ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ G-20 ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Οι ανταγωνισμοί και η επιδίωξη συμβιβασμών πάνε χέρι - χέρι

Η κλασική «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών
Η κλασική «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών
Χτες ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής του λεγόμενου G-20, των 20 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, στην πόλη Χανγκσού της Κίνας, με ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο ως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί ένα ευχολόγιο για να συγκεραστούν οι σφοδροί ανταγωνισμοί που είναι χαρακτηριστικό του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Βεβαίως, οι καπιταλιστές, ενώ εντείνουν την εκμετάλλευση των λαών, μεταξύ τους τρώγονται στο κυνήγι του μέγιστου κέρδους. Αυτό φάνηκε και στην Κίνα, στη συνάντηση των ηγετών από τις 19 χώρες του συγκεκριμένου φόρουμ, δηλαδή Αργεντινής, Αυστραλίας, Βραζιλίας, Καναδά, Κίνας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ινδίας, Ινδονησίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας, Μεξικού, Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας, Νότιας Αφρικής, Τουρκίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ και της ΕΕ ως συνόλου, αλλά και των παγκόσμιων ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή η Παγκόσμια Τράπεζα, και από τις πολλές διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις. Επίσης, προσκεκλημένοι ήταν ηγέτες και από τις εξής χώρες: Τσαντ, Αίγυπτο, Καζακστάν, Λάος, Σενεγάλη, Ισπανία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη. Τις συζητήσεις απασχόλησε η αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη σε πολλές από τις χώρες, οι επιπτώσεις από την απόφαση εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, η διαπάλη στα πεδία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, οι προσφυγικές ροές που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με τις επεμβάσεις τους, οι λεγόμενες κλιματικές αλλαγές, γεγονός που η κάθε αστική τάξη επιχειρεί να αξιοποιήσει προωθώντας τα ιδιαίτερα συμφέροντά της.

Στις πρώτες πληροφορίες για το κοινό ανακοινωθέν, έγινε γνωστό ότι οι ηγέτες κάνουν εκκλήσεις για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και «μοίρασμα των βαρών που αντιστοιχούν».

Η Σύνοδος G-20 κάλεσε, επίσης, να υπάρξει αύξηση των δημοσίων δαπανών και όχι μόνο νομισματική χαλάρωση, προκειμένου να πάρει πάλι μπροστά η παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας παράλληλα το ρόλο της καινοτομίας ως «μοχλού ανάπτυξης». «Οι δημοσιονομικές στρατηγικές μας είναι εξίσου σημαντικές (με τη νομισματική πολιτική). Καθιστούμε τη δημοσιονομική πολιτική και τις δημόσιες δαπάνες πιο ευνοϊκές στην ανάπτυξη» σημειώνεται.

Ξεχωριστό κεφάλαιο του ανακοινωθέντος αναμενόταν να αφορά και τη λεγόμενη «καταπολέμηση της φοροαποφυγής» και των «φορολογικών παραδείσων», που δημιουργεί το ίδιο το σύστημα.

Και φυσικά, δίνεται έμφαση στις λεγόμενες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» σε όλες τις χώρες, δηλαδή το παραπέρα χτύπημα όποιου εργατικού δικαιώματος έχει απομείνει.

Η Κίνα προωθεί τους εμπορικούς «δρόμους του μεταξιού»

Το στίγμα έδωσε στην εναρκτήρια ομιλία του ο οικοδεσπότης Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, που υπογράμμισε τη σημασία του G-20 στη λήψη αποφάσεων που αφορούν παγκόσμια ζητήματα. Εκανε αναφορά σε μια «παγκόσμια οικονομία με στρατηγικό όραμα» και προέτρεψε τους ηγέτες του G-20 να στραφούν «από την αντιμετώπιση της κρίσης στη μακροπρόθεσμη διακυβέρνηση της οικονομίας». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, αλλά αντιμετωπίζει πολλαπλούς κινδύνους και προκλήσεις όπως η ανεπαρκής αναπτυξιακή ορμή, η έλλειψη ζήτησης, η επαναλαμβανόμενη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές και το υποτονικό διεθνές εμπόριο και οι υποτονικές επενδύσεις. Οκτώ χρόνια μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται και πάλι σε μια κρίσιμη φάση. Η αναπτυξιακή ορμή που είχε φέρει το προηγούμενο κύμα τεχνολογικής προόδου εξασθενεί, ενώ το τελευταίο κύμα τεχνολογικής και βιομηχανικής επανάστασης δεν έχει ακόμη πάρει μπροστά». Επίσης, σημείωσε ότι «ο πληθυσμός γερνάει και η επιβράδυνση της πληθυσμιακής ανάπτυξης επιβαρύνει επίσης την οικονομία και την κοινωνία μεγάλων χωρών, ενώ η οικονομική παγκοσμιοποίηση αντιμετωπίζει οπισθοδρομήσεις, καθώς ο προστατευτισμός σηκώνει κεφάλι και πλήττονται πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες. Παρά τη σημαντική πρόοδο στις κανονιστικές μεταρρυθμίσεις, κίνδυνοι όπως η υψηλή μόχλευση συσσωρεύονται». Επίσης, προέτρεψε τους ηγέτες να «συνταγογραφήσουν φάρμακα ώστε η υποτονική παγκόσμια οικονομία να μπει σ' ένα δρόμο εύρωστης, βιώσιμης, ισορροπημένης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς».

Ο Κινέζος Πρόεδρος, με τον «αέρα» του ηγέτη της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο, που προωθεί για τα δικά της μονοπώλια τους «σύγχρονους δρόμους του μεταξιού», κατέθεσε ένα πλαίσιο 5 σημείων για την «ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης». Πρότεινε συγκεκριμένα:

-- Ενίσχυση στο συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών τους, ώστε να προωθήσουν από κοινού την ανάπτυξη και να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

-- Ανανέωση των αναπτυξιακών μοντέλων και εξερεύνηση νέων αναπτυξιακών κινήτρων.

-- Βελτίωση της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης.

-- Οικοδόμηση μιας ανοικτής παγκόσμιας οικονομίας και προώθηση της απελευθέρωσης και της διευκόλυνσης του εμπορίου και των επενδύσεων.

-- Προώθηση της «Ατζέντας του 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη», για μια ανάπτυξη στην οποία να συμμετέχουν όλοι.

Επίσης, ως θετικό στη διμερή συνάντηση ΗΠΑ - Κίνας αναφέρεται η κοινή βούληση να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Παρισιού για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Η Κίνα, επίσης, δηλώνει ότι οι ξένες άμεσες επενδύσεις θα αυξηθούν περίπου 4% στο β' εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με έκθεση του Κρατικού Κέντρου Πληροφοριών.

Βεβαιώσεις περί ανάκαμψης στη Ρωσία

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην ομιλία του υποστήριξε ότι η οικονομία της χώρας του έχει σταθεροποιηθεί και ότι επόμενος στόχος είναι να περιοριστεί το έλλειμμα.

«Η οικονομία μας σταθεροποιήθηκε... Σχεδιάζουμε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο το έλλειμμα του προϋπολογισμού και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να μειώσουμε την εξάρτηση των εσόδων του προϋπολογισμού από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος. Τα ίδια επανέλαβε και στη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου της διακρατικής συνεργασίας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική).

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσίας και όπως δηλώθηκε, διερευνήθηκαν οι δυνατότητες παραπέρα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.

ΗΠΑ - Γερμανία

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, και ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη συνάντηση που είχαν, υπογράμμισαν «τη σημασία τού να χρησιμοποιήσει η G-20 όλα τα εργαλεία πολιτικής - νομισματικά, δημοσιονομικά και διαρθρωτικά - προκειμένου να πετύχει ισχυρή, βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη» Ο Λιου στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να διασφαλιστεί συνεχής οικονομική σταθερότητα, καθώς η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση επεξεργάζονται τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διπλωματική και στρατιωτική κινητικότητα

Οπως αναμενόταν, και το ζήτημα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, που είναι ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική, για τη γεωστρατηγική της θέσης και τον πλούτο της, συζητήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών της G-20.

Στη συνάντηση των Προέδρων των ΗΠΑ, Γαλλίας και της καγκελαρίου της Γερμανίας, συμφωνήθηκε να ενταθούν οι προσπάθειες για τη διεξαγωγή στο επόμενο διάστημα άλλης μιας συνάντησης του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας, των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας, Ουκρανίας, Ρωσίας, για να συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επίσης στη διμερή συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, ανέφερε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου εφαρμοστεί η εκεχειρία στην Ουκρανία που προβλέπει η συμφωνία του Μινσκ. Αλλά η κυβέρνηση του Κιέβου είναι αυτή που κωλυσιεργεί στην εφαρμογή των προβλέψεων του Μινσκ (απομάκρυνση βαρέος οπλισμού, πολιτική διευθέτηση, ειδικό καθεστώς αυτονομίας, οικονομική στήριξη) και είναι σαν να μην υπάρχει για τον Αμερικανό Πρόεδρο - προστάτη του πραξικοπηματικού καθεστώτος, κόντρα στην καπιταλιστική Ρωσία και τα συμφέροντά της στην περιοχή.

Στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, τους θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες που αντιδρούν στο καθεστώτος του Κιέβου, εφαρμόζεται σε γενικές γραμμές η κατάπαυση του πυρός. Μεμονωμένα περιστατικά που σημειώνονται από την πλευρά του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών ταγμάτων, αποδίδονται από τους πολιτοφύλακες σε ορισμένους διοικητές που δεν εφαρμόζουν τις διαταγές της κεντρικής διοίκησης για τήρηση της εκεχειρίας.

Στο μεταξύ, μετά από συγκέντρωση λιγοστών αντι-Ρώσων διαδηλωτών πυρπολήθηκε το κανάλι «Ιντερ» στο Κίεβο, που θεωρείται φιλικό στη Ρωσία, ενώ συνελήφθη ένας ως ύποπτος για τη ρίψη βόμβας.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία ξεκίνησε χτες στρατιωτικές ασκήσεις στη νότια περιφέρειά της, κοντά στη Χερσόνησο της Κριμαίας και στο Βόρειο Καύκασο και τη Μαύρη Θάλασσα. Οι ασκήσεις αυτές - με την κωδική ονομασία «Καύκασος 2016» - θα διεξαχθούν μέχρι το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη και γίνονται λίγο διάστημα μετά την καταγγελία ότι η κυβέρνηση του Κιέβου έστειλε δολιοφθορείς στη Χερσόνησο της Κριμαίας, που έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία.

ΡΩΣΙΑ - Σ. ΑΡΑΒΙΑ
Συμφωνία για τις δυσκολίες στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου

Στο περιθώριο της Συνόδου του G20, Ρωσία και Σαουδική Αραβία συμφώνησαν στη σύσταση μιας ομάδας δράσης για να επανεξετάσει τα θεμελιώδη της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου και να προτείνει μέτρα και δράσεις που θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα. Οι υπουργοί Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ και Χάλιντ αλ-Φαλίχ, αντίστοιχα, σε κοινό ανακοινωθέν τους δηλώνουν ότι η συνεργασία περιλαμβάνει τρόπους για να σταθεροποιηθούν οι διεθνείς αγορές πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου και του περιορισμού της παραγωγής αργού.

Γίνεται λόγος για στενή συνεργασία μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών ώστε να εξασφαλιστούν βιώσιμα επίπεδα για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις, ενώ θα υπάρξει συνεργασία και για τις «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», ένας τομέας όπου τα ενεργειακά μονοπώλια που ευθύνονται για τη ρύπανση του πλανήτη, τώρα δείχνουν την ...ευαισθησία τους γιατί διαβλέπουν νέα πεδία κερδοφορίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ