης του Χαλεπίου από το συριακό στρατό, στοχοποιώντας και αμάχους...

Νωρίτερα, στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη ο Σύρος πρέσβης, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, τόνισε ότι τα βάσανα των παιδιών σε εμπόλεμες περιοχές της χώρας του προκαλούνται από τη συστηματική και επίμονη διάδοση της εξτρεμιστικής ιδεολογίας του Ουαχαμπιτισμού (μουσουλμανική αίρεση που «ευδοκιμεί» κυρίως στη Σαουδική Αραβία). Εφερε μάλιστα ως τελευταίο παράδειγμα τον αποτρόπαιο αποκεφαλισμό του 13χρονου Παλαιστίνιου Αμπντάλαχ Ισα από αντικαθεστωτικούς του κινήματος «Νουρ Εντίν Ζένκι» που εμπνέεται από την ακραία αίρεση του Ουαχαμπιτισμού και παίρνει υποστήριξη σε χρήμα και όπλα από τις ΗΠΑ, τη Σ. Αραβία, το Κατάρ, την Τουρκία κ.ά.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του Τζααφάρι έδωσε η τελευταία έκθεση της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ για τα παιδιά στις εμπόλεμες ζώνες, στην οποία καταγράφεται η «εξαιρετικά έντονη ανησυχία» για την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών στη Συρία και ιδιαίτερα στη βόρεια πόλη Χαλέπι. Ο περιφερειακός διευθυντής της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, Σάαντ Σούρι, ζήτησε ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση στο Χαλέπι, σημειώνοντας ότι είναι παιδιά περίπου το ένα τρίτο των 300.000 κατοίκων που είναι εγκλωβισμένο σε συνοικίες υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών.

Γενικότερα σε ό,τι αφορά τη Συρία, η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ σημειώνει πως περίπου 1.000.000 προσφυγόπουλα βρίσκονται εκτός σχολείου σε Λίβανο, Τουρκία και Ιορδανία, χώρες οι οποίες φιλοξενούν την πλειοψηφία των περίπου 5.000.000 προσφύγων που δημιούργησε ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Συρία.

  • Ο 36χρονος Αμερικανός αστυνομικός, Νίκολας Γιανγκ, από το Φέρφαξ της Βιρτζίνια, που υπηρετεί στην υπηρεσία ασφάλειας του μετρό της Ουάσινγκτον συνελήφθη χτες το απόγευμα, με την κατηγορία ότι επιχείρησε να παράσχει υλική υποστήριξη στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Με βάση το κατηγορητήριο, ο Γιανγκ έστειλε σε πράκτορα που υποδυόταν τον τζιχαντιστή τους κωδικούς καρτών για την ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω κινητών τηλεφώνων, πιστεύοντας ότι θα τους χρησιμοποιούσαν άνθρωποι του ΙΚ για τη μεταξύ τους επικοινωνία.
ΙΑΠΩΝΙΑ
Ανασχηματισμός με επίκεντρο ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

ΤΟΚΙΟ.--

«Η μεγαλύτερη προτεραιότητά μας είναι η οικονομία... Θα εφαρμόσουμε πολιτική κάθε είδους για να βγάλουμε την Ιαπωνία από τον αποπληθωρισμό το συντομότερο δυνατό», δήλωσε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, ανακοινώνοντας τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, μετά τον ανασχηματισμό της προηγούμενης.

Ο Αμπε διατήρησε στη θέση τους 9 από τους 19 υπουργούς στη νέα κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τάρο Ασο, η υπουργός Εσωτερικών Σανάε Ταϊκάτσι, ο υπουργός Εξωτερικών, Φούμιο Κισίντα. Αντικατέστησε αντίθετα τον υπουργό Αμυνας, βάζοντας στη θέση του Τζεν Νακατάνι την 57χρονη Τομόμι Ινάντα, η οποία είναι γνωστή στην Ιαπωνία και στο εξωτερικό για τις εθνικιστικές απόψεις της, αλλά και την υποστήριξη που δίνει σε σχέδια για μια μεγαλύτερη εμπλοκή της Ιαπωνίας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Ταυτίζεται δε με τις θέσεις του πρωθυπουργού Αμπε σχετικά με την αναθεώρηση του μεταπολεμικού Συντάγματος, γεγονός που αντιμετωπίζεται από την Κίνα και τη Ν. Κορέα ως ένδειξη περιφερειακής στρατιωτικοποίησης της περιοχής από το Τόκιο. Το 2011 είχε φωτογραφηθεί μαζί με τον αρχηγό νεοναζιστικής οργάνωσης και η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών το 2014 είχε προκαλέσει σάλο.

Ο διορισμός της Ινάντα σε αυτό το ευαίσθητο πόστο είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει την αντίδραση γειτονικών χωρών όπως η Κίνα και η Ν. Κορέα, σε μία κρίσιμη γεωπολιτικά περίοδο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ