ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Οι κοκορομαχίες συνεχίζονται...

Οι διευκολύνσεις που παρέχει το τραπεζικό σύστημα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ήταν το στοιχείο που ξεχώρισε, από τα όσα κατέθεσε χτες ο διευθυντής της Επιθεώρησης της Τράπεζας της Ελλάδας, Χρήστος Πάσχας, παρά τον κουρνιαχτό που σήκωναν κάθε τόσο με τους αποπροσανατολιστικούς καβγάδες τους ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά υποθέσεις δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ από τις τράπεζες.

Οπως ανέφερε το στέλεχος της ΤτΕ, απαντώντας στις ερωτήσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ και μέλους της Επιτροπής, Νίκου Καραθανασόπουλου, «οι τράπεζες είχαν εύκολο δανεισμό. Για να μεγαλώσεις τα κέρδη πρέπει να δανείσεις».

«Εντοπίζετε διαφορετική μεταχείριση ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης; Ισχύει ότι τα δάνεια, στεγαστικά, καταναλωτικά, μικρομεσαίων, κάλυπταν στην ουσία το δανεισμό των μεγάλων επιχειρήσεων για να είναι και πιο κάτω από το κόστος, όχι μόνο της Αττικής, αλλά και άλλων τραπεζών;», ήταν μία από τις ερωτήσεις που έθεσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, στην οποία ο επιθεωρητής της ΤτΕ απάντησε: «Οι μεγάλες επιχειρήσεις επειδή ζούμε όλοι μας στην ίδια κοινωνία, είναι μεγάλες επιχειρήσεις, έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στο δανεισμό». Ανέφερε ακόμα ότι τα δάνεια του «επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου» της ΤτΕ «από την πρόσφατη άσκηση ελέγχου ποιότητας» ήταν 236 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να είναι πρόχειρος, όπως είπε, να απαντήσει, «οι επιχειρήσεις ποιων κλάδων της οικονομίας έχουν πάρει τα περισσότερα δάνεια».

Αναφορικά με τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που έχουν να κάνουν κυρίως με τα λαϊκά νοικοκυριά, η φράση του ότι «εντύπωση μου έχει κάνει το ποσοστό ληξιπρόθεσμων στα στεγαστικά. Είναι υψηλό το ποσοστό και εμείς πιέζουμε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις» ήταν αρκετή για να περιγράψει την κατάσταση.

Ο ίδιος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση του Ν. Καραθανασόπουλου, επιβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει θέσει εμπράγματες εγγυήσεις για τα δάνειά του και ότι αυτά εξυπηρετούνται κανονικά.

Κατά τ' άλλα και χτες εκτυλίχθηκε μία ακόμα κοκορομαχία στο ανώδυνο για όλα τα αστικά κόμματα πεδίο της διαπλοκής. Τα αίματα άναψαν όταν ο Χρ. Πάσχας παραδέχτηκε ότι η ΤτΕ παρέλειψε να συμπεριλάβει στα στοιχεία που έστειλε στην Επιτροπή τη δανειοδότηση με 13 εκατομμύρια ευρώ των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το 2014, από την Τράπεζα Αττικής. Η απάντηση των βουλευτών της ΝΔ ήταν «να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την οφσόρ της "Αυγής"» και πάει λέγοντας.

Είπε ακόμα ότι «το λογιστικό υπόλοιπο των δανείων σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από την πρώην Αγροτική Τράπεζα είναι 295 εκατ. ευρώ», ενώ προέβλεψε ότι «σαφώς» δεν πρόκειται να αποπληρωθούν.

Για τα ΜΜΕ ανέφερε ότι από τα δάνεια που έχουν πάρει, το πρόβλημα εντοπίζεται στα δάνεια της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ του ΔΟΛ.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Το Προσφυγικό πρόσχημα για ένταση της καταστολής

«Είμαστε στην πρώτη γραμμή νέων προσφυγικών ροών. Τα ζητήματα ασφάλειας έρχονται στην πρώτη γραμμή (...) Ενα είναι βέβαιο: Οτι κανείς πια, σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αισθάνεται ασφαλής. Γι' αυτό και τα ζητήματα διευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα αντιμετώπισης της ασφάλειας θα έρθουν στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής συζήτησης. Και θα βρεθούν, τελικά, στον ίδιο τον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Τάδε έφη χτες το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, χαιρετίζοντας εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», σε συνεργασία με το Ιδρυμα «Konrad Adenauer» με θέμα «Θρησκευτικός ριζοσπαστισμός: Μια πρόκληση για την Ευρώπη».

Επιβεβαιώνοντας έτσι ότι οι εξελίξεις στο Προσφυγικό, η διόγκωση του προβλήματος εξαιτίας των πολεμικών αντιπαραθέσεων που ξεσπούν στο έδαφος ανταγωνισμών ισχυρών καπιταλιστικών κέντρων, αξιοποιούνται ώστε να επεκταθούν μέτρα καταστολής σε βάρος των λαών.

Σε ένα τέτοιο πνεύμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης εκτίμησε: «Τα ζητήματα του θρησκευτικού ριζοσπαστισμού έχουν μπει για τα καλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Είναι ζητήματα που δεν τα αντιμετωπίζουμε με την ανάλογη προσοχή στη χώρα μας. Βρίσκονται, όμως, στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, ειδικά σε χώρες όπως η Γαλλία».

Παραπέρα, έβαλε και «μια σειρά από ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντήσουμε, αν θέλουμε να κατανοήσουμε σε βάθος αυτό το εξαιρετικά περίπλοκο φαινόμενο. Πρώτο ερώτημα (...): Πώς αφομοιώνει μια χώρα έναν πληθυσμό με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις σε έναν υφιστάμενο εθνικό κορμό; Πώς μπορούμε να εμποδίσουμε τη ριζοσπαστικοποίηση, χωρίς να ακουμπήσουμε ουσιαστικά τον πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Μέχρι πού φθάνουν τα όρια του σεβασμού στις θρησκευτικές παραδόσεις; Τι εκπτώσεις, τελικά, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε, ως κοινωνία, στα ζητήματα ατομικών ελευθεριών, για να επιτύχουμε περισσότερη ασφάλεια; Ποιος είναι, τελικά, ο ρόλος της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη ριζοσπαστικοποίηση των νέων Μουσουλμάνων, ειδικά στην Ευρώπη. Και, τελικά, ίσως το πιο δύσκολο ερώτημα: Ποια είναι η σχέση μεταξύ αιτίου και αιτιατού; Τι είναι αυτό το οποίο τελικά προκαλεί την ίδια τη ριζοσπαστικοποίηση; Είναι μήπως η φτώχεια; Είναι μήπως η ανέχεια; Είναι μήπως οι κοινωνικές ανισότητες, οι οποίες στη συνέχεια βρίσκουν το ακραίο Ισλάμ ως θρυαλλίδα. `Η μήπως είναι κάτι γενεσιουργό στις ακραίες εκφάνσεις του Ισλάμ, το οποίο σπρώχνει αυτούς τους ανθρώπους προς τέτοια ακραία φαινόμενα;».

Ερωτήματα όλα, έτσι δομημένα που φτιάχνουν κλίμα ακριβώς για την αιτιολόγηση και νέων μέτρων και μηχανισμών καταστολής.

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
«Στενή συνεργασία» με το υπουργείο Εξωτερικών

Με εκπροσώπους του κλάδου φαρμακευτικών επιχειρήσεων συναντήθηκε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Δ. Μάρδας, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων που πραγματοποιεί με εκπροσώπους του εγχώριου μεγάλου κεφαλαίου και με σκοπό τη χάραξη πολιτικής για τη διείσδυση και ενίσχυση της παρουσίας του, όπου ήδη υπάρχει, σε αγορές του εξωτερικού.

Στη χτεσινή συνάντηση παρουσιάστηκαν το περιεχόμενο της διαδικτυακής πύλης «ΑΓΟΡΑ», η οποία περιέχει πληροφορίες για την εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων (κατάλογοι εισαγωγέων ανά χώρα, στατιστικά διμερούς εμπορίου, κ.ά.), η νέα «στρατηγική οικονομικής διπλωματίας» και ο προγραμματισμός επιχειρηματικών αποστολών για τη χρονική περίοδο 2016 - 2017. Για μια ακόμη φορά τονίστηκε στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων η προτεραιότητα που δίνεται εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών στις εξαγωγές φαρμάκων στις χώρες - στόχους, σύμφωνα με τον παραπάνω προγραμματισμό. Κατά τη συνάντηση, μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε η στενότερη συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών για την αύξηση των εξαγωγών φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού.

Ανάλογες συναντήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με εκπροσώπους του κατασκευαστικού κλάδου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Fast track» επενδύσεις

Δημοσιεύθηκαν χτες στο ΦΕΚ δύο νέα επενδυτικά σχέδια στον τομέα του τουρισμού, συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, που υπάγονται στις διαδικασίες του Ν. 3894/2010 (fast track) μετά τη θετική εισήγηση του «Enterprise Greece» προς τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Το ένα αφορά στη «δημιουργία σύνθετης τουριστικής επένδυσης τύπου resort στον Δήμο Καρύστου του Νομού Ευβοίας» της εταιρείας «RSR EAGLE RESORT EVOIA MEPE» και το δεύτερο στο επενδυτικό σχέδιο «Elounda Hills» στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης της κοινοπραξίας «MIRUM HELLAS».

Ποινική δίωξη για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ

Ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη και απιστία κατά του πρώην υπεύθυνου για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτου Σπυρόπουλου άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Η υπόθεση βασίζεται στο πόρισμα των έξι ελεγκτικών οίκων που ερεύνησαν τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατηγορία της απιστίας βασίζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν παραστατικά για το ποσό των 15 εκατ. ευρώ παρότι ζητήθηκαν από τον εισαγγελέα που διενεργούσε την έρευνα. Επίσης, την περίοδο 2007 - 2009 εμφανίζεται να φυλάσσεται το ποσόν αυτό στο ταμείο του κόμματος, παρότι προερχόταν κυρίως από δάνειο 9,5 εκατ. ευρώ που είχε λάβει το κόμμα από 4 τράπεζες. Η κατηγορία της απάτης βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι ο Ρ. Σπυρόπουλος, ζητώντας και λαμβάνοντας δάνειο 5 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Αττικής, εγγράφως έδωσε ως εγγύηση την κρατική επιδότηση στο κόμμα, την ίδια στιγμή που την ίδια εγγύηση είχε δώσει σε άλλες τρεις τράπεζες, από τις οποίες επίσης είχε δανειοδοτηθεί το συγκεκριμένο κόμμα. Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα και τη δίωξη, το ποσό της επιδότησης, που δόθηκε ως εγγύηση σε 4 τράπεζες, ήταν μικρότερο από τα δάνεια που έλαβε τελικά το ΠΑΣΟΚ.

Νέα παράταση για το Καστέλι

Για τις 27 Οκτώβρη μετατίθεται η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών στο διαγωνισμό για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου Κρήτης, μετά από «επίσημο αίτημα που υπέβαλε η συντριπτική πλειοψηφία» των ενδιαφερόμενων εταιρειών, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υποδομών. Εκτός από την παράταση της ημερομηνίας, το υπουργείο προχώρησε σε αλλαγές των όρων δημοπράτησης, οι οποίες, όπως σημειώνεται, «στοχεύουν στη βελτίωση των όρων συνεργασίας του Δημοσίου με τα πιθανά επενδυτικά σχήματα και την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού». Η πρώτη αλλαγή αφορά θέματα διαιτησίας, η οποία ανατίθεται σε διεθνές δικαστήριο και επιδιαιτητή αναγνωρισμένο από το Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) στο Παρίσι. Η δεύτερη αλλαγή προβλέπει ότι η συμμετοχή του Δημοσίου στην εταιρεία κατασκευής και λειτουργίας του αεροδρομίου θα ανέρχεται σε ποσοστό 45% έως 55%, ενώ δε θα μπορεί να είναι μικρότερο του 35% σε όλη τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης. Η αύξηση συμμετοχής του Δημοσίου στο έργο σημαίνει και αυξημένη οικονομική συμμετοχή στην κατασκευή του, γεγονός σίγουρα καλοδεχούμενο από τους επενδυτές...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ