Πέμπτη 9 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ... ΑΝΕΡΓΙΑ
Αρχή με συγχωροχάρτι κι αυτό με "ξένα κόλλυβα"

Την ασφαλιστική κάλυψη των ηλικιωμένων μακροχρόνια ανέργων εφαρμόζει το υπουργείο Εργασίας, ενώ ακολουθεί η αντεργατική λαίλαπα των "μεριδίων" και των άλλων αντεργατικών μέτρων

Με το μέτρο "συγχωροχάρτι" - για τα όσα θα ακολουθήσουν - παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε μακροχρόνιους άνεργους άνω των 55 ετών,ξεκινά το υπουργείο Εργασίας την υλοποίηση του ψευδεπίγραφου νόμου για την... αντιμετώπιση της ανεργίας, ο οποίος αποσκοπεί βασικά στη μεταφορά πόρων από την επιδότηση των ανέργων στους εργοδότες.

Στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ θα συζητηθούν άλλες πέντε υπουργικές αποφάσεις που προβλέπεται να εκδοθούν μέσα στις ερχόμενες βδομάδες. Τα υπόλοιπα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή άμεσα είναι: Η επιχορήγηση επιχειρήσεων για 30.000 νέες προσλήψεις ανέργων ηλικίας 15-64 ετών. Η θέσπιση των "μεριδίων απασχόλησης και κατάρτισης". Η ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης μέσω επιχορηγήσεων στους άνεργους. Η επιδότηση ιδιωτικών επιχειρήσεων για την πρόσληψη πτυχιούχων για πρακτική εξάσκηση, καθώς και οι όροι - προϋποθέσεις υλοποίησης προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης. Σύντομα θα μπουν σε εφαρμογή όλα τα μέτρα του διαβόητου νόμου 2434, ο οποίος προβλέπει και την απαλλαγή των εργοδοτών από τμήμα των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με την πρώτη υπουργική απόφαση, οι μακροχρόνια άνεργοι, για να υπαχθούν στην ασφάλιση του ΙΚΑ για παροχές ασθενείας, πρέπει να είναι από 55 ετών και πάνω, να είναι 3.000 εργάσιμες μέρες ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ή σε άλλον ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης.

Η ασφαλιστική κάλυψη αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών και λήγει: Για τους άνεργους με 4.500 ένσημα με τη συμπλήρωση δύο χρόνων κάλυψης. Για τους υπόλοιπους, αυτούς δηλαδή που έχουν από 3.000 έως 4.500 ένσημα, θα ισχύει μέχρι να συνταξιοδοτηθούν από οποιοδήποτε άλλο ασφαλιστικό οργανισμό και τον ΟΓΑ.

Το βιβλιάριο ασθενείας θα ισχύει για ένα εξάμηνο και θα ανανεώνεται με προσκόμιση βεβαίωσης του ΟΑΕΔ ότι ο ασφαλισμένος παραμένει άνεργος. Για να υπαχθεί ένας άνεργος με τις παραπάνω προϋποθέσεις στην ασφάλιση, πρέπει να υποβάλει αίτηση στο υποκατάστημα του ΙΚΑ του τόπου κατοικίας του, να υποβάλει ασφαλιστικά βιβλιάρια του ΙΚΑ ή άλλου φορέα, ή βεβαίωση του φορέα για το χρόνο ασφάλισης. Υπεύθυνη δήλωση ότι ο άνεργος δεν έχει άλλο χρόνο ασφάλισης. Βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα ανέργων επί ένα συνεχές δωδεκάμηνο πριν την υποβολή της αίτησης για ασφάλιση και ότι έχει κάρτα ανεργίας που ανανεώνεται ανά μήνα κατά το ίδιο διάστημα.

Η δαπάνη για την υλοποίηση του μέτρου υπολογίζεται στα 4,65 δισ. δραχμές και θα επιβαρύνει ισόποσα τον ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ.Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι το μέτρο αποτελεί θετικό βήμα, αλλά η απόφαση"δε βρίσκει σύμφωνη τη ΓΣΕΕ, όσον αφορά τον καταμερισμό του κόστους κάλυψης των δαπανών εφαρμογής του μέτρου, που επιμερίζονται στον ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ".

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η ΓΣΕΕ "επανειλημμένα έχει διατυπώσει τη σαφή θέση ότι η άσκηση κοινωνικής πολιτικής και η κάλυψη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος των προϋπολογισμών του ΙΚΑ ή άλλων οργανισμών". Η ΓΣΕΕ ζητά από το υπουργείο η δαπάνη να καλυφθεί αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Χτες, ανακοινώθηκε επίσης από τον υπουργό ότι βρίσκεται σε "καλό δρόμο" η εργασία της επιτροπής για τη διαμόρφωση του Προεδρικού Διατάγματος καταγραφής και νομιμοποίησης της παραμονής αλλοδαπών στη χώρα μας. Η επιτροπή συνεδρίασε χτες και το πόρισμά της αναμένεται να δοθεί στα συναρμόδια υπουργεία στις επόμενες μέρες, ενώ μέσα στην επόμενη βδομάδα θα γίνει διυπουργική συνάντηση για το θέμα αυτό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από τις «ενεργητικές πολιτικές» στην κατάργηση της ασφάλισης (2004-01-24 00:00:00.0)
Συμφώνησαν να τινάξουν στον αέρα τα Ταμεία (2002-05-18 00:00:00.0)
Υπό εξέταση το όριο απολύσεων! (2000-06-22 00:00:00.0)
Κοινωνική ασφάλιση για όλους (2000-03-19 00:00:00.0)
Αγωνιστική "υποδοχή"! (1996-07-19 00:00:00.0)
Εξασφαλίζει τσάμπα εργάτες στους εργοδότες! (1996-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ