ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παραβιάσεις εκεχειρίας και προτροπές για ... διευθέτηση

Από τη χτεσινή επίσημη παρουσίαση του πορίσματος των Ολλανδών

AP 2016

Από τη χτεσινή επίσημη παρουσίαση του πορίσματος των Ολλανδών
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Νέες καταγγελίες ότι η κυβέρνηση του Κιέβου παραβιάζει την τελευταία συμφωνία εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία έκαναν χτες οι εκπρόσωποι των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (Ντονμπάς), των θυλάκων που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές που αντέδρασαν στο πραξικόπημα που ανέτρεψε την προηγούμενη αστική κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, όχι μόνο δεν αποσύρει οπλικά συστήματα από την περιοχή της ζώνης επαφής, αλλά και τα ενισχύει. Επίσης, επιθέσεις έγιναν και στις δύο περιοχές, με τις περισσότερες να εντοπίζονται στο Ντονέτσκ.

Ο επικεφαλής των πολιτοφυλακών του Ντονέτσκ, Αλεξάντρ Ζακχαρτσένκο, έκανε λόγο για 237 παραβιάσεις το τελευταίο διάστημα από όταν μπήκε σε ισχύ η νέα απόπειρα εκεχειρίας στις 15 Σεπτέμβρη.

Απορρίπτεται το πόρισμα των Ολλανδών

Στη συνέντευξη που έδωσε χτες ο Ζακχαρτσένκο αναφέρθηκε και στο πόρισμα για τη συντριβή του μαλαισιανού αεροσκάφους τον Ιούλη του 2014 στην Ανατολική Ουκρανία, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αμστερνταμ - Κουάλα, με 298 νεκρούς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είδα τα κινούμενα σχέδια των Ολλανδών αλλά θα έλεγα ότι το Χόλιγουντ μπορεί καλύτερα». Στη συνέχεια απέρριψε ότι οι πολιτοφύλακες κατέρριψαν το αεροσκάφος, χρησιμοποιώντας τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί και η ρωσική πλευρά, ότι τα τεχνικά στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό και ότι το είδος του πυραύλου εδάφους - αέρος, ΒUK, ήταν στο οπλοστάσιο μόνο της Ουκρανίας.

Για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, επανέλαβε και χτες σε συνέντευξή του στο BBC ότι το πόρισμα είναι «πολιτικά υποκινούμενο και αβάσιμο». Επίσης, η κατασκευάστρια ρωσική εταιρεία του πυραύλου «Αλμάζ Αντέι» ανακοίνωσε ότι δικά της πειράματα προσομοίωσης μπορούν να αποδείξουν ότι η κατεύθυνση της πορείας του πυραύλου δεν ήταν αυτή που ισχυρίζεται το ολλανδικό πόρισμα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη από τη λευκορωσική πρωτεύουσα, όπου συνεδρίασαν, οι εκπρόσωποι της λεγόμενης Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (το σχήμα που προέκυψε μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την καπιταλιστική παλινόρθωση) ζήτησαν από τους ...δυτικούς εταίρους να άρουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, απευθύνοντας την προτροπή προς τις ΗΠΑ, αφού, όπως είπαν, «οι ευρωπαϊκές φωνές που το ζητάνε γίνονται όλο και ισχυρότερες». Σε αυτήν τη διακρατική ένωση συμμετέχουν σήμερα 9 χώρες (Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Μολδαβία, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν, ενώ συνδεδεμένα μέλη είναι το Τουρκμενιστάν και η Ουκρανία).

Επίσης χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία συμφώνησαν να υπάρξει συντονισμός για την εφαρμογή της εκεχειρίας στο Ντονμπάς και ανακοίνωσαν ότι προετοιμάζονται συναντήσεις σε διάφορα επίπεδα του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία, Ρωσία) για τη διευθέτηση της σύγκρουσης.

ΗΠΑ - ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΒΕΤΟ
Διαπάλη συμφερόντων για τη Σαουδική Αραβία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πιθανές διαφαίνονται οι αλλαγές στις σχέσεις ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας, μετά τη διακομματική απόφαση του Κογκρέσου να αγνοήσει και να παρακάμψει το βέτο του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και να ψηφίσει, με μεγάλη πλειοψηφία, τον «Νόμο περί Δικαιοσύνης Ενάντια σε όσους υποθάλπουν την Τρομοκρατία» (γνωστός πλέον ως νόμος JASTA), που επιτρέπει σε συγγενείς θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη να μηνύσουν την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, καθώς οι περισσότεροι από τους τρομοκράτες ήταν Σαουδάραβες. Εάν ο νόμος ενεργοποιηθεί και ασκηθούν βροχηδόν μηνύσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας, η τελευταία αναμένεται να υλοποιήσει τις απειλές που εκτοξεύει εδώ και καιρό, παίρνοντας οικονομικά, διπλωματικά και στρατιωτικά αντίποινα. Πώς; Ακυρώνοντας παραγγελίες εξοπλιστικών πακέτων δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποσύροντας καταθέσεις δισεκατομμυρίων από αμερικανικές τράπεζες, αποκλείοντας αμερικανικά μονοπώλια από το γιγαντιαίο σχέδιο ανάπτυξης υποδομών της Σαουδικής Αραβίας, γνωστό ως «Οραμα 2030», ασκώντας επιρροή σε περιφερειακούς οργανισμούς όπως το λεγόμενο «Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου», για υποβάθμιση της «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας με τις ΗΠΑ, παρεμπόδιση των υπερπτήσεων αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών σε πεδία ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή, όπως η Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν...

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε «μέγα σφάλμα» την απόφαση του Κογκρέσου να αγνοήσει το βέτο που άσκησε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από το 2009, λίγους μήνες πριν την λήξη της δεύτερης και τελευταίας θητείας του στον Λευκό Οίκο.

Η επιλογή ενός μέρους του πολιτικού κατεστημένου στις ΗΠΑ να στηρίξει το συγκεκριμένο νόμο δεν αφορά ζητήματα δικαιοσύνης αλλά συμφερόντων. Μεταξύ άλλων σχετίζεται και με την ενεργειακή απεξάρτηση της Ουάσιγκτον από τη Σαουδική Αραβία, αφού τα τελευταία χρόνια εξασφαλίστηκε η ενεργειακή επάρκεια των ΗΠΑ από τη χρήση νέων τεχνολογιών (όπως η καταστροφική για το περιβάλλον αλλά έως πρότινος κερδοφόρα για τα μονοπώλια) μέθοδος της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking), που αύξησε σημαντικά την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου στο εξωτερικό.

  • Στο μεταξύ ο αμφίρροπος προεκλογικός αγώνας στις ΗΠΑ μεταφέρεται στο Χόλιγουντ και σχολιάζεται ποικιλοτρόπως. Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός, Κερκ Ντάγκλας, που στις 9 Δεκέμβρη αναμένεται να γιορτάσει τα εκατοστά του γενέθλια, εξέφρασε την ευχή να έχει ως τότε εκλεγεί ένας πρόεδρος «που δεν θα διαλέγει μετανάστες και δεν θα ζητά ιδεολογικά πιστοποιητικά», μια άμεση αιχμή κατά του Τραμπ. Στις αρχές της βδομάδας, ο Αμερικανός σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν, είχε πει ότι «οι Αμερικανοί ψηφοφόροι βρίσκονται σε αυτές τις εκλογές αντιμέτωποι με το ακόλουθο δίλημμα: να ψηφίσουν έναν τρελό (τον Ντόναλντ Τραμπ) ή μία πολεμοχαρή (την Χ. Κλίντον)». Βεβαίως δεν πρόκειται για τρελό αλλά για εκπρόσωπο άλλου τμήματος του κεφαλαίου.
ΑΛΓΕΡΙΑ - ΟΠΕΚ
Καταρχήν συμφωνία για «μείωση» της πετρελαϊκής παραγωγής

ΑΛΓΕΡΙ.--

Με επιφυλάξεις αντιμετώπισαν χτες ορισμένα πετρελαϊκά μονοπώλια και επενδυτές την κατ' αρχήν απόφαση χωρών του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) να μειώσουν το επόμενο διάστημα την ημερήσια παραγωγή κατά 700 με 800 χιλιάδες βαρέλια, με ανισοβαρή επιμερισμό ώστε να προστατευτούν κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις χωρών, όπως η Λιβύη, το Ιράν και η Νιγηρία. Αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη απόφαση, τότε η παραγωγή «μαύρου χρυσού» από τις χώρες του ΟΠΕΚ θα περιοριστεί στα 33 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Μένει ωστόσο να εξακριβωθεί αν θα συμμορφωθούν με έναν τέτοιο όρο και χώρες - μη μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία...

Ωστόσο, οι κρίσιμες λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας αναμένεται να καθοριστούν ανάλογα με όσα νεώτερα αποφασίσουν επί του θέματος στην υπουργική σύνοδο του οργανισμού, στις 30 Νοέμβρη στη Βιέννη.

Η τράπεζα Goldman Sachs ανέφερε ότι η συμφωνία θα αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου κατά 7-10 δολάρια το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι επιφυλακτική για την εφαρμογή των προτεινόμενων ορίων, και η εταιρεία αναλύσεων S&P Global Platts εκτίμησε ότι αν εφαρμοστεί η συμφωνία που ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο Αλγέρι, τότε η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου θα ανέβει κατά περίπου 12 δολάρια εντός του 2017.

ΗΠΑ
Νέο μακελειό με έφηβο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αποτροπιασμό προκαλεί στις ΗΠΑ νέα τραγωδία χρήσης όπλου από έφηβο, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε τον 47χρονο πατέρα του και στη συνέχεια τραυμάτισε αρκετά σοβαρά μία δασκάλα και δύο μικρούς μαθητές, πυροβολώντας έξω από δημοτικό σχολείο στο Τάουσβιλ της Νότιας Καρολίνας. Ο νεαρός, που φέρεται πως είναι 14χρονος, σταμάτησε μόνο όταν τον ακινητοποίησε ένας 30χρονος εθελοντής πυροσβέστης. Την αστυνομία κάλεσαν οι παππούδες του εφήβου, καθώς ο τελευταίος τους τηλεφώνησε ταραγμένος λίγο μετά τη δολοφονία του πατέρα του στο σπίτι τους, την οποία και ομολόγησε.

Από τους τρεις τραυματίες, η δασκάλα και ένας από τους μαθητές πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο μετά τις πρώτες βοήθειες. Αντίθετα, παραμένει στο νοσοκομείο ένας εξάχρονος μαθητής που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΒΕΛΓΙΟ
Διαδήλωση ενάντια στα αντεργατικά μέτρα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Στη βελγική πρωτεύουσα διαδήλωσαν χτες χιλιάδες άνθρωποι ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας που εισηγείται η τετρακομματική κυβέρνηση του νεοφιλελεύθερου Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με τα συνδικάτα συμμετείχαν 70 χιλιάδες εργαζόμενοι, που απαίτησαν να μπει τέρμα στην επιδείνωση της ζωής τους. Βεβαίως οι ηγεσίες των συνδικάτων που προωθούν την ταξική συνεργασία, προβάλλουν αμυντικά αιτήματα και αναγκάζονται να κινητοποιηθούν όσο φουντώνει η οργή των εργατών. Τελευταία εξέλιξη αλλά όχι μοναδική είναι πρόσφατη ανακοίνωση της αμερικανικής Caterpillar ότι θα κλείσει τη μονάδα της στο Βέλγιο, πετώντας δύο χιλιάδες στο δρόμο.

Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές και σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Η κυβέρνηση του Σαρλ Μισέλ έχει προχωρήσει σε πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο και έχει ανακοινώσει ότι θα αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 από τα 65 έτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ