Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ενταση από δοκιμές πυραύλων

Νέα στρατιωτικά γυμνάσια στη Νότια Κορέα στα σύνορα με τη ΛΔ Κορέας

Copyright 2016 The Associated

Νέα στρατιωτικά γυμνάσια στη Νότια Κορέα στα σύνορα με τη ΛΔ Κορέας
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.--

Ενταση επικρατεί για μία ακόμη φορά στην ευρύτερη περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου μετά τη χτεσινή εκτόξευση ενός ή δύο βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, τύπου «Ροντόνγκ», από το δυτικό τμήμα της ΛΔ Κορέας, στο πλαίσιο πειραματικών, δοκιμαστικών τεχνολογικών βαλλιστικών εφαρμογών.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας, ένας πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς εκτοξεύτηκε 1.000 χλμ. μακριά από την περιοχή Χουανγκχάεϊ, του δυτικού τμήματος της ΛΔ Κορέας, και έπεσε κοντά στα ιαπωνικά ύδατα. Το «στρατηγικό κέντρο διοίκησης» του αμερικανικού στρατού υποστήριξε ότι οι Βορειοκορεάτες δεν εκτόξευσαν έναν μεσαίου βεληνεκούς πύραυλο αλλά δύο, και ότι ένας εκ των δύο εξερράγη αμέσως μετά.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, αξιοποίησε την εξέλιξη για να εκτοξεύσει απειλές κατά της ΛΔ Κορέας και να δικαιολογήσει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή, δηλώνοντας πως οι βαλλιστικές δοκιμές της ΛΔ Κορέας συνιστούν «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας» και «είναι ασυγχώρητες πράξεις βίας».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν ο Αμερικανός ναύαρχος Γκάρι Ρος, και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Κίνα, από τη μεριά της, προσδίδει στις δύο εκτοξεύσεις χαρακτήρα διαμαρτυρίας από τη ΛΔ Κορέας κατά της προγραμματισμένης εγκατάστασης του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στο έδαφος της Νότιας Κορέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ