ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Ψήφισμα ενάντια στα νέα χαράτσια στο νερό

Eurokinissi

Ψήφισμα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα, εγκρίθηκε προχτές από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας, μετά από εισήγηση του δημάρχου της πόλης, Κώστα Πελετίδη. Αφορμή ήταν η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δόθηκε σε διαβούλευση και η οποία αυξάνει το κόστος για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, τους φτωχούς αγρότες.

Οπως σημείωσε ο Κ. Πελετίδης, η ΚΥΑ «εξειδικεύει και προσαρμόζει την πολιτική υδάτων της Ελλάδας, με την οδηγία 2000/60/ΕΚ, την ευρωενωσιακή νομοθεσία που εξασφαλίζει κέρδη για το κεφάλαιο, αφού προωθεί την εμπορευματοποίηση του νερού και επιβάλλει νέα αντιλαϊκή πολιτική τιμολόγησής του. Διατηρεί το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο ανταποδοτικής διαχείρισης του νερού, οδηγεί σε ένα πρόσθετο κόστος παροχής νερού, που αποτελεί κρατική ευθύνη, στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και στους μικρομεσαίους αγρότες, στη λαϊκή κατανάλωση. Επιβάλλει υποχρεωτικά και ενιαία το νέο χαράτσι, το λεγόμενο "περιβαλλοντικό τέλος", με τη θέσπιση περιβαλλοντικού κόστους και κόστους πόρου για την ύδρευση των λαϊκών νοικοκυριών και την άρδευση της αγροτικής παραγωγής, στο όνομα της "προστασίας" των υδάτων, της "ανάκτησης του κόστους των υπηρεσιών ύδατος" και δήθεν "εξοικονόμησης της κατανάλωσης ύδατος"».

Ο Κ. Πελετίδης σημείωσε ότι ενώ η ΚΥΑ «ισχυρίζεται ότι καλύπτει "όλες τις χρήσεις ύδατος και όλους τους παρόχους υπηρεσιών ύδατος", εξαιρεί τις "υπηρεσίες ύδατος για ενεργειακή χρήση", δηλαδή τη χρήση του νερού από τους μονοπωλιακούς ομίλους για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (για την παροχή της οποίας η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα ήδη επιβαρύνονται με το πράσινο τέλος), εξασφαλίζοντάς τους έτσι για τη χρήση του νερού μηδενικό κόστος», ενώ «είναι δυνατόν να εξαιρούνται από τα περιβαλλοντικά τέλη: χρήστες οι οποίοι, με την εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών ορθής διαχείρισης, συμβάλλουν στη διατήρηση ή/και βελτίωση της καλής κατάστασης των υδάτων, συμπεριλαμβανομένης της επαναχρησιμοποίησης λυμάτων (δηλαδή βιομήχανοι και μεγαλοξενοδόχοι που έχουν πάρει επιδοτήσεις για αμφίβολης αποτελεσματικότητας βιολογικούς καθαρισμούς), ενώ ασαφής παραμένει η πιθανή εξαίρεση σε αυτή τη φάση κάποιων "πηγαδιών /φρεατίων"».

Οπως έγινε γνωστό, το νέο χαράτσι θα εισπράττουν οι εταιρείες ύδρευσης - αποχέτευσης, το 97,5% του οποίου θα πηγαίνει στο «πράσινο ταμείο», γνωστό για τη χρηματοδότηση ΜΚΟ και επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο περιβάλλον. Ο Κ. Πελετίδης ξεκαθάρισε, τέλος, πως «στηρίζουμε τον αγώνα για φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για το λαό. Για πλήρη σταθερή εργασία για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο. Για κατάργηση του αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της οδηγίας της ΕΕ για το νερό και του περιβαλλοντικού τέλους».

Απόφαση για το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας

Συνεδρίασε χτες το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, με θέμα το σχέδιο οριστικής παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου στο Δήμο Πατρέων, που κατέθεσε η κυβέρνηση. Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί και συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων της πόλης. Το Δημοτικό Συμβούλιο, με ομόφωνη απόφασή του, έκανε δεκτό το σχέδιο του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κάνοντας συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις επ' αυτού.

Στην απόφαση, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι το προτεινόμενο σχέδιο δεν ικανοποιεί τη συνολική διεκδίκηση για άμεση απόδοση ολόκληρης της λιμενικής ζώνης, από το Διακονιάρη (νέο λιμάνι) έως το Μείλιχο (Αγυιά). Δεν παραχωρείται άμεσα ένα τμήμα της παραλιακής ζώνης στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, βόρεια του μόλου του Αγίου Νικολάου μέχρι την οδό Θεσσαλονίκης, που προτείνεται να παραχωρηθεί όταν κατασκευαστεί το εμπορικό τμήμα του λιμανιού. Επίσης, επισημαίνεται πως «η πρόταση της κυβέρνησης για οριστική απόδοση ενός μέρους του θαλασσίου μετώπου κινείται σε θετική κατεύθυνση. Η αποδοχή της δεν σημαίνει με κανένα τρόπο πως δεν συνεχίζεται ο αγώνας του Πατραϊκού λαού μέχρι να ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων του, με την οριστική παραχώρηση και του τμήματος που τώρα δεν παραχωρείται».

Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποδέχτηκε την πρόταση, απαιτώντας να διατυπωθεί με σαφήνεια στην τελική σύμβαση η δέσμευση του υπουργού για την παραχώρηση του τμήματος του εμπορικού λιμένα, όταν οι λειτουργίες του μεταφερθούν στο νέο λιμάνι. Επιπλέον, έκανε δεκτή την πρόταση του Ναυτικού Ομίλου Πατρών (ΝΟΠ) να συμπεριληφθεί στην οριστική σύμβαση παραχώρησης και ο χώρος του Κολυμβητηρίου του ΝΟΠ, ο οποίος πρέπει να περιέλθει στο Δήμο. Οπως αναφέρθηκε, «πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ώστε το ταχύτερο δυνατό η κυβέρνηση, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα, να ολοκληρώσει την οριστική παραχώρηση. Στην υπάρχουσα πρόταση υπάρχουν αρκετά ζητήματα που χρειάζονται αποσαφήνιση, καθώς επίσης και τεχνικά και νομικά ζητήματα που βλέπουν οι υπηρεσίες του Δήμου μας. Αφορούν την πρόταση του ΟΛΠΑ ΑΕ, όπως αυτή κατατέθηκε και στην προτεινόμενη ΚΥΑ. Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις και τα έργα ανάπλασης ταυτόχρονα με τις διαδικασίες οριστικής παραχώρησης. Καθοριστικό ζήτημα για τη συνολική ανάπλαση τόσο της παραλιακής ζώνης όσο και του συγκροτήματος του λιμένα, είναι η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και η ένταξη σε προγράμματα ΕΣΠΑ».

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφασή του επισημαίνει πως «προς αυτή την κατεύθυνση απαιτούμε το αυτονόητο, να έχουμε αρωγούς την κυβέρνηση και την Περιφέρεια, για να μπορούμε να προχωρήσουμε στους σχεδιασμούς άμεσα και όχι μετά από την "τυπική" οριστικοποίηση της παραχώρησης».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών

Ναι μεν, αλλά... Αυτή είναι η τακτική της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική των περικοπών δαπανών από δήμους και περιφέρειες και προωθεί τη διασύνδεσή τους με την κοινωνική οικονομία. Η ΚΕΔΕ, σε προχτεσινή της συνεδρίαση, αποφάσισε ομόφωνα πως υπάρχουν ενστάσεις με το νομοσχέδιο, «καθώς η πλειονότητα των προτάσεων, των απόψεων και των διαφωνιών που είχε καταθέσει κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης επί του προσχεδίου δεν ελήφθησαν υπόψη και οι αντίστοιχες διατάξεις παρέμεναν ως είχαν στο νομοσχέδιο».

Για το νομοσχέδιο τοποθετήθηκε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τονίζοντας πως «το ζήτημα είναι ότι γίνονται κάποιες διευθετήσεις, είναι ότι όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει αλλά επιδεινώνει δύο κρίσιμα ζητήματα με όλες τις διατάξεις που αφορούν τα οικονομικά και το προσωπικό και που αφορά το δανεισμό. Αντί να πάρει ευθύνες το κράτος γι' αυτό απέναντι στους δήμους, τους δίνει τώρα τη δυνατότητα και με τη βούλα να παίρνουν δάνεια από ξένες τράπεζες, προκειμένου να προχωρούν στην αναχρηματοδότηση των δανείων. Κι όσον αφορά το προσωπικό, όλες οι διατάξεις που έχουν σχέση με μετατάξεις, μεταφορά, αποσπάσεις, που βεβαίως είναι οι ρυθμίσεις που ξεμπλοκάρουν τα χέρια των δημάρχων, η ουσία είναι να διευθετήσει το κύριο ζήτημα, ότι δηλαδή δε θα γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Εν τω μεταξύ αποσπάσεις θα γίνονται από τους δήμους, θα πληρώνουν οι δήμοι αυτό το αποσπασμένο προσωπικό που θα πηγαίνει αλλού και δε θα έχουν τις υπηρεσίες τους».

Διαμαρτυρία προσφύγων σε Θεσσαλονίκη - Κιλκίς

Συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι πρόσφυγες που διαμένουν στα «κέντρα φιλοξενίας» της Θεσσαλονίκης. Ζητούν να τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους στις χώρες προορισμού τους και ταυτόχρονα, για το διάστημα της παραμονής τους εδώ, ζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Οι πρόσφυγες πραγματοποίησαν πορεία σφυρίζοντας και φωνάζοντας «ανοίξτε τα σύνορα», ενώ στα χέρια τους κρατούσαν πανό που έγραφαν στα αγγλικά «δεν είμαστε ευτυχισμένοι εδώ», «είμαστε πρόσφυγες, όχι τρομοκράτες», «ανοίξτε τα σύνορα».

Οπως είπε ένας 30χρονος Σύρος, «δεν έχουμε πρόβλημα με τους Ελληνες αλλά με τη ζωή στα κέντρα φιλοξενίας, όπου το φαγητό είναι άθλιο, δεν έχει γιατρούς, έχει τρομερή ζέστη και κουνούπια».

Καθιστική διαμαρτυρία με τα ίδια αιτήματα πραγματοποίησαν χτες το πρωί πρόσφυγες που διαμένουν στο «κέντρο φιλοξενίας» στο Χέρσο του Κιλκίς. Στη διάρκεια της κινητοποίησής τους απέκλεισαν για μισή ώρα την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Νέου Πετριτσίου, στο ύψος του Χέρσου.

Τροχαίο με λεωφορείο του ΟΑΣΘ

Την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο στόλος των λεωφορείων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης ήρθε να επιβεβαιώσει το τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε χτες, λίγο πριν τις 11 το πρωί, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τροχός λεωφορείου (γραμμή 14) του ΟΑΣΘ που βρισκόταν εν κινήσει, έφυγε από τον άξονα του οχήματος και έπεσε πάνω σε ΙΧ αυτοκίνητο, στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Στην ανεξέλεγκτη πορεία του, ο διπλός τροχός του λεωφορείου τραυμάτισε στο πόδι έναν πεζό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ