Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Ανασχηματισμός με επίκεντρο ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

ΤΟΚΙΟ.--

«Η μεγαλύτερη προτεραιότητά μας είναι η οικονομία... Θα εφαρμόσουμε πολιτική κάθε είδους για να βγάλουμε την Ιαπωνία από τον αποπληθωρισμό το συντομότερο δυνατό», δήλωσε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, ανακοινώνοντας τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, μετά τον ανασχηματισμό της προηγούμενης.

Ο Αμπε διατήρησε στη θέση τους 9 από τους 19 υπουργούς στη νέα κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τάρο Ασο, η υπουργός Εσωτερικών Σανάε Ταϊκάτσι, ο υπουργός Εξωτερικών, Φούμιο Κισίντα. Αντικατέστησε αντίθετα τον υπουργό Αμυνας, βάζοντας στη θέση του Τζεν Νακατάνι την 57χρονη Τομόμι Ινάντα, η οποία είναι γνωστή στην Ιαπωνία και στο εξωτερικό για τις εθνικιστικές απόψεις της, αλλά και την υποστήριξη που δίνει σε σχέδια για μια μεγαλύτερη εμπλοκή της Ιαπωνίας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Ταυτίζεται δε με τις θέσεις του πρωθυπουργού Αμπε σχετικά με την αναθεώρηση του μεταπολεμικού Συντάγματος, γεγονός που αντιμετωπίζεται από την Κίνα και τη Ν. Κορέα ως ένδειξη περιφερειακής στρατιωτικοποίησης της περιοχής από το Τόκιο. Το 2011 είχε φωτογραφηθεί μαζί με τον αρχηγό νεοναζιστικής οργάνωσης και η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών το 2014 είχε προκαλέσει σάλο.

Ο διορισμός της Ινάντα σε αυτό το ευαίσθητο πόστο είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει την αντίδραση γειτονικών χωρών όπως η Κίνα και η Ν. Κορέα, σε μία κρίσιμη γεωπολιτικά περίοδο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ