ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Διαβεβαιώνει το κεφάλαιο ότι μπορεί καλύτερα

Αποκαλυπτική της στρατηγικής σύμπλευσης με την κυβέρνηση η αξίωση του προέδρου της ΝΔ να «κλείσουν» οι «αξιολογήσεις» το συντομότερο δυνατό...

Μια σειρά διαβεβαιώσεων στο κεφάλαιο ότι είναι πολύ πιο έτοιμος και αποφασισμένος από τον Αλ. Τσίπρα να υλοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο τα αντιλαϊκά μέτρα - προαπαιτούμενα για την αναθέρμανση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, έδωσε αργά προχτές το βράδυ ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ».

Επιτάχυνση αναδιαρθρώσεων και αλλαγή «συνταγής»

Ασκώντας κριτική - αλλά, αντικειμενικά, και πίεση - στην κυβέρνηση για το «τρέξιμο» των αναδιαρθρώσεων, είπε: «Το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή είναι ότι, δυστυχώς, και αυτό το πρόγραμμα το οποίο συμφωνήθηκε, ως προς τα σωστά του δεν εφαρμόζεται, γιατί (...) δεν μπορείς να κάνεις "ολίγον" μεταρρυθμίσεις. 'Η κάνεις μεταρρυθμίσεις ή δεν κάνεις μεταρρυθμίσεις. Αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση. Και ως προς το δημοσιονομικό σκέλος, δυστυχώς αυτό το οποίο συμβαίνει, είναι ότι ακολουθείται η λάθος συνταγή».

Εμφανίζοντας, δε, εαυτόν ως πιο κατάλληλο να παζαρέψει τους στόχους του κεφαλαίου με τους «εταίρους» του στο εξωτερικό, πρόσθεσε: «Το βασικό πρόβλημα της χώρας σήμερα είναι η αξιοπιστία. Η χώρα μπορεί να διεκδικήσει από την Ευρώπη κάτι καλύτερο και στο χρέος και στο πρωτογενές πλεόνασμα. Το θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο την επομένη μέρα, μετά το 2018, να υπάρχει μείωση των στόχων του τωρινού πλεονάσματος. Εμείς τι συνεισφέρουμε σε αυτήν τη συζήτηση; Την καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις (...) Με αυτά τα μυαλά φοβάμαι ότι η χώρα γίνεται ολοένα και πιο αναξιόπιστη. Γι' αυτό και λέω ότι η πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση εμπιστοσύνης και η εμπιστοσύνη είναι καθοριστική για να μπορούμε να πετύχουμε και μία νέα συμφωνία με την Ευρώπη».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, τονίζοντας και αυτός την ανάγκη του κεφαλαίου για επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης, σημείωσε: «Δεν αντέχει η χώρα άλλη μια παράταση της διαπραγμάτευσης. Διότι κάποια στιγμή στις αρχές του 2017 τελειώνουν και πάλι τα λεφτά. Και κάθε φορά που βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο παίζεται το ίδιο παιχνίδι. Πιο αυστηρά μέτρα, η οικονομία βουλιάζει πιο βαθιά σε ύφεση (...) Εχει ευθύνη ο κ. Τσίπρας να πάρει τα 2,8 δισ. και να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα και να κλείσει και τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Αν δεν μπορεί να το κάνει να σηκωθεί να φύγει, να παραιτηθεί».

Ποιος «πιστεύει» πιο πολύ τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις...

Στο πλαίσιο του διαγκωνισμού για το ποιος... πιστεύει περισσότερο τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε: «Εγώ θα κάνω μεταρρυθμίσεις (...) και θα τις κάνω όχι γιατί είναι στο μνημόνιο αλλά γιατί έτσι πιστεύω. Γιατί πιστεύω ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος, φιλελεύθερος, που να στηρίζει την επιχειρηματικότητα, που να προσελκύει επενδύσεις, που να μειώνει και φορολογικούς συντελεστές και δαπάνες και να μπορεί να βάλει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, ώστε να υπάρχει ένα δίκαιο κοινωνικό μέρισμα για όλους και να μη μένει κανείς πίσω».

Σε μια τέτοια βάση και προκειμένου να πείσει το λαό να υπομείνει την αντιλαϊκή κλιμάκωση, περιμένοντας τούτο το μέρισμα - ψίχουλα που θα του πετάξουν από το τραπέζι τους οι «καρχαρίες», ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Η εντολή που πήρα είναι να προτείνω στους Ελληνες μία συμφωνία αλήθειας, έναν διαφορετικό δρόμο εξόδου από την κρίση. Και αυτός ο διαφορετικός δρόμος δεν μπορεί να στηρίζεται σε υποσχέσεις, σε παροχές χωρίς αντίκρισμα. Δεν πρόκειται να αντιγράψω τις κακές συνήθειες άλλων αρχηγών αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Εξ ου και υποσχέθηκε μείωση και όχι κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, «μείωση» του Δημοσίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, «μέσα από μια αναλογία αποχωρήσεων και νέων προσλήψεων» κ.λπ.

Σχετικά με την απόφασή του να ζητάει πρόωρες εκλογές, για την οποία δέχεται μπόλικη κριτική από αστικά επιτελεία, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «το κόστος παραμονής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσης», και δήλωσε: «Αισθάνομαι απολύτως δικαιωμένος που ζήτησα εκλογές. Θα εξακολουθώ να τις ζητώ με απόλυτη επιμονή και συστηματικότητα».

«Οσο καθυστερούμε τόσο πιο δύσκολο θα είναι το έργο της επόμενης κυβέρνησης», πρόσθεσε, φροντίζοντας και αυτός να προετοιμάσει το γνωστό επιχείρημα της «καμένης γης» για την περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση...

«Ανανέωση» και «διεύρυνση»

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης που σκοπεύει να συγκροτήσει, υποσχέθηκε: «Θα είναι μια κυβέρνηση των αρίστων. Θα υπάρχουν στην κυβέρνησή μου και στελέχη έξω από την πολιτική (...) Ερχομαι να κάνω πραγματικές μεταρρυθμίσεις και δεν πρόκειται να ανεχτώ αποκλίσεις από αυτό από κανέναν και αυτή θα είναι και η εντολή την οποία θα πάρω».

Ειδικά για το κόμμα του έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «είναι χρέος μου (...) να ανανεώσω τη ΝΔ και σε πρόσωπα. Και να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών, αυτήν την ανανέωση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα τη δείτε».

Δίνοντας και στίγμα «διεύρυνσης», δήλωσε ότι «η ΝΔ είναι μία μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Σε αυτήν την παράταξη χωράει και ο παραδοσιακός κεντρώος, χωράει και ο μετριοπαθής φιλελεύθερος κεντρώος, χωράει και κάποιος ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερός και ο οποίος είναι απολύτως απηυδισμένος με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και αναζητεί μία πολιτική διέξοδο ή διεύρυνση».

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη - Κ. Καραμανλή

Χτες, εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στην Αθήνα με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, με τις διαρροές να κάνουν λόγο για συζήτηση πάνω σε όλα τα τρέχοντα θέματα και τις πολιτικές εξελίξεις.

Η συνάντηση εκτιμάται ότι επιχειρεί να δώσει ένα «μήνυμα ενότητας» της ΝΔ και να «επικυρώσει» την αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη στην παραπάνω συνέντευξη ότι «η ΝΔ είναι συμπαγής και ενωμένη», στον απόηχο της υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ και της επιλογής της σημερινής ηγεσίας του κόμματος να μην τοποθετηθεί επί του θέματος και των κατηγοριών περί «πειραγμένων» δημοσιονομικών στοιχείων επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Επιμένει στις θέσεις του για την αναμόρφωση στο «κέντρο»

Στο δικό του καμβά κινείται το Ποτάμι, σε ό,τι αφορά τις συνεχιζόμενες διεργασίες αναμόρφωσης στο χώρο της εγχώριας, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, «κεντροαριστεράς» και του «κέντρου», όπου φαίνεται να κρατά αποστάσεις από τις αντίστοιχες προσεγγίσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

«Η κοινωνία μπορεί να υποφέρει από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά δεν νοσταλγεί το παρελθόν. Δεν θέλει να γυρίσει στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», είπε χτες χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ». Επέμεινε δε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συμπράξει προεκλογικά με κάποιο κόμμα, αφήνοντας βέβαια ορθάνοιχτο κάθε ενδεχόμενο για μετά.

«Το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομο μαζί με τους συμμάχους του, εκτός αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα τρίτο εκσυγχρονιστικό και μεταρρυθμιστικό πόλο» επέμεινε, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για κοινή συνέντευξη Τύπου του ίδιου και της Φώφης Γεννηματά στις 20/9, για να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση οι διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού του νέου φορέα από την «κοινωνία».

Ερωτώμενος για τα όσα λέει η Φ. Γεννηματά για τις ...εκλεκτικές σχέσεις του Στ. Θεοδωράκη με τη ΝΔ, ο Στ. Θεοδωράκης το αντιγύρισε: «Η κ. Γεννηματά ήταν υπουργός της δεξιάς. Υπουργός μιας κυβέρνησης που είχε πρώτο ρόλο η ΝΔ. Πριν ανακαλύψουν το χάος, συγκυβερνούσαν με τη ΝΔ».

Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του ότι η λύση για τη χώρα δεν είναι η κυβερνητική συνεργασία με τους «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». Αλλη μια σπόντα προς το ΠΑΣΟΚ, όπου αρκετοί φαίνεται να καλοβλέπουν μια συνεργασία σε κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία.

Απαντώντας, δε, στο ερώτημα «αν θα επιμείνει στο διάλογο με την κυρία Γεννηματά», ο Στ. Θεοδωράκης είπε ότι η υπόθεση του «κέντρου» δεν πρέπει να ναυαγήσει, γι' αυτό άλλωστε το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού, παραβλέποντας τα όσα ακούστηκαν σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ, απηύθυνε πρόταση για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Και εξήγησε: «Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε μια ομοσπονδία με το ΠΑΣΟΚ. Ολοι αυτοί που μετέχουμε στον διάλογο του κέντρου, θέλουμε κάτι καινούργιο και όχι να προσχωρήσουμε στο παλιό».

Ερωτώμενος για το αν θα μπορούσε ένα άλλο πρόσωπο να ηγηθεί του «νέου Κινήματος», κι όχι ο ίδιος ή η Γεννηματά, είπε: «Εχω ξεκαθαρίσει και στους συμμάχους μας ότι αν υπάρξει μια προσωπικότητα που θα ενώσει όλους τους εκσυγχρονιστές και τους μεταρρυθμιστές, τότε δεν θα είμαι υποψήφιος».

Στο ερώτημα, εξάλλου, για πιθανή υποψηφιότητα Σημίτη, είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός «είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο, σταθεροποίησε τη χώρα σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, έχει διεθνή αναγνώριση, και είναι προσβολή να του ζητάμε να λύσει τις διαφορές στο κέντρο». Συμπλήρωσε ότι πρέπει να επιφυλάξουν στον Κ. Σημίτη διαφορετικούς ρόλους στο μέλλον.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Εξέτασε αιτήματα άρσης ασυλίας για τους Δ. Δημητριάδη και Π. Καμμένο

Τις εισαγγελικές προτάσεις για την άρση ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδη και του υπουργού Αμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένου, εξέτασε την Πέμπτη η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

Οσον αφορά τον Δ. Δημητριάδη, κατηγορείται για εξύβριση με την αιτιολογία ότι καταφέρθηκε με υβριστικές εκφράσεις ενάντια σε άτομο που επιχείρησε να χαλάσει πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ ψήφισε κατά της άρσης, με το σκεπτικό ότι αυτού του είδους οι αντιπαραθέσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας, ειδικά για το βουλευτή φαίνεται καθαρά ότι ήταν σε κατάσταση άμυνας, ενώ στα όσα προέβη ο μηνυτής του βουλευτή υποκρύπτεται και πολιτική σκοπιμότητα.

Κατά της άρσης τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων ψήφισαν υπέρ της άρσης. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν ισοψηφία, καθώς 5 βουλευτές (3 του ΣΥΡΙΖΑ, 1 του ΚΚΕ και 1 των ΑΝΕΛ) ψήφισαν κατά της άρσης και 5 βουλευτές (ένας από τα υπόλοιπα κόμματα) υπέρ, οπότε το λόγο θα έχει η Ολομέλεια.

Οσον αφορά τον Π. Καμμένο, κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή είχε χαρακτηρίσει «χρυσαυγίτες» ομάδα ατόμων που τον προπηλάκισε, όταν είχε περιοδεύσει στην Κω για το θέμα του Προσφυγικού. Η πλειοψηφία της Επιτροπής αποφάσισε να προτείνει στην Ολομέλεια την απόρριψη του εισαγγελικού αιτήματος.

Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ, με βάση το ίδιο σκεπτικό που ανέπτυξε και για την υπόθεση Δημητριάδη, ψήφισε κατά της άρσης. Κατά ψήφισαν επίσης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων. Υπέρ της άρσης ψήφισαν ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ