ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Τίμησαν τους ήρωες του Μπλόκου της Κοκκινιάς

Πηγαίνοντας προς το κοινοτάφιο
Πηγαίνοντας προς το κοινοτάφιο
Με μια συγκινητική εκδήλωση την Κυριακή 21/8, στο Γ' Νεκροταφείο, στο κοινοτάφιο των εκτελεσμένων του αιματοβαμμένου Μπλόκου της Κοκκινιάς της 17ης Αυγούστου 1944, τιμήθηκαν οι δεκάδες αγωνιστές που έπεσαν παλεύοντας ενάντια στους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής ξεκίνησαν την προηγούμενη βδομάδα με καταθέσεις στεφανιών στους αιματοβαμμένους δρόμους της Κοκκινιάς και θα κορυφωθούν το Σεπτέμβρη.

Το «παρών» στην εκδήλωση της Κυριακής έδωσαν πλήθος μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, απόγονοι αγωνιστών, αλλά και επιζώντες μαχητές της θρυλικής γενιάς του '40. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Στη Μάντρα της Κοκκινιάς, όπου οι ναζί συγκέντρωσαν τους άνδρες της πόλης, στις 17/8/1944 εκτελέστηκαν 76. Αλλοι 42 εκτελέστηκαν σε άλλη συνοικία της Νίκαιας, στα Αρμένικα, όπου κάηκαν και τα 80 από τα 90 σπίτια. Στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων προστέθηκαν άλλοι 15 νεκροί, που έπεσαν στο 40ήμερο μνημόσυνο από τα βόλια των ναζί.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και παρουσιάζοντας το ιστορικό του Μπλόκου, ανέδειξε τη θηριωδία των ναζί και των ντόπιων συνεργατών τους αλλά και τον ηρωισμό, τη λεβεντιά των δεκάδων αγωνιστών που έπεσαν με το κεφάλι ψηλά γράφοντας ηρωικές σελίδες στην Ιστορία της εργατικής - λαϊκής πάλης στην Ελλάδα. Κάτω από τον καυτό αυγουστιάτικο ήλιο και επί ώρες οι χαφιέδες και οι δήμιοι βασάνιζαν και εκτελούσαν αγωνιστές του ΕΑΜ, μαχητές του ΕΛΑΣ και στελέχη του ΚΚΕ καλώντας τους να καταδώσουν, μένοντας όμως άπραγοι. Στις ώρες που διήρκεσε το μπλόκο ο κοκκινιώτικος λαός έδωσε μαθήματα αταλάντευτης στάσης και το παράδειγμα των αγωνιστών συνεχίζει να εμπνέει και σήμερα, να δίνει δύναμη και κουράγιο για τις καθημερινές μάχες.

Στιγμιότυπο της εκδήλωσης
Στιγμιότυπο της εκδήλωσης
Ο Π. Γεωργιόπουλος υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα ότι η καλύτερη τιμή στους ήρωες πεσόντες είναι η καθημερινή συμμετοχή στους σύγχρονους αγώνες, η συμβολή στην οργάνωση της λαϊκής πάλης μέσα από τα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές για την απόκρουση της βάρβαρης επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα φτωχά - λαϊκά στρώματα.

Μετά την κατάθεση στεφάνων από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ και την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το συγκλονιστικό προσκλητήριο πεσόντων: Η αναφώνηση «παρών» για καθέναν από αυτούς αποτελεί την πιο ισχυρή δέσμευση για συνέχιση της πάλης στα δικά τους χνάρια, τιμώντας την πλούσια αγωνιστική παρακαταθήκη τους.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις από τη σλοβακική προεδρία

Τη λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων» - που στο πλαίσιο του αχαλίνωτου αντικομμουνισμού, της προσπάθειας παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας και εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό απ' την ΕΕ, καθιερώθηκε πριν λίγα χρόνια να «γιορτάζεται» την 23η Αυγούστου - «γιορτάζει» η σλοβακική προεδρία της ΕΕ, διοργανώνοντας λίγο καιρό μετά την ανάληψη των καθηκόντων της διήμερο σχετικό συνέδριο.

Χτες, εκπρόσωποι των υπουργείων Δικαιοσύνης των κρατών - μελών της ΕΕ και των εθνικών «ινστιτούτων μνήμης» πήραν μέρος σε εκδήλωση στο μνημείο «Πύλη της Ελευθερίας», στην Μπρατισλάβα, ενώ σήμερα το απόγευμα, τα «εθνικά ιδρύματα μνήμης» και ΜΚΟ θα συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης των «εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από ολοκληρωτικά καθεστώτα» σαν ποινικά αδικήματα, απ' τα συστήματα δικαιοσύνης των κρατών.

Επιβεβαιώνοντας, εξάλλου, ότι ο αντικομμουνισμός και η ανιστόρητη προσπάθεια ταύτισης του κομμουνισμού με το φασισμό πάνε χέρι - χέρι με τη συνολικότερη επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, κύριο θέμα της σημερινής διάσκεψης θα είναι η λεγόμενη «άνοδος της ριζοσπαστικοποίησης στην Ευρώπη». Πίσω από τη σκόπιμα ασαφή φρασεολογία περί «ριζοσπαστικοποίησης», η οποία θεωρητικά αφορά στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», στην πραγματικότητα «χωράει» η διασταλτική ερμηνεία που στρέφεται ενάντια σε οποιαδήποτε φωνή αμφισβήτησης της αστικής εξουσίας και της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας.

Οι διοργανωτές, εξάλλου, δεν κρύβουν τις προθέσεις τους, αναφέροντας ότι το συνέδριο, εκτός του να «τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων του ναζισμού, φασισμού και κομμουνισμού», στόχο έχει και «να ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με το πρόβλημα της αυξανόμενης ριζοσπαστικοποίησης (συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής ριζοσπαστικοποίησης) στην Ευρώπη και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σε αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου». Μάλιστα, υποδεικνύουν μέτρα «τόσο προληπτικά, όσο και κατασταλτικά», φιλοδοξώντας να εμπλουτίσουν οι εργασίες του συνεδρίου τη «φαρέτρα» της ΕΕ.

Συγκεντρώσεις - εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Τρίτη

-- Η ΚΟ Ζαχάρως του ΚΚΕ διοργανώνει γλέντι, στις 8.30 μ.μ., στο χώρο του Προφήτη Ηλία, στη Ζαχάρω.

Αύριο, Τετάρτη

-- Στις 8.30 μ.μ., πραγματοποιείται συγκέντρωση στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής Λέσβου με ομιλητή το βουλευτή του Κόμματος Σταύρο Τάσσο.

Την Παρασκευή 26/8

-- Στις 8.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στην πλατεία του χωριού Αγρα θα μιλήσει ο Σταύρος Τάσσος.

-- Σε εκδήλωση της ΚΟ Καστοριάς στο Νεστόριο (κάτω πλατεία), στις 7.30 μ.μ., για τις πολιτικές εξελίξεις θα μιλήσει ο Γιώργος Τίγκας, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Η ΚΟΒ Πικρολίμνης Κιλκίς του ΚΚΕ διοργανώνει ποντιακό γλέντι στην ταβέρνα «Γεύσεις και Νότες» στο Παλιό Αγιονέρι, στις 8.30 μ.μ.

Την Κυριακή 28/8

-- Η ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τον ΔΣΕ στο Χάνι του Κουλουρά (διασταύρωση Αγίου Ιωάννη - Πλατάνου) στις 11 π.μ., με ομιλητή τον Ν. Κουτουμάνο, Γραμματέα της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Θα γίνουν αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν του Ιωάννη Αρχοντα (Τασόγιαννη) και Ιωάννη Σαγκά (Νικηταρά) και των άλλων μαχητών του ΔΣΕ στην περιοχή. Θα ακολουθήσει γλέντι στο χάνι του Κοπανίτσα. Την ίδια μέρα, στις 10.30 π.μ., θα γίνουν αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας στο χώρο που δολοφονήθηκε ο Ι. Αρχοντας στα Σιώματα. Λεωφορείο αναχωρεί στις 7.30 π.μ. από τη Μεγαλόπολη και στις 8.30 π.μ. από την Τρίπολη (πλ. Κολοκοτρώνη).

-- Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Επταχωρίτη Γιώργο Γιαννούλη, ηγετικό στέλεχος του ΔΣΕ, διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στις 11 π.μ., στην πλατεία Επταχωρίου Καστοριάς. Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε επεισόδιο με ξυλοδαρμό τριών ατόμων εμπλέκεται χρυσαυγίτης βουλευτής

Επεισόδιο με ξυλοδαρμό ενός 26χρονου αστυνομικού, ο οποίος τραυματίστηκε στο κεφάλι, και άλλων δύο ατόμων και στο οποίο φέρεται να ήταν παρών και να συμμετείχε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κώστας Μπαρμπαρούσης σημειώθηκε χτες, σύμφωνα με δημοσιεύματα δημοσιογραφικών ιστοσελίδων του Αγρινίου.

Το συμβάν συνέβη σε καφενείο του χωριού Φυτείες Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανίας και πιθανότατα αποτελεί συνέχεια διαπληκτισμού που είχαν για θέμα παραβίασης του ΚΟΚ το βράδυ της Κυριακής ένας 26χρονος συγγενής του χρυσαυγίτη βουλευτή και ο αστυνομικός που υπηρετεί σε υπηρεσία της Αθήνας.

Χτες το πρωί, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, ο βουλευτής μαζί με άλλα 5-6 άτομα (μεταξύ των οποίων ο 61χρονος πατέρας του και ο 26χρονος συγγενής του που είχε διαπληκτιστεί με τον αστυνομικό) έφτασαν με δύο αυτοκίνητα έξω από το καφενείο που βρισκόταν ο αστυνομικός, μαζί με τον αδελφό του και φίλους τους και με αυτοσχέδια ρόπαλα και σιδερογροθιές επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τον τελευταίο και άλλους δύο. Μάλιστα, κατά την αποχώρησή του, ο Κ. Μπαρμπαρούσης έβριζε και απειλούσε.

Για το περιστατικό ξεκίνησε από την Αστυνομία αυτεπάγγελτη έρευνα, καθώς δεν υποβλήθηκαν μηνύσεις. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, αναζητούνται για να συλληφθούν τέσσερα άτομα, στο πλαίσιο του αυτοφώρου που λήγει σήμερα το πρωί, και σχηματίστηκε δικογραφία με τις κατηγορίες της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της παραβίασης του νόμου περί όπλων. Για τον Μπαρμπαρούση αναμένεται να αποσταλεί ξεχωριστή δικογραφία στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ