ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο τμημάτων ΕΠΑΛ

Αύριο στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας από εκπαιδευτικούς και μαθητές

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στο κλείσιμο δεκάδων τμημάτων ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα, που χαρακτηρίστηκαν ολιγομελή, πραγματοποιούν αύριο στη 1 το μεσημέρι εκπαιδευτικοί και μαθητές, διεκδικώντας το δικαίωμα των μαθητών να ακολουθήσουν την ειδικότητα και τον τομέα που επέλεξαν.

Στη συγκέντρωση καλούν η ΕΛΜΕ Πειραιά, όπου μεταξύ άλλων κλείνουν 5 τμήματα ΕΠΑΛ σε νησιά, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, Ωρομισθίων και Ελαστικά εργαζομένων στην Εκπαίδευση, ενώ τρίωρη στάση εργασίας έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης προέδρων που έγινε το περασμένο Σάββατο, καλώντας στην κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας και στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική των περικοπών και στην Παιδεία δίνοντας ένα ακόμα χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, αναφερόμενη στο κλείσιμο δεκάδων τμημάτων ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα. «Ολες αυτές οι αποφάσεις έρχονται να προστεθούν στα ήδη συγχωνευμένα τμήματα τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ που δεν προτάθηκαν να λειτουργήσουν από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις αλλά και στις πιέσεις για συμπτύξεις τμημάτων στα Λύκεια, στις Ομάδες Προσανατολισμού και στα Γυμνάσια.

Το κλείσιμο των τμημάτων στα ΕΠΑΛ αποτελεί συνέχεια της πολιτικής των περικοπών και του λεγόμενου "εξορθολογισμού" στην Παιδεία με τις περικοπές ωρών στο Γυμνάσιο, την κατάργηση των υπευθύνων στα εργαστήρια σε Γυμνάσια και Λύκεια, τις αλλαγές στα Ολοήμερα στην Πρωτοβάθμια. Με αυτό τον τρόπο δρομολογούν, από τη μία, τις απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων εξαφανίζοντας τις ανάγκες σε εκπαιδευτικούς και, από την άλλη, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των μονίμων με τη δημιουργία πλαστών πλεονασμάτων εκπαιδευτικών και τις υποχρεωτικές μετακινήσεις. Συνεχίζουν πιο επιθετικά στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως με τις 2.000 συγχωνεύσεις σχολείων επί ΠΑΣΟΚ - Διαμαντοπούλου, τις 2.000 διαθεσιμότητες επί ΝΔ - Αρβανιτόπουλου!», σημειώνει μεταξύ άλλων η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και καλεί σε συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση.

Στη συγκέντρωση καλεί και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, που συζήτησε το θέμα στη συνεδρίασή της την Κυριακή και απευθύνεται στους μαθητές για να οργανώσουν και να συντονίσουν τον αγώνα τους σε κάθε ΕΠΑΛ. Οπως σημειώνουν οι μαθητές, «όλοι εμείς που αποφασίσαμε να μπούμε σε ένα ΕΠΑΛ, να παρακολουθήσουμε μια ειδικότητα, να μάθουμε μια τέχνη δεν πρόκειται να ανεχτούμε τον "κόφτη" που προσπαθεί να επιβάλει και η σημερινή κυβέρνηση στο δικαίωμά μας στη μόρφωση και τη ζωή», επισημαίνοντας πως «για ακόμα μια χρονιά η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα καταργήσει και θα συγχωνεύσει τομείς και ειδικότητες της Β' και Γ' Λυκείου στα ΕΠΑΛ. Δηλαδή, μας ανακοίνωσε πως ενώ έχουμε ξεκινήσει μια ειδικότητα στο σχολείο που πηγαίνουμε, αυτή από φέτος ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΜΕ! Μας αναγκάζει είτε να αλλάξουμε σχολείο μετά από 1 ή και 2 χρόνια, ψάχνοντας σε ποιο ΕΠΑΛ υπάρχει η ειδικότητά μας (τις περισσότερες φορές πολύ μακριά από τα σπίτια μας και αν υπάρχει...), είτε να εγκαταλείψουμε την ειδικότητα που έχουμε επιλέξει και ξεκινήσει και να πάρουμε καινούρια».

Ζητούν να μην κλείσει κανένα τμήμα στα ΕΠΑΛ και κάθε μαθητής να έχει πρόσβαση στην ειδικότητα που επιλέγει και να την ολοκληρώνει χωρίς εμπόδια. Παράλληλα, να εξασφαλιστεί από το κράτος χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν κανονικά τα ΕΠΑΛ, να αντιμετωπιστούν άμεσα τα κενά και οι ελλείψεις και άλλα αιτήματα σχετικά με τους όρους σπουδών τους.

Ελεύθερα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά ζητούν οι πρυτάνεις

Επίκεντρο της Εκτακτης Συνόδου Πρυτάνεων των πανεπιστημίων που έγινε το περασμένο Σάββατο, με θέμα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), ήταν τα δίδακτρα και η απαίτηση να καθορίζουν τα ίδια τα ιδρύματα το ύψος τους.

Θυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μεταπτυχιακά βρίσκεται μέχρι τις 30 Οκτώβρη στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και, μεταξύ άλλων, θεσπίζει «πλαφόν» στα δίδακτρα, τα οποία ορίζει ότι μπορεί να φτάνουν στο «τριπλάσιο του εκάστοτε νομοθετικά οριζόμενου κατώτατου ακαθάριστου μηνιαίου μισθού» (δηλαδή, λίγο πάνω από 1.500 ευρώ αν υπολογίσουμε με βάση τον κατώτερο μισθό για τους νέους κάτω των 25 ετών), συν επιπλέον επιβαρύνσεις που δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 1/3 του ποσού αυτού. Με άλλα λόγια, στην παρούσα μορφή του, το νομοσχέδιο ορίζει ανώτατο όριο διδάκτρων για το σύνολο ενός μεταπτυχιακού προγράμματος τα 2.000 ευρώ περίπου.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων αντιτείνει ότι «τα δίδακτρα δεν μπορεί να καθορίζονται οριζόντια και ατεκμηρίωτα, αλλά μετά τον προσδιορισμό συγκεκριμένων κέντρων κόστους, με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας» και διαμαρτύρεται γιατί το νομοσχέδιο «δεν προβλέπει την αναπλήρωση των πόρων» που θα χαθούν από τα προγράμματα που έχουν υψηλότερα δίδακτρα. Η Σύνοδος βρίσκει ότι υπάρχουν «επιμέρους θετικά στοιχεία» στο νομοσχέδιο, αλλά ζητά την επανεξέτασή του.

Για τα θέματα της ένταξης του νομοσχεδίου στη λογική του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, με κατοχύρωση των κύκλων σπουδών, του επίσημου «σπασίματος» των πανεπιστημιακών σπουδών, δηλαδή, σε πτυχία πολλαπλών ταχυτήτων, που η βάση της αποτίμησής τους θα είναι διάφορα σύνολα «πιστωτικών μονάδων», καθώς και για την κατεύθυνση στην οποία σπρώχνει τα ιδρύματα για ακόμα μεγαλύτερη διασύνδεση με τις επιχειρήσεις και για διάφορα ταχύρυθμα εμπορευματοποιημένα προγράμματα, η Σύνοδος προφανώς δεν έχει να εκφράσει κανένα προβληματισμό ή αντίρρηση...

Εκπαιδευτικό σεμινάριο

Το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και η Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ (ΨΝΑ - Δαφνί) συνδιοργανώνουν εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Η τέχνη ως κοινωνικοποιητικός παράγων. Τέχνη - θεραπεία και προληπτικές κινήσεις». Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί σε έξι τρίωρες συνεδρίες (10 π.μ. - 1 μ.μ.), που θα διεξαχθούν από τις 9/11/2016 έως τις 14/12/2016 στο Κέντρο Εκπαίδευσης του 18 ΑΝΩ (Κεφαλληνίας 71, Κυψέλη).

Τα ίδια κριτήρια με πέρσι για τις μετεγγραφές

Μετεγγραφές «με το σταγονόμετρο» θα δοθούν και φέτος στους φοιτητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η διαδικασία και τα κριτήρια μοριοδότησης που θα ισχύσουν θα είναι τα ίδια με πέρσι.

Συγκεκριμένα, οι φοιτητές μπορούν να συγκεντρώσουν μόρια για μετεγγραφή από το οικογενειακό εισόδημά τους εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, δικαιούνται 3 μόρια οι φοιτητές που είναι ορφανοί και από τους δυο γονείς, 2 μόρια τα μέλη πολύτεκνης και 1 μόριο τα μέλη τρίτεκνης οικογένειας, 1 μόριο λαμβάνουν επιπλέον τα δίδυμα, τρίδυμα κ.τ.λ. αδέρφια, ενώ 1 μόριο δικαιούνται επίσης οι φοιτητές που έχουν αδέρφια που σπουδάζουν (για το πρώτο τους πτυχίο) σε άλλη πόλη από αυτή του μόνιμου τόπου κατοικίας τους. Επίσης, 1 μόριο δικαιούνται οι φοιτητές που έχουν γονείς ή αδέρφια με αναπηρία 67% και άνω, καθώς και οι φοιτητές τέκνα μονογονεϊκών οικογενειών. Χωρίς μοριοδότηση γίνεται η μετεγγραφή για τα τέκνα των θυμάτων τρομοκρατίας, για φοιτητές με αναπηρία 67% και άνω και για φοιτητές που κρατούνται σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια, μετεγγραφή δικαιούνται φέτος και οι κυπριακής καταγωγής φοιτητές και οι Ελληνες Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, ενώ ορίζεται γενικά ότι ο αριθμός των μετεγγραφέντων δεν μπορεί να ξεπερνά το 15% των εισακτέων σε κάθε Τμήμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΤΕΙ
«Βαφτίσια» και έκτακτο προσωπικό για τα ιδρύματα

Σε Σύνοδο συνήλθαν χτες και οι πρόεδροι των ΤΕΙ, που αποφάσισαν ομόφωνα τη μετονομασία όλων των ΤΕΙ σε «Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών». Είχε προηγηθεί ανάλογη απόφαση για μετονομασία του ΤΕΙ Αθήνας, με το σκεπτικό ότι η μετονομασία θα διευκολύνει το ίδρυμα στις συνεργασίες του με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Στην ουσία, πρόκειται για ένα ακόμα βήμα από την πλευρά των ΤΕΙ στην προσπάθεια, που διαρκεί πάνω από 15 χρόνια τώρα, για αναβάθμιση του ρόλου τους στο πλαίσιο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ωστόσο, η συζήτηση για το μέλλον των ΤΕΙ παραμένει ανοιχτή στο φόντο των πορισμάτων του κυβερνητικού διαλόγου για την Παιδεία και των σχεδίων για μια μελλοντική αναμόρφωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης (τύπου «Αθηνά 2»). Σύμφωνα με το σχέδιο της Συνόδου, για τα... «βαφτίσια», αρχικά θα εκδοθούν αποφάσεις από τις Συνελεύσεις και τα Συμβούλια των ΤΕΙ και στη συνέχεια θα σταλούν προς υπογραφή και δημοσίευση στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης» και στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Παράλληλα, οι πρόεδροι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε προειδοποιητική αναστολή λειτουργίας των ΤΕΙ για μια μέρα εάν μέχρι τις 13 Οκτώβρη δεν εκδοθεί η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού. Θυμίζουμε ότι μεγάλο μέρος του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ είναι έκτακτο για χρόνια και οι πιστώσεις για την πρόσληψή του καλύπτονται τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και από τα ίδια τα ιδρύματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ