ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Η Τουρκία έστειλε κι άλλα άρματα μάχης στα βόρεια

Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν, χτες, σε πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας

Χτες, στην Ταρτούς, μετά από βομβιστική επίθεση του «Ισλαμικού Κράτους»
Χτες, στην Ταρτούς, μετά από βομβιστική επίθεση του «Ισλαμικού Κράτους»
ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η Τουρκία ενίσχυσε την «παρουσία» της στη Συρία στέλνοντας το Σαββατοκύριακο 20 ακόμα άρματα μάχης στα βόρεια, στο πλαίσιο της συνέχισης της «Ασπίδας του Ευφράτη» (σ.σ. που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου για να «εκκαθαρίσει» τα σύνορά της από «τρομοκράτες») αλλά και της στήριξης συριακών αντικαθεστωτικών ομάδων. Μάλιστα, η Αγκυρα «άνοιξε» και νέο μέτωπο, με επίκεντρο το συριακό χωριό Αλ Ράι, στα δυτικά της Τζαραμπλούς, στην οποία επικέντρωνε τις επιχειρήσεις την περασμένη βδομάδα.

Μάλιστα, χτες το πρωί, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε από το Ντιγιαρμπακίρ ότι «από το Αζάζ μέχρι την Τζαραμπλούς, η μεθόριός μας σε μήκος 91 χιλιομέτρων έχει εκκαθαριστεί. Ολες οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν εκδιωχθεί». Ταυτόχρονα, διεθνή και τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι συριακές αντικαθεστωτικές δυνάμεις που στηρίζει ο τουρκικός στρατός είχαν καταφέρει μέχρι χτες να ελέγξουν επτά χωριά στη συγκεκριμένη περιοχή, μετά από μάχες κατά του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»). Βεβαίως, η Αγκυρα εμφανίζεται σήμερα ως «διώκτρια» του «ΙΚ», στου οποίου τη δημιουργία πρωτοστάτησε και του οποίου την «αντιμετώπιση» αξιοποιεί για να εντείνει τη «μάχη κατά όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων», στις οποίες συγκαταλέγει και τις κουρδικές οργανώσεις της Συρίας PYD και YPG.

Να σημειωθεί ότι, χτες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέφερε το θέμα της «δημιουργίας ασφαλούς ζώνης στη Συρία», κάτι που έθεσε και στις πολλές διμερείς επαφές που είχε στο περιθώριο της Συνόδου του G20 (βλ. σχετικό θέμα).

Βέβαια, η Αγκυρα από τη μεριά της δε σταματά να ιεραρχεί το ζήτημα της «αντιμετώπισης» των Κούρδων «τρομοκρατών» (όπως θεωρεί τις οργανώσεις PYD και YPD), με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, να επαναλαμβάνει από τις ΗΠΑ, όπου βρέθηκε την Παρασκευή: «Θα θέλαμε να δούμε πίεση από τις ΗΠΑ προς την PYD για να αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να εφαρμόσουμε αυτή τη συνεργασία μαζί με τις αμερικανικές δυνάμεις».

Την ίδια στιγμή, πολύμορφη «κινητικότητα» χαρακτηρίζει όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που εμπλέκονται στην επέμβαση στη Συρία. Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ έπληξε πάλι στόχους του «ΙΚ», ενώ 50 Αμερικανοί στρατιώτες έφτασαν (σύμφωνα και με τη «Χουριέτ») στην Τουρκία, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το αντιπυραυλικό οπλικό σύστημα HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), το οποίο έχει τη δυνατότητα να «ενεργοποιηθεί» σε μικρό χρονικό διάστημα και μπορεί να επιχειρήσει κατά στόχων μέχρι και 92 χλμ. μακριά.

Κι ενώ οι στρατιωτικές κινήσεις όλων των πλευρών ξεδιπλώνονται με την επιμονή που απαιτούν τα γεωπολιτικά και αστικά συμφέροντα που καθεμιά τους υπερασπίζεται, μεγαλώνει ο «φόρος αίματος» που πληρώνει ο λαός της Συρίας. Μόνο χτες, τουλάχιστον 40 άμαχοι σκοτώθηκαν σε τουλάχιστον πέντε διαδοχικές βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν σε Ταρτούς, Χασάκα, Χομ και προάστια της Δαμασκού. Την ευθύνη γι' αυτές ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος».

Συνάντηση Ομπάμα - Πούτιν

Στο μεταξύ, εντατικά συνεχίζονται και οι διπλωματικές επαφές που αφορούν διαθέσεις συντονισμού κινήσεων, μεταξύ άλλων, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, ανάμεσα στις οποίες βέβαια παραμένουν βαθιές οι αντιθέσεις. Το θέμα απασχόλησε και τη συνάντηση που είχαν, χτες στο περιθώριο της Συνόδου του G20 οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας, Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τη «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» ο Ομπάμα είπε ότι οι δύο χώρες «δεν έχουν ακόμα καλύψει τα κενά» για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας. Η ίδια πηγή επικαλούνταν δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου που χαρακτήριζε τη συνάντηση των δύο «εποικοδομητική» και προσδιόριζε τις διαφορές ως «τεχνικές», προσθέτοντας ωστόσο: «Θα δούμε αν τις επόμενες μέρες στη Συρία θα μπορέσουμε να πετύχουμε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία. Αν δεν πάρουμε το είδος της συμφωνίας που θέλουμε, θα απομακρυνθούμε από αυτή την προσπάθεια».

Από την άλλη μεριά, το ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ αναφερόταν σε δηλώσεις του Πούτιν, σύμφωνα με τις οποίες οι δύο πλευρές «πέτυχαν κατανόηση η μία απέναντι στην άλλη και απέναντι στα προβλήματα που και οι δυο αντιμετωπίζουμε», ενώ και αυτός αναφέρθηκε σε «τεχνικές πλευρές», που όμως «απαιτούν περαιτέρω επεξεργασία». Πάντως, χτες το απόγευμα, διεθνή ΜΜΕ αναφέρονταν σε συνάντηση που είχαν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών Σ. Λαβρόφ και Τζ. Κέρι, «χωρίς την επίτευξη συμφωνίας». Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έλεγαν ανώνυμα ότι «οι Ρώσοι υπαναχώρησαν σε θέματα όπου εμείς νομίζαμε ότι είχαν συμφωνήσει και επομένως θα επιστρέψουμε για διαβουλεύσεις στις αντίστοιχες πρωτεύουσές μας».

  • Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, αναμένεται στις 9 Σεπτέμβρη στην Αγκυρα, για να συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα «Τουρκο-σαουδαραβικές σχέσεις: Μια προσέγγιση συνεργασίας σε μια περιοχή που μετασχηματίζεται γοργά».
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Μπλεγμένη σε πολυεπίπεδα αντιλαϊκά παζάρια

Σειρά επαφών είχε ο Τούρκος Πρόεδρος στο περιθώριο της Συνόδου του G20

ΑΓΚΥΡΑ - ΧΑΝΓΚΖΟΥ.--

Τους ανοιχτούς «διαύλους» που η τουρκική πλουτοκρατία επιδιώκει να διατηρήσει με πολλούς «εταίρους», βουτώντας όλο και πιο βαθιά σε φονικούς για τους λαούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ανέδειξαν οι διμερείς επαφές που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στην Κίνα. Οι πληροφορίες για όλες τις επαφές ήταν λιγοστές, ενώ γενικά διαφάνηκαν διαθέσεις να μην κοπούν γέφυρες συνεργασίας, παρά τις βαθιές αντιθέσεις σε πολλά θέματα.

Στη συνάντηση που έγινε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, ο Ερντογάν - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - ευχαρίστησε τον Ομπάμα για τη στήριξη της Ουάσιγκτον μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και πρόσθεσε ότι η μακροπρόθεσμη στρατηγική σχέση των δύο χωρών έγινε υποδειγματική στη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα. Πρόσθεσε ακόμα ότι η Τουρκία μένει προσηλωμένη στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» σε Συρία και Ιράκ, ενάντια σε ομάδες όπως το «Ισλαμικό Κράτος» («ΙΚ»), το ΡΚΚ αλλά και οι PYD - YPG, εκφράζοντας την προσδοκία «να μην υπάρξει "διάδρομος τρόμου" στο νότο μας». Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της «τιμωρίας» όσων πρωτοστάτησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη (σ.σ. η Αγκυρα ζητά επίμονα την έκδοση στην Τουρκία του Φετ. Γκιουλέν, που θεωρεί πρωτεργάτη), για το οποίο αόριστα ο Ομπάμα ανέφερε πως «θα βεβαιωθούμε πως εκείνοι που διεξήγαγαν αυτές τις δραστηριότητες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

Ο Ερντογάν συνάντησε όμως και την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, η οποία - στις δηλώσεις της μετά τις συνομιλίες - αναφέρθηκε σε «καλά νέα» που μπορεί το επόμενο διάστημα να υπάρξουν και για το θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους που επισκέπτονται την ΕΕ και για τη δυνατότητα Γερμανών πολιτικών να επισκέπτονται τις γερμανικές δυνάμεις που σήμερα εδρεύουν στη βάση του Ιντσιρλίκ, δύο θέματα που έχουν εξελιχθεί σε βασικά πεδία του παζαριού ανάμεσα στην Αγκυρα και το Βερολίνο, αλλά και τις Βρυξέλλες. Επιπλέον, η «Ντόιτσε Βέλε» μετέδωσε ότι Ερντογάν - Μέρκελ συζήτησαν και «κοινές ανησυχίες για το συνεχιζόμενο εμφύλιο στη Συρία».

Αλλωστε, ο Ερντογάν συνάντησε την Μέρκελ και σε κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, για την οποία έγινε γενικά γνωστό μόνο ότι συζητήθηκε η συνεργασία στο Μεταναστευτικό.

Πάντως, το σύνθετο «αλισβερίσι» Ευρώπης - Τουρκίας, που αποτυπώνεται και στις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό, κυριάρχησε και στη συνάντηση που είχαν στα τέλη της περασμένης βδομάδας οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ μαζί με Τούρκους υπουργούς (Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), στην Μπρατισλάβα. Εκεί η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ισχυρίστηκε ότι «συμφωνούμε καταρχάς» σε «μία ισχυρή δέσμευση για διάλογο», συμπληρώνοντας ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί πρέπει να γίνουν σεβαστές, «είτε πρόκειται για τους όρους κατάργησης της βίζας, των τελωνειακών περιορισμών, τη διαχείριση της προσφυγικής ροής, αλλά και τον οικονομικό τομέα». Μάλιστα, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Μαρκ Ερό, ανέφερε ότι «καθένας γύρω από το τραπέζι αναγνωρίζει τον ρόλο της Τουρκίας ως στρατηγικού εταίρου και κανένας δεν επιδιώκει την επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ». Από τη μεριά της Αγκυρας, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, είπε πως «έχουμε ανάγκη λίγη κατανόηση» και πως «η ΕΕ και η Τουρκία πρέπει να συνεχίσουν την προσήλωση προς μία θετική ατζέντα και να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με επίκεντρο τις κοινές πολιτικές μας αξίες».

Προχωρά το κοινό ρωσο-τουρκικό Ταμείο

Φυσικά, από τις συναντήσεις του Ερντογάν δεν έλειψε αυτή που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία συζητήθηκε και το θέμα του αγωγού «Turkish Stream». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έκανε λόγο για «ειλικρινή και πλήρη συζήτηση», που έδειξε την «αμοιβαία πρόθεση για (την πλήρη) εξομάλυνση των σχέσεων». Σε χωριστές δηλώσεις, ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας, Αλεξέι Ουλιουκάγεφ, είπε ότι οι δυο πλευρές ολοκληρώνουν «την εργασία για τον σχηματισμό ενός ρωσο-τουρκικού επενδυτικού ταμείου (...) Πιστεύω ότι κάποια στιγμή τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο θα έχουμε έναν κατάλογο με προγράμματα και μια γραμμή πιστώσεων για να αρχίσουμε τη δουλειά».

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Επιβεβαιώθηκε η παρακολούθηση του Γάλλου Προέδρου

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», επιβεβαιώνεται ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και στενούς του συνεργάτες το 2012, όπως αποκαλύπτει ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE), Μπερνάρ Μπαρμπιέ. Φυσικά, το περιστατικό αυτό, όπως και η παρακολούθηση του κινητού της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, επίσης από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, δεν είναι και καμία σπουδαία ανακάλυψη, όταν είναι γεγονός η αλληλοπαρακολούθηση όλων των μυστικών υπηρεσιών μεταξύ τους, ή τουλάχιστον αυτή είναι η επιδίωξη.

Ο Μπαρμπιέ, πάντως, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι όταν το 2013 διαμαρτυρήθηκε στον Κιθ Αλεξάντερ πρώην διευθυντής της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, NSA, εκείνος αποδέχτηκε το γεγονός της παρακολούθησης, λέγοντας: «Ησασταν πολύ καλοί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ