ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψήνει νέα προνόμια για το κεφάλαιο στο όνομα της ... «δίκαιης ανάπτυξης»

Μετά από τα ματωμένα από το λαό πλεονάσματα, έρχονται ανέξοδες, αστήριχτες εξαγγελίες για κοινωνική τάχα πολιτική, όταν προετοιμάζουν νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα ενόψει της επόμενης «αξιολόγησης» και της αβεβαιότητας στην οικονομία

Ο Γ. Χουλιαράκης στη Βουλή. Είναι αλήθεια ότι ξεπερνούν κάθε προσδοκία ως πρόθυμοι για ολόπλευρη ενίσχυση του κεφαλαίου

Eurokinissi

Ο Γ. Χουλιαράκης στη Βουλή. Είναι αλήθεια ότι ξεπερνούν κάθε προσδοκία ως πρόθυμοι για ολόπλευρη ενίσχυση του κεφαλαίου
«Θεσμικές τομές στην αγορά, στην οικονομία και τη Δικαιοσύνη», για την «προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων», προανήγγειλε, χτες, από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, δείχνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προσφέρει νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, που συνδυάζεται με θυσίες δίχως τέλος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και νέα βάρβαρα μέτρα ενάντιά τους.

Οι αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών έγιναν κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής στη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου με τίτλο: «Τροποποίηση του ν.4099/2012/Α΄250 (ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/91/ΕΕ/L 257) και άλλες διατάξεις».

Οπως ανέφερε, «η βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που επιδιώκει η κυβέρνηση χρειάζεται υψηλούς ρυθμούς, όχι για ένα ή δύο τρίμηνα ή για ένα έτος, αλλά μεσοπρόθεσμα. Θυμίζω ότι οι ρυθμοί που προβλέπει το πρόγραμμα για το 2017 - 2018 είναι της τάξης του 2,5% έως 3%.

Με δεδομένο το χαμηλό ύψος των αποταμιεύσεων στην Ελλάδα η μόνη - θα έλεγα - ρεαλιστική στόχευση για να στηρίξουμε τους ρυθμούς αυτούς, είναι η προσέλκυση ξένων ιδιωτικών επενδύσεων». Και πρόσθεσε: «Προσέλκυση ξένων ιδιωτικών επενδύσεων σημαίνει τομές, σημαίνει θεσμικές τομές και στην αγορά και στην οικονομία και στη Δικαιοσύνη. Και αυτές ακριβώς τις τομές θα υλοποιήσει η κυβέρνηση το επόμενο έτος».

Κατά τ' άλλα, ο αναπληρωτής υπουργός αφού ...διευκρίνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και στα στοιχεία της Eurostat», επικαλέστηκε αυτά τα στοιχεία για να ενισχύσει την κυβερνητική προπαγάνδα. Οπως είπε, ήρθαν οι «πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας», που «θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία τα δύο επόμενα τρίμηνα, μέχρι το τέλος του 2016, σε υγιείς θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης».

Αυτό σημαίνει, κατά τον Γ. Χουλιαράκη, ότι «δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα στους επόμενους δύο προϋπολογισμούς και μέχρι το τέλος του Προγράμματος του 2018». Μάλιστα, ....εξήγγειλε και μέτρα που θα συμβάλουν στην «αύξηση των δαπανών του κοινωνικού προϋπολογισμού». Αυτά είναι η «νομοθέτηση της υποχρεωτικής χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες βδομάδες» και η αναθεώρηση των δαπανών πιλοτικά σε τρία υπουργεία (Οικονομικών, Οικονομίας, Πολιτισμού) για την εξοικονόμηση πόρων, για την αύξηση του προϋπολογισμού των υπουργείων Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας.

Ανέξοδες, αστήριχτες εξαγγελίες για κοινωνική τάχα πολιτική, όταν προετοιμάζουν νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα ενόψει της επόμενης «αξιολόγησης», στο όνομα μιας αβέβαιης ανάκαμψης.

Κριτική από την ίδια όχθη

Αυτά που ανέφερε ο Γ. Χουλιαράκης ήταν απάντηση στα όσα είχαν καταλογίσει στην κυβέρνηση, από το βήμα της Ολομέλειας, οι βουλευτές της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων κατά τις τοποθετήσεις τους για το νομοσχέδιο, επικρίνοντάς την από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ενδεικτικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι όχι μόνο παρέλαβε τη χώρα «σε τροχιά ανάπτυξης» και τη «βύθισε στην ύφεση», αλλά και ότι δεν έχει «σενάριο εξόδου της χώρας από την κρίση» και ενίσχυση των επενδύσεων. Ανάλογη ήταν η αγωνία και των άλλων.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, το οποίο περιέχει ρυθμίσεις για τη διαμόρφωση κοινών κανόνων στις λειτουργίες της κεφαλαιαγοράς στην ΕΕ. Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε εκφράζοντας την αντίθεσή της, σύμφωνα με τον ειδικό αγορητή της, Ηλ. Παναγιώταρο, σε ό,τι αφορά τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία γιατί «μειώνεται σημαντικά η ανταγωνιστικότητά τους. Η δημιουργία τέτοιων αντικινήτρων ενισχύει το αντιεπενδυτικό κλίμα και καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την προσέλκυση νέων επενδυτών».

Παραμύθια τα περί «δίκαιης ανάπτυξης»

Απέναντι σε αυτό το αντιλαϊκό μέτωπο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, επισήμανε ότι «η δημοσιονομική εικόνα» που παρουσίασε ο Γ. Χουλιαράκης «είναι εικόνα με "ματωμένα" πρωτογενή πλεονάσματα. Ολα αυτά επιτεύχθηκαν χάρη στη φοροαφαίμαξη, την οποία και εσείς, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν επιβάλει απέναντι στη λαϊκή οικογένεια. Και αυτή η φοροαφαίμαξη συνεχίζεται».

Επιβεβαιώνεται, επισήμανε, ότι «η όποια ανάκαμψη, η οποία βεβαίως θα έχει αβέβαιο χαρακτήρα, προϋποθέτει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, μιας πολιτικής που δεν έχει ημερομηνία λήξης. Η λογική της "δίκαιης ανάπτυξης" δεν πρόκειται να ισχύσει, γιατί ακριβώς η διατήρηση της ανάκαμψης θα σημάνει και νέα αντιλαϊκά μέτρα και μονιμοποίηση της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας». Αλλωστε, όπως σημείωσε, η δεύτερη «αξιολόγηση» προβλέπει ακριβώς αυτό, «άρα εγκαθίδρυση ενός εργασιακού μεσαίωνα».

«Και αυτά γιατί - και δεν μπορείτε να το αμφισβητήσετε αυτό, κ. υπουργέ - διατήρηση της ανάκαμψης σημαίνει διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα είναι να θυσιάζονται καθημερινά στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Και αυτό δεν γίνεται μόνο στην Ελλάδα. Γίνεται παντού».

Επαφές του Μ. Δουκάκη στην Αθήνα

Συνεχίστηκαν και χτες οι επαφές που πραγματοποιεί στην Αθήνα ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και πρώην υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μ. Δουκάκης (M. Dukakis).

Ετσι, μετά την προχτεσινή συνάντησή του με τον υπουργό Αμυνας, ο Μ. Δουκάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, και τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα.

Στη συνάντησή του με τον Πρ. Παυλόπουλο, τόσο ο Μ. Δουκάκης όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άδραξαν αμφότεροι την ευκαιρία να «καταχεριάσουν» την ΕΕ και την πολιτική που δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια κρατικής στήριξης στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Δήλωσε σχετικά ο Μ. Δουκάκης: «Υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνω: Είναι η πολιτική της ΕΕ στην Ελλάδα. Αν ο Πρόεδρος Ρούσβελτ, το 1932, έπρεπε να εφαρμόσει τέτοιες πολιτικές, η χώρα μας δεν θα είχε ποτέ ξεπεράσει τη μεγάλη ύφεση. Ετσι, λοιπόν, πιστεύω ότι πρέπει να γίνει κάτι για να τροποποιηθεί αυτή η πολιτική. Και πιστεύω ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας».

Απαντώντας, ο Πρ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή η ΕΕ ξαναβλέπει - γιατί την βλέπουμε αυτή τη στροφή - την ανάγκη μιας πολιτικής τύπου Κέινς, υπό τα σημερινά βεβαίως δεδομένα. Δηλαδή, μιας πολιτικής η οποία θα τονώσει οπωσδήποτε την ζήτηση (...) Κυρίως, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι το αντιλαμβάνεται η ΕΚΤ, η οποία πρέπει να αποκτήσει τον ρόλο που έχει η Fed (...) Αρα, λοιπόν, γίνεται αυτή η στροφή και γι' αυτό σας είπα "σας ευχαριστώ πολύ". Γιατί είναι γενναίο αυτό που κάνετε και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή η στάση σας να αναδείξετε τα αδιέξοδα της πολιτικής λιτότητας. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σπάταλοι (...) Η σπατάλη πρέπει να τελειώσει, τα ελλείμματα πρέπει να τελειώσουν».

Από τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα δεν υπήρξαν δηλώσεις, παρά μόνο μια ανάρτηση του πρωθυπουργού σε διαδικτυακό λογαριασμό του, στην οποία κάνει λόγο για «συνάντηση με έναν επιφανή Ελληνοαμερικανό και έμπειρο πολιτικό».

Σύναξη των ΥΠΕΞ της ΕΕ στην Μπρατισλάβα

Με κύρια θέματα την «ευρωπαϊκή ασφάλεια», την «κατάσταση στην Ουκρανία», τον «έλεγχο των εξοπλισμών» και τη μετανάστευση, ζητήματα δηλαδή άμεσα συνδεδεμένα με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ («Gymnich»), στην Μπρατισλάβα, όπου συμμετέχει ο Ν. Κοτζιάς.

Μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν η κατάσταση στην Ουκρανία, η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και η «πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης», καθώς και η υλοποίηση της «Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας θα έχουν, επίσης, συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Omer Celik, με θέμα τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα και προφανώς την πορεία των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.

Στο πλαίσιο, εξάλλου, της σταθερής προσπάθειας να στηριχθεί η περαιτέρω διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, σε ανταγωνισμό με τα αντίστοιχα ρωσικά μονοπώλια, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν συνάντηση και με τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών της λεγόμενης «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μολδαβία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Γεωργία), με αντικείμενο «τις προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και των ανατολικών εταίρων».

Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου, με αφορμή δημοσιεύματα της εφημερίδας «Η Δημοκρατία» που αναφέρονταν σε παρασκηνιακές κινήσεις σχετικά με το έλλειμμα του 2009. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απέστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και ειδικότερα στον προϊστάμενό της, Ηλ. Ζαγοραίο, δύο δημοσιεύματα της εν λόγω εφημερίδας με ημερομηνία 29 Αυγούστου. Η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου ζητά να ερευνηθεί το περιεχόμενο των επίμαχων δημοσιευμάτων και αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα. Σημειώνεται ότι πρόσφατα αναιρέθηκε η απαλλαγή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου ως προς την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για αλλοίωση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009, προκαλώντας αντιδράσεις και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η αναίρεση της απαλλαγής έγινε μετά από σχετική πρόταση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, όταν ακόμα ήταν αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ για την υπόθεση Γεωργίου προσεχώς θα κριθεί - και πάλι - από το Συμβούλιο Εφετών.

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα - αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

Δείπνο στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο παρέθεσε, χτες βράδυ, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρης, Παιδείας, Ν. Φίλης, Υποδομών - Μεταφορών - Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης, ενώ τον αρχιεπίσκοπο συνόδευαν οι μητροπολίτες Υδρας Εφραίμ, Χαλκίδος Χρυσόστομος και Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, αρμόδιοι για θέματα Εκκλησίας - πολιτείας.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι στην ατζέντα της συνάντησης ήταν μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, από τη συνταγματική αναθεώρηση μέχρι την Παιδεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ