ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Δύο πυροσβέστες νεκροί σε Βοιωτία και Αθήνα

Eurokinissi

Δύο πυροσβέστες «χάθηκαν» την ώρα του καθήκοντος σε Βοιωτία και Αθήνα. Ο πρώτος, 43 ετών, που υπηρετούσε στην Αμφίκλεια, ένιωσε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς προχτές στο Παρόρι Βοιωτίας και λιποθύμησε. Συνάδελφοί του που βρίσκονταν μαζί του προσπάθησαν να τον βοηθήσουν με τις πρώτες βοήθειες, αλλά τελικά διαπιστώθηκε ο θάνατός του στο νοσοκομείο της Λιβαδειάς, όπου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο.

Παράλληλα, χτες ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός πυρονόμου, που έχασε τη ζωή του κατά την υπηρεσία του στον 5ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών. Τα δύο θύματα είναι μία ακόμα τραγική απόδειξη των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών, μέσα στις οποίες οι πυροσβέστες προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους (βλέπε σελ. 20 στη στήλη «ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ»).

Χτες, φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή Πλατανιά του Δήμου Παρανεστίου στη Δράμα (όπου επιχειρούσαν 26 πυροσβέστες με 11 οχήματα, επτά άνδρες πεζοπόρο τμήμα και τέσσερα αεροσκάφη), στην περιοχή Μαυρέλι της Καλαμπάκας (στην οποία επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα και έξι άτομα πεζοπόρο τμήμα) και στα Μαυρέλια Κιλκίς (που προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα και έξι άτομα πεζοπόρο τμήμα).

Νωρίτερα, είχαν εκδηλωθεί πυρκαγιές στην περιοχή Διόνυσος Λιβαδειάς, στην περιοχή Αερόστατο Κέρκυρας, στην Κοκάρτζα του Κιλκίς, στην περιοχή Παλαιομάνινα Αγρινίου (όπου επιστρατεύτηκε και αεροπλάνο τύπου «πετζετέλ»), στον Ασπρόπυργο Αττικής, στα Αμισιανά του Παγγαίου Καβάλας και στην Εύβοια, που έχει την «τιμητική» της φέτος (πιο συγκεκριμένα στο Μάνα Αλιβερίου).

Δύσκολη ήταν η προχτεσινή μέρα για τους πυροσβέστες, καθώς τα πύρινα μέτωπα ξεπηδούσαν σε δασικές περιοχές σε όλη την επικράτεια, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ειδικότερα, οι άνδρες του Σώματος είχαν να αντιμετωπίσουν τέσσερα μέτωπα στην Κρήτη (Σπίνα Χανίων, Στροβλές Κισσάμου, Βρύσες Χανίων και Μεσοχωριό Ηρακλείου, με την πρώτη να εγκλωβίζεται σε δύσβατο σημείο και αφού είχε προηγηθεί ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων), ένα στο Μεσολόγγι (αφού πρώτα απείλησε τον οικισμό Ξυρέικα) και ένα στο Δοξάτο Δράμας.

Εκτός των παραπάνω, στις 12.30 το μεσημέρι, 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα επιχειρούσαν να κατασβέσουν μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε αποθήκη με πλαστικά και χαρτικά στη θέση Φάκα Ασπροπύργου. Η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των εύφλεκτων υλικών, χωρίς όμως να κινδυνέψει η γύρω περιοχή και τα σπίτια που βρίσκονταν κοντά.

Σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, από τις 6 το πρωί της Δευτέρας και μέσα σε 24 ώρες, σημειώθηκαν 40 αστικές πυρκαγιές και 40 δασικές πυρκαγιές. Παράλληλα, από τις 6 το πρωί χτες έως και τις 6 το απόγευμα, εκδηλώθηκαν 23 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Για σήμερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως είναι υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για την Αττική, τη Νότια Εύβοια, τα νησιά του Ανατολικού και Νοτίου Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Τέλος, στο αυτόφωρο τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών οδηγήθηκε προχτές ένας 43χρονος, κατηγορούμενος για την πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση που προκλήθηκε την Κυριακή στην περιοχή Ολυμπος Καλυβίων Αττικής. Ο 43χρονος καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή.

Σύγκρουση σκαφών στην Αίγινα με τέσσερις νεκρούς

Στο Κέντρο Υγείας της Αίγινας διακομίστηκαν οι τραυματίες

Eurokinissi

Στο Κέντρο Υγείας της Αίγινας διακομίστηκαν οι τραυματίες
Τέσσερις νεκροί, μεταξύ των οποίων ένα παιδί 9 ετών, ήταν το αποτέλεσμα σύγκρουσης ταχύπλοου με το τουριστικό σκάφος «Αντωνία», χτες το μεσημέρι, στην Αίγινα, ανοιχτά της Πέρδικας, στο στενό με τη Μονή. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου στη 1 το μεσημέρι, ένα ταχύπλοο (ο οδηγός του κρατείται και ανακρίνεται στο Λιμεναρχείο του νησιού, όπως και οι άλλοι δύο επιβαίνοντες) συγκρούστηκε σφοδρά - από άγνωστη μέχρι χτες αιτία - με το τουριστικό σκάφος, στο οποίο επέβαιναν 21 άτομα και που εκτελούσε το δρομολόγιο Πέρδικα - Μονή. Μάλιστα, αυτόπτες μάρτυρες τόνιζαν πως ο χειριστής του τουριστικού κόρναρε και έκανε ελιγμούς προκειμένου να αποφύγει το ταχύπλοο. Τελικά, το σκάφος κόπηκε στα δύο.

Μετά τη σύγκρουση, όλοι έπεσαν στη θάλασσα και έσπευσαν ιδιωτικά σκάφη για την περισυλλογή τους, ενώ αργότερα σκάφη του Λιμενικού αλλά και ελικόπτερα του Στρατού βοήθησαν στη διάσωσή τους. Αρχικά οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τρεις νεκρούς αλλά αργά το απόγευμα εντοπίστηκε ένας άνδρας ακόμα σε βάθος 20 μέτρων. Στο σημείο βρέθηκαν δύτες προκειμένου να ανασύρουν τη σορό του.

Στους νεκρούς φέρεται να είναι ένας επιβάτης και ο χειριστής του σκάφους, ενώ πέντε είναι οι τραυματίες. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δύο από αυτούς έχουν ακρωτηριαστεί καθώς είχαν τραυματιστεί σοβαρά. Ολοι τους μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Αίγινας για τις πρώτες βοήθειες και με ελικόπτερο θα διακομίζονταν σε νοσοκομείο της Αθήνας. Μάλιστα, με εντολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας, τέθηκαν σε ετοιμότητα και τα στρατιωτικά νοσοκομεία για την περίθαλψη των πέντε τραυματιών. Το απόγευμα, μία 29χρονη (από τους σοβαρά τραυματισμένους) μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ για επανασυγκόλληση άκρου, τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, ενώ ο πέμπτος τραυματίας αναμενόταν να μεταφερθεί για νοσηλεία στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Εκτός των παραπάνω πέντε τραυματιών, στο Κέντρο Υγείας του νησιού μεταφέρθηκαν και οι υπόλοιποι επιβάτες του 7μετρου τουριστικού σκάφους για τις πρώτες βοήθειες αλλά και να τους δοθεί βοήθεια καθώς έχουν υποστεί ισχυρό σοκ.

Πάντως, υπάρχουν μαρτυρίες πως κατά το συγκεκριμένο δρομολόγιο Πέρδικα - Μονή δεν τηρούνται βασικά μέτρα ασφαλείας, πως γίνεται από ένα πέρασμα όπου υπάρχουν πολλά διερχόμενα σκάφη και πως χτες έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Αργά το βράδυ, αναμενόταν να μεταβεί στο νησί ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας.

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το τραγικό δυστύχημα στην Αίγινα, στην οποία σημειώνεται:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στην Αίγινα. Από την πρώτη στιγμή η βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, επικοινώνησε με το γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θ. Δρίτσα, προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες και τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος, για την πορεία των ερευνών των αγνοουμένων, ζητώντας παράλληλα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την περίθαλψη των τραυματιών».

ΚΚΕ
Απώλεια που επιβεβαιώνει την ανάγκη άμεσων μέτρων

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θάνατο του πυροσβέστη κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στη Βοιωτία:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του πυροσβέστη, που έχασε τη ζωή του την ώρα του καθήκοντος, στην πυρκαγιά στη Βοιωτία. Αυτή η απώλεια επιβεβαιώνει την ανάγκη για άμεσα μέτρα θωράκισης της πυροσβεστικής υπηρεσίας σε προσωπικό και υποδομές, προκειμένου οι πυροσβέστες να εκτελούν τα καθήκοντά τους με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ