Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΥΝΙΔΑ.-- Ο 41χρονος Γιουσέφ Τσαχέντ, που διετέλεσε υπουργός τοπικών υποθέσεων στην τελευταία κυβέρνηση της Τυνησίας που έχασε το Σαββατοκύριακο την ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο, πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, καλώντας το λαό να «ετοιμαστεί για νέες θυσίες». Ο Γ. Τσαχέντ, που συνδέεται εξ αγχιστείας με τον Πρόεδρο της Τυνησίας, Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, ξεκίνησε χτες τις πρώτες διαβουλεύσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, δηλώνοντας πως θα έχει περισσότερους νέους ανθρώπους και γυναίκες από τις προηγούμενες.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Οι ιρανικές αρχές φέρεται πως εκτέλεσαν έως και 20 Κούρδους ισλαμιστές που κατηγορούνταν για επιθέσεις εναντίον Σουνιτών ιερωμένων και στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι τα μέλη της οργάνωσης Ταουχίντ & Τζιχάντ («Μονοθεϊσμός και Ιερός Πόλεμος») εκτελέστηκαν την Τρίτη, χωρίς όμως να διευκρινίσει πόσα ακριβώς. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπολογίζουν ότι οι εκτελεσθέντες ήταν 10 έως 20.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οι σινικές αρχές δημοσιοποίησαν χτες βίντεο με τη δοκιμαστική κίνηση του φουτουριστικού ηλεκτροκίνητου υπερυψωμένου λεωφορείου σταθερής τροχιάς (ΤΕΒ), ύψους 4 μέτρων, που κινείται σε ράγες ενώ επιτρέπει στο κενό κάτω τμήμα του τη διέλευση αυτοκινήτων. Το εντυπωσιακό όχημα έχει χωρητικότητα έως 300 επιβάτες.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Ενα αεροσκάφος τύπου «Boeing 777» της εταιρείας «Emirates» προερχόμενο από την Ινδία προσγειώθηκε με την «κοιλιά», αφού εντοπίστηκε καπνός στο εσωτερικό της καμπίνας του αεροπλάνου, και τυλίχθηκε στις φλόγες. Ωστόσο, όλοι οι επιβαίνοντες κατάφεραν να εγκαταλείψουν το σκάφος σώοι και αβλαβείς, ενώ στη συνέχεια διακόπηκαν όλες οι απογειώσεις από το αεροδρόμιο.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Το κοινοβούλιο του Νεπάλ εξέλεξε χτες νέο πρωθυπουργό της χώρας τον ηγέτη του Μαοϊκού Κομμουνιστικού Κόμματος Νεπάλ, Πούσπα Καμάλ Ντάχαλ (γνωστός ως Πρατσάντα), με 363 ψήφους υπέρ, έναντι 210 κατά. Ο Πρατσάντα είχε διατελέσει πρωθυπουργός τον Αύγουστο του 2008 έως το Μάη του 2009.

ΣΠΙΝΑΓΚΑΡ.-- Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι στο Σπιναγκάρ, πρωτεύουσα του (υπό ινδική διοίκηση) Κασμίρ διαδήλωσαν χτες μετά το θάνατο δύο αντικυβερνητικών διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας, απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό της ινδικής διοίκησης της περιοχής. Δεν έλειψαν μέσα στους διαδηλωτές φωνές υπέρ της ένωσης του δυτικού τομέα του Κασμίρ με το Πακιστάν.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Στροφή στην καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών βάμβακος κάνουν χιλιάδες μικροκαλλιεργητές στη βόρεια Ινδία σε μία προσπάθεια να προστατευτούν από τα πανάκριβα γενετικά μεταλλαγμένα υβρίδια της πολυεθνικής εταιρείας ΜΟΝΣΑΝΤΟ και από την επιδημία ενός είδους μύγας της οποίας οι προνύμφες τρέφονται από τον βαμβακόσπορο.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ανεστάλη η λειτουργία τοπικών αεροδρομίων σε ανατολικές περιοχές της Ινδονησίας μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Γκαμαλάμα.

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.-- Η κυβέρνηση του Μπουρούντι απέρριψε χτες την πρόταση του ΟΗΕ για την ανάπτυξη 228 κυανόκρανων αστυνομικών, με σκοπό την αποτροπή νέων κρουσμάτων παραβίασης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Με υδροβόλα και δακρυγόνα διέλυσε χτες η αστυνομία στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, αντικυβερνητική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη δυσαρέσκειας για τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Το «Ισλαμικό Κράτος» ανακοίνωσε χτες ότι η νιγηριανή οργάνωση τζιχαντιστών «Μπόκο Χαράμ» έχει πλέον αρχηγό τον Αμπού Μουσάμπ αλ Μπαρνάουι, που ήταν έως πρότινος εκπρόσωπος της οργάνωσης. Το «Ισλαμικό Κράτος» δεν διευκρίνισε τι απέγινε ο προηγούμενος αρχηγός της νιγηριανής οργάνωσης, Αμπουμπακάρ Σεκάου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ