ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Από φέτος οι αλλαγές στο Γυμνάσιο

Με την κυβέρνηση να επιχειρεί να διαμορφώσει στη λαϊκή οικογένεια εικόνα αναβάθμισης των σχολείων, χτυπά τη Δευτέρα το πρώτο κουδούνι για τα σχολεία. Στο επίκεντρο βρίσκονται τις τελευταίες μέρες και οι αλλαγές που φέρνει στο Γυμνάσιο με Προεδρικό Διάταγμα, οι οποίες θα εφαρμοστούν από φέτος.

Μεταξύ άλλων, το υπουργείο μιλά για «ελάφρυνση» του προγράμματος του Γυμνασίου κατά 3 ώρες, που μεταφράζεται σε περικοπές σε βασικά μαθήματα, όπως φιλολογικά και φυσικές επιστήμες και σημαίνει 1.863 καθηγητές λιγότερους στα σχολεία, ενώ ταυτόχρονα επανέρχεται η δυνατότητα τρίτης ανάθεσης για τη διδασκαλία μαθημάτων, που σημαίνει ότι π.χ. ο θεολόγος θα μπορεί να διδάσκει ιστορία, ο πολιτικός μηχανικός να διδάσκει μαθηματικά κ.ο.κ.

Οι αλλαγές που έρχονται με Προεδρικό Διάταγμα και θα ισχύσουν από φέτος προβλέπουν ότι τα μαθήματα στο Γυμνάσιο εκτείνονται έως τις 31 Μάη με εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς σε Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Ιστορία, διαίρεση του διδακτικού έτους σε τετράμηνα αντί για τρίμηνα, πιλοτική εφαρμογή της περιγραφικής αξιολόγησης παράλληλα με την αριθμητική σε ορισμένα σχολεία, ένταξη των Βιωματικών Δράσεων και Συνθετικών Εργασιών στο πλαίσιο συγκεκριμένων γνωστικών αντικειμένων, θέσπιση «Ημέρας Επαγγελματικού Προσανατολισμού», ενισχυτική εκπαίδευση το δεύτερο δεκαήμερο του Ιούνη, για όσους δεν προαχθούν σε κάποιο μάθημα, και επαναληπτική εξέτασή τους το τρίτο δεκαήμερο του Ιούνη. Το υπουργείο Παιδείας προσδίδει σε καθένα από τα παραπάνω μέτρα χαρακτηρισμούς όπως «ουσιαστική μαθησιακή διαδικασία», «παιδαγωγική και κοινωνική πολιτική» και επικλήσεις στις ανάγκες των μαθητών, απευθυνόμενο κυρίως στη λαϊκή οικογένεια, η οποία βλέπει κάθε χρόνο να χειροτερεύουν οι όροι και για τη μόρφωση των παιδιών της.

Στο μεταξύ, προχτές το βράδυ, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε άλλες 1.316 προσλήψεις αναπληρωτών ειδικοτήτων που αφορούν τους κλάδους ΠΕ08 Καλλιτεχνικών και ΠΕ32 Θεατρικών Σπουδών σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας χτες στην ΕΡΤ, δήλωσε, στο πλαίσιο του γενικότερου κλίματος «επιστροφής στην κανονικότητα» που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, πως τα σχολεία ξεκινούν με δασκάλους και βιβλία από την πρώτη μέρα μετά από 30 χρόνια, ενώ σε ό,τι αφορά τους μόνιμους διορισμούς έκανε λόγο για 20.000 διορισμούς μέχρι το 2020 ξεκινώντας «από του χρόνου».

ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ ΨΥΧΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ
Μπαλώματα αντί για μόνιμους διορισμούς

Σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη, στη 1 μ.μ., στο υπουργείο Υγείας, καλεί η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο χώρο της απεξάρτησης

«Λύσεις» με ημερομηνία λήξης, που καταστρατηγούν εργασιακά δικαιώματα, αποδιαρθρώνουν εργασιακές σχέσεις και υπονομεύουν την αποδεδειγμένη ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, είναι η απάντηση της κυβέρνησης και στην περίπτωση των καινοτόμων Πολυδύναμων Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων (ΠΨΚ) του ΚΕΘΕΑ, που βρίσκονται ένα βήμα πριν την παύση λειτουργίας τους, λόγω λήξης των 8μηνων συμβάσεων του προσωπικού (πάνω από 40 άτομα) την Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη.

Συγκεκριμένα, με τροπολογία (Αριθμ. 296/9/2016) που προστέθηκε προχτές σε νομοσχέδιο που αφορά τα προϊόντα καπνού, το υπουργείο Υγείας εντάσσει το «μπλοκάκι» και στο ΚΕΘΕΑ (μετά τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα Κέντρα Υγείας της επαρχίας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον ΟΚΑΝΑ κ.α.). Δηλαδή, δίνει τη «δυνατότητα» στο φορέα να προσφύγει σε «συνεργασίες» με γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους κ.ά. «υπό καθεστώς έκδοσης από αυτούς δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών», αντί να καλύψει τις πάγιες και διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες με μόνιμο προσωπικό, δημιουργώντας προϋποθέσεις σταθερότητας και ασφάλειας όχι μόνο στους εργαζόμενους, αλλά και στους αποδέκτες των υπηρεσιών τους.

Τη συγκεκριμένη τροπολογία καταψήφισε το ΚΚΕ, επισημαίνοντας δια στόματος του βουλευτή Γιώργου Λαμπρούλη τη «διαφωνία μας με τις συγκεκριμένες εργασιακές σχέσεις ανεξαρτήτως διαστήματος. Ας φροντίζατε να καλύψετε τα κενά πριν, με μόνιμο και σταθερό προσωπικό. Αυτή είναι πάγια θέση μας, πάγια αρχή μας».

Θυμίζουμε ότι λίγες μέρες πριν, οι εργαζόμενοι του ΠΨΚ Θεσσαλονίκης καλούσαν το υπουργείο Υγείας να εξασφαλίσει επαρκείς, μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας για την κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων, ειδικά κατά την περίοδο της κρίσης, αναγκών του πληθυσμού, αφού «κάθε επιθεματική λύση του τύπου 8μηνες συμβάσεις, "μπλοκάκια", εθελοντική εργασία, εξωτερικές δωρεές, αποδεικνύεται μακροπρόθεσμα επιζήμια».

Να σημειωθεί ότι όπου έχουν υπάρξει εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» - οι οποίοι υποκριτικά θεωρούνται «συνεργάτες» - ενώ προσφέρουν μισθωτή εργασία, δεν έχουν δικαιώματα που ισχύουν ακόμη για μισθωτούς (σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ωράριο, δε δικαιούνται αποζημίωση, ούτε καν επίδομα ανεργίας).

Διεκδικούν προσλήψεις και συμβάσεις αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης

Να συνεχιστεί η λειτουργία των ΠΨΚ, να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να μετατραπούν όλες οι μορφές εργασιακών σχέσεων στον Οργανισμό σε συμβάσεις αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης, απαιτεί η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στην απεξάρτηση, με ανακοίνωσή της. Καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της Δευτέρας 12 Σεπτέμβρη, στη 1 μ.μ., στο υπουργείο Υγείας.

«Η πολιτική συρρίκνωσης και υποβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών απεξάρτησης, Υγείας και Πρόνοιας, την οποία απαρέγκλιτα εφαρμόζει η κυβέρνηση σύμφωνα και προς τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τους μονοπωλιακούς ομίλους, έχει θύματα και θύτες, χαμένους και κερδισμένους (...). Στην περίπτωση των Πολυδύναμων Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων (...) η εφαρμογή αυτής της πολιτικής είναι εγκληματική! Πολύ περισσότερο που ως καλύτερη λύση γι' αυτούς προτείνεται η συνέχιση λήψης υπηρεσιών από τα ΠΨΚ - στο μέλλον - από εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σταθερότητα και συνέχεια της θεραπευτικής σχέσης με τους εξυπηρετούμενους», υπογραμμίζει η Επιτροπή Αγώνα.

Τι είναι τα ΠΨΚ

Τα ΠΨΚ του ΚΕΘΕΑ λειτουργούν από το 2013 σε 7 πόλεις και υποστηρίζουν θεραπευτικά, άτομα με διπλή διάγνωση (εξάρτηση και ψυχιατρική διαταραχή), καθώς και τις οικογένειές τους. Συνολικά, έχουν προσφέρει υπηρεσίες σε 2.000 ανθρώπους. Το φαινόμενο της διπλής διάγνωσης εμφανίζει διεθνώς υψηλή επικράτηση, με αυξητικές τάσεις και στη χώρα μας, όπου συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της «περιστρεφόμενης πόρτας», της παραπομπής δηλαδή των συγκεκριμένων ανθρώπων από τη μια υπηρεσία στην άλλη, γεγονός το οποίο οδηγεί σε διαιώνιση των προβλημάτων τους.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάλεσμα οργάνωσης της πάλης

«Ελπίδα υπάρχει εκεί που ο λαός στέκεται στα πόδια του και απαιτεί τη μόρφωση που έχουν ανάγκη τα παιδιά του» σημειώνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), που στην ανακοίνωσή της για την έναρξη της σχολικής χρονιάς απευθύνεται στους γονείς των μαθητών με κάλεσμα οργάνωσης της πάλης.

Η ΑΣΓΜΕ χαρακτηρίζει ως «πρόκληση και υποκρισία» από πλευράς της κυβέρνησης την προσπάθεια να καλύψει κενά με αφαιρέσεις ωρών διδασκαλίας και χωρίς διορισμούς, τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, το να κλείνει τα μάτια στα χρόνια κτιριακά προβλήματα, στην καθαριότητα, τις μεταφορές των μαθητών, την υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, τον υποσιτισμό των μαθητών.

«Στη δύσκολη σημερινή κατάσταση, μόνο η οργανωμένη πάλη και αντίσταση μπορεί να βάλει φραγμό στη σαρωτική επίθεση που έρχεται και να ανοίξει ο δρόμος για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΑΣΓΜΕ και καλεί κάθε Σύλλογο Γονέων, τις Ενώσεις Γονέων και τις Ομοσπονδίες να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, για να μη μείνει αναπάντητο κανένα πρόβλημα στα σχολεία. Να προχωρήσουν άμεσα στην καταγραφή των ζητημάτων ανά περιοχή, να σχεδιάσουν τη δράση τους για το επόμενο διάστημα, να πάρουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την άμεση ενημέρωση γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών. Να πάρουν άμεσα μέτρα οργάνωσης της πάλης, με συνεδρίαση των ΔΣ, με γενικές συνελεύσεις, με ενημέρωση μαζικών φορέων, σωματείων, συλλόγων, διοργανώνοντας συγκεντρώσεις, παραστάσεις, διαμαρτυρίες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση «βαφτίζει το κρέας - ψάρι»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις αλλαγές στο Γυμνάσιο

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στο Γυμνάσιο, τονίζονται τα εξής:

«Η κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια τακτική τού "βαφτίζω το κρέας - ψάρι" και στην Παιδεία, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών της, που ζουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες από την πολιτική της.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κρύψει κάτω από το χαλί τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη πολιτική αδιοριστίας.

Η κοροϊδία της κυβέρνησης πάει σύννεφο, γιατί με τις αλλαγές στις αναθέσεις των μαθημάτων, εκπαιδευτικοί θα διδάσκουν μαθήματα για τα οποία δεν έχουν ειδικευτεί. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί το σχολείο χρόνια πίσω. Στην εποχή που τέσσερις - πέντε καθηγητές δίδασκαν όλα τα μαθήματα.

Οσο δε για το υποκριτικό ενδιαφέρον για τη μόρφωση των εφήβων, θυμίζουμε ότι δυο χρόνια τώρα, και παρά τις τυμπανοκρουσίες, ούτε ένας μήνας ενισχυτικής διδασκαλίας δεν πραγματοποιήθηκε στα Γυμνάσια.

Το συμφέρον της λαϊκής οικογένειας, των παιδιών της και των εκπαιδευτικών είναι να παλέψουν για ουσιαστική μόρφωση για όλους, με κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό».

Κρούουν «ανοιχτές θύρες»

Με αφορμή τις πρόσφατες ρυθμίσεις για τα ιδιωτικά σχολεία, ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του αναφέρεται σε αναγκαιότητα «αξιολόγησης και αυτονομίας» στα δημόσια σχολεία. «Η πραγματική κρίση της χώρας δεν είναι οικονομική, είναι οι ανεκπλήρωτες δυνατότητες και η χαμένη ευτυχία των παιδιών και η αιτία αυτής της κρίσης οφείλεται εν πολλοίς στην απουσία αξιολόγησης και αυτονομίας στο σχολείο και τη δημόσια Παιδεία ευρύτερα» διαπιστώνει, συνιστώντας «να γίνει το δημόσιο σχολείο σαν το ιδιωτικό» και βάζοντας πιο επιτακτικά στο τραπέζι δύο από τα βασικά εργαλεία προσαρμογής της Εκπαίδευσης στις ανάγκες των μονοπωλίων, σύνδεσης της Εκπαίδευσης με την καπιταλιστική «αγορά» και ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου της λειτουργίας και του περιεχομένου της.

Φυσικά, ο ΣΕΒ δεν αγγίζει τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση, που είναι οι σχέσεις της καπιταλιστικής «αγοράς», ούτε βέβαια εξηγεί τα στοιχεία που παρουσιάζει ως απότοκο (και) της ταξικής σύνθεσης των ιδιωτικών σχολείων. Το σημαντικότερο; Ζητάει πιο επιτακτικά κάτι που ούτως ή άλλως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί. Αλλωστε, ένα σχολείο περισσότερο «αυτόνομο» και συνδεδεμένο με τις ανάγκες των επιχειρήσεων περιγράφεται και στα πρόσφατα πορίσματα του κυβερνητικού διαλόγου για την Παιδεία, αλλά και στα κείμενα του ΟΟΣΑ και στο 3ο μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση και στήριξε μαζί με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ