ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
CD ΜΕ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ
Στίχοι και μελωδίες ποτισμένες από τον αγώνα του ΔΣΕ

Η παρουσίαση του cd, που θα κυκλοφορεί στο κεντρικό Φεστιβάλ, θα γίνει την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη, στις 22.15, στην Κεντρική Σκηνή

Η πρώτη παρουσίαση των τραγουδιών έγινε στα μέρη που γράφτηκαν και πρωτοτραγουδήθηκαν, στο Βίτσι, στο πλαίσιο του 25ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ
Η πρώτη παρουσίαση των τραγουδιών έγινε στα μέρη που γράφτηκαν και πρωτοτραγουδήθηκαν, στο Βίτσι, στο πλαίσιο του 25ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ
Ξεχωριστή στιγμή των κεντρικών εκδηλώσεων του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα πραγματοποιηθεί στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Τρίτση», στο Ιλιον, είναι η παρουσίαση του cd με τραγούδια του ΔΣΕ, στην πλειοψηφία τους ανέκδοτα, την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη, στις 22.15, στην Κεντρική Σκηνή. Παράλληλα, και τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ θα διακινείται το cd.

Από το χειμώνα, το συγκρότημα της ΚΝΕ και άλλοι μουσικοί, μέλη του Κόμματος και φίλοι της Οργάνωσης, δουλεύουν πάνω σε αυτή την παραγωγή. Είδαν βίντεο, άκουσαν ηχητικά ντοκουμέντα με παλιούς μαχητές να τα τραγουδούν, συζήτησαν για τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, παιδεύτηκαν για το πώς θα καταφέρουν να αποδώσουν με τον καλύτερο τρόπο και με τον αντίστοιχο σεβασμό αυτά τα τραγούδια...

Το cd περιλαμβάνει τα παρακάτω τραγούδια: Βροντάει ο Ολυμπος και πάλι, Για σε πατρίδα μας Ελλάδα, Ο Δημήτρης ο λεβέντης, Τα τουφέκια μας λαλούνε, Καρπενήσι, Ενας αντάρτης πεθαίνει, Το τραγούδι των Σαμποτέρ, Αυγερινός, Το τραγούδι της συναδέλφωσης, Του Γράμμου ανάψαν οι κορφές, Τα οχυρά της Νάουσας.

Μια ξεχωριστή παραγωγή της ΚΝΕ μπροστά στα 70 χρόνια του ΔΣΕ

Το cd θα συνοδεύεται και από ένα καλαίσθητο βιβλιαράκι, όπου υπάρχουν οι στίχοι των τραγουδιών, αλλά και στοιχεία που αναδεικνύουν άγνωστες πλευρές των τραγουδιών, για το πώς γράφτηκαν, πώς και πότε πρωτοτραγουδήθηκαν...

Το εξώφυλλο του cd
Το εξώφυλλο του cd
Στον πρόλογο, η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει τα εξής:

«70 χρόνια Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος.

70 χρόνια από τον ηρωικό, δίκαιο και μεγαλειώδη τρίχρονο αγώνα του.

Τιμώντας τους μαχητές και τις μαχήτριες, εμπνεόμενοι από τον ηρωικό αγώνα τους, παρουσιάζουμε τη μουσική των μαχών του ΔΣΕ. Η ηχογράφηση αυτή, που γίνεται στην πορεία του εορτασμού των 100χρονων του ΚΚΕ και των 50χρονων της ΚΝΕ, αποτελείται από τραγούδια που ύμνησαν τους αγώνες, που εμψύχωσαν τους μαχητές, που καταξίωσαν στη συνείδηση του λαού τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Τραγούδια που βρέθηκαν σε εφημερίδες του ΔΣΕ, σε χειρόγραφες παρτιτούρες μαχητών, γραμμένα κυριολεκτικά μέσα στον ήχο των όπλων του ΔΣΕ, πολλά από αυτά σώζονταν στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ άλλα βρέθηκαν μετά από έρευνα χρόνων και συζήτηση με παλιούς αγωνιστές.

Η ενορχήστρωση και ηχογράφηση των τραγουδιών αυτών είχε μια ιδιαίτερη δυσκολία, καθώς κάποια από αυτά δεν έχουν ηχογραφηθεί ποτέ ξανά. Η προηγούμενή τους εκτέλεση ήταν κυριολεκτικά στα βουνά του Γράμμου και του Βίτσι. Το γράψιμο της μουσικής βασίστηκε, τις περισσότερες φορές, σε κάποιες χειρόγραφες παρτιτούρες και ηχογραφήσεις μαχητών του ΔΣΕ που τα τραγουδούσαν. Χαρακτηριστικό είναι ότι τραγούδια όπως "Οι Σαμποτέρ", που ήταν αφιερωμένο σε αυτό το επίλεκτο σώμα του ΔΣΕ, "Ενας αντάρτης πεθαίνει" ή το "Καρπενήσι", γράφτηκαν από την αρχή νότα προς νότα, με μοναδικό υλικό κάποιες ηχογραφήσεις από μαχητές του ΔΣΕ. Σε κάποια άλλα, όπως το τραγούδι "Τα τουφέκια μας λαλούν", υπήρχαν χειρόγραφες παρτιτούρες μόνο, και έτσι η απουσία κάποιου ηχητικού αποσπάσματος έκανε δύσκολη την απόδοση του χαρακτήρα και του ύφους που είχαν, όταν αυτά τραγουδιούνταν πριν από 70 χρόνια στις μονάδες του ΔΣΕ.

Τα περισσότερα από αυτά είναι τραγούδια ανώνυμων δημιουργών. Βασίζονται σε σκοπούς γνωστών παραδοσιακών τραγουδιών ή σε μελωδίες του διεθνούς επαναστατικού κινήματος και γράφτηκαν από μαχητές του ΔΣΕ, μετά από μάχες, κατά τη διάρκεια μεγάλων πεζοποριών, στα αναρρωτήρια από τους τραυματισμένους μαχητές. Είναι τραγούδια που ύμνησαν τις μάχες για την κατάληψη μεγάλων πόλεων, καπετάνιους και σώματα, και περιοχές στρατηγικής σημασίας στις οποίες γράφτηκε η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ. Είναι στίχοι και μελωδίες ποτισμένες από τον ήχο του τιτάνιου αγώνα του».

Συντελεστές

Ερευνα - Συγκέντρωση τραγουδιών: Γιώργος Ζελελίδης, μέλος της ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ και της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Παύλος Παπαναστασάτος (βιολί), Χρήστος Γκόντζος (βιόλα), Πάνος Καπογιάννης (κοντραμπάσο), Στέφανος Χατζηαναγνώστου (φλάουτο), Γιάννης Καραλιάς (κλαρινέτο /κλαρίνο), Δημήτρης Κουφαλάκος (φαγκότο), Νίκος Σαρρής (τρομπέτα), Γιώργος Καλτσούνης (τρομπέτα), Μιχάλης Μιχαηλίδης (τρομπόνι), Αγης Παπαπαναγιώτου (ηλεκτρικό μπάσο), Δημήτρης Καραχρήστος (κρουστά), Περικλής Μαλακατές (κιθάρα), Λευτέρης Κουάντας (κιθάρα), Ματούλα Φιοράτου (μαντολίνο), Δημήτρης Ανδρονιάδης (πιάνο, ακορντεόν), Αλέξανδρος Καμπουράκης (ακορντεόν), Χάρης Λιβάνιος (μπουζούκι), Απόστολος Μωραΐτης (ούτι), Αθηνά Κουκή (κανονάκι).

Τραγουδούν: Δημήτρης Βουτσάς, Πολυξένη Καράκογλου, Θοδωρής Καρέλλας, Λευτέρης Κουάντας, Περικλής Μαλακατές, Θοδωρής Στούγιος, Αμέρισσα Φτούλη.

Ενορχήστρωση: Δημήτρης Ανδρονιάδης, Χάρης Λιβάνιος, Στέφανος Χατζηαναγνώστου.

Ηχοληψία, μίξεις, mastering: Γιάννης Μπαλλούς.

Η ηχογράφηση των τραγουδιών έγινε στο στούντιο του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Η ανάγνωση της ζωής

1. Δωμάτια για «αθώους»: Οκτώ επιχειρηματίες, σε κατάσταση αμιγούς θλίψης, αποφάσισαν να σώσουν τα κανάλια τους, αφήνοντας για εβδομήντα ώρες τον έξω κόσμο. Μεγάλη δοκιμασία. Θύματα και οι οκτώ του κοινωνικού φθόνου, σοφά δέχτηκαν να μπουν σε ξεχωριστά δωμάτια. Θα χρειαζόμασταν θηριοδαμαστή για να τους συντονίσει.

2. Η επιστροφή από τις διακοπές δεν επεφύλαξε καμία έκπληξη. Πάλι δεν μπορούμε να σχηματίσουμε μια ιδέα για την τάξη που μας κυβερνά, πέραν του ότι είναι γνωστή για την απληστία της. Αιτία η ασυνάρτητη συμπεριφορά της. Εχει δίκιο ο Τζόναθαν Κόου όταν γράφει: «Ερχεται μια στιγμή που η απληστία και η παραφροσύνη γίνονται ένα και το αυτό και δεν μπορείς να τις ξεχωρίσεις. Και έρχεται κάποια άλλη στιγμή όπου η προθυμία να είσαι ανεκτικός απέναντι στην απληστία, να ζεις δίπλα της και να την ενισχύεις, γίνεται κι αυτή ένα είδος παραφροσύνης» Αριθμός 11, μετ. Αλκηστις Τριμπέρη, εκδόσεις «Πόλις».

3. Η νεότητα είναι το σήμα μας. Κι όμως την καταστρέφουν δεξιοί και «αριστεροί» με μέτρα που αλαζονικά παρουσιάζουν ως επιτεύγματα. Η νεότητα οφείλει να αναγνωρίσει τη δύναμή της και να παρέμβει σ' αυτήν τη σήψη.

4. Η ανάγκη πρέπει να γίνει το δυνατό μας χαρτί. Κάθε άλλη ανάγνωση της ανάγκης θα καταλήξει στο μαρασμό μας.

5. Η μία γνώμη δίνει τη θέση της στην άλλη κι όμως η πιο νηφάλια τα χάνει μπροστά στη μηχανή της Αριστεράς, που λειτουργεί την πιο βαθιά μεταπολίτευση. Να λοιπόν που ακέραιο το παρελθόν στήνει ένα ελεεινό παρόν.

6. Η ψυχή του λαού θα έπρεπε να καλπάζει. Αντιθέτως, είναι καθηλωμένη και παρακολουθεί τα πάντα με απέχθεια. Ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι βιώνουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες μιας κρίσης που δεν τους αφορά. Ενα είναι σίγουρο, θα πληθαίνουν οι άνεργοι και μαζί τους οι θρυλικοί μικρομεσαίοι, γνωστοί στο πανελλήνιο για τον βαθύ ύπνο τους.

7. Το ψέμα για τον Τσίπρα έχει καταστεί ζωτική ανάγκη, καθώς ακολουθεί τυφλά τους δεξιούς τρόπους. Οταν δεν πιάνουν οι υποσχέσεις, αρχίζει ο εκφοβισμός, οι απειλές και τα «θεόσταλτα» ΜΑΤ.

8. Ο θεοσεβούμενος νομοταγής πολίτης παρακολουθεί τη διαδικασία του σωφρονισμού μας από την κυβέρνηση σαν ένα ακόμη σίριαλ. Αισθάνεται τυχερός που δεν παίζει σε αυτό. Η ανάγκη τον πλησιάζει και αυτός πιστεύει πως την κλειστή πόρτα του κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει. Αναγκάζεται να την ανοίξει συνήθως για λόγους υγείας και τότε έρχεται απότομα σε επαφή με την πραγματικότητα. Αν και η ανεκτικότητά του είναι πάντοτε άξια επαίνου, τα χάνει από την είσοδο κιόλας του νοσοκομείου. Το μάθημα είναι σκληρό και δυστυχώς είναι μεγάλος για μια άλλου είδους ανάγνωση.

9. Η πολιτική συμπεριφορά της Ευρώπης αποδεικνύει έλλειψη ήθους. Στηριζόμενη στις ψυχικές αντοχές μας, μας στύβει όπως - όπως. Δεν ζουν ανάμεσά μας, κι εμείς δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από αυτούς. Μόνο τους πλασιέ τους γνωρίζουμε, γιατί τους πληρώνουμε ακριβά. Μέσα σε αυτές τις αποτρόπαιες συνθήκες, όποιος καλοθελητής παραμιλά για συνεργασίες θέτει σε λειτουργία το πλέον παρακινδυνευμένο τόλμημα. Τουλάχιστον, ας φροντίσει να μάθει πρώτα σε ποιους απευθύνεται. Η μακροθυμία μας έχει εξαντληθεί.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Καρπενήσι

Ανέβηκα στ' Αγραφα,

ψηλά στο Καρπενήσι.

στη Βίνιανη, στο Μαραθιά,

στο Στένωμα στη βρύση,

στης Μαυρομάτας το χωριό,

στ' Αϊ-Γιάννη τη ραχούλα,

κι ακούω τουφέκια να λαλούν,

κανόνια να βροντάνε.

Για τραβηχτείτε σύννεφα

από τα κορφοβούνια,

να μάθει όλος ο ντουνιάς

για τη μεγάλη νίκη.

Ο Γιώτης με το Διαμαντή

μ' όλα τα παλικάρια

σαρώνουνε το φασισμό

και πιάσαν τους προδότες.

Το Καρπενήσι λεύτερο

και ο λαός γιορτάζει.

Τα χαράματα της 21ης Ιανουαρίου του 1949, ο ΔΣΕ σημειώνει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ένοπλου αγώνα. Καταλαμβάνει το Καρπενήσι και το κρατάει για μέρες. Διοικητές αυτής της νικηφόρας μάχης ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης (Καπετάν Γιώτης) στην 1η Μεραρχία Θεσσαλίας και ο Γιάννης Αλεξάνδρου (Καπετάν Διαμαντής) στη 2η Μεραρχία Στερεάς Ελλάδας.

Το τραγούδι αυτό βασίστηκε στο παραδοσιακό τραγούδι με τίτλο «Συννέφιασε ο Παρνασσός», που χορευόταν στα βήματα του ρουμελιώτικου τσάμικου. Πρωτοτραγουδήθηκε από 18 μαχήτριες του ΔΣΕ από το Καρπενήσι, στη μεγάλη τους πεζοπορία, 26 ημερών, μέσα στη χιονοθύελλα για να δώσουν το «παρών» στη συνδιάσκεψη της Πανελλήνιας Δημοκρατικής Ενωσης Γυναικών στο Βίτσι την άνοιξη του '49. Η κακοκαιρία δεν κατόρθωσε να τις λυγίσει. Με τα όπλα στον ώμο, κόντρα στο χιόνι και το κρύο, μέσα από αφάνταστες δυσκολίες, περνούσαν τις χιονισμένες βουνοκορφές, τραγουδώντας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ