Τη «σφαγή» των αναπήρων, των συντάξεων και των επιδομάτων τους από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας, Υγείας και Εσωτερικών, βουλευτές του ΚΚΕ.
Οπως επισημαίνουν, η λειτουργία των ΚΕΠΑ, μέσα από τη μείωση των ποσοστών αναπηρίας, στερεί από χιλιάδες αναπήρους και χρόνια πάσχοντες τη σύνταξη αναπηρίας, το επίδομα αλλά ακόμα και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη: «Πάνω από 70.000 βαριά ανάπηροι έμειναν χωρίς επίδομα μέσω αυτής της διαδικασίας, αφού από 212.000 που έπαιρναν κάποιο επίδομα το Μάρτη του 2012, σήμερα είναι κάτω από 150.000, όταν αυτή τη στιγμή οι βαριά ανάπηροι στη χώρα μας είναι πάνω από 500.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών. Ενώ οι ανάπηροι μ' ένα μέσο ποσοστό αναπηρίας δεν έχουν καμία στήριξη».
Στα παραπάνω το τελευταίο διάστημα προστίθεται η άρνηση των υπηρεσιών Πρόνοιας των δήμων, στη βάση κατευθύνσεων του υπουργείου, να αποδώσουν επιδόματα σε βαριά ανάπηρους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.
Επιπλέον, οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε αναβρασμό μετά τις εξαγγελίες περί νέου θεσμικού πλαισίου για τις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα των ΑμΕΑ, που θα είναι έτοιμο μέχρι τις 31/12/16, καθώς «τα νέα μέτρα θα κινηθούν στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ, των απαιτήσεων των επιχειρηματιών», των προτάσεων του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, που αφορούν «τη δραστική συρρίκνωση των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων των ΑμΕΑ, μέσω της σύνδεσής τους με το κατώτερο εγγυημένο εισόδημα, τα περιουσιακά στοιχεία και τη λεγόμενη λειτουργικότητα του αναπήρου».
Με την Ερώτησή τους οι βουλευτές ζητούν:
Στο μεταξύ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Π. Κουρουμπλή, για μια σειρά από προβλήματα που αφορούν τους ανθρώπους με αναπηρία. Πρώτα απ' όλα για την άρνηση των υπηρεσιών Πρόνοιας πολλών δήμων να αποδώσουν επιδόματα σε αναπήρους - ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ. Το πρόβλημα αφορά ασφαλισμένους που είτε έχουν, λόγω της αναπηρίας, σταματήσει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, είτε έχουν χρέη και οφειλές στον Οργανισμό.
Δεύτερο ζήτημα που θέτει η ΣΕΑΑΝ στο υπουργείο, είναι τα προβλήματα των κοινωνικών υπηρεσιών που ανήκουν στους δήμους και η αγωνία που υπάρχει από τους αναπήρους και τις οικογένειές τους για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Τέλος, η ΣΕΑΑΝ αναφέρεται στα πρόσθετα προβλήματα που βιώνουν οι ανάπηροι μετανάστες στη χώρα μας, και σχετίζονται με τη μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της ιθαγένειας, ακόμα και στις περιπτώσεις αυτών που ζουν στην Ελλάδα από παιδιά και έχουν φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία.
Σε αγωνιστική ετοιμότητα μπροστά στις εξελίξεις που διαφαίνονται στο χώρο του Τύπου και τις συνέπειες που θα επιφέρουν στη δουλειά και τη ζωή των εργαζομένων στην εκτυπωτική βιομηχανία, καλεί η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Σε αναλυτική ανακοίνωσή της, η Ενωση αναφέρεται στις εξελίξεις που δρομολογεί η εργοδοσία στον κλάδο. Ανάμεσα σε άλλα, επισημαίνει τα εξής: «Σχεδόν καθημερινά, διαρρέουν σκόπιμα πληροφορίες, άλλοτε από την εργοδοσία και άλλοτε από τα αστικά ΜΜΕ, πως θα σταματήσουν να εκδίδονται έντυπα, ότι θα κλείσουν μεγάλα τυπογραφεία και πιθανόν να ανοίξουν κάποια νέα, ότι θα υπάρχουν περικοπές προσωπικού σε τυπογραφεία και πρακτορεία Τύπου. Η διαδικασία αυτή μάλιστα επιταχύνεται, μπροστά στη νέα κατανομή της "πίτας" των αδειών στα κανάλια εθνικής εμβέλειας.
Φαίνεται ότι το εκδοτικό κεφάλαιο βρίσκεται σε φάση ανακατάταξης των συμφερόντων του, με άλλους καπιταλιστές να υποχωρούν και άλλους να ισχυροποιούνται, συγκεντρώνοντας την παραγωγή σε λιγότερες επιχειρήσεις. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που μπορεί να αποχωρούν από τις επενδύσεις τους στον κλάδο, για να επενδύσουν το κεφάλαιό τους σε άλλους τομείς, πιο κερδοφόρους». Στο φόντο αυτό είναι πιθανό το επόμενο διάστημα ο κλάδος να βρεθεί αντιμέτωπος με απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων, αλλά και πιέσεις προς τους εργαζόμενους για υποχώρηση από μια σειρά δικαιώματα.
Οπως εξηγεί το σωματείο, ανάμεσα στους στόχους της εργοδοσίας είναι να καλλιεργηθεί στους εργαζόμενους κλίμα φόβου, υποχώρησης και παραίτησης από κάθε διεκδίκηση για το «καλό» της επιχείρησης. «Μας θέλουν πειθήνιους υποστηρικτές του ενός ή του άλλου καπιταλιστή, θεωρώντας πως αν κλείσει η δίπλα επιχείρηση και σε αυτή τη φάση δεν έχουμε εμείς συνέπειες, θα είμαστε ασφαλείς για πάντα», τονίζει η Ενωση και προσθέτει: «Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα! Οσο τα μέσα παραγωγής βρίσκονται στα χέρια του κεφαλαίου, όσο τα τυπογραφεία και τα μέσα ενημέρωσης λειτουργούν για τη διαιώνιση των κερδών τους, αυτά θα συνεχίσουν να συμβαίνουν. Οι επιχειρήσεις στην "ελεύθερη αγορά" θα τρώγονται μεταξύ τους με ολέθριες συνέπειες για τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι που σήμερα μπορεί να είναι παρατηρητές της εργοδοτικής επιθετικότητας, αύριο μπορεί να είναι τα θύματα, γι' αυτό δεν υπάρχει η πολυτέλεια της επανάπαυσης».
Σε κάθε περίπτωση, το σωματείο των Λιθογράφων καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα, προκειμένου να δώσουν τη δική τους απάντηση στις όποιες εξελίξεις: «Δεν πρόκειται να δεχτούμε την απόλυση συναδέλφων μας ή τα σχέδια για μειώσεις μοιρολατρικά, ως επιλογή του λιγότερο κακού. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο δουλειάς, πρέπει να κάνουμε γοργά βήματα σε κάθε χώρο δουλειάς. Να οργανωθούμε από τα κάτω, προετοιμάζοντας τους αγώνες που έρχονται. Να στήσουμε παντού σωματειακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα που θα συντονίζονται με τους αγώνες του κλάδου. Να απαλλαγούμε από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό στον κλάδο, που μας θέλει να σερνόμαστε σε νομικίστικα μονοπάτια και σε ατέρμονες διαβουλεύσεις με εργοδότες και παράγοντες της κυβέρνησης».
Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η Ασφάλιση των εργαζομένων καθ' όλη τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας ζητάνε οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Σάκης Βαρδαλής, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Μωραΐτης και Μανώλης Συντυχάκης με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας.
Μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι αναγκάζονται να προσφεύγουν σε επίσχεση εργασίας λόγω της μη πληρωμής των δεδουλευμένων τους από τον εργοδότη, βρίσκονται το τελευταίο διάστημα αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή παραβίαση της προστασίας και των όποιων δικαιωμάτων τούς έχουν απομείνει με βάση την ασφαλιστική και εργατική νομοθεσία από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ. Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες του ΙΚΑ αρνούνται την Ασφάλιση των εργαζομένων και τον καταλογισμό ενσήμων σε βάρος του εργοδότη, κατά την επίσχεση εργασίας, για χρονικό διάστημα πέραν του ενός μήνα από την έναρξη αυτής, η οποία όμως συνήθως διαρκεί για πολύ μεγαλύτερο χρόνο. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις οι υπηρεσίες του ΙΚΑ αρνούνται τον καταλογισμό για το μηνιαίο αυτό χρονικό διάστημα ενσήμων που αντιστοιχούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, παρ' όλο που οι εργαζόμενοι υπάγονταν σ' αυτήν την κατηγορία της Ασφάλισης μέχρι την έναρξη της επίσχεσης εργασίας και επομένως συνεχίζουν να υπάγονται στην ίδια κατηγορία και κατά τη διάρκεια αυτής.
Η άρνηση και η πρακτική αυτή των υπηρεσιών του ΙΚΑ είναι εντελώς αυθαίρετη και παράνομη, παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 2 και 8 παρ. 2 του α.ν. 1846/1951, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν.
(...) Παρά τη σαφήνεια των σχετικών δικαστικών αποφάσεων, οι υπηρεσίες του ΙΚΑ επικαλούνται μία γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του ΙΚΑ από το 1984 (!), την υπ' αριθμ. 257/20-3-1984 Γν.ΝΥ-ΙΚΑ, και την βάσει αυτής εκδοθείσα εγκύκλιο Α24/23-10-1984, σύμφωνα με τις οποίες η Ασφάλιση στο ΙΚΑ συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας όχι όμως πέραν του ευλόγου χρόνου διάρκειας αυτής, δηλαδή όχι πέραν του μήνα. Σε περίπτωση δε που η επίσχεση εργασίας διαρκεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υποστηρίζεται ότι, για τη συνέχιση της Ασφάλισης, απαιτείται η προσκόμιση δικαστικής απόφασης, από την οποία να προκύπτει σαφώς η συνέχιση της σχέσης εργασίας και κατά τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας.
(...) Μοναδικά ωφελημένοι από την αυθαίρετη πρακτική των υπηρεσιών του ΙΚΑ βγαίνουν οι εργοδότες, οι οποίοι εξακολουθούν να κερδίζουν από την απλήρωτη εργασία. Εκτός των άλλων, η αυθαίρετη αυτή πρακτική του ΙΚΑ με την επικόλληση ενσήμων για το περιορισμένο χρονικό διάστημα του ενός μήνα ελλοχεύει σοβαρότατους κινδύνους για μια σειρά δικαιώματα των εργαζομένων, όπως η υγειονομική περίθαλψη και θεώρηση του βιβλιαρίου Υγείας, η θεμελίωση του δικαιώματος λήψης επιδόματος ανεργίας με βάση τον αριθμό των ενσήμων, η πλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης με βάση τον αριθμό των ενσήμων κατά το διάστημα πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης (100 ένσημα κατά τον τελευταίο χρόνο) κ.λπ.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός: Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να πάψει η παραπάνω αυθαίρετη πρακτική των υπηρεσιών του ΙΚΑ, έτσι ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα η ασφάλιση των εργαζομένων καθ' όλη τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας, χωρίς χρονικούς περιορισμούς, όρους και προϋποθέσεις. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, προκειμένου να αρθούν οι όποιες συνέπειες από τη μέχρι σήμερα παράνομη αυτή πρακτική και να προστατευθούν οι εργαζόμενοι, έτσι ώστε να επικολληθούν όλα τα ένσημα που δικαιούνται για όλο το χρονικό διάστημα που ήταν σε επίσχεση εργασίας.