ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Μέτρα εξωραϊσμού της κατάστασης προτείνει η κυβέρνηση

Πιστή στις αποφάσεις και τις πολιτικές της ΕΕ σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα παραμένει η κυβέρνηση, κάτι που φάνηκε και από τη σύσκεψη (παρουσία υπουργών, βουλευτών της Λέσβου, μελών της Τοπικής Διοίκησης και φορέων του νησιού), που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου και αφορούσε τα μέτρα διαχείρισης του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στο νησί της Λέσβου, αλλά και σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, συμφωνήθηκαν τα μέτρα της διαχείρισης του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων, στο φόντο των προβλημάτων που οξύνονται, τόσο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους όσο και για τους κατοίκους του νησιού, που μεταξύ άλλων ανοίγει παραπέρα το δρόμο στις ΜΚΟ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, που συμμετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε αμέσως μετά πως «η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που συμμετείχαν και συμμετέχουν ενεργά στη λήψη και την υλοποίηση των αποφάσεων αυτών, είναι συνυπεύθυνες για τη δημιουργία του προβλήματος. Η πολιτική αυτή πλήττει κυρίως τους λαούς που δέχονται την επίθεση και φεύγουν από τις πατρίδες τους για να γλιτώσουν από το θάνατο, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, αλλά και τους λαούς των χωρών υποδοχής, όπως η Ελλάδα».

Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, τόνισε πως η πολιτική της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης αντιμετωπίζει τα θύματα του ιμπεριαλισμού ως κόστος και ως φτηνά εργατικά χέρια και πως ευθύνεται για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα και το διπλό εγκλωβισμό όσων βρίσκονται στα νησιά. «Αυτά τα προβλήματα αξιοποιούν οι φασίστες ρατσιστές της Χρυσής Αυγής αλλά και άλλοι, για να στήνουν προβοκάτσιες και να οξύνουν τις αντιθέσεις σε εθνοτική και θρησκευτική βάση», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε, επίσης, πως «όσο συνεχίζεται η πολιτική αυτή, λύση του προσφυγικού προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει. Παρ' όλα αυτά, το ΚΚΕ επιμένει και προτείνει άμεσα μέτρα ανακούφισης. Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε:

  • Το διπλό απεγκλωβισμό από τη Λέσβο, αλλά και από όλα τα νησιά και την Ελλάδα, των προσφύγων - μεταναστών.
  • Οσοι απ' αυτούς ζητήσουν και πάρουν άσυλο στην Ελλάδα, με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό της χώρας και οι άλλοι να πάρουν χαρτιά και να πάνε στις χώρες της προτίμησής τους.
  • Οχι στη λειτουργία και την επέκταση των "hot spots" με οποιαδήποτε μορφή. Να διαμορφωθούν ανοικτές δομές υποδοχής, καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς καμιά ανάμειξη των ΜΚΟ.
  • Να φύγει τώρα το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους που δημιουργούν τους πρόσφυγες - μετανάστες.
  • Να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης και αντιμετώπισης των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων στους τοπικούς πληθυσμούς, όπως: Αποζημίωση όσων έπαθαν ζημιές. Επιστροφή των συντελεστών ΦΠΑ στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2015. Αρση του περιοριστικού ορίου των 80 χλμ. στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Επανασύνδεση της ακτοπλοϊκής γραμμής Μυτιλήνης - Θεσσαλονίκης - Μυτιλήνης σε ετήσια βάση. Παράταση ισχύος του πιλοτικού προγράμματος θεώρησης βίζας επισκεπτών τρίτων χωρών από Τουρκία, μέχρι 31-12-2016, συμπεριλαμβανομένων εορτών νέου έτους κ.ά.».
Ξανά κοντά στους πρόσφυγες το ΚΚΕ

Στη Σάμο, αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου, Βαγγέλη Ξένο, επισκέφθηκε το κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών, όπου συναντήθηκε με τη διοικήτρια και τους αστυνομικούς που έχουν την ευθύνη διαχείρισης και φύλαξης του κέντρου. Εκεί αναδείχθηκαν ανάγλυφα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και προσωπικό.

Σημειώθηκε η ασφυκτική κατάσταση που υπάρχει στο κέντρο, επισημάνθηκαν οι καθυστερήσεις στις αποκαταστάσεις στα κοντέινερ που καταστράφηκαν από τη φωτιά του Ιούνη, τονίστηκε η απουσία γιατρού και νοσηλευτών τις νυχτερινές ώρες, η απουσία κάθε κρατικής οργανωμένης παρέμβασης για την εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση των εκατοντάδων μικρών παιδιών, το άθλιο φαγητό και η ανύπαρκτη καθαριότητα του χώρου. Ανάλογα, φυσικά, είναι και τα προβλήματα του προσωπικού φύλαξης και διοικητικής μέριμνας του κέντρου, που προσπαθούν με λίγες δυνάμεις να ανταποκριθούν χωρίς στοιχειώδη μέσα προφύλαξης της υγείας τους.

Το ΚΚΕ θα φέρει ακόμη μια φορά το θέμα στη Βουλή, και με τα ιδιαίτερα προβλήματα που προκύπτουν στη Σάμο, και θα ζητήσει απαντήσεις και άμεση αντιμετώπιση από την κυβέρνηση.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα στο λαό της περιοχής να στηρίξει εμπράκτως τους μετανάστες εργάτες
  • Καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και απειλές σε βάρος τους από φασιστοειδή και άλλα αντιδραστικά στοιχεία
  • Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης καλούν οι Κομματικές Οργανώσεις Μενιδίου του ΚΚΕ και η ΚΝΕ τη Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. στη Πλατεία Αγ. Βλάσση

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους εργατικούς και λαϊκούς φορείς της περιοχής, τη νεολαία να στηρίξουν έμπρακτα τους μετανάστες εργάτες, στέλνοντας στο περιθώριο τους φασίστες, απευθύνει η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Το τελευταίο διάστημα, στην περιοχή του Μενιδίου έχουν πολλαπλασιαστεί οι καταγγελίες για απαράδεκτα φαινόμενα ξυλοδαρμού, απειλών, κλοπών προς ανήμπορους μετανάστες εργάτες, ειδικά σε ώρες που γυρνάνε ή που πηγαίνουν στη δουλειά τους. Οι ίδιοι καταγγέλλουν πως τους χτυπάνε και τους απειλούν φασιστοειδή και άλλα αντιδραστικά στοιχεία.

Το ΚΚΕ καλεί κάθε τίμιο εργάτη της περιοχής να αντιδράσει και να αντισταθεί στο ρατσιστικό δηλητήριο που φτάνει μέχρι τους ξυλοδαρμούς. Με την αποφασιστικότητα της εργατικής τάξης, να τσακιστούν οι θρασύδειλοι τραμπούκοι. Οι μετανάστες εργάτες είναι τα εύκολα θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που στερεί από την εργατική τάξη της χώρας μας μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα και κατακτήσεις που έχουν κερδηθεί με αγώνα και μεγάλες θυσίες. Η εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να στρέψουν τα βέλη τους ενάντια στον αληθινό ένοχο αυτής της κατάστασης, δηλαδή στις εκάστοτε κυβερνήσεις και στη σημερινή, στην ΕΕ και στους υπόλοιπους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στην εργοδοσία.

Παράλληλα, πρέπει να απομονώσουν τη Χρυσή Αυγή και τις υπόλοιπες φασιστικές ομάδες, που, ενώ κάνουν φτηνές και κακόγουστες παραστάσεις όπου βρουν, την ίδια στιγμή υπερασπίζονται μέχρι τέλους τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών. Αυτή είναι η αγωνία τους πίσω από τις δήθεν "αντικαπιταλιστικές" κορόνες: Θέλουν ξεζουμισμένους εργάτες και κεφάλαιο, που ολοένα θα γιγαντώνει τα κέρδη του. Είναι εχθροί κάθε αγώνα, κάθε εργατικής διεκδίκησης.

Το ΚΚΕ καλεί τα σωματεία, τους εργατικούς και λαϊκούς φορείς της περιοχής, τη νεολαία, να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το πρόβλημα. Να στηρίξουν έμπρακτα τους μετανάστες εργάτες, στέλνοντας στο περιθώριο τους φασίστες. Να ενθαρρύνουν τους μετανάστες να συμμετάσχουν στον αγώνα, να είναι οργανωμένοι. Να απομονώσουν τις αντιδραστικές, ρατσιστικές φωνές. Να οργανώσουν την πάλη για τα δικαιώματά τους ειδικά στις εργατογειτονιές του Μενιδίου και τις γύρω περιοχές, που έχουν μεγάλη πείρα από το τι σημαίνει εκμετάλλευση.

Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι!

Καμία ανοχή στο φασισμό και τον καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννά.

Επαγρύπνηση και λαϊκή ετοιμότητα κόντρα στα τσιράκια των αφεντικών».

  • Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και καταδίκης των επιθέσεων καλούν οι Κομματικές Οργανώσεις του Μενιδίου και η ΚΝΕ στις 6.30 το απόγευμα τη Τετάρτη 12 Οκτώβρη στην Πλατεία του Αγ. Βλάσση.
Σημαντικές καταστροφές από τις ισχυρές βροχοπτώσεις

Μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω του το χτεσινό κύμα κακοκαιρίας, από τις πρώτες ώρες εμφάνισής του και, μάλιστα, πριν προλάβει να εξασθενήσει το προηγούμενο. Συγκεκριμένα, χτες το πρωί, στην Κέρκυρα σημειώθηκαν κατολισθήσεις, πλημμύρες και διακοπή κυκλοφορίας εξαιτίας της δυνατής νεροποντής. Πολλά σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ, λόγω συσσώρευσης υδάτων, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από τα κεντρικά έως τα νότια του νησιού, καθώς παραμένει κλειστή η εθνική οδός Κέρκυρας - Λευκίμμης, στο ύψος του Αϊ-Γιάννη.

Η κίνηση διεξάγεται μέσω της επαρχιακής οδού Κέρκυρας - Πέλεκα, μετά από κατολίσθηση στην περιοχή Λιβάδι Ρόπα. Στο σημείο βρίσκονταν μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας που προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Τις πληγές της μετρά η υπόλοιπη χώρα από το κύμα κακοκαιρίας, που κατάφερε, μέσα σε λίγες ώρες, να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης αλλά και των ισχυρών ανέμων που συνδύαζαν το φαινόμενο. Ειδικότερα, την Παρασκευή, η Πυροσβεστική δέχτηκε 170 κλήσεις για κοπές δέντρων στην Αττική, 50 κλήσεις για παροχές βοήθειας στη Δυτική Ελλάδα, 55 κλήσεις στα Ιόνια Νησιά και 53 κλήσεις για περιοχές της Πελοποννήσου. Για την παροχή βοήθειας, συγκροτήθηκαν συνεργεία της Πυροσβεστικής που περιπολούσαν στους δρόμους της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανεμοστρόβιλος έκανε την εμφάνισή του στη Ζάκυνθο και ειδικότερα στην περιοχή Λυκούδι, όπου ξήλωσε σκεπές και έριξε δέντρα. Τέλος, η δυνατή βροχή προκάλεσε την κατάρρευση τοιχίου στο Δημοτικό Στάδιο Ζακύνθου, ενώ στην περιοχή Κρυονέρι, πτώσεις βράχων έκλεισαν για πολύ ώρα την κυκλοφορία στο δρόμο.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Ανοιχτή σύσκεψη με κατοίκους του Ρίου για αποχέτευση και υδροδότηση

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Ρίου, κυρίως με την αποχέτευση και την υδροδότηση, ενημερώθηκαν το περασμένο Σάββατο ο αντιδήμαρχος Διοίκησης, Διονύσης Πλέσσας και η αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων, Ιουλία Γιαννιτσοπούλου, κατά την ανοιχτή σύσκεψη που διοργάνωσε η Εταιρεία Προστασίας Τοπίου και Περιβάλλοντος.

Στην παρέμβασή τους, οι αντιδήμαρχοι σημείωσαν πως οι ανοιχτές, ζωντανές λαϊκές συνελεύσεις αποτελούν για τη δημοτική Αρχή κύρια μορφή συζήτησης, κριτικής και προβληματισμού και υπογράμμισαν στους παρευρισκόμενους πως παρά τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και τεράστιων ελλείψεων προσωπικού, η δημοτική Αρχή «δεν σταυρώνει τα χέρια», αξιοποιεί το προσωπικό και, με υπεράνθρωπες προσπάθειες, αγωνίζεται για να κρατήσει την πόλη «όρθια» και σε καλό επίπεδο λειτουργίας.

Σημείωσαν, επίσης, ότι με πρωτοβουλία του δήμου επισπεύδονται οι διαδικασίες της μελέτης θεώρησης και δημοπράτησης του έργου επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, για να συνδεθούν, το επόμενο διάστημα, οι δημοτικές ενότητες της περιοχής και να σταματήσει η πολύχρονη ταλαιπωρία τους. Παράλληλα, τόνισαν, μεταξύ άλλων, πως με απόφαση της δημοτικής Αρχής μειώθηκε το ποσό στο ύψος των 40 ευρώ για κάθε χρήση του, από 80 ευρώ που στοίχιζε στο παρελθόν.

Καταλήγοντας, είπαν πως η Τοπική Διοίκηση, ως μια κρατική πια υπηρεσία, δεν εξαιρείται από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των αστικών κυβερνήσεων και του κεφαλαίου. Αντίθετα, με το ασφυκτικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», έχουν μετατρέψει τους Δήμους σε μηχανισμό εχθρικό προς το λαό και τις ανάγκες του. Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, η δημοτική Αρχή εξαντλεί όλα τα περιθώρια για να στηρίξει τα λαϊκά στρώματα και να πάρει ανάσα η λαϊκή οικογένεια.

  • Ανοικτές συσκέψεις και συνελεύσεις με θέμα την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού του Δήμου και του τεχνικού προγράμματος για το 2017 θα πραγματοποιήσει, το επόμενο διάστημα, η δημοτική Αρχή στα Ζαρουχλέικα, στο Αρκτικό Διαμέρισμα, στη Μεσσάτιδα - Οβρυά, στο Βιολογικό, στα Βραχνέικα και στο Ανω Καστρίτσι.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ