ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ξεκίνησε πενθήμερη απεργία στους σιδηρόδρομους

Απεργία στα τρένα της εταιρείας «Southern» ξεκίνησαν χτες εκατοντάδες εργαζόμενοι
Απεργία στα τρένα της εταιρείας «Southern» ξεκίνησαν χτες εκατοντάδες εργαζόμενοι
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τη μεγαλύτερη κινητοποίηση σε δίκτυο των βρετανικών σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, εδώ και 50 χρόνια, ξεκίνησαν χτες, με πενθήμερη απεργία, τα μέλη του Συνδικάτου εργαζομένων στη σιδηροδρομική εταιρεία «Σάουθερν», λόγω διένεξης με τη διοίκηση της εταιρείας, που αφορά μεταξύ άλλων το ρόλο των ελεγκτών, αλλά και τη μείωση προσωπικού για αύξηση της κερδοφορίας, παρά τους ενδεχόμενους κινδύνους για την ασφάλεια των επιβατών.

Η «Southern», η οποία είναι υπεύθυνη για τις αμαξοστοιχίες που έχουν αφετηρία περιοχές, όπως το Μπράιτον και το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ, ανακοίνωσε ήδη από χτες την ακύρωση αρκετών δρομολογίων και ότι κατά τη διάρκεια της πενθήμερης κινητοποίησης θα παρέχεται το 60% των υπηρεσιών της.

Το Συνδικάτο RMT, ένα από τα πιο μαχητικά της Βρετανίας, καταγγέλλει τη «Southern» ότι θέλει να διευρύνει τη χρήση τρένων, τα οποία λειτουργούν μόνον με τον οδηγό, υπογραμμίζοντας ότι έτσι θα αποδυναμωθεί η ασφάλεια, την οποία παρέχουν οι ελεγκτές. O γενικός γραμματέας του Συνδικάτου RMT, Μικ Κας, σημείωσε ότι η κινητοποίηση δεν γίνεται μόνον για να σωθούν θέσεις εργασίας, αλλά και για να μην εξασθενίσει περαιτέρω η ασφάλεια των «επικίνδυνα συνωστισμένων τρένων».

Η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης τρένων της Βρετανίας «Govia Thameslink Railway» (GTR), στην οποία ανήκει η «Southern», ισχυρίζεται ότι οι αλλαγές αυτές θα οδηγήσουν σε λιγότερες ακυρώσεις δρομολογίων, καθώς δεν θα χρειάζεται πλέον να υπάρχουν και οδηγοί και ελεγκτές στα τρένα.

Επιπλέον, η «Southern», τον περασμένο Ιούλη, κατάργησε και 341 τρένα, που αποτελούσαν περίπου το 15% του στόλου.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, που έγιναν την περασμένη βδομάδα, το Συνδικάτο ανακοίνωσε ότι πρότεινε τη ματαίωση της απεργιακής του κινητοποίησης, αν η GTR δεσμευόταν στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων ότι θα υπάρχει και ένα δεύτερο μέλος προσωπικού στα τρένα. Ωστόσο, οι συνομιλίες κατέρρευσαν καθώς η GTR επιφυλάχθηκε ότι σε περιόδους που θα αντιμετωπίζονται προβλήματα μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες θα επιτρέπει τη λειτουργία τρένων με μόνο προσωπικό τον οδηγό!

ΗΠΑ
Τραμπ: Εξυπηρέτηση του κεφαλαίου με άλλο «μείγμα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΙΤΡΟΪΤ.--

Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, Ντόναλντ Τραμπ, παρουσίασε χτες στο Ντιτρόιτ τις βασικές γραμμές του οικονομικού προεκλογικού του προγράμματος, υποσχόμενος τη μεγαλύτερη απλούστευση και μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος από την εποχή του Προέδρου Ρίγκαν το 1986, ώστε να μειωθούν οι φόροι «για όλους τους πολίτες», να μειωθεί ο φόρος στις επιχειρήσεις από 35% στο 15%, «ώστε να παραμείνουν στην Αμερική και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».

Ο Τραμπ υποσχέθηκε ακόμη να δημιουργήσει ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον για την αύξηση των επενδύσεων εταιρειών και επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και την επιστροφή τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν αμερικανικά μονοπώλια «στο εξωτερικό».

Στη συνέχεια, επιτέθηκε στις εμπορικές συμφωνίες της κυβέρνησης Ομπάμα και την οικονομική ατζέντα της πρώην υπουργού Εξωτερικών πως επέβαλαν πολιτικές που «σκότωσαν αμερικανικές θέσεις εργασίας» με εμπορικές συμφωνίες όπως η ΝAFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής) ή διμερείς συμφωνίες όπως η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τη Νότια Κορέα και η συμφωνία ΤΤΡ (Συμφωνία Εμπορίου Για τον Ειρηνικό).

Κατηγόρησε την Κίνα ότι είναι υπεύθυνη «για πάνω από το 50% του χρέους της Αμερικής» και ότι παραβιάζει τους κανονισμούς με κάθε τρόπο, δε σέβεται το περιβάλλον, ούτε την προστασία αμερικανικών πνευματικών δικαιωμάτων. «Είμαι υπέρ του εμπορίου αλλά θέλω εμπορικές συμφωνίες που θα δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς και καλύτερους μισθούς. Η απομόνωση δεν είναι επιλογή... αλλά μόνον καλύτερες εμπορικές συμφωνίες από τις οποίες και οι εργαζόμενοι μπορούν να ωφεληθούν», είπε σε άλλο σημείο.

Αποδοκίμασε πολιτικές της κυβέρνησης Ομπάμα που προκάλεσαν, όπως είπε, «φτώχεια και ανεργία» σε βιομηχανικές πόλεις των ΗΠΑ όπως στο Ντιτρόιτ, έδρα της αμερικανικής βιομηχανίας τον 20ό αιώνα.

Υποσχέθηκε περισσότερες επενδύσεις στις υποδομές των ΗΠΑ, αλλά και σε υπηρεσίες και δήθεν «ανακούφιση των λιγότερο προνομιούχων οικογενειών αποκαθιστώντας αδικίες», ενώ ιδιαίτερα στάθηκε στους βετεράνους των ιμπεριαλιστικών πολέμων των ΗΠΑ και την αστυνομία.

«Αμερικανισμός, όχι παγκοσμιοποίηση θα είναι το βασικό μας σύνθημα», τόνισε χαρακτηριστικά...

Την Πέμπτη, η Κλίντον αναμένεται να δημοσιοποιήσει το βασικό οικονομικό πρόγραμμά της με κεντρικό θέμα «τη μεγαλύτερη επένδυση σε καλοπληρωμένες δουλειές από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Πάντως, στις δημοσκοπήσεις διατηρεί προβάδισμα οκτώ ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Ντ. Τραμπ σύμφωνα με κυριακάτικη δημοσκόπηση που δημοσιοποίησαν η εφημερίδα «Washington Post» και το δίκτυο ABC News. Δημοσκόπηση που είχε δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή είχε δείξει μικρότερη ποσοστιαία διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων...

ΣΥΡΙΑ
Σφοδρές οι συγκρούσεις στο Χαλέπι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Κλιμακώνονται, με μεγάλη σφοδρότητα, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε τζιχαντιστές της οργάνωσης «Τζαμπχάτ Φατέχ αλ Σαμ» (πρώην «Μέτωπο Νούσρα» και παρακλάδι της «Αλ Κάιντα») και δυνάμεις του συριακού στρατού κοντά στην περιοχή Ράμουσεχ, την οποία ανακατέλαβαν οι πρώτοι το Σαββατοκύριακο θέτοντας υπό τον έλεγχό τους ανατολικές συνοικίες της δεύτερης μεγαλύτερης συριακής πόλης, Χαλέπι, «σπάζοντας» έτσι την ανακατάληψη όλων των εδαφών πέριξ της περιοχής που είχαν πετύχει εδώ και βδομάδες οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις με τη στήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι τζιχαντιστές του «Τζαμπχάτ Φατέχ αλ Σαμ», μιλώντας με το πρακτορείο «Ρόιτερς» (με το οποίο προφανώς έχουν καλές σχέσεις...), κατηγόρησαν τη συριακή Πολεμική Αεροπορία για «καταιγιστικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς άνευ προηγουμένου» και τη χρήση βομβών διασποράς. Διαλάλησαν τη «νίκη» τους με την ανακατάληψη ανατολικών συνοικιών της πόλης, με το νέο τους όνομα...

Στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία, η Αμερικανίδα πρέσβειρα, Σαμάνθα Πάουερ, προειδοποίησε πως η νίκη στο Χαλέπι «δεν θα έρθει γρήγορα», εκφράζοντας υποκριτικά «έντονη ανησυχία» για την τύχη των αμάχων αν συνεχιστούν για πολύ οι συγκρούσεις.

Επιπλέον, ο Γάλλος διπλωμάτης Αλεξίς Λαμέκ προειδοποίησε ότι οι συγκρούσεις στο Χαλέπι θα μπορούσαν να «σκοτώσουν» κάθε πιθανότητα διεξαγωγής των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου.

Τέλος, το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» εκτίμησε χτες ότι οι νεκροί του πολέμου στη Συρία ξεπερνούν πλέον τους 290.000, εκ των οποίων οι 10.000 έχασαν τη ζωή τους μέσα στο τελευταίο δίμηνο.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Πρώτη δύναμη το ANC αλλά με μείωση

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Προβληματισμό στο επιτελείο της κυβέρνησης του Νοτιοαφρικανού Προέδρου, Τζέικομπ Ζούμα, προκαλεί η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων από τις δημοτικές εκλογές της 3ης Αυγούστου και η αναγωγή τους στα εθνικά ποσοστά του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ΑNC), που δείχνει πτώση περίπου οκτώ ποσοστιαίων μονάδων, δηλαδή στο 54% από το 61,9% που ήταν το 2011.

Αντίθετα, στις δημοτικές εκλογές της 3ης Αυγούστου σημαντική ήταν η αύξηση του ποσοστού της αντιπολιτευόμενης «Δημοκρατικής Συμμαχίας» (DA - προέρχεται από τις δυνάμεις που κυριαρχούσαν την περίοδο του απαρτχάιντ) στο 27,1% από 23,9% και η ανάδειξη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «Μαχητών Οικονομικής Ελευθερίας» (EEF), του πρώην επικεφαλής της νεολαίας του ANC, Τζούλιους Μαλέμα, σε ρόλο πιθανού «ρυθμιστή» του αστικού πολιτικού συστήματος με ποσοστό 8%.

Ο Πρόεδρος Ζούμα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, υποστήριξε ότι οι φετινές δημοτικές εκλογές «έδειξαν στον κόσμο ότι θριαμβεύει η δημοκρατία στη Ν. Αφρική». Ο αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Μουσί Μαϊμάνε, διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του δεν θα προβεί σε διώξεις μελών και υποστηρικτών του ANC ενώ το κόμμα EEF του Τζ. Μαλέμα απέρριψε μετεκλογικές συνομιλίες για συνεργασία με το ANC θέτοντας ως βασικό όρο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο την αποχώρηση του Προέδρου, Τζ. Ζούμα, από το ύπατο αξίωμα της χώρας.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εκατόμβη νεκρών από επίθεση αυτοκτονίας σε νοσοκομείο...

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Η οργάνωση «Τζαμάατ Ουρ Αχράρ» που θεωρείται τμήμα των Αφγανών «Ταλιμπάν» στο Πακιστάν, ανέλαβε χτες το απόγευμα την ευθύνη βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας σε νοσοκομείο στην πόλη Κουέτα του νοτιοδυτικού Πακιστάν, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 93 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων άλλων.

Η παραπάνω οργάνωση όχι μόνον ανέλαβε την ευθύνη του μακελειού, αλλά απείλησε και για νέες επιθέσεις στο μέλλον. Η προηγούμενη μεγάλη επίθεσή της είχε σημειωθεί το Πάσχα των Καθολικών, τον περασμένο Μάρτη, στη Λαχώρη με αποτέλεσμα 72 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες σε πάρκο κατάμεστο από παιδιά και νεαρόκοσμο...

Αστυνομικός αξιωματούχος σημείωσε πως η επίθεση σημειώθηκε λίγη ώρα αφότου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο η σορός επιφανούς δικηγόρου και προέδρου του δικηγορικού συλλόγου της επαρχίας Βελουχιστάν, Μπιλάλ Κασί, που πυροβολήθηκε την Κυριακή από αγνώστους ενώ ήταν καθ' οδόν προς τα δικαστήρια. Αυτό εξηγεί γιατί, μεταξύ των θυμάτων, ήταν αρκετοί δημοσιογράφοι και δικηγόροι...

Και καταστροφικές πλημμύρες

Περίπου 200 χωριά κοντά στις περιοχές Σιαλκότ, Πασρούρο και Σαμπαριάλ στη μεθόριο του Πακιστάν με την Ινδία πλημμύρισαν το Σαββατοκύριακο μετά από υπερχείλιση του ποταμού Τσενάμπ.

Πνίγηκαν τουλάχιστον 29 άνθρωποι, η τύχη αρκετών άλλων αγνοείται, πλημμύρισαν χιλιάδες σπίτια και σημειώθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές σε κτίρια και αγροτικές εκτάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ