ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Η Αγκυρα «γκριζάρει» το Αιγαίο εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου...

...ενώ η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να βαθύνει ακόμα περισσότερο την εμπλοκή του λαού και της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον ανώτατο διοικητή των ΝΑΤΟικών και αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον ανώτατο διοικητή των ΝΑΤΟικών και αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη
Σε προκλητικές αξιώσεις σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο προχώρησε ξανά, μέσα σε λίγες μέρες, η Αγκυρα, βάζοντας και πάλι θέμα κυριαρχίας σε νησιά και νησίδες και μη οριοθετημένων θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Επιβεβαιώνεται πλήρως το ΚΚΕ, που είπε από την πρώτη στιγμή ότι οι προηγούμενες δηλώσεις Ερντογάν «εντάσσονται στη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αμφισβητεί τα νησιά του Αιγαίου και γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, να εγείρει θέμα "γκρίζων ζωνών"». Αντίθετα, εκτίθενται η κυβέρνηση και οι άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, που χρόνια τώρα καθησυχάζουν τον ελληνικό λαό ότι η «συμμαχία» Ελλάδας - Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι τάχα παράγοντας «ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή», τη στιγμή, μάλιστα, που το ΝΑΤΟ στην πραγματικότητα υποθάλπει και ενισχύει τις επιθετικές βλέψεις της Αγκυρας.

Σε μια τέτοια βάση, ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, κεντώντας πάνω στην προηγούμενη τέτοια «αντιδικία» μεταξύ Ερντογάν και τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το ποιος παρέδωσε ή όχι «τουρκικά» νησιά στην Ελλάδα (!), υποστηρίζει: «Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ. Οπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα».

Απαντώντας, το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα. Κάποιοι στο εσωτερικό της γείτονος θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο, που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα», ενώ προσθέτει: «Υπενθυμίζουμε ότι το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

Ο δε πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, σε εθιμοτυπική συνάντησή του με τον απερχόμενο πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Κ. Ουράς, είπε ότι «αντιπαραγωγικές τοποθετήσεις» που αμφισβητούν το ισχύον, βάσει διεθνών συνθηκών και κανόνων, καθεστώς στο Αιγαίο, βλάπτουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και τη γενικότερη ατμόσφαιρα στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πρέπει να αποφεύγονται.

Βέβαια, συνολικότερα οι αντιδράσεις των αστικών κομμάτων, με τοποθετήσεις και ανακοινώσεις, πέρα από... νουθεσίες προς την κυβέρνηση για το πώς να κινηθεί, δεν ξεφεύγουν ούτε κατά ένα κόμμα από τη στρατηγική σύμπλευσή τους με τις επιλογές της ελληνικής αστικής τάξης για βαθύτερη εμπλοκή στους μηχανισμούς και σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, όπου και εκτρέφεται η τουρκική προκλητικότητα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, σε δήλωσή του ανέφερε ότι «η Συνθήκη της Λοζάνης είναι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου, άρα η τήρησή της είναι υποχρεωτική και, επομένως, οιαδήποτε παράβασή της συνεπάγεται την επιβολή των προβλεπόμενων κατά το Διεθνές Δίκαιο κυρώσεων».

Αναζητούν ενεργότερο ρόλο στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Την ίδια ώρα, ακριβώς, προς εμβάθυνση της επικίνδυνης για το λαό εμπλοκής στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη επίσκεψη στη χώρα του ανώτατου διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR) και Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (US European Command), στρατηγού Κ. Σκαπαρότι.

Ο Αμερικανός συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα και, σύμφωνα με το Μαξίμου, «συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις σε θέματα ασφαλείας, ο ρόλος του ΝΑΤΟ, καθώς και η συμβολή του στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Παράλληλα, τονίστηκε η συμβολή της Ελλάδας στη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή».

Με άλλα λόγια, ο Αλ. Τσίπρας «ξέπλυνε» το ΝΑΤΟ, που με επεμβάσεις γεννά αλλεπάλληλα κύματα προσφυγιάς, ενώ δήλωσε σε όλους τους τόνους πρόθυμος να εμπλέξει βαθύτερα τη χώρα και το λαό στους βρωμερούς σχεδιασμούς του, οι οποίοι ως συνήθως προωθούνται στο όνομα της «σταθερότητας» και της «ειρήνης»...

Κατά τ' άλλα, ο πρωθυπουργός φέρεται να εξέφρασε «την έντονη ανησυχία του για τις πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις, τονίζοντας ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου», για να εισπράξει - κατά τα ΝΑΤΟικά ειωθότα - από τον Αμερικανό ...τσάι και συμπάθεια.

Ο Κ. Σκαπαρότι συναντήθηκε και με τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο. Στη λιτή, αλλά χαρακτηριστική ανακοίνωση που εκδόθηκε κατόπιν, αναφέρεται: «Συζήτησαν θέματα που αφορούν τη σχέση της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ, δίνοντας έμφαση στη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας και στην ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας στην περιοχή. Εγινε εκτίμηση της δραστηριότητας της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και εκφράστηκε αμοιβαία ικανοποίηση για τη συμβολή της στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού. Τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω παρουσίας της». Να παραμείνει εδώ, δηλαδή, η ΝΑΤΟική αρμάδα που κάλεσε η κυβέρνηση, αυξάνοντας την επικίνδυνη συγκέντρωση δυνάμεων στο δίαυλο που διασχίζουν ρωσικά πολεμικά πλοία στον πλου τους προς Συρία...

Παραπέρα, συναντήθηκε και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Επισήμως, συζήτησαν «θέματα που άπτονται των προκλήσεων που θέτει στη Συμμαχία το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας», αλλά και «θέματα που αφορούν στην υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ, καθώς και τις προοπτικές της περαιτέρω ενίσχυσής της».

Στο επίκεντρο η Σούδα

Σημειωτέον, το πρόγραμμα της επίσκεψης του SACEUR στην Ελλάδα προβλέπει για σήμερα μετάβασή του, εν είδη άτυπης επιθεώρησης:

-- Στο Ναύσταθμο Κρήτης, όπου θα ενημερωθεί για την οργάνωση, τη λειτουργία και τις τεχνικοεπισκευαστικές δυνατότητές του.

-- Στην 115 Πτέρυγα Μάχης, όπου θα ενημερωθεί για την οργάνωση, λειτουργία και τις αποστολές που αναλαμβάνει στο πλαίσιο της αεράμυνας της χώρας, καθώς και τη «συνδρομή» που παρέχει στην «εκπλήρωση διεθνών αμυντικών υποχρεώσεων» της Ελλάδας.

-- Στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στο οποίο θα ενημερωθεί για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα σχολεία που αναπτύσσει «ως πιστοποιημένη ΝΑΤΟική εκπαιδευτική οντότητα», όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ. Επίσης, Α/ΓΕΕΘΑ και SACEUR θα απευθυνθούν στους συμμετέχοντες στο συνέδριο «Αμυνα στον κυβερνοχώρο στο θαλάσσιο περιβάλλον», που πραγματοποιείται στο ΚΕΝΑΠ σήμερα και αύριο.

-- Στο Πεδίο Βολής Κρήτης, όπου θα ενημερωθεί για την οργάνωση και το «πολυεθνικό πλαίσιο λειτουργίας» του, ενώ θα γίνει επίδειξη προετοιμασίας βολής Κατευθυνόμενων Βλημάτων Patriot. Θυμίζουμε ότι Ελλάδα, Γερμανία και Ολλανδία χρησιμοποιούν το Πεδίο Βολής σε μόνιμη βάση, ενώ τελευταίες πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ ανέφεραν την επιθυμία των Αμερικανών να πυκνώσουν τις επισκέψεις τους εκεί για εκπαίδευση.

Ως προς τη σημασία που αποδίδουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στη Σούδα, να καταγραφούν όσα είπε στην «Καθημερινή» ένας από τους πλέον καταρτισμένους στο θέμα, ο ναύαρχος ε.α. Τζέιμς Σταυρίδης, πρύτανης, σήμερα, του πανεπιστημίου Φλέτσερ της Βοστόνης και τέως διοικητής των ΝΑΤΟικών Δυνάμεων Ευρώπης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τζ. Σταυρίδης πιστεύει ότι «σε μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η Συμμαχία με την άνοδο του "Ισλαμικού Κράτους", την αστάθεια και την αναταραχή στα ελληνοτουρκικά σύνορα»,η Ελλάδα είναι «γεωπολιτικά κρίσιμη για τη Συμμαχία, λόγω της βάσης και των στρατιωτικών δυνατοτήτων της, ενός επαγγελματικού στρατού και του γεγονότος ότι είναι μέρος των βασικών αξιών της Συμμαχίας»...

«Παρμενίων»

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, 3 με 7 Οκτώβρη, οι Ενοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν τη διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2016», η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, από τους κύριους σκοπούς της άσκησης είναι και «η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργούμενης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
Καταγγέλλει την παρουσία του αρχηγού των ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ

Την παρουσία του Αμερικανού αρχηγού των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Ευρώπη (SACEUR), Κ. Σκαπαρότι, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα... άτυπη επιθεώρηση σε σειρά μονάδων της Σούδας, καταγγέλλει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τον προκλητικό χαρακτήρα της επίσκεψης, «την ώρα που πληθαίνουν τα θύματα των πολέμων, που το ΝΑΤΟ και οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί δημιουργούν (...) την ώρα που εξακολουθούν να πνίγονται πρόσφυγες στα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου και η ΝΑΤΟική αρμάδα μαζί με τους άλλους σχηματισμούς (Frontex) έχουν αναλάβει κατασταλτικό ρόλο στα ελληνικά νησιά (...) την ώρα που οι επικίνδυνες και προκλητικές δηλώσεις, που γίνονται στην Τουρκία, εντάσσονται στη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αμφισβητεί τα νησιά του Αιγαίου και γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Αναδεικνύει τις σοβαρές και μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία «συνεχίζοντας την ίδια πολιτική και σε διατεταγμένη υπηρεσία από την αστική τάξη της χώρας μας, παραδίδει την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και όλα όσα λένε, χρόνια τώρα, οι αστικές κυβερνήσεις, ότι η συμμαχία Ελλάδας - Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είναι παράγοντας "ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή" ή ότι η ΕΕ εγγυάται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά, είναι όλα φούμαρα».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση καλεί το λαό σε επαγρύπνηση και δυνάμωμα του φιλειρηνικού λαϊκού κινήματος στο πλάι του ταξικού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ