Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Μπλεγμένη σε πολυεπίπεδα αντιλαϊκά παζάρια

Σειρά επαφών είχε ο Τούρκος Πρόεδρος στο περιθώριο της Συνόδου του G20

ΑΓΚΥΡΑ - ΧΑΝΓΚΖΟΥ.--

Τους ανοιχτούς «διαύλους» που η τουρκική πλουτοκρατία επιδιώκει να διατηρήσει με πολλούς «εταίρους», βουτώντας όλο και πιο βαθιά σε φονικούς για τους λαούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ανέδειξαν οι διμερείς επαφές που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στην Κίνα. Οι πληροφορίες για όλες τις επαφές ήταν λιγοστές, ενώ γενικά διαφάνηκαν διαθέσεις να μην κοπούν γέφυρες συνεργασίας, παρά τις βαθιές αντιθέσεις σε πολλά θέματα.

Στη συνάντηση που έγινε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, ο Ερντογάν - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - ευχαρίστησε τον Ομπάμα για τη στήριξη της Ουάσιγκτον μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και πρόσθεσε ότι η μακροπρόθεσμη στρατηγική σχέση των δύο χωρών έγινε υποδειγματική στη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα. Πρόσθεσε ακόμα ότι η Τουρκία μένει προσηλωμένη στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» σε Συρία και Ιράκ, ενάντια σε ομάδες όπως το «Ισλαμικό Κράτος» («ΙΚ»), το ΡΚΚ αλλά και οι PYD - YPG, εκφράζοντας την προσδοκία «να μην υπάρξει "διάδρομος τρόμου" στο νότο μας». Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της «τιμωρίας» όσων πρωτοστάτησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη (σ.σ. η Αγκυρα ζητά επίμονα την έκδοση στην Τουρκία του Φετ. Γκιουλέν, που θεωρεί πρωτεργάτη), για το οποίο αόριστα ο Ομπάμα ανέφερε πως «θα βεβαιωθούμε πως εκείνοι που διεξήγαγαν αυτές τις δραστηριότητες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

Ο Ερντογάν συνάντησε όμως και την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, η οποία - στις δηλώσεις της μετά τις συνομιλίες - αναφέρθηκε σε «καλά νέα» που μπορεί το επόμενο διάστημα να υπάρξουν και για το θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους που επισκέπτονται την ΕΕ και για τη δυνατότητα Γερμανών πολιτικών να επισκέπτονται τις γερμανικές δυνάμεις που σήμερα εδρεύουν στη βάση του Ιντσιρλίκ, δύο θέματα που έχουν εξελιχθεί σε βασικά πεδία του παζαριού ανάμεσα στην Αγκυρα και το Βερολίνο, αλλά και τις Βρυξέλλες. Επιπλέον, η «Ντόιτσε Βέλε» μετέδωσε ότι Ερντογάν - Μέρκελ συζήτησαν και «κοινές ανησυχίες για το συνεχιζόμενο εμφύλιο στη Συρία».

Αλλωστε, ο Ερντογάν συνάντησε την Μέρκελ και σε κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, για την οποία έγινε γενικά γνωστό μόνο ότι συζητήθηκε η συνεργασία στο Μεταναστευτικό.

Πάντως, το σύνθετο «αλισβερίσι» Ευρώπης - Τουρκίας, που αποτυπώνεται και στις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό, κυριάρχησε και στη συνάντηση που είχαν στα τέλη της περασμένης βδομάδας οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ μαζί με Τούρκους υπουργούς (Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), στην Μπρατισλάβα. Εκεί η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ισχυρίστηκε ότι «συμφωνούμε καταρχάς» σε «μία ισχυρή δέσμευση για διάλογο», συμπληρώνοντας ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί πρέπει να γίνουν σεβαστές, «είτε πρόκειται για τους όρους κατάργησης της βίζας, των τελωνειακών περιορισμών, τη διαχείριση της προσφυγικής ροής, αλλά και τον οικονομικό τομέα». Μάλιστα, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Μαρκ Ερό, ανέφερε ότι «καθένας γύρω από το τραπέζι αναγνωρίζει τον ρόλο της Τουρκίας ως στρατηγικού εταίρου και κανένας δεν επιδιώκει την επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ». Από τη μεριά της Αγκυρας, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, είπε πως «έχουμε ανάγκη λίγη κατανόηση» και πως «η ΕΕ και η Τουρκία πρέπει να συνεχίσουν την προσήλωση προς μία θετική ατζέντα και να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με επίκεντρο τις κοινές πολιτικές μας αξίες».

Προχωρά το κοινό ρωσο-τουρκικό Ταμείο

Φυσικά, από τις συναντήσεις του Ερντογάν δεν έλειψε αυτή που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία συζητήθηκε και το θέμα του αγωγού «Turkish Stream». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έκανε λόγο για «ειλικρινή και πλήρη συζήτηση», που έδειξε την «αμοιβαία πρόθεση για (την πλήρη) εξομάλυνση των σχέσεων». Σε χωριστές δηλώσεις, ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας, Αλεξέι Ουλιουκάγεφ, είπε ότι οι δυο πλευρές ολοκληρώνουν «την εργασία για τον σχηματισμό ενός ρωσο-τουρκικού επενδυτικού ταμείου (...) Πιστεύω ότι κάποια στιγμή τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο θα έχουμε έναν κατάλογο με προγράμματα και μια γραμμή πιστώσεων για να αρχίσουμε τη δουλειά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ