Τρίτη 23 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Τίμησαν τους ήρωες του Μπλόκου της Κοκκινιάς

Πηγαίνοντας προς το κοινοτάφιο
Πηγαίνοντας προς το κοινοτάφιο
Με μια συγκινητική εκδήλωση την Κυριακή 21/8, στο Γ' Νεκροταφείο, στο κοινοτάφιο των εκτελεσμένων του αιματοβαμμένου Μπλόκου της Κοκκινιάς της 17ης Αυγούστου 1944, τιμήθηκαν οι δεκάδες αγωνιστές που έπεσαν παλεύοντας ενάντια στους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής ξεκίνησαν την προηγούμενη βδομάδα με καταθέσεις στεφανιών στους αιματοβαμμένους δρόμους της Κοκκινιάς και θα κορυφωθούν το Σεπτέμβρη.

Το «παρών» στην εκδήλωση της Κυριακής έδωσαν πλήθος μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, απόγονοι αγωνιστών, αλλά και επιζώντες μαχητές της θρυλικής γενιάς του '40. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Στη Μάντρα της Κοκκινιάς, όπου οι ναζί συγκέντρωσαν τους άνδρες της πόλης, στις 17/8/1944 εκτελέστηκαν 76. Αλλοι 42 εκτελέστηκαν σε άλλη συνοικία της Νίκαιας, στα Αρμένικα, όπου κάηκαν και τα 80 από τα 90 σπίτια. Στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων προστέθηκαν άλλοι 15 νεκροί, που έπεσαν στο 40ήμερο μνημόσυνο από τα βόλια των ναζί.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και παρουσιάζοντας το ιστορικό του Μπλόκου, ανέδειξε τη θηριωδία των ναζί και των ντόπιων συνεργατών τους αλλά και τον ηρωισμό, τη λεβεντιά των δεκάδων αγωνιστών που έπεσαν με το κεφάλι ψηλά γράφοντας ηρωικές σελίδες στην Ιστορία της εργατικής - λαϊκής πάλης στην Ελλάδα. Κάτω από τον καυτό αυγουστιάτικο ήλιο και επί ώρες οι χαφιέδες και οι δήμιοι βασάνιζαν και εκτελούσαν αγωνιστές του ΕΑΜ, μαχητές του ΕΛΑΣ και στελέχη του ΚΚΕ καλώντας τους να καταδώσουν, μένοντας όμως άπραγοι. Στις ώρες που διήρκεσε το μπλόκο ο κοκκινιώτικος λαός έδωσε μαθήματα αταλάντευτης στάσης και το παράδειγμα των αγωνιστών συνεχίζει να εμπνέει και σήμερα, να δίνει δύναμη και κουράγιο για τις καθημερινές μάχες.

Στιγμιότυπο της εκδήλωσης
Στιγμιότυπο της εκδήλωσης
Ο Π. Γεωργιόπουλος υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα ότι η καλύτερη τιμή στους ήρωες πεσόντες είναι η καθημερινή συμμετοχή στους σύγχρονους αγώνες, η συμβολή στην οργάνωση της λαϊκής πάλης μέσα από τα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές για την απόκρουση της βάρβαρης επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα φτωχά - λαϊκά στρώματα.

Μετά την κατάθεση στεφάνων από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ και την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το συγκλονιστικό προσκλητήριο πεσόντων: Η αναφώνηση «παρών» για καθέναν από αυτούς αποτελεί την πιο ισχυρή δέσμευση για συνέχιση της πάλης στα δικά τους χνάρια, τιμώντας την πλούσια αγωνιστική παρακαταθήκη τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ