Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Διαθέτει βάσεις και εναέριο χώρο για την επέμβαση στη Λιβύη

ΡΩΜΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

«Ανοικτή» στη χρήση των ιταλικών αεροπορικών βάσεων και του εναέριου χώρου της Ιταλίας από αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη εμφανίστηκε χτες, για ακόμη μία φορά, η ιταλική κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, σε περίπτωση, όπως διευκρίνισε, που το ζητήσουν «και επίσημα οι ΗΠΑ».

Σε μία προσπάθεια να εντείνουν το ρόλο τους σε ξένες ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις, Ιταλοί αξιωματούχοι με πρώτη την υπουργό Αμυνας, Ρομπέρτα Πινότι, εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να εξετάσουν «θετικά» αμερικανικό αίτημα για τη χρήση του ιταλικού εναέριου χώρου και των αεροπορικών βάσεων. Η Πινότι, μάλιστα, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής εμφανίστηκε θετική σε ένα τέτοιο αίτημα, εφόσον, όπως ισχυρίστηκε, «κάτι τέτοιο θα συνέβαλε σε μια πιο ταχεία και αποτελεσματική ολοκλήρωση της δράσης που έχει αναληφθεί (σ.σ. κατά του "Ισλαμικού Κράτους") και βρίσκεται σε εξέλιξη».

Η Πινότι δήλωσε τα παραπάνω ένα 48ωρο μετά την έναρξη των νέων αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ στη Σύρτη της Λιβύης, με πρόσχημα την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», που οι ίδιες δημιούργησαν σε συνεργασία με τους συμμάχους τους. Η νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ στη Λιβύη έγινε με πρόσκληση της λιβυκής (διορισμένης από τον Γερμανό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη Μάρτιν Κόμπλερ) κυβέρνησης.

Ας σημειωθεί ότι η Ιταλία είχε επιτρέψει τη χρήση της βάσης Σιγκονέλα στη Σικελία σε αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τον περασμένο Φλεβάρη σε παρόμοια αποστολή.

Στο μεταξύ, λιβυκές αρχές στη Βεγγάζη ανακοίνωσαν ότι στη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης με αυτοκίνητο που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά σκοτώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης τουλάχιστον 23 στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 70. Η βόμβα πυροδοτήθηκε κοντά σε θέση του λεγόμενου λιβυκού στρατού στην Πύλη Γκάρσα της Βεγγάζης, περιοχή που ανακατέλαβε μόλις λίγες ώρες νωρίτερα από τους τζιχαντιστές των οργανώσεων «Ανσάρ αλ Σαρία» και του «Επαναστατικού Συμβουλίου Σούρα της Βεγγάζης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ