ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αναζωπύρωση των συγκρούσεων με μαζικούς βομβαρδισμούς

Από τους προχτεσινούς βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ
Από τους προχτεσινούς βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ
ΚΙΕΒΟ.--

Κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, με τις δυνάμεις του στρατού και των εθνικιστικών ταγμάτων να σφυροκοπούν τις περιοχές που αυτοαποκαλούνται Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Μόνο χτες οι πολιτοφυλακές στο Ντονέτσκ καταγγέλλουν ότι έγιναν 872 επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές και μάλιστα με όπλα διαμετρήματος που με βάση τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ (το Φλεβάρη του 2015) θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί. Ως αποτέλεσμα, περίπου 900 σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα στα χωριά Ζαΐτσεβο, Γκορλόφκα, Γασινοβάταγια και αρκετά άλλα. Ακόμα, γίνεται αναφορά σε απώλειες τον τελευταίο μήνα: Ενας πολίτης και 11 πολιτοφύλακες νεκροί, 25 πολίτες και 21 πολιτοφύλακες τραυματίες. Επίσης, και περιοχές στην αυτοαποκαλούμενη ΛΔ του Λουγκάνσκ χτυπήθηκαν 8 φορές, ενώ και ο ουκρανικός στρατός αναφέρει 71 χτυπήματα στις θέσεις του από την πλευρά των πολιτοφυλακών και 3 τραυματίες Ουκρανούς στρατιώτες.

Η κλιμάκωση αυτή επιβεβαιώνει ότι η λεγόμενη εκεχειρία είναι μόνο στα χαρτιά και η σύγκρουση συμφερόντων, που ο λαός πληρώνει με το αίμα του, συνεχίζεται. Το διακύβευμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι ο τεράστιος πλούτος της και η γεωστρατηγική της θέση και εκδηλώθηκε με την ενδοαστική αντιπαράθεση, η οποία ξεκίνησε με την ανατροπή το 2014 της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης από εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις που είχαν τη στήριξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, και την εμπλοκή της Ρωσίας για τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή.

Πάντως, την ίδια ώρα που οι μάχες μαίνονται, συνεχίζονται και οι λεγόμενες διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση συμβιβασμού, μέσω της λεγόμενης Ομάδας Επαφής του Μινσκ, με συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης του Κιέβου, των πολιτοφυλάκων, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Χτες, είχε προγραμματιστεί άλλη μια συνάντηση στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, που είχε ως διακηρυγμένο στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης και τη διαπραγμάτευση μιας ειρηνικής λύσης. Συνεδριάζουν οι υποομάδες για την ασφάλεια, την ανθρωπιστική βοήθεια, την πολιτική διευθέτηση και τα οικονομικά ζητήματα. Οπως διαρρέονταν από τον εκπρόσωπο της Ρωσίας, Μπόρις Γκριζλόφ, ήταν πολύ πιθανή μια συμφωνία για απόσυρση δυνάμεων από μια σειρά περιοχών στη γραμμή αντιπαράθεσης, ενώ υπήρχε η πρόταση για τη δημιουργία 10 ζωνών ασφαλείας. Ωστόσο, παραμένουν ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση του Κιέβου και τις πολιτοφυλακές για τη διενέργεια τοπικών εκλογών και ένα καθεστώς αυτονομίας που είχε περιληφθεί στο συμβιβασμό της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ, αλλά λόγω της κωλυσιεργίας της κυβέρνησης του Κιέβου δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος. Επίσης, ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Μάρτιν Σάιντικ, δήλωσε χτες ότι θα μεταφέρει υπόμνημα των αρχών του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που απαιτεί την εφαρμογή της συμφωνίας.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΚΡΑΤΙΔΙΑ
Εξετάζουν προσφυγές κατά της «Φολκσβάγκεν»

Εκτεθειμένα και συνταξιοδοτικά ταμεία, που τζόγαραν σε μετοχές της εταιρείας, οι οποίες πήραν την ...κατηφόρα

Μετά το κρατίδιο της Βαυαρίας στη Γερμανία και αυτά της Εσσης και της Βάδης - Βιρτεμβέργης εξετάζουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν την κίνηση της Βαυαρίας και να καταθέσουν προσφυγή κατά της «Volkswagen» για ζημιές που προκλήθηκαν από το σκάνδαλο παραποίησης των εκπομπών ρύπων.

Η Βάδη - Βυρτεμβέργη, όπου βρίσκεται η έδρα της «Daimler» και της «Porsche», της μονάδας σπορ αυτοκινήτων της VW, εξετάζει το ενδεχόμενο νομικής δράσης κατά της VW. Εκπρόσωπος του τοπικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το κρατίδιο είχε περίπου 65.000 προνομιούχες μετοχές της VW όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.

Η Εσση ανακοίνωσε, επίσης, ότι εξετάζει προσφυγή κατά της «Volkswagen», ενώ τα κρατίδια Σλέσβιχ - Χόλσταϊν, Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, Ρηνανία - Παλατινάτο και το κρατίδιο της πόλης του Βερολίνου ανέφεραν ότι δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση.

Οι μετοχές της VW, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης, βυθίστηκαν μετά την αποκάλυψη της απάτης από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, τον περασμένο Σεπτέμβρη, που της στοίχισε κάπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, επειδή τα κρατικά ταμεία και τα συνταξιοδοτικά ταμεία των γερμανικών κρατιδίων είχαν τζογάρει τα χρήματα των εργαζομένων σε μετοχές στα χρηματιστήρια, αντιμετωπίζουν και αυτά πρόβλημα. Συγκεκριμένα, το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων στη Βαυαρία έχασε έως 700.000 ευρώ μετά τη βουτιά των μετοχών της VW, όπως ανακοίνωσε προχτές το κρατίδιο, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει να καταθέσει προσφυγή το Σεπτέμβρη στο περιφερειακό δικαστήριο του Μπράουνσβιγκ, κοντά στα κεντρικά γραφεία της VW στο Βόλφσμπουργκ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΥΝΙΔΑ.-- Ο 41χρονος Γιουσέφ Τσαχέντ, που διετέλεσε υπουργός τοπικών υποθέσεων στην τελευταία κυβέρνηση της Τυνησίας που έχασε το Σαββατοκύριακο την ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο, πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, καλώντας το λαό να «ετοιμαστεί για νέες θυσίες». Ο Γ. Τσαχέντ, που συνδέεται εξ αγχιστείας με τον Πρόεδρο της Τυνησίας, Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, ξεκίνησε χτες τις πρώτες διαβουλεύσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, δηλώνοντας πως θα έχει περισσότερους νέους ανθρώπους και γυναίκες από τις προηγούμενες.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Οι ιρανικές αρχές φέρεται πως εκτέλεσαν έως και 20 Κούρδους ισλαμιστές που κατηγορούνταν για επιθέσεις εναντίον Σουνιτών ιερωμένων και στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι τα μέλη της οργάνωσης Ταουχίντ & Τζιχάντ («Μονοθεϊσμός και Ιερός Πόλεμος») εκτελέστηκαν την Τρίτη, χωρίς όμως να διευκρινίσει πόσα ακριβώς. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπολογίζουν ότι οι εκτελεσθέντες ήταν 10 έως 20.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οι σινικές αρχές δημοσιοποίησαν χτες βίντεο με τη δοκιμαστική κίνηση του φουτουριστικού ηλεκτροκίνητου υπερυψωμένου λεωφορείου σταθερής τροχιάς (ΤΕΒ), ύψους 4 μέτρων, που κινείται σε ράγες ενώ επιτρέπει στο κενό κάτω τμήμα του τη διέλευση αυτοκινήτων. Το εντυπωσιακό όχημα έχει χωρητικότητα έως 300 επιβάτες.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Ενα αεροσκάφος τύπου «Boeing 777» της εταιρείας «Emirates» προερχόμενο από την Ινδία προσγειώθηκε με την «κοιλιά», αφού εντοπίστηκε καπνός στο εσωτερικό της καμπίνας του αεροπλάνου, και τυλίχθηκε στις φλόγες. Ωστόσο, όλοι οι επιβαίνοντες κατάφεραν να εγκαταλείψουν το σκάφος σώοι και αβλαβείς, ενώ στη συνέχεια διακόπηκαν όλες οι απογειώσεις από το αεροδρόμιο.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Το κοινοβούλιο του Νεπάλ εξέλεξε χτες νέο πρωθυπουργό της χώρας τον ηγέτη του Μαοϊκού Κομμουνιστικού Κόμματος Νεπάλ, Πούσπα Καμάλ Ντάχαλ (γνωστός ως Πρατσάντα), με 363 ψήφους υπέρ, έναντι 210 κατά. Ο Πρατσάντα είχε διατελέσει πρωθυπουργός τον Αύγουστο του 2008 έως το Μάη του 2009.

ΣΠΙΝΑΓΚΑΡ.-- Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι στο Σπιναγκάρ, πρωτεύουσα του (υπό ινδική διοίκηση) Κασμίρ διαδήλωσαν χτες μετά το θάνατο δύο αντικυβερνητικών διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας, απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό της ινδικής διοίκησης της περιοχής. Δεν έλειψαν μέσα στους διαδηλωτές φωνές υπέρ της ένωσης του δυτικού τομέα του Κασμίρ με το Πακιστάν.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Στροφή στην καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών βάμβακος κάνουν χιλιάδες μικροκαλλιεργητές στη βόρεια Ινδία σε μία προσπάθεια να προστατευτούν από τα πανάκριβα γενετικά μεταλλαγμένα υβρίδια της πολυεθνικής εταιρείας ΜΟΝΣΑΝΤΟ και από την επιδημία ενός είδους μύγας της οποίας οι προνύμφες τρέφονται από τον βαμβακόσπορο.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ανεστάλη η λειτουργία τοπικών αεροδρομίων σε ανατολικές περιοχές της Ινδονησίας μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Γκαμαλάμα.

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.-- Η κυβέρνηση του Μπουρούντι απέρριψε χτες την πρόταση του ΟΗΕ για την ανάπτυξη 228 κυανόκρανων αστυνομικών, με σκοπό την αποτροπή νέων κρουσμάτων παραβίασης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Με υδροβόλα και δακρυγόνα διέλυσε χτες η αστυνομία στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, αντικυβερνητική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη δυσαρέσκειας για τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Το «Ισλαμικό Κράτος» ανακοίνωσε χτες ότι η νιγηριανή οργάνωση τζιχαντιστών «Μπόκο Χαράμ» έχει πλέον αρχηγό τον Αμπού Μουσάμπ αλ Μπαρνάουι, που ήταν έως πρότινος εκπρόσωπος της οργάνωσης. Το «Ισλαμικό Κράτος» δεν διευκρίνισε τι απέγινε ο προηγούμενος αρχηγός της νιγηριανής οργάνωσης, Αμπουμπακάρ Σεκάου.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Κοινοπραξία GSK και «Google» με στόχο ανθρώπινα εμφυτεύματα

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η εταιρεία «Verily Life Sciences», μία από τις θυγατρικές της εταιρείας «Alphabet», που ιδρύθηκε το 2015 με τη μεταφορά όλων των δραστηριοτήτων και θυγατρικών της «Google», ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως θα συνεργαστεί με τη βρετανική φαρμακευτική βιομηχανία «GlaxoSmithKline» (GSK) με στόχο την έρευνα και την ανάπτυξη νευρο-εμφυτευμάτων που θα παρεμβαίνουν στα ηλεκτρικά σήματα του ανθρώπινου σώματος.

Οι εταιρείες GSK και «Verily Life Sciences» ανακοίνωσαν πως θα επενδύσουν σε αυτόν τον στόχο περίπου 641.000.000 ευρώ μέχρι το 2023 (το 55% θα προέλθει από τη βρετανική GSK) δημιουργώντας την εταιρεία «Galvani Bioelectronics», που θα έχει την έδρα της στο ερευνητικό κέντρο της GSK βόρεια του Λονδίνου. Ενα δεύτερο εργαστήριο της «Galvani Bioelectronics» θα δημιουργηθεί στο Σαν Φρανσίσκο.

Προπομπός των ερευνών της GSK στο χώρο της λεγόμενης «βιο-ηλεκτρονικής» ήταν ένα αναλυτικό άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό NATURE πριν από τρία χρόνια.

Η «Galvani Bioelectronics» θα λειτουργήσει ξεκινώντας με την πρόσληψη περίπου 30 επιστημόνων, μηχανικών και νοσηλευτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ