ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
G-20
Σύνοδος έκφρασης ανταγωνισμών και συμβιβασμών

Την Κυριακή και τη Δευτέρα, στην πόλη Χανγκσού της Κίνας, πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής του λεγόμενου G-20, των 20 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, όπου αναμένεται να αναδειχτούν οι σφοδροί ανταγωνισμοί που πηγαίνουν μαζί με τις προσπάθειες συμβιβασμών προς όφελος της κάθε αστικής τάξης. Στο συγκεκριμένο φόρουμ συμμετέχουν οι εξής 19 χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μεξικό, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ και η ΕΕ ως σύνολο, που εκπροσωπούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ συμμετέχουν και οι παγκόσμιοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ανησυχία από το ΔΝΤ και την Λαγκάρντ

Φυσικά, η αναιμική ανάπτυξη προβληματίζει τα αστικά επιτελεία, που μιλάνε ανοιχτά για μέτρα «για να ξεφύγουμε από την παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης». Αυτό το στοιχείο υπάρχει τόσο σε άρθρο της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενόψει της συνόδου των G-20, όσο και σε σημείωμα που έδωσε το Ταμείο. Σε αυτά τα κείμενα εκφράζεται ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την απόφαση για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit), που έχει επηρεάσει την πορεία των χρηματιστηρίων. Σημειώνεται ότι «παρά τα χαμηλά επιτόκια, οι επενδύσεις είναι σε απογοητευτικό επίπεδο, αντανακλώντας σε μείωση της ζήτησης, υψηλά επιχειρηματικά δάνεια, αδύνατο τραπεζικό σύστημα σε πολλές χώρες. Οι αδύνατες επενδύσεις δυσκολεύουν τις δυνατότητες ανάπτυξης, που είναι χαμηλή λόγω και της θλιβερής εξέλιξης της παραγωγικότητας και των δημογραφικών παραγόντων». Επίσης, ανησυχία προκαλεί το ότι απέχει πολύ από το να πιαστεί ο στόχος για 2% τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως και η πτώση της τιμής των πρώτων υλών.

Στη συνέχεια, υποτίθεται, εκφράζεται προβληματισμός για τους χαμηλά αμειβόμενους, που, όπως λέγεται, εκδηλώνουν «μεγάλη ανησυχία για την παγκοσμιοποίηση και χειροτερεύουν το κλίμα για μεταρρυθμίσεις». Ακριβώς σε αυτό το σημείο, Λαγκάρντ και ΔΝΤ επιμένουν για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, που δεν είναι τίποτε άλλο από το πώς πιο αποτελεσματικά θα διευκολυνθεί η καπιταλιστική κερδοφορία με ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Γίνονται προτροπές προς «αυτούς που παράγουν πολιτική» (policymakers) (λες και οι αστικές κυβερνήσεις και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί δεν είναι έκφραση της ίδιας της εξουσίας του κεφαλαίου) να προχωρήσουν γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη στο αμέσως επόμενο διάστημα και ταυτόχρονα να αναδείξουν τον προωθητικό ρόλο των διαρθρωτικών αλλαγών, για να διευκολύνουν αυτούς που ψάχνουν δουλειά ώστε να την βρίσκουν. Βεβαία, η δουλεία με διασφαλισμένα δικαιώματα είναι κάτι που επιδιώκει το κεφάλαιο να αποφύγει για πολλούς λόγους, και οικονομικούς, αλλά όχι μόνο.

Επίσης, απασχολεί έντονα η δημιουργία ακόμα πιο ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος για τους επιχειρηματίες και σημειώνεται ότι «για να είναι πιο αποτελεσματική η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, θα πρέπει να συνδυάζεται με έλεγχο του πληθωρισμού και την ίδια ώρα με πολιτικές που δεν θα αναπαράγουν τον κύκλο της κρίσης». Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί όσο κουμάντο στην οικονομία κάνουν οι κεφαλαιοκράτες, που με την αναρχία στην παραγωγή και την ανισομετρία της καπιταλιστικής ανάπτυξης δημιουργούν τις συνθήκες για επανάληψη της κρίσης.

Στο άρθρο, επίσης, της Λαγκάρντ αναφέρεται στην ανάγκη του «ελεύθερου εμπορίου που θα δώσει νέες δυνατότητες ανάπτυξης». Την ίδια ώρα, δίνεται έμφαση και στο ρόλο των αναπτυσσόμενων οικονομιών της Ινδίας και της Κίνας, που παρότι έχουν ρυθμούς 7 και 7,5, έχουν επιβραδύνει σε σχέση με παλιότερα. Χαρακτηριστικά, λέγεται ότι «η προσπάθεια που κάνει η Κίνα να περάσει από τις επενδύσεις στην τόνωση της εσωτερικής κατανάλωσης όσο αναπτύσσεται σε βιώσιμους ρυθμούς, είναι καλή για την παγκόσμια οικονομία αλλά αυτή η στροφή έχει κόστος για τους εμπορικούς εταίρους και τις εξαγωγές τους και μπορεί να εντείνει την ανασφάλεια».

Κατά τ' άλλα, ίδιους προβληματισμούς μπροστά στη σύνοδο των «20» εξέφρασαν και τα επιτελεία της ΕΕ, όπου επίσης η διαχείριση του Προσφυγικού είναι ένα επιπρόσθετο αγκάθι. Πάντως, όπως είθισται σε τέτοιες συναντήσεις, γίνονται πολλές διμερείς επαφές και συζητήσεις για θέματα όπως τα πεδία των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, βλέπε επεμβάσεις σε Συρία, Ουκρανία, οι κόντρες στην Ασία και τον Ειρηνικό. Εκεί αναμένεται να γίνει και συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου, Μπ. Ομπάμα με τον Βλ. Πούτιν. Επίσης, ως προσκεκλημένες της Κίνας θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες από Τσαντ, Αίγυπτο, Καζακστάν, Λάος, Σενεγάλη, Ισπανία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη.

ΒΕΛΓΙΟ
Χιλιάδες στο δρόμο από «λουκέτο» της «Caterpillar»

Κλείνει εργοστάσιο στην περιοχή Γκοσελί, που πριν από μερικά χρόνια «αναδιάρθρωσε» για να «διατηρηθεί»

Στο εργοστάσιο της πολυεθνικής στο Γκοσελί (φωτ.) δουλεύουν πάνω από 2.000 εργάτες

THE ASSOCIATED PRES2013

Στο εργοστάσιο της πολυεθνικής στο Γκοσελί (φωτ.) δουλεύουν πάνω από 2.000 εργάτες
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τα αδιέξοδα που προκαλεί για τους εργαζόμενους το κυνήγι του κέρδους που κυριαρχεί στην καπιταλιστική παραγωγή, έρχεται να αναδείξει η νέα εμπειρία της εργατικής τάξης στο Βέλγιο.

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης της εταιρείας, χτες, ανώτατα στελέχη της αμερικανικής πολυεθνικής «Caterpillar» (Κατερπίλαρ) ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να κλείσει η μονάδα του ομίλου στην περιοχή Γκοσελί, που βρίσκεται νότια των Βρυξελλών και απασχολεί πάνω από 2.000 εργαζόμενους. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο κατασκευάζεται μηχανολογικός εξοπλισμός για κατασκευαστικά έργα.

Οπως τόνισε ο Τομ Πέλετ, ανώτατο στέλεχος του ομίλου από τον τομέα των Κατασκευών, «είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε μέτρα για να μειώσουμε την παραγωγική ικανότητα και να περιορίσουμε το λειτουργικό κόστος, ώστε να προσαρμοστούμε σε μια μείωση της ζήτησης (που υπάρχει)». Η εργοδοσία εξετάζει, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο να μεταφέρει την παραγωγή από την Γκοσελί στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας ή/και άλλες περιοχές εκτός Ευρώπης.

Εκτός από τις 2.000 «άμεσες» θέσεις εργασίας που θα επηρεαστούν, στο δρόμο εκτιμάται ότι θα βρεθούν και άλλοι εργαζόμενοι που δουλεύουν «έμμεσα» για τον κολοσσό, μέσα από συνεργαζόμενες ή εργολαβικές εταιρείες, ανεβάζοντας τον αριθμό των απολυμένων σε πάνω από 2.200, όπως σημείωναν και βελγικά ΜΜΕ, χτες.

Μάλιστα, δημοσίευμα της «Λε Σουάρ» παρέθετε τα βήματα που έκανε η «Caterpillar» τα τελευταία χρόνια, στο όνομα του να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας εκεί. Το 2013 είχε «αναδιαρθρώσει» τη μονάδα απολύοντας τότε 1.400 από τους 3.700 εργαζόμενους. Ακολούθησε αργότερα σχέδιο για τη νέα «οργάνωση της εργασίας» με στόχο να επεκταθεί η «ευελιξία». Μετά ακολούθησαν νέες επενδύσεις για τον «εκσυγχρονισμό της γραμμής παραγωγής». Πρόκειται για μέτρα στα οποία η εργοδοσία προχωρά σε πολλούς επιχειρηματικούς ομίλους και μαζί με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις εμφανίζει ως «προσπάθεια να σωθούν οι δουλειές», καλώντας τους εργάτες να σκύψουν το κεφάλι, να τις δεχτούν αδιαμαρτύρητα, ακόμα και να δείξουν ...ευγνωμοσύνη.

Η εμπειρία δείχνει, όμως, ότι καμιά καπιταλιστική «αναδιάρθρωση» δε γίνεται να διασφαλίσει την εργατική τάξη.

Πέρυσι το Σεπτέμβρη, η «Caterpillar» ανακοίνωσε ότι θα κόψει μέχρι και 10.000 θέσεις εργασίας έως το 2018 και ότι ίσως κλείσει ή συνενώσει περισσότερες από 20 παραγωγικές μονάδες σε όλο τον κόσμο, ως αποτέλεσμα της «επιβράδυνσης» στους τομείς εξόρυξης και ενέργειας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.-- Ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, 78 ετών, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση έπειτα από εγκεφαλικό που είχε υποστεί το περασμένο Σάββατο. Από δυτικά πρακτορεία ειδήσεων εμφανίζεται να έχει πεθάνει. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, το 1991, ο Καρίμοφ, που ήταν Γραμματέας του ΚΚ Ουζμπεκιστάν, εκλέχτηκε Πρόεδρος και στη συνέχεια προώθησε την καπιταλιστικοποίηση και αυτής της πρώην ομόσπονδης σοσιαλιστικής δημοκρατίας.

ΡΩΜΗ.-- Πέντε στενοί συνεργάτες της νέας δημάρχου της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι (υποψήφιας με τη στήριξη του Κινήματος 5 Αστέρων - M5S), παραιτήθηκαν τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας και της εμπλοκής τους σε σκάνδαλα και υποθέσεις για κακή διαχείριση. Δημοσιεύματα συνδέουν τις παραιτήσεις με διαφωνίες στο εσωτερικό του Μ5S, που με την ανάδειξή του στη δημαρχία της πρωτεύουσας αύξησε τις προσδοκίες του για τις βουλευτικές εκλογές του 2018.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε χτεσινή βομβιστική επίθεση σε δικαστήριο χριστιανικής γειτονιάς της πόλης Μαρντάν, στα βορειοδυτικά του Πακιστάν. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Τζαμαάτ ουρ Αχράρ», που προέρχεται από τους Ταλιμπάν, η οποία μάλιστα σε ανακοίνωσή της απείλησε με νέες επιθέσεις όσους δεν απέχουν «από εγκαταστάσεις των δυνάμεων επιβολής της τάξης, όπως και των δικαστηρίων που δεν είναι ισλαμικά».

ΤΟΚΙΟ.-- Τουλάχιστον 14 νεκρούς άφησε πίσω του ένας ακόμα τυφώνας που πέρασε από την Ιαπωνία, ο «Namtheun», που σύμφωνα με τις μετρήσεις έτρεχε με 180 χλμ. την ώρα. Είχε προηγηθεί το πέρασμα του «Lionrock», που επίσης προκάλεσε το θάνατο 14 ανθρώπων.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε χτες «τη σοβαρή βομβιστική επίθεση» που έγινε στις 30 Αυγούστου, ενάντια στην πρεσβεία της Κίνας στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ.

ΛΙΜΠΡΒΙΛ.-- Σε πέντε αυξήθηκαν οι νεκροί στην πρωτεύουσα της Γκαμπόν, Λιμπρβίλ, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Αστυνομίας και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, που αμφισβητεί τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, όπου φέρεται να επικράτησε ο μέχρι πρότινος ηγέτης της χώρας, Αλί Μπονγκό, με μικρή διαφορά ψήφων. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για μεγάλη χρήση βίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ