Σάββατο 6 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κόβουν την Ασφάλιση σε όσους κάνουν επίσχεση εργασίας

Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η Ασφάλιση των εργαζομένων καθ' όλη τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας ζητάνε οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Σάκης Βαρδαλής, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Μωραΐτης και Μανώλης Συντυχάκης με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας.

Μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι αναγκάζονται να προσφεύγουν σε επίσχεση εργασίας λόγω της μη πληρωμής των δεδουλευμένων τους από τον εργοδότη, βρίσκονται το τελευταίο διάστημα αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή παραβίαση της προστασίας και των όποιων δικαιωμάτων τούς έχουν απομείνει με βάση την ασφαλιστική και εργατική νομοθεσία από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ. Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες του ΙΚΑ αρνούνται την Ασφάλιση των εργαζομένων και τον καταλογισμό ενσήμων σε βάρος του εργοδότη, κατά την επίσχεση εργασίας, για χρονικό διάστημα πέραν του ενός μήνα από την έναρξη αυτής, η οποία όμως συνήθως διαρκεί για πολύ μεγαλύτερο χρόνο. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις οι υπηρεσίες του ΙΚΑ αρνούνται τον καταλογισμό για το μηνιαίο αυτό χρονικό διάστημα ενσήμων που αντιστοιχούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, παρ' όλο που οι εργαζόμενοι υπάγονταν σ' αυτήν την κατηγορία της Ασφάλισης μέχρι την έναρξη της επίσχεσης εργασίας και επομένως συνεχίζουν να υπάγονται στην ίδια κατηγορία και κατά τη διάρκεια αυτής.

Η άρνηση και η πρακτική αυτή των υπηρεσιών του ΙΚΑ είναι εντελώς αυθαίρετη και παράνομη, παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 2 και 8 παρ. 2 του α.ν. 1846/1951, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν.

(...) Παρά τη σαφήνεια των σχετικών δικαστικών αποφάσεων, οι υπηρεσίες του ΙΚΑ επικαλούνται μία γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του ΙΚΑ από το 1984 (!), την υπ' αριθμ. 257/20-3-1984 Γν.ΝΥ-ΙΚΑ, και την βάσει αυτής εκδοθείσα εγκύκλιο Α24/23-10-1984, σύμφωνα με τις οποίες η Ασφάλιση στο ΙΚΑ συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας όχι όμως πέραν του ευλόγου χρόνου διάρκειας αυτής, δηλαδή όχι πέραν του μήνα. Σε περίπτωση δε που η επίσχεση εργασίας διαρκεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υποστηρίζεται ότι, για τη συνέχιση της Ασφάλισης, απαιτείται η προσκόμιση δικαστικής απόφασης, από την οποία να προκύπτει σαφώς η συνέχιση της σχέσης εργασίας και κατά τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας.

(...) Μοναδικά ωφελημένοι από την αυθαίρετη πρακτική των υπηρεσιών του ΙΚΑ βγαίνουν οι εργοδότες, οι οποίοι εξακολουθούν να κερδίζουν από την απλήρωτη εργασία. Εκτός των άλλων, η αυθαίρετη αυτή πρακτική του ΙΚΑ με την επικόλληση ενσήμων για το περιορισμένο χρονικό διάστημα του ενός μήνα ελλοχεύει σοβαρότατους κινδύνους για μια σειρά δικαιώματα των εργαζομένων, όπως η υγειονομική περίθαλψη και θεώρηση του βιβλιαρίου Υγείας, η θεμελίωση του δικαιώματος λήψης επιδόματος ανεργίας με βάση τον αριθμό των ενσήμων, η πλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης με βάση τον αριθμό των ενσήμων κατά το διάστημα πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης (100 ένσημα κατά τον τελευταίο χρόνο) κ.λπ.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός: Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να πάψει η παραπάνω αυθαίρετη πρακτική των υπηρεσιών του ΙΚΑ, έτσι ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα η ασφάλιση των εργαζομένων καθ' όλη τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας, χωρίς χρονικούς περιορισμούς, όρους και προϋποθέσεις. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, προκειμένου να αρθούν οι όποιες συνέπειες από τη μέχρι σήμερα παράνομη αυτή πρακτική και να προστατευθούν οι εργαζόμενοι, έτσι ώστε να επικολληθούν όλα τα ένσημα που δικαιούνται για όλο το χρονικό διάστημα που ήταν σε επίσχεση εργασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικεί τη διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων (2021-04-14 00:00:00.0)
Κλέβουν τους οικοδόμους και το ΙΚΑ (2007-12-28 00:00:00.0)
Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης (2002-07-04 00:00:00.0)
Ούτε επίδομα ανεργίας! (1997-09-12 00:00:00.0)
Οργιο αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας (1997-04-08 00:00:00.0)
Αρχή με συγχωροχάρτι κι αυτό με "ξένα κόλλυβα" (1997-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ