ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια διαφορετική ανάγνωση του Ερωτόκριτου...

Μια ανάγνωση του Ερωτόκριτου διαφορετική από τις συνηθισμένες προτείνουν οι Χαΐνηδες και η ομάδα Κι όμΩς κινείται (χορός/ακροβασία) στη μουσική παράσταση «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου, που θα παρουσιαστεί την Κυριακή 11 Σεπτέμβρη, στις 21.00, στο Θέατρο Βράχων. Στην παράσταση συμμετέχει και ο Ψαραντώνης.

Οπως αναφέρει ο Δημήτρης Αποστολάκης, ο «Ερωτόκριτος» είναι «μια τραγουδαφήγηση, που πότισε, με τέτοιο απόλυτο τρόπο, τη μουσική παράδοση, έπλασε σε μεγάλο βαθμό τη γλώσσα που μιλιέται σε αυτόν τον τόπο, συγκίνησε γενιές ανθρώπων, τους δάνεισε εικόνες και σύμβολα για τον έρωτα, τον ηρωισμό, τη φιλία, τη γενναιότητα, την αξιοπρέπεια, τον πόνο, το σωστό, το λάθος και τελικά υιοθετήθηκε απόλυτα ως σύμβολο - αντιπρόσωπος του πολιτισμού τους.

Για μας, δεν είναι συγκινητικό μόνο το παρελθόν του. Η επαναστατική του πίστη στον άνθρωπο που αλλάζει τη μοίρα του, η βαθιά διαλεκτική του λόγου των προσώπων του, η μουσική του φόρμα και η μορφή της γλώσσας του, είναι συγκινητικά στο παρόν...».

Πρόκειται για μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών.

Συντελεστές:

Μουσική: Χαΐνηδες, Δημήτρης Αποστολάκης (λύρα), Δημήτρης Ζαχαριουδάκης (τραγούδι - κιθάρα), Σπυριδούλα Μπάκα (τραγούδι), Τάκης Κανέλλος (κρουστά), Κλέων Αντωνίου (ηλεκτρική κιθάρα), Μιχάλης Νικόπουλος (λαούτο, μαντολίνο), Ρέλλος Θοδωρής (σαξόφωνο), Νόνης Γιάννης (μπάσο).

Κίνηση: Κι όμΩς κινείται, Χορός - Ακροβασία: Δημάς Βασίλης, Καραχανίδης Τάσος, Λινάρδου Αντιγόνη, Μακατσώρης Χριστόφορος, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Χαμηλοθώρη Λία.

Φωτισμοί: Αθανασοπούλου Μαρία, Σκηνικός χώρος: Κι όμΩς κινείται.

ΚΚΕ
Να δοθεί παράταση στη λειτουργία των θεάτρων

Το υπουργείο Πολιτισμού κατέθεσε τροπολογία, που δίνει παράταση στις άδειες λειτουργίας θεάτρων προκειμένου να προσαρμοστούν στα μέτρα ενεργητικής πυροπροστασίας που οφείλουν να εγκαταστήσουν. Πιο συγκεκριμένα, τα θέατρα και οι άλλοι χώροι παραστάσεων που λειτουργούν νομίμως και εφόσον τηρούν τους όρους της άδειας, συνεχίζουν τη λειτουργία τους μέχρι 30 Σεπτέμβρη 2017. Τα θέατρα και οι άλλοι χώροι παραστάσεων που δεν διαθέτουν άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, βρίσκονται σε διατηρητέα κτίρια στο ιστορικό κέντρο των πόλεων και έχουν εγκεκριμένες μελέτες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και αυτά που δεν διαθέτουν ακόμα πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας, με την προϋπόθεση, όμως, να έχουν υποβάλει τη σχετική μελέτη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην οποία και εκκρεμεί η εξέτασή της, και ότι συμμορφώθηκαν προς τη μελέτη αυτή, επιτρέπεται να λειτουργήσουν μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2016.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, ζήτησε να παραταθεί, για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις θεάτρων, κατ' ελάχιστον μέχρι το Μάη του 2017 και κατά μέγιστο μέχρι το Σεπτέμβρη του 2017.

Η Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης στο Ηρώδειο

Η Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης έρχεται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο, την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη.

54 βιολιά, 10 βιόλες, 10 τσέλα, 10 κοντραμπάσα, 10 κλαρινέτα, 6 κύμβαλα και 100 απίθανοι δεξιοτέχνες... Η Ορχήστρα αναμειγνύει την παραδοσιακή τσιγγάνικη μουσική της Ουγγαρίας με αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου, παιγμένα με μοναδικό τρόπο. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας παρουσιάζονται τσιγγάνικες μελωδίες, ενώ στο δεύτερο μέρος οι μουσικοί ερμηνεύουν σπουδαία κλασικά έργα σε συνθέσεις των Μπιζέ, Τσαϊκόφσκι, Στράους και άλλων.

Η Ορχήστρα δημιουργήθηκε το 1985 και από τότε δίνει συναυλίες και έχει περιοδεύσει σε πολλές χώρες. Ενδιαφέρον έχει το πώς ιδρύθηκε η Ορχήστρα... Το 1985 πέθανε ο σπουδαίος μουσικός Σάντορ Τζαρόκα. Στην κηδεία του συγκεντρώθηκε όλη η κοινότητα των τσιγγάνων μουσικών της Ουγγαρίας...

ENCARDIA
12 Χρόνια μετά...

Την Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη, στις 21.00, οι Encardia πρωτοστατούν σε μια παράσταση συναντήσεων, αναμνήσεων, με τίτλο «12 Χρόνια μετά...».

«Δώδεκα χρόνια κι έχουμε πολλά να θυμηθούμε. Κι ακόμα περισσότερα μαζί να ονειρευτούμε. Κι έτσι είπαμε απλά με αυτούς που ταξιδέψαμε σε άγιες στιγμές, σ' αυτά τα χρόνια τα όμορφα όλοι μαζί και πάλι να βρεθούμε...».

Συμμετέχουν: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Haig Yazdjian, Νίκος Ξυδάκης, Κώστας Θωμαΐδης, Βασίλης Λέκκας, Αγγελική Τουμπανάκη, Ηλίας Λογοθέτης, Μαρία Ζαχαρή, Καλλιόπη Βέττα, Κατερίνα Πολέμη, Καίτη Κουλιά, Αννα Θεοδωρίδου, Πολυφωνικό σύνολο terra voce, Terra corpus, Πλειάδες, Klaudia Delmer, Ομάδα κρουστών ΚΕΘΕΑ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.

Δημοφιλείς παραγωγές από τη Ρωσία

Το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας - Ρωσίας, θα φιλοξενήσει από 19 έως και 22 Σεπτέμβρη, στην Κεντρική Σκηνή και στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του Θεάτρου Rex, το 9οΔιεθνές Φεστιβάλ «Θεατρική σεζόν Αγίας Πετρούπολης».

Το St Petersburg Theatre Season είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός «εξαγωγής παραστάσεων» από την πόλη της Ρωσίας. Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2007 προκειμένου να προωθηθούν οι πολιτιστικές, κοινωνικές και τουριστικές σχέσεις μεταξύ της πόλης και σημαντικών πόλεων του πλανήτη, που αποτελούν και μεγάλα πολιτιστικά κέντρα.

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει κάθε χρόνο τις πιο ενδιαφέρουσες και δημοφιλείς παραγωγές της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ρωσίας - παραστάσεις υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, οι οποίες διακρίνονται για το είδος και την υφολογική ποικιλομορφία τους.

Αναλυτικά των πρόγραμμα των παραστάσεων:

20/9, Κεντρική Σκηνή, ώρα έναρξης 18.30: «The city. The marriage. Gogo» από το Θέατρο Lensovet. Σκηνοθεσία: Yury Butusov. Διάρκεια: 3 ώρες και 30 λεπτά με διάλειμμα

21/9, Σκηνή Κοτοπούλη Θέατρο Rex, ώρα έναρξης 18.30: «Brothers» βασισμένο στους Αδελφούς Καραμάζοφ του Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι, από το Θέατρο Priyut Komedianta. Σκηνοθεσία: Evgeniya Safonova. Διάρκεια: 3 ώρες και 40 λεπτά με δύο διαλείμματα

22/9, Κεντρική Σκηνή, ώρα έναρξης 18.30: «Μάκβεθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από το BalticHouse. Σκηνοθεσία: Luk Perceval. Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά χωρίς διάλειμμα

19 - 22/9 Διαδραστική έκθεση κουκλών - μαριονετών «Κούκλες για παιδιά και ενήλικες» του Κρατικού Κουκλοθεάτρου Αγίας Πετρούπολης του Ε. Σ Ντεμμενί. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν τη συλλογή των δημιουργών μαριονετών μια «Χρυσή Αποθήκη» - κούκλες τις οποίες στην Αγ. Πετρούπολη ονομάζουν «μεγάλο θίασο του μικρού θεάτρου». Ωρα: 17.30 - 18.30, στην Κεντρική Σκηνή, πριν από την έναρξη των παραστάσεων.

Για τις παραστάσεις και την έκθεση θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό) και 5 ευρώ (Β' εξώστης).

Στην Πάτρα «Η Σταχτοπούτα»

Η παιδική σκηνή του Θεάτρου «Μπρόντγουαιη» παρουσιάζει στην Πάτρα, στο Θεατράκι Μαρίνας, την Κυριακή 4 Σεπτέμβρη, στις 20.00, την παράσταση «Η Σταχτοπούτα», σε ελεύθερη διασκευή και σκηνοθεσία του Γιάννη Λιούμπη. Ενα έργο γεμάτο από τη μουσική του Ροσίνι, χορό, τραγούδι, πολύ γέλιο, ένα παραμύθι που βλέπεται ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους.

Μια διαφορετική «Σταχτοπούτα», αφού, όπως εξηγεί σε σχετικό της σημείωμα για την παράσταση η πρωταγωνίστρια στο ρόλο της κακιάς μητριάς, Τιτίκα Σαριγκούλη, «στο μια φορά κι έναν καιρό κρύβονται οι μεγαλύτερες αλήθειες της Ιστορίας. Γι' αυτό τα παραμύθια έχουν διαχρονική ημερομηνία, όσο ισχύ και διάρκεια. Και ένα τέτοιο παραμύθι είναι και το παραμύθι της Σταχτοπούτας. Είναι η γνωστή ιστορία της ορφανής εκείνης κοπέλας που ο εξαναγκασμός και η βία είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεσηκώσουν τους μάγους και τις νεράιδες και η Σταχτοπούτα να γίνει η βασίλισσα της πόλης που κατοικούσε. Και αυτοί οι μάγοι και οι νεράιδες του παραμυθιού δεν είναι παρά αυτές οι ίδιες δυνάμεις, που κρύβει μέσα του ο κάθε άνθρωπος, που νιώθει να τον πνίγει το δίκιο...».

Χορογραφίες: Δημήτρης Ιβάνωφ, Σκηνικό - κοστούμια: Μανώλης Γιακουμάκης, Καλλιτεχνική διεύθυνση: Βασίλης Πλατάκης. Πρωταγωνιστεί η Τιτίκα Σαριγκούλη. Παίζουν οι επαγγελματίες ηθοποιοί: Ανδριάννα Ρωμανού, Κατερίνα Τσούρη, Γιάννης Ιωνας, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Αλεξία Ξυγαλά, Κωνσταντίνος Πάνος και ο Γιάννης Λιούμπης.

Το ίδρυμα «Το Σπίτι του Ηθοποιού» παρουσιάζει την παράσταση του Κώστα Φέρρη «Ρεμπέτικο Μυστήριο», το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 9 το βράδυ, στο Ηρώδειο, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του ιδρύματος. Μουσική: Θέσια Παναγιώτου. Λαϊκή όπερα σε δύο πράξεις. Συμμετέχουν 45 ηθοποιοί, 2 ζωντανές ορχήστρες, χορωδία καθώς και ομάδα χορευτών. Τιμές εισιτηρίων: 50 - 40 - 30 - 20 - 10 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ