Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντατικές επαφές τις επόμενες μέρες

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τρεις διαδοχικές συναντήσεις (σήμερα, αύριο και στις 10 Σεπτέμβρη) θα έχουν αυτή τη βδομάδα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο της νέας φάσης εντατικών διαπραγματεύσεων που αναμένονται να κορυφωθούν πριν τη φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στα μέσα του μήνα.

Σε δηλώσεις που έκανε το Σαββατοκύριακο, ο Ν. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τη βούληση του κυπριακού λαού, έχουμε βελτιώσει σημαντικές και κρίσιμες παραμέτρους σχεδίων που στο παρελθόν απέρριψε ο κυπριακός λαός» και μεταξύ άλλων εμφάνισε ως θετικό επίτευγμα την εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις. Επίσης, έκανε λόγο για συμφωνία που έχει ήδη επιτευχθεί για κατοχύρωση των τεσσάρων «βασικών ελευθεριών» (κεφαλαίου, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και ανθρώπων) της ΕΕ, στην εφαρμογή των οποίων προσβλέπουν πολλά μονοπώλια προσδοκώντας λύση του Κυπριακού, για να επισπεύσουν διάφορα επιχειρηματικά σχέδια.

Ο Κύπριος Πρόεδρος υποστήριξε ακόμα ότι διαμορφώνονται μελέτες και προτάσεις που προωθούν «την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη στο κράτος που θα δημιουργήσουμε. Αναγνωρίζεται εμπράκτως ο σεβασμός στο δικαίωμα του ιδιοκτήτη περιουσίας με πέντε επιλογές ως θεραπεία. Διαμορφώνουμε ένα σύστημα διακυβέρνησης όπου δεν θα υπάρχουν αδιέξοδα και μειώνουμε στον ελάχιστο βαθμό τους κινδύνους ρήξης», αναφερόμενος σε πλευρές που αφορούν σε μεγάλο βαθμό τη διασφάλιση μελλοντικών μονοπωλιακών επενδύσεων και μεταξύ άλλων κατέληξε: «Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι».

Στο μεταξύ, κυπριακά δημοσιεύματα εμφανίζουν ως πολύ πιθανή μια τριμερή συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί με τον γγ του ΟΗΕ τις μέρες της Συνέλευσης του ΟΗΕ, κάτι που πολλοί ερμηνεύουν ως «σημάδι» επιτάχυνσης των προσπαθειών «λύσης», ενώ συνεχίζονται τα «σενάρια» και ως προς την πιθανότητα συνάντησης και με Τουρκία - Βρετανία - Ελλάδα (δηλαδή τις «εγγυήτριες δυνάμεις» σύμφωνα με τις τελευταίες εν ισχύ διεθνείς Συνθήκες), ενδεχόμενο που προς το παρόν η Λευκωσία φαίνεται να αποφεύγει, σε αντίθεση με την Αγκυρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ