ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ» - «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ» - ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Καμιά εξασφάλιση για τους εργαζόμενους από το «σχέδιο εξυγίανσης»

Τα πανηγύρια αφορούν τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους, όχι τους περίπου 12.000 εργατοϋπαλλήλους που παραμένουν στην αβεβαιότητα

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη
Την αρχή και όχι το τέλος της αβεβαιότητας για τους περίπου 12.000 εργαζόμενους της εταιρείας «Μαρινόπουλος» σηματοδοτεί η κατ' αρχήν συμφωνία που υπογράφτηκε το ξημέρωμα του Σαββάτου με την «Σκλαβενίτης», για τους όρους «διάσωσης» της πρώτης, κάτω από την εποπτεία των τεσσάρων τραπεζών που θα αναλάβουν να δανειοδοτήσουν με 360 εκατ. ευρώ το νέο εταιρικό σχήμα.

Στη συμφωνία περιέχεται το «σχέδιο εξυγίανσης» της εταιρείας και προϋπόθεση για την ολοκλήρωσή της είναι να εγκριθεί από τους πιστωτές της «Μαρινόπουλος» (μεγάλοι προμηθευτές) και στη συνέχεια να γίνει δεκτό από το δικαστήριο, που στις 21 Σεπτέμβρη θα εξετάσει την υπαγωγή της εταιρείας στον πτωχευτικό κώδικα (άρθρο 106 β').

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το σχέδιο περιλαμβάνει τα εξής: Μεταβίβαση του 100% της «Μαρινόπουλος» σε νέα εταιρεία, υπό τον έλεγχο της «Σκλαβενίτης». Νέα χρηματοδότηση από τις τράπεζες συνολικού ύψους 360 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 1,5%, με το δάνειο να είναι δεκαετούς διάρκειας. Καταβολή από την πλευρά της «Σκλαβενίτης» κεφαλαίων συνολικού ύψους 125 εκατ. ευρώ. «Κούρεμα» κατά 50% των οφειλών άνω των 100.000 ευρώ και αποπληρωμή στο ακέραιο των προμηθευτών που έχουν απαιτήσεις από τη «Μαρινόπουλος» ύψους έως 100.000 ευρώ. Αποπληρωμή στο ακέραιο, αφού προηγηθεί ρύθμιση, των χρεών της «Μαρινόπουλος» σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Σκλαβενίτης», με την κατ' αρχήν συμφωνία για τους όρους του «σχεδίου εξυγίανσης», «δίνεται πλέον η δυνατότητα να παρασχεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από τις τράπεζες και την "Σκλαβενίτης", προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της εταιρείας, ιδιαίτερα δε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία των εργαζομένων, η ομαλή καταβολή των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και η κάλυψη βασικών λειτουργικών εξόδων, ώστε να διατηρηθεί η συνεκτικότητα του δικτύου καταστημάτων έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Μάλιστα, ο νέος ιδιοκτήτης προσπαθεί «με το καλημέρα» να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων για τα πραγματικά του κίνητρα, ισχυριζόμενος μεταξύ άλλων ότι «η "Σκλαβενίτης" ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στο σχέδιο εξυγίανσης, έχοντας ως κύριους στόχους τη διάσωση των περίπου 11.000 θέσεων εργασίας (...)».

Από την πλευρά της, η «Μαρινόπουλος» ανακοίνωσε ότι «με την συμφωνία ξεκινά η σταδιακή, σε βάθος χρόνου, επιστροφή στην κανονικότητα» και ότι «η ολοκλήρωση του σχεδιασμού αναμένεται να υλοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών». Δε παραλείπει, μάλιστα, να πλέξει το εγκώμιο του νέου ιδιοκτήτη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η "Σκλαβενίτης" διακρίνεται για το επιχειρηματικό ήθος, τις άριστες εργασιακές σχέσεις και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των προμηθευτών».

Καλλιεργούν εφησυχασμό

Από το πανηγυρικό κλίμα για την κατ' αρχήν συμφωνία ανάμεσα στους δυο επιχειρηματικούς ομίλους, δεν θα μπορούσε να λείπει το επιχειρησιακό σωματείο. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, επιφυλάσσεται να πάρει θέση «αφού πάρει στα χέρια του το πλήρες κείμενο της συμφωνίας (...)».

Δεν χάνει, ωστόσο, την ευκαιρία να εξωραΐσει την πραγματικότητα που ζουν οι εργαζόμενοι, λέγοντας ότι «για την υλοποίηση της πρώτης φάσης αυτής της συμφωνίας (...) είναι προαπαιτούμενο και απόλυτα δεσμευτικό από την συμφωνία της 1ης Ιουλίου να γίνει πλήρης εξόφληση των οφειλών των εργαζομένων, καθώς και η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους, πράγμα που σημαίνει ότι άμεσα πρέπει να εξοφληθεί και ο 1,5 μισθός που μας οφείλεται».

Κατά τ' άλλα, κι ενώ έχει απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση των Επιτροπών Αγώνα και των κλαδικών σωματείων στο Εμπόριο για οργάνωση και αγωνιστική απάντηση στην απληρωσιά και στην ανασφάλεια, καλεί τους εργαζόμενους «να συνεχίσουν να βρίσκονται στο μέγιστο βαθμό αγωνιστικής ετοιμότητας (...) για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενου».

Διαμαρτυρία στη ΔΕΗ από σωματεία της Πάτρας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ (Ακτή Δυμαίων), ενάντια στο μπαράζ των διακοπών ηλεκτροδότησης σε λαϊκά νοικοκυριά της περιοχής, οργανώνουν σήμερα, Τρίτη, στις 10.30 π.μ., επτά σωματεία της Πάτρας. Συγκεκριμένα, στην κινητοποίηση καλούν τα Σωματεία Οικοδόμων Πάτρας, ΟΤΑ Αχαΐας, Μετάλλου Πάτρας, Ποτών και Τροφίμων Αχαΐας, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αχαΐας, Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις Αχαΐας και Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας. Οπως σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση, το τελευταίο διάστημα η ΔΕΗ έχει εξαπολύσει ένα μπαράζ διακοπών ρεύματος, αφήνοντας χωρίς ηλεκτροδότηση δεκάδες εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή.

Αντίστοιχους εκβιασμούς και απειλές για τη διακοπή του ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά καταγγέλλει και το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Από τις απειλές της ΔΕΗ, μάλιστα, δεν ξέφυγε ούτε το ίδιο το Εργατικό Κέντρο, το οποίο από τα κουτσουρεμένα οικονομικά του, τις συνδρομές των μελών του, πληρώνει τους λογαριασμούς του ρεύματος. «Το Εργατικό Κέντρο δεν είναι ξενοδοχείο ούτε σούπερ μάρκετ», τονίζει σε ανακοίνωσή του, και υπενθυμίζει τις διευκολύνσεις της ΔΕΗ προς τους επιχειρηματικούς ομίλους: «Κομμένα ρεύματα στα λαϊκά νοικοκυριά και "δωράκια" στους μονοπωλιακούς ομίλους, για τους οποίους πασχίζει με κάθε τρόπο να αναπτυχθούν και να ανακάμψουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτή η πραγματικότητα τσακίζει εργαζόμενους, ανέργους, βιοπαλαιστές. Αυτή πρέπει να ανατραπεί. Το Εργατικό Κέντρο δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Δεν θα επιτρέψει ούτε το κτίριό του να σβήσει ούτε κανενός εργατικού σπιτιού».

Συγκέντρωση σήμερα για την «Παιδική Στέγη»

Σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας προχωρούν σήμερα, στις 10 π.μ., οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του Ιδρύματος «Παιδική Στέγη». Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες, ενώ αντιμετωπίζουν τις απειλές της νεοδιορισμένης, από το υπουργείο, Διοίκησης πως θα βάλει «λουκέτο» στους σταθμούς. Ηδη, κρατά κλειστό τον παιδικό σταθμό στο Θησείο (Αργέντειος Παιδική Στέγη).

Το Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς τονίζει ότι οι εργαζόμενοι, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, «δίνουν μια δύσκολη μάχη για αξιοπρεπή ζωή και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας». Παράλληλα, υπενθυμίζει πως όλα τα προηγούμενα χρόνια η λειτουργία των παιδικών σταθμών του Ιδρύματος εξασφαλίστηκε χάρη στους δικούς τους αγώνες. Αντιθέτως, κυβέρνηση και διοίκηση καταδικάζουν τους εργαζόμενους σε μόνιμη απληρωσιά και παράλληλα καλούν τους γονείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ετσι, φέτος τους ζητούν να πληρώσουν «το ποσό των 50 ευρώ για να εξασφαλίσουν μια θέση για το παιδί τους».

Το σωματείο και οι εργαζόμενοι διεκδικούν να καταβληθούν όλα τα οφειλόμενα δεδουλευμένα, να ανοίξει η «Παιδική Στέγη» στο Θησείο και να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία όλων των σταθμών του Ιδρύματος.

Ψηφίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ζακύνθου

Μέχρι και τις 18 Σεπτέμβρη συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας Διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό Ζακύνθου, που ξεκίνησαν την Κυριακή. Κάλπες θα στηθούν: Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη, στο ξενοδοχείο LOUIS ZANTE BEACH, 3 μ.μ. - 5 μ.μ. Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στο ξενοδοχείο LOUISPLAGOS (Τραγάκι), 3 μ.μ. - 5 μ.μ. Στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου (Ευγενίδου 5 - ισόγειο) τις εξής μέρες και ώρες: Κυριακή 4 Σεπτέμβρη, 10.00 - 13.00 και 18.00 - 21.00. Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη, 18.00 - 21.00. Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, 10.00 - 13.00. Κυριακή 11 Σεπτέμβρη, 10.00 - 13.00 και 18.00 - 21.00.

Αιμοδοσία του ΠΑΜΕ στις 2 Οκτώβρη

Το ΠΑΜΕ προγραμματίζει αιμοδοσία την Κυριακή 2 Οκτώβρη, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5Β) από κλιμάκιο του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». «Η τράπεζα αίματος του ΠΑΜΕ συνεχίζει να δίνει ανακούφιση και ουσιαστική προσφορά σε ασθενείς της τάξης μας που χρειάζονται αίμα. Καλούμε τα συνδικάτα, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους εργαζόμενους να ανταποκριθούν και σ' αυτήν την αιμοδοσία», σημειώνει το ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ